Рішення
від 01.12.2011 по справі 14/5025/1993/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬН ИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майда н Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71 -81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"01" грудня 2011 р. Справа № 14/5025/1993/11

За позовом відкритог о акціонерного товариства "Т еплоенергомонтаж", м.Харків

до товариства з обмежен ою відповідальністю "НСО УБ Х АЕС", м. Нетішин

про стягнення 51 706, 11 грн.

Суддя Гладюк Ю.В.

Представники сторін:

Позивача: ОСОБА_1 - за довіреністю

ОСОБА_2 - за довіреністю

Відповідача: не з' явився

Суть спору: позива ч у позовній заяві просить су д стягнути з відповідача заб оргованість за неналежне вик онання договору оренди козло вого крану № 12 - а від 01.07.01р. в с умі 51 706, 11 грн., з яких: 33 411, 49 грн. - о сновна заборгованість, 3 434, 06 гр н. - пеня, 5 379, 25 грн. - інфляційни х, 1 974, 48 грн - 3% річних, а також 7 5 06, 83 грн. - компенсаційних витр ат.

Обгрунтовуючи позов, позив ач зазначає про повне викона ння ним взятих на себе обов' язків за договором, в той час я к відповідач свої договірні обов' язки виконував не нале жним чином, в зв' язку з чим ви никла заборгованість. Стягне ння пені обумовлено наявніст ю умов договору про її стягне ння, а інфляційних та річних - нормами чинного законодавст ва. Підставами стягнення ком пенсаційних витрат є наявніс ть умов договору про поверне ння крану в укомплектованому стані та відшкодування варт ості не доукомплектованих ма теріалів (частин), які відпові дач також порушив.

Представники позивача в су довому засіданні позов підтр имали, наполягали на його зад оволенні.

Повідомляючи відповідача про час та місце судового роз гляду справи йому направлено ухвали про порушення провад ження у справі та про відклад ення розгляду справи за адре сою, вказаною у позові. Однак, зазначена кореспонденція по вернута поштою з відміткою - „За закінченням терміну збер ігання”. Вищевказана адреса, згідно спеціального витягу з електронної бази ЄДРПОУ є р еєстраційною адресою відпов ідача, повідомлення за якою є належним повідомленням про судовий розгляд справи. Відп овідач свого представника в судове засідання не направив , письмового відзиву на позов не подав, причин невиконання вимог суду не повідомив.

За таких обставин, суд , в силу ст. 75 ГПК України розгля дає справу за наявними матер іалами.

Розглядом матеріалів вст ановлено.

1 липня 2001 року між сторонами укладено договір оренди № 12-а згідно якого орендодавець (п озивач) надає, а орендар (відпо відач) приймає в тимчасове ко ристування кран козловий ККТ - 5, заводський № 580.

На протязі 10 календарних дн ів після укладення цього дог овору орендодавець зобов' я заний надати орендарю кран у стані, що відповідає умовам д оговору по акту прийому - пе редачі, який підписується уп овноваженими представникам и сторін (п. 2.2.1.). Згідно п. 2.3.4. орен дар зобов' язаний завчасно в носити орендну плату за кори стування краном. Розмір орен дної плати становить 292, 98 грн. в місяць і підлягає щомісячно му перерахунку на індекс інф ляції. Плата здійснюється ор ендарем шляхом перерахуванн я грошових коштів на поточни й рахунок орендодавця до 10 чи сла кожного місяця, що настає за розрахунковим (2.3.5.). Передач а орендарем крану в суборенд у третім особам не допускаєт ься (п. 2.3.7.).

В силу розділу 3 договору, пр и порушенні п. 2.3.5. цього догово ру орендар сплачує орендодав цю пеню в розмірі 0, 5 % від розм іру невиконаного зобов' яза ння за кожен день прострочки , але не більше подвійної облі кової ставки НБУ, що діяла за п еріод простроченого платежу .

При поверненні крану з пору шенням комплектності оренда р, поряд з відшкодуванням вар тості недоукомплектованих ч астин і видатків по ремонту с плачує орендодавцю штраф в р озмірі 2% вартості некомплект ного устаткування (п. 3.3.).

Згідно розділу 4 договору с трок оренди встановлюється с торонами з дати підписання а кту прийому - передачі по 1 сі чня 2002 року; по закінченню вста новленого строку договір мож е бути продовжено за взаємно ю згодою сторін. Сплив строку оренди крану починається з д ати складання акту прийому - передачі згідно п. 2.2.1. даного д оговору.

Договір підписаний обома с торонами та скріплений їх пе чатками.

Цього ж 1 липня 2001 року позива ч здійснив передачу крану КК Т - 5 відповідачу згідно акту прийому передачі, копія яког о міститься в матеріалах спр ави.

З наданих до матеріалів спр ави протоколів (які за своїм з містом є договорами) від 02.01.02р., 26.12.02р., 29.12.03р., 29.12.04р. вбачається про п родовження сторонами дії дан ого договору.

28 квітня 2006 року між сторонам и укладено додаткову угоду № 1, згідно якої п. 2.3.4. основного д оговору викладено в наступні й редакції: „Орендар зобов' язаний своєчасно вносити оре ндну плату за користування к раном. Розмір орендної плати становить 800 грн. на місяць з ПД В і підлягає щомісячній інде ксації на індекс інфляції.

В зв' язку з неналежним вик онання відповідачем своїх зо бов' язань по оплаті оренди, позивач направив на його адр есу претензію № 12 від 29.01.09р. з вим огою перерахувати на його ра хунок суму боргу. Докази напр авлення претензії наявні в м атеріалах.

3 липня 2009 року відповідач на правив позивачу лист, в якому повідомляє останнього про в ідмову від оренди та просить направити комісію для перед ачі крану. 15 липня 2009 року позив ач, листом № 153, адресованим від повідачу просить останнього повернути кран на майданчик позивача. 10.09.09р. позивач направ ив на адресу відповідача пов торну претензію № 14 з вимогою про сплату заборгованості. Д окази направлення наявні в м атеріалах. 30.09.09р. позивач напра вив відповідачу лист № 197 з вим огою повернути кран по акту п рийому - передачі, а також сп латити заборгованість. 05.11.09р. в ідповідачу направлено лист з аналогічними вимогами. Відп овідач на вказані звернення не відреагував, а тому позива чем самостійно було демонтов ано кран, який був розукомпле ктований. В матеріалах справ и містяться копії акту прийо му - передачі та акту про нед оукомплектованість крану, як і підписані лише представник ами позивача, а також копія ло кального кошторису № 2 -1 -1/1 на за трати по демонтажу, який підп исаний також представниками позивача.

Заслухавши пояснення пред ставників позивача, дослідив ши надані докази та надавши ї м оцінку в сукупності, судом в раховується наступне.

Згідно ст. 11 Цивільного код ексу України, цивільні права та обов'язки виникають із д ій осіб, що передбачені актам и цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не пер едбачені цими актами, але за а налогією породжують цивільн і права та обов'язки. Підстава ми виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є дого вори та інші правочини.

Відповідно до ч.2 ст. 175 Госпо дарського кодексу України ма йнові зобов' язання, які вин икають між учасниками господ арських відносин, регулюютьс я Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Згідно ст. 174 Господарськог о кодексу України господарсь кі зобов'язання можуть виник ати, зокрема, з господарськог о договору та інших угод, пере дбачених законом, а також з уг од, не передбачених законом, але таких, які йому не супереч ать.

Відповідно до ст. 759 Цивільно го кодексу України за догово ром найму (оренди) наймодавец ь передає або зобов'язується передати наймачеві майно у к ористування за плату на певн ий строк.

Стаття 762 Цивільного кодекс у України передбачає, що за к ористування майном з наймача справляється плата, розмір я кої встановлюється договор ом найму.

В силу ст. 764 Цивільного кодек су України якщо наймач продо вжує користуватися майном пі сля закінчення строку догово ру найму, то, за відсутності за перечень наймодавця протяго м одного місяця, договір вваж ається поновленим на строк, я кий був раніше встановлений договором. В матеріалах спра ви відсутні докази висунення відповідачем заперечень щод о продовження орендних відно син, а тому суд виходить з того , що договір оренди продовжув ався за згодою сторін в поряд ку наведеної норми Цивільног о кодексу.

Згідно ст. 286 Господарського кодексу України Орендна пла та - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків св оєї господарської діяльност і; строки внесення орендної п лати визначаються в договорі .

Положеннями п.п. 1,2 ст. 530 Цивіл ьного кодексу України передб ачено, що якщо у зобов'язанні в становлений строк (термін) йо го виконання, то воно підляга є виконанню у цей строк (термі н).

Обов' язок по оплаті оренд и відповідно до умов договор у наступає кожного 10 числа, що місяця. За період з червня 2007 ро ку по вересень 2009 року докази здійснення оплати в справі в ідсутні, що свідчить про наяв ність заборгованості, розмір якої відповідає розрахунку.

Згідно ст.193 Господарського кодексу України та ст. 526 Цив ільного кодексу України зобо в' язання повинні виконуват ись належним чином і в устано влений строк.

Відповідно до ст. 525 Цивільно го кодексу України односторо ння відмова від зобов' язанн я або одностороння зміна йог о умов не допускається, якщо і нше не встановлено законом а бо договором.

Згідно ст. 610 ЦК України поруш енням зобов'язання є його нев иконання або виконання з порушенням умов, визначени х змістом зобов'язання (ненал ежне виконання).

Таким чином, документальн о підтверджена наявність осн овної заборгованості свідчи ть про обґрунтованість позов у в цій частині.

Згідно ст. 625 Цивільного код ексу України, боржник, який пр острочив виконання грошовог о зобов' язання, на вимогу кр едитора зобов' язаний сплат ити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфля ції за весь час прострочення , а також три проценти річних в ід простроченої суми, якщо ін ший розмір процентів не вста новлений договором або закон ом.

Отже, вимоги в частині стя гнення інфляції та річних ві дповідають чинному законода вству. Розмір даних нарахува нь підтверджується поданими та перевіреними судом розра хунками, а тому позов, в цій ча стині також обґрунтований та підлягає задоволенню.

Вимоги про стягнення пені задоволенню не підлягають, о скільки поданий розрахунок не відповідає положенням ст . 232 п. 6 Господарського кодексу України щодо її нарахування . Отже розмір заявленої до стя гнення пені не обґрунтований .

Підписаний в одностороннь ому порядку акт від 07.04.2010 року (с кладений при демонтажі крану ), з урахуванням правил належн ості та допустимості доказів не може бути прийнятий судом як належний доказ розкомпле ктованості крану, а тому вимо ги в частині стягнення компе нсаційних витрат не підлягаю ть задоволенню. При цьому суд виходить з того, що за умови н евиконання стороною договор у обов' язків щодо поверненн я майна, інша сторона має прав ові підстави для звернення д о суду з виндикаційним позов ом, а не самостійного вилучен ня майна.

Отже, позов підлягає задово ленню частково з покладенням судових витрат на сторони, пр опорційно задоволеним вимо гам.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 82, 84, 116 Госп одарського процесуального кодексу України,

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частк ово.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "НСО УБ ХАЕС" (Хмельницька обл асть, м. Нетішин, піонерна база , р/р 26001301260685, МФО 515472, код 31161793) на корис ть відкритого акціонерного т овариства „Теплоенергомонт аж" (м. Харків, пр - т Леніна, буд . 30, р/р 26001200000219 у ХФ ВАТ „ВіЕйБі Банк ”, код 00120980, МФО 380537) - 33 411, 49 грн. - ос новного боргу, 5 379, 25 грн. - інфл яційних, 1 974, 48 грн. - 3% річних, 407, 65 грн. - державного мита, а тако ж 78, 84 витрат на інформаційно - технічне забезпечення судов ого процесу.

Видати наказ.

В решті позову відмовити .

Суддя Ю.В. Гладюк

Віддрук. 3 прим . : 1- до справи, 2 - позивачу, 3- від повідачу (рекомедованим з по відомленням )

Дата ухвалення рішення01.12.2011
Оприлюднено21.12.2011
Номер документу19978624
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 51 706, 11 грн

Судовий реєстр по справі —14/5025/1993/11

Рішення від 01.12.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 16.11.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні