Рішення
від 29.11.2011 по справі 11/69/5022-1613/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"29" листопада 2011 р. Справа № 11/69/5022-1613/2011

Господарський суд Терно пільської області

у складі < Список > судді Си дорук А.М. , судді < заповнити п ри колегіальному розгляді >

Розглянув справу

за позовом: Прокурора Бу чацького району, вул. Міцкеви ча, 11, м. Бучач в інтересах держа ви в особі Міністерства екол огії та природних ресурсів У країни в особі Державної еко логічної інспекції у Тернопі льській області, вул. Шашкеви ча, 3, м. Тернопіль.

до відповідача: Зариви нецької сільської ради, с. Зар ивинці, Бучацького району, Те рнопільської області.

За участю представників сторін

Прокурор: Марцун А.А. - по свідчення № 12 від 14.02.2011р.

Позивача: ОСОБА_1 - голо вний спеціаліст-юрисконсуль т, довіреність № 1-1/1867 від 11.05.2011р.

Відповідача: ОСОБА_2 - голова сільської ради .

Суть справи: Прокур ор Бучацького району, вул. Міц кевича, 11, м. Бучач в інтересах д ержави в особі Міністерства екології та природних ресурс ів України в особі Державної екологічної інспекції у Тер нопільській області, вул. Шаш кевича, 3, м. Тернопіль звернув ся до господарського суду Те рнопільської області із позо вною заявою до Заривинецької сільської ради, с. Заривинці, Бучацького району, Тернопіль ської області про стягнення 1 403 грн. 42 коп. шкоди, завданої по рушенням законодавства про о хорону атмосферного повітря .

Представник позивача та пр окурор позовні вимоги підтри мують повністю.

Відповідач відзив на позов не подав, в судовому засіданн і проти позовних вимог не зап еречує, однак посилається на важкий фінансовий стан та ві дсутність коштів для сплати суми збитків.

В розпочатому судовому зас іданні представнику позивач а та прокурору роз' яснено ї х права та обов' язки, передб ачені ст. 20, 22,29, 81-1 ГПК України.

Розглянувши матеріали с прави, заслухавши пояснення представників сторін, судом встановлено наступне:

Відповідно до ст.13 Консти туції України земля, її надра , атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які зн аходяться в межах території України є об'єктами права вла сності Українського народу і права власника від його імен і здійснюють органи державно ї влади та органи місцевого с амоврядування в межах, визна чених законом.

Згідно частини 1 статті 5 Зак ону України "Про охорону навк олишнього природного середо вища" № 1264-ХІІ від 25.06.1991р. державні й охороні і регулюванню вико ристання на території Україн и підлягають: навколишнє сер едовище як сукупність природ них і природно-соціальних ум ов та процесів, природні ресу рси, як залучені в господарсь кий обіг, так і не використову вані в народному господарств і в даний період (земля, надра, води, атмосферне повітря, ліс та інша рослинність, тваринн ий світ), ландшафти та інші при родні комплекси.

Статтею 20 Закону № 1264-ХІІ вста новлено, що державний контро ль за використанням і охорон ою земель, надр, поверхневих і підземних вод, атмосферного повітря, лісів та іншої росли нності, тваринного світу, мор ського середовища та природн их ресурсів територіальних в од, континентального шельфу і виключної (морської) економ ічної зони республіки, а тако ж за додержанням норм еколог ічної безпеки відноситься до компетенції спеціально упов новажених органів державног о управління в галузі охорон и навколишнього природного с ередовища та використання пр иродних ресурсів.

Згідно наказу Міністерст ва охорони навколишнього при родного середовища України № 55 від 19.02.2007 року затверджено Пол оження про Державну екологіч ну інспекцію у Тернопільські й області. Відповідно до п.п.6 п . 5 даного Положення Інспекції надано право складати акти п еревірок і протоколи про адм іністративні правопорушенн я та розглядати справи про ад міністративні правопорушен ня.

Як вбачається із ст. 40 Закон у № 1264-ХІІ, використання природ них ресурсів громадянами, пі дприємствами, установами та організаціями здійснюється з додержанням обов'язкових е кологічних вимог.

Перевіркою, проведеною 18 се рпня 2011 року державним інспек тором Яковець О.В., встановле но, що Заривинецька сільська рада, за період з 01 лютого 2009 рок у по 18 серпня 2011 року включно, зд ійснювала викиди забруднююч их речовин в атмосферне пові тря без відповідного дозволу , що є порушенням вимог ст.ст. 11, 33 Закону України "Про охорону атмосферного повітря".

Даний факт порушенн я законодавства підтверджує ться актом перевірки дотрима ння природоохоронного закон одавства Заривинецькою сіль ською радою, с.Заривинці, Буча цького району, Тернопільсько ї області від 18 серпня.2011р., який підписано зі сторони відпов ідача - голови сільської рад и ОСОБА_2. без заперечень, п ротоколом про адміністратив не правопорушення № 007585 від 18.08.201 1р., постановою про накладення адміністративного стягненн я № 61 від 18.08.2011р.

У відповідності до ст.11 Зак ону України "Про охорону атмо сферного повітря" викиди заб руднюючих речовин в атмосфер не повітря стаціонарними дж ерелами можуть здійснювати ся після отримання дозволу, який видається територіа льним органом спеціально у повноваженого центрального органу виконавчої влади з питань екології та природни х ресурсів за погодженням і з територіальним органом сп еціально уповноваженого це нтрального органу виконавчо ї влади з питань охорони здор ов'я.

Відповідно до ст.33 п.4 Закону України "Про охорону атмосфе рного повітря" особи, винні у в икидах забруднюючих речовин в атмосферне повітря без доз волу спеціально уповноважен их на те органів виконавчої в лади відповідно до закону не суть відповідальність згідн о із законом.

У відповідності до ст. 68 Зако ну України "Про охорону навко лишнього природного середов ища" підприємства, установи, о рганізації та громадяни зобо в'язані відшкодовувати шкоду , заподіяну ними внаслідок по рушення законодавства про ох орону навколишнього природн ого середовища, в порядку та р озмірах, встановлених законо давством України.

Таким чином, Заривинецькою сільською радою, шляхом спал ювання природного газу в кот лі, який використовується бе з належних документів, допущ ено порушення чинного законо давства України в галузі охо рони атмосферного повітря.

18.08.2011р. Державною екологічно ю інспекцією у Тернопільські й області був виданий Припис № 2-2/3310 Заривинецькій сільські раді для усунення виявлених порушень, даний припис належ ить обов' язковому виконанн ю у встановлені терміни.

Відповідно до довідки № 242 в ід 18.08.2011р. Заривинецька сільськ а рада, за період з 01.02.2009р. по 18.08.2011р . підприємством використано 15 755 м.куб. природного газу.

Внаслідок завданого відпо відачем порушення, державі з авдано збитків на суму 1 403 грн. 42 коп., що підтверджується роз рахунком розміру відшкодува ння збитків, заподіяних держ аві в результаті наднорматив них викидів забруднюючих реч овин в атмосферне повітря пр и спалюванні 15 755 м.куб природно го газу Заривинецькою сільсь кою радою.

Розмір збитків обчислюєть ся суб' єктом владних повнов ажень у відповідності до Мет одики розрахунку розмірів ві дшкодування збитків, які зап одіяні державі в результаті наднормативних викидів забр уднюючих речовин в атмосферн е повітря, затвердженої нака зом Міністерства охорони нав колишнього природного серед овища України від 10.12.2008р. № 639, зар еєстрованої в Міністерстві ю стиції України від 21.01.2009р. № 48/16064.

Згідно вимог ст. ст. 32,33,43 Госпо дарського процесуального ко дексу України, доказами у спр аві є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарсь кий суд у визначеному порядк у встановлює наявність чи ві дсутність обставин, на яких ґ рунтуються вимоги і заперече ння сторін, а також інші обста вини, які мають значення для п равильного вирішення господ арського спору. Кожна сторон а повинна довести ті обстави ни, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та за перечень. Докази подаються с торонами та іншими учасникам и судового процесу. Господар ський суд оцінює докази за св оїм внутрішнім переконанням , що ґрунтується на всебічном у, повному і об'єктивному розг ляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупно сті, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господар ського суду заздалегідь вста новленої сили.

На день розгляду справи док ази відшкодування відповіда чем збитків, заподіяних внас лідок наднормативних викиді в забруднюючих речовин в атм осферне повітря, в матеріала х справи відсутні.

Дослідивши матеріали спра ви у їх сукупності, суд вважає позовні вимоги Прокурора Бу чацького району в інтересах держави в особі Міністерства екології та природних ресур сів України в особі Державно ї екологічної інспекції у Те рнопільській області обґрун тованими та такими, що підляг ають до задоволення.

Згідно ст. 49 господарського процесуального кодексу Укра їни судові витрати покладают ься на відповідача.

У відповідності до Закону України "Про судовий збір", як ий набрав чинності з 01.11.2011р., дер жавне мито з позовної заяви м айнового характеру сплачуєт ься в розмірі 2 відсотки ціни п озову, але не менше 1,5 розміру м інімальної заробітної плати - 1 411,50 грн.

На підставі наведеного, ке руючись ст.ст. 32,33,43,49,75,82,84,85 Господа рського процесуального коде ксу України, господарський с уд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Заривинецької сільської рад и, с.Заривінці Бучацького рай ону Тернопільської області ; ідентифікаційний код 02015572:

- на користь спеціального фо нду місцевого бюджету Зариви нецької сільської ради Бучац ького району Тернопільської області на р/р 33116331700082, код бюджет у 24062100, ід.код 23588195, МФО 838012 в ГУДК у Те рнопільській області - 1403 гр н. 42 коп. збитків, заподіяних вн аслідок порушення законодав ства про охорону атмосферног о повітря;

- в доход державн ого бюджету України 1 411 грн. 50 ко п.

Накази видати після набран ня рішенням суду законної си ли.

3. На рішення господарсь кого суду, яке не набрало зако нної сили, сторони та прокуро р мають право подати апеляці йну скаргу протягом десяти д нів з дня його прийняття /підп исання - 02.12.2011р./ через місцевий господарський суд.

Це поле друкуватися не бу де !!! Інформацію НЕ ЗМІНЮВАТИ !!!переведено в чистовик -9018

Суддя А.М. Сидорук

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення29.11.2011
Оприлюднено21.12.2011
Номер документу19977632
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/69/5022-1613/2011

Судовий наказ від 13.12.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 16.11.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Рішення від 29.11.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні