Рішення
від 14.12.2011 по справі 3/17-4288-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



Підлягає публікації в ЄДРС Р

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"14" грудня 2011 р. Справа № 3/17-4288-2011

За позовом: Приватног о підприємства "БУХТА"

До відповідача: Сергіїв ської селищної ради

про визнання права власн ості

Суддя Д' яченко Т. Г.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1, представник за довіреністю

Від відповідача: не з'явивс я

Суть спору: Позивач - П риватне підприємство "БУХТА" звернувся до господарського суду Одеської області з позо вною заявою, в якій просить су д визнати за позивачем право власності на самочинно збуд овані адміністративну будів лю літ. „А”, загальною площею 3 2,7 кв. м та споруди №1-5, що розташо вані на земельній ділянці пл ощею 0,6264 га за адресою: АДРЕСА _1

Представник Сергіївської селищної ради у судове засід ання не з' явився, у наданих с уду письмових поясненнях від 09.11.2011р. просив суд розглядати с праву без участі представник а відповідача, вирішення пит анні, викладені у позовних ви могах залишив на розсуд суду .

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, суд вст ановив.

01.08.2008р. між Сергіївською сели щною радою та Приватним підп риємством "БУХТА" було укладе но тимчасову угоду на внесен ня орендної плати за землю до місцевого бюджету смт. Сергі ївка до укладення договору о ренди земельної ділянки, на п ідставі якого ПП "БУХТА" прийн яло на себе зобов' язання по внесенню орендної плати за з емлю в розмірі 9223,11 грн. за рік за земельну ділянку, надану для розміщення та експлуатації пансіонату, розташованого в смт. Сергіївка, проспект Миру та кут Леніна, загальною площ ею 0,6264 га.

В подальшому, на підставі ук ладеного з Фізичною особою-п ідприємцем ОСОБА_2 догово ру підряду, за рахунок Приват ного підприємства "БУХТА" бул о збудовано адміністративну будівлю загальною площею 32,7 к в. м та допоміжні споруди, що р озташовані на земельній діля нці площею 0,6264 га за адресою: АДРЕСА_1 Наведене вбачаєтьс я з залучених до матеріалів с прави копії акту приймання в иконаних будівельних робіт з а серпень 2011р. та платіжного до ручення №9 від 07.06.2011р. про сплату вартості робіт. Будівництво спірного об' єкта нерухомос ті проводилось без узгодженн я у встановленому порядку пр оектної та дозвільної докуме нтації.

Відповідно до даних довідк и Сергіївської селищної ради від 01.12.2011р. №01-16/1046 відповідачем п ідтверджено, що об' єкт, розт ашований за адресою: АДРЕСА _1 було збудовано позивачем за власні кошти на підставі д оговору підряду від 27.04.2011р., укл аденого з Фізичною особою-пі дприємцем ОСОБА_2 та зазна чено, що право на об' єкт, розт ашований за адресою: АДРЕСА _1 не оспорюється жодною фіз ичною або юридичною особою.

Згідно даних технічного па спорту, виготовленого Комуна льним підприємством "Білгоро д-Дністровське бюро технічно ї інвентаризації" 01.09.2011р., загал ьна площа приміщень спірного об' єкта нерухомості станов ить 32,7 кв. м, спірний об' єкт не рухомості складається з адмі ністративної будівлі літ. „А ”, загальною площею 32,7 кв. м, ого рожі (на схематичному плані п ід №1), хвіртки (на схематичном у плані під №2), воріт (на схемат ичному плані під №3), каналізац ії (на схематичному плані під №4), водопроводу (на схематичн ому плані під №5).

На замовлення позивача, Суб ' єктом підприємницької дія льності ОСОБА_3. (ліцензія серії АВ № НОМЕР_1) проводи лись роботи по технічному об стеженню будівельних констр укцій адміністративної буді влі (літ. А) та інженерних мере ж, за адресою АДРЕСА_1 Згід но наявного в матеріалах спр ави висновку інженера-проету вальника, технічний стан збу дованого об' єкту, з урахува нням вимог діючих норм, добри й, виконані роботи по будівни цтву адміністративної будів лі відповідають вимогам сані тарних норм, а також вимогам п о пожежній безпеці, якість ви конаних будівельних та опоря джувальних робіт, в цілому ві дповідає вимогам діючих буді вельних норм та правил Сніп „ Несучі та огороджувальні кон струкції”. З урахуванням нав еденого інженер проектуваль ник ОСОБА_3. (ліцензія сері ї АВ № НОМЕР_1) вважає можли вим введення спірних приміще нь адміністративної будівлі літ. „А”, загальною площею 32,7 к в. м, за адресою: АДРЕСА_1 в е ксплуатацію.

Позовні вимоги направлені на визнання права власності на збудоване нерухоме майно .

Суд, розглянувши матеріали справи, заслухавши поясненн я представника позивача, про аналізувавши норми чинного з аконодавства, дійшов наступн их висновків.

Згідно положень ст. 376 Цивіль ного кодексу України житлови й будинок, будівля, споруда, ін ше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, як що вони збудовані або будуют ься на земельній ділянці, що н е була відведена для цієї мет и, або без належного дозволу ч и належно затвердженого прое кту, або з істотними порушенн ями будівельних норм і прави л. Право власності на самочин но збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду ви знане за особою, яка здійснил а самочинне будівництво на з емельній ділянці, що не була ї й відведена для цієї мети, за у мови надання земельної ділян ки у встановленому порядку о собі під уже збудоване нерух оме майно. На вимогу власника (користувача) земельної діля нки суд може визнати за ним пр аво власності на нерухоме ма йно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує пра ва інших осіб.

Як вбачається з наявної у ма теріалах справи тимчасової у годи від 01.08.2008р. на внесення оре ндної плати за землю до місце вого бюджету смт. Сергіївка д о укладення договору оренди земельної ділянки, позивачу було надано земельну ділянку , надану для розміщення та екс плуатації пансіонату, розташ ованого в смт. Сергіївка, прос пект Миру та кут Леніна, загал ьною площею 0,6264 га. В свою чергу , факт будівництва спірного м айна за рахунок Приватного п ідприємства "БУХТА" підтверд жується залученими до матері алів справи доказами, у т.ч. пи сьмовою довідкою відповідач а

Статтею 328 Цивільного кодек су України встановлено, що пр аво власності вважається наб утим правомірно, якщо інше пр ямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена суд ом.

Позов про визнання права вл асності - це позадоговірна в имога власника майна про кон статацію перед третіми особа ми факту приналежності позив ачу права власності на майно .

Підставою позову є обстави ни, що підтверджують наявніс ть у позивача права власност і. Необхідною умовою захисту права власності шляхом його визнання служить підтвердже ння позивачем своїх прав на м айно.

Відповідно до ч. 2 ст. 16 Цивіль ного кодексу України способо м захисту цивільних прав та і нтересів може бути, зокрема, в изнання права.

З огляду на наявність у мате ріалах справи доказів, що під тверджують правомірність пе ребування земельної ділянки , на якій проводились будівел ьні роботи, наявність позити вного висновку експерта щодо відповідності спірного об' єкта нерухомості державним б удівельним нормам та правила м та щодо можливості введенн я спірних приміщень у експлу атацію, суд приходить до висн овку щодо наявності підстав для задоволення позову.

Згідно Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх о бмежень” від 01.07.2004р.№1952-ІV, що регу лює відносини, пов' язані з д ержавною реєстрацією речови х прав на нерухоме майно всіх форм власності, їх обмежень т а правочинів щодо нерухомост і, до правовстановлюючих док ументів, якими є судові рішен ня, відносяться рішення, яким и за результатами розгляду с прави у позовному провадженн і або в порядку окремого пров адження у відповідності з по ложеннями глави 33 Цивільно - процесуального кодексу Укра їни у резолютивній частині в изнано право власності на об ' єкт нерухомості за конкрет ним суб' єктом.

Витрати по сплаті державно го мита та витрати на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу покладають ся на позивача, відповідно до поданої ним до суду заяви від 14.12.2011р.

Керуючись ст.ст. 82-85 ГПК Укр аїни, суд, -

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити.

2. Визнати за Приватним підп риємством "БУХТА" (67780, Одеська о бласть, м. Білгород-Дністровс ький, смт. Сергіївка, вул. Гага ріна,9, кв. 47, код 21012183) право власно сті на самочинно збудовані а дміністративну будівлю літ. „А”, загальною площею 32,7 кв. м т а споруди №1-5, що розташовані н а земельній ділянці площею 0,62 64 га за адресою: АДРЕСА_1.

Повний текст рішення скла дено та підписано 14.12.2011р.

Рішення суду набира є законної сили в порядку ст. 8 5 ГПК України.

Суддя Д'яченко Т.Г.

Дата ухвалення рішення14.12.2011
Оприлюднено22.12.2011
Номер документу19976050
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/17-4288-2011

Рішення від 14.12.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 05.12.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 09.11.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 26.10.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні