Ухвала
від 24.11.2011 по справі 10/01-14-01/5636
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКА СЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"24" листопада 2011 р. Справа № 10/01- 14-01/5636

Господарський суд Ч еркаської області в особі су дді Шумка В.В., при секретарі с удового засідання Горбунові й Н.О., за участю ліквідатора Гаврильченка В.М., представ ників кредиторів:

ДПІ у м. Черкаси - ОСОБА_2 - за довіреністю,

УПФУ в м. Черкасах - ОСОБА_3 - за довіреністю,

ПАТ "Банк Народний ка пітал" - ОСОБА_5 - за довірен істю,

Черкаського міськог о центру зайнятості - ОСОБА _6 - за довіреністю,

ПАТ "Черкасиобленерг о" - ОСОБА_7 - за довіреністю ,

Фонду соціального ст рахування від нещасних випад ків на виробництві та профес ійних захворювань України - ОСОБА_8 - за довіреністю,

ПАТ "Укртелеком" - ОСО БА_9 - за довіреністю,

Фонду соціального ст рахування з тимчасової втрат и працездатності - ОСОБА_10 - за довіреністю,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи про банкрутство това риства з обмеженою відповіда льністю "Нафтатрейд-Україна" , -

ВСТАНОВИВ:

19.05.2011 р. господарськ ий суд Черкаської області ро зглянув та затвердив подані ліквідатором у справі про ба нкрутство ТОВ "Нафтатрейд-Ук раїна" Гаврильченком В.М. звіт та ліквідаційний баланс , виніс ухвалу про ліквідацію підприємства-банкрута як юр идичної особи.

За наслідками розгляду ап еляційної скарги одного з кр едиторів - ПАТ "Банк Народни й капітал" Київський апеляц ійний господарський суд скас ував вказану ухвалу та повер нув судову справу місцевому господарському суду для пода льшого розгляду по суті (пост анова КАГС від 29.06.2011 р.).

За наслідками касаційного провадження вказана постано ва залишена в силі Вищим госп одарським судом України (пос танова ВГС України від 30.08.2011 р.).

Таким чином провадження у с праві в даний час перебуває у процедурі ліквідації підпри ємства-банкрута, його ліквід атором являється арбітражни й керуючий Гаврильченко Ва лентин Михайлович.

Згідно з вказаними п остановами судів апеляційно ї та касаційної інстанцій пі дставами скасування ухвали м ісцевого господарського суд у від 19.05.2011 р. являлися порушенн я ліквідатором Гаврильчен ком В.М. в ході здійснення лі квідаційної процедури норм З акону України "Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом", зокрема ст.ст. 31, 30, 31 в частині реалізації майна банкрута (с талевих резервуарів) за ціно ю нижчою його експертної оці нки без попереднього погодже ння з комітетом кредиторів, п орушення черговості задовол ення вимог кредиторів, випла ті заробітної плати колишньо му ліквідатору ОСОБА_11 бе з відповідного на це рішення комітету кредиторів, отрима ння оплати послуг ліквідатор а без затвердження розміру о плати комітетом кредиторів, судом.

Згідно з частиною пер шою ст. 11112 ГПК України вказівк и, що містяться у постанові ка саційної інстанції, є обов'яз ковими для суду першої інста нції під час нового розгляду справи.

Здійснюючи подальший розгляд справи у новому скла ді, місцевий господарський с уд зобов'язав комітет кредит орів банкрута розглянути пит ання щодо погодження (непого дження) дій ліквідатора при р еалізації майна банкрута, за твердження (незатвердження) розміру оплати його послуг в ліквідаційній процедурі, пр ийняте рішення надати суду д о дня судового засідання, а кр едитора - ПАТ "Банк Народний капітал" надати суду до дня судового засідання письмові пропозиції (клопотання) щодо подальших дій у ліквідаційн ій процедурі, зокрема, щодо по вернення реалізованого майн а банкрута та його повторної реалізації (ухвала суду від 04 .10.2011 р.).

Оскільки вказані вим оги суду не були виконані, суд зобов'язав голову комітету к редиторів ПАТ «Банк Народн ий капітал»організувати т а провести засідання комітет у кредиторів у повному склад і, на якому розглянути питанн я щодо подальших дій у ліквід аційній процедурі та про роз мір оплати послуг ліквідатор а, а ліквідатора Гаврильчен ка В.М.- надати на розгляд суд у звіт ліквідатора згідно з в имогами ст. 32 Закону України „ Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом” (далі в текс ті ухвали - "Закон" у відмінках ) та з врахуванням обставин, ви кладених у своїх письмових п оясненнях.

Ліквідатор подав суд у:

- письмові пояснення по суті поданого ним раніше звіту, лі квідбалансу та по суті запер ечень кредитора - ПАТ "Банк Н ародний капітал", які були п ідставою для скасування суда ми апеляційної, касаційної і нстанцій ухвали місцевого го сподарського суду про затвер дження звіту, ліквідбалансу, ліквідацію банкрута та пись мові докази на обґрунтування цих заперечень;

- уточнений, детальний звіт про проведену роботу по лікв ідації банкрута і клопотання про його затвердження судом .

Господарський суд пр изначив до розгляду уточнени й звіт ліквідатора, зобов'яза в голову комітету кредиторів - ПАТ "Банк Народний капіт ал" організувати та провести засідання комітету кредитор ів у повному складі, на якому р озглянути уточнений звіт лік відатора, питання щодо подал ьших дій у ліквідаційній про цедурі та затвердження розмі ру оплату послуг ліквідатора , рішення комітету кредиторі в з цих питань надати суду до д ня судового засідання (ухвал а суду від 08.11.2011 р.).

На зборах кредиторів , які відбулися 24.11.2011 р., розгляну то та прийнято рішення не зат верджувати оплату послуг лік відатора за період з 22.10.2009 р. до 20 .10.2011 р., а встановити її згідно з чинним законодавством, почи наючи з 20.10.2011 р. і до повного заве ршення ліквідаційної процед ури. При цьому конкретний роз мір оплати цим рішенням збор ів не встановлений.

Також на вказаних збо рах кредиторів прийнято ріше ння не затверджувати звіт лі квідатора та ліквідаційний б аланс станом на 07.11.2011 р.

При цьому суд зазнача є, що представники всіх креди торів на вказаних зборах кре диторів, в тому числі і члени к омітету кредиторів, крім пре дставника ПАТ "Банк Народни й капітал", висловилися за в становлення розміру оплати п ослуг ліквідатора за весь пе ріод здійснення ним ліквідац ійної процедури в розмірі дв ох мінімальних заробітних пл ат та за затвердження звіту, л іквідбалансу і припинення пр овадження у справі.

Однак, протилежне ріш ення прийняте більшістю голо сів - 154, які за розміром вимог м ає ПАТ "Банк Народний капі тал", проти - 18 голосів, які нале жать решті кредиторів.

Розглянувши матеріал и справи, письмові пояснення ліквідатора та подані ним до даткові докази, заслухавши д оводи і пояснення представни ків кредиторів, ліквідатора, суд вважає, що уточнений звіт ліквідатора підлягає затвер дженню судом, а товариство-ба нкрут - ліквідації як юридичн а особа з таких підстав та мот ивів.

В ході ліквідаційної процедури ліквідатором здій снені заходи по розшуку та ви требуванню майна банкрута.

Проведено інвентариз ацію, якою встановлено наявн ість майна банкрута - бочок (ст алевих резервуарів), які були у вжитку, в кількості 26 шт., яке реалізовано на прилюдних то ргах, після належного оголош ення про їх проведення в засо бах масової інформації та оц інки цього майна. Стосовно ча стини майна (бочок) проведена повторна оцінка у зв'язку з йо го неліквідністю за попередн ьо встановленою ціною.

Реалізація майна лік відатором здійснювалася за у згодженням з комітетом креди торів, що підтверджується пр отоколами зборів комітету (з окрема, протокол № 2 від 22.04.2009 р.), т а всіма представниками креди торів у засіданні суду, крім п редставника ПАТ "Банк Наро дний капітал".

Твердження кредитора - ПАТ "Банк Народний капіт ал" про неінформування його л іквідатором про заходи щодо розшуку майна банкрута, про ц іну реалізації виявленого ма йна спростовуються, зокрема, письмовими доказами - копіям и листа ліквідатора цьому кр едитору від 05.10.2009 р., листа цього кредитора ліквідатору за ви х. № 11-16/701 від 17.12.2009 р., листа-відпові ді ліквідатора на вказаний л ист від 22.01.2010 р.

Договори купівлі-про дажу майна банкрута (бочок) є ч инними, жодна із сторін, учасн иків судового процесу не зве ртались до господарського су ду з заявами про їх розірванн я чи визнання недійсними.

Ліквідатором вжито в ідповідних заходів щодо вияв лення іншого майна та грошов их коштів банкрута.

Зокрема, зроблені зап ити в:

- КП "ЧОО БТІ" про наявне нерухоме майно;

- ДАІ УМВС України в Че ркаській області про наявні автотранспортні засоби;

- ДПІ у м. Черкаси про на явні рахунки;

- ЧФ ВАТ "Міжнародний к омерційний банк";

-Управління державно го комітету з питань земельн их ресурсів у Черкаській обл асті про наявність земельних ділянок;

- ДКЦПРФ про наявність цінних паперів;

- ІДТН про наявність за реєстрованої сільськогоспо дарської техніки;

- ГДРФ м. Черкаси про на явність зареєстрованих плав засобів;

-ВДСБЕЗ УМВС України в Черкаській області про вста новлення місцезнаходження м айна боржника, осіб, які викра ли майно та порушення кримін альної справи за фактом скоє ння злочину.

На запити отримані ві дповіді про відсутність майн а банкрута.

Судом встановлено, лі квідатором визнано, що задов ольняючи вимоги кредиторів л іквідатор порушив встановле ну ст. 31 Закону черговість. При наявності неповністю задово лених вимог кредитора першої черги - ПАТ "Банк Народний капітал" (заставний кредитор ), ліквідатором 21.06.2010 р. сплачено 3364,22 грн. заборгованості по зар обітній платі колишньому пра цівнику боржника ОСОБА_12, яка по часу виникнення мала б ути віднесена до вимог друго ї черги.

Однак, на вимогу лікві датора вказана сума гр. ОСО БА_12 повернута, що підтвердж ено копією прибуткового касо вого ордера № б/н від 14.07.2010 р., на л іквідаційний рахунок банкру та.

Таким чином, порушенн я черговості задоволення вим ог ліквідатором усунено.

Розмір оплати послуг арбітражного керуючого ОС ОБА_11, який виконував обов'яз ки розпорядника майна боржни ка у справі, встановлений ком ітетом кредиторів (протокол зборів № 1 від 17.03.2009 р.) та затверд жений господарським судом (у хвала суду від 28.05.2009 р.)

Оплата послуг арбітр ажному керуючому ОСОБА_11 ліквідатором здійснена на пі дставі вказаних рішень та ух вали.

Щодо оплати послуг лі квідатора Гаврильченка В.М . суд встановив наступне.

Арбітражний керуючий Гаврильченко В.М. признач ений судом ліквідатором банк рута 17.02.2009 року, являється лікві датором по даний час.

Згідно з п. 12 ст. 31 Закону оплата послуг арбітражного керуючого (розпорядника майн а, керуючого санацією, ліквід атора) за кожен місяць здійсн ення ним своїх повноважень в становлюється та виплачуєть ся в розмірі, встановленому к омітетом кредиторів і затвер дженому господарським судом , якщо інше не встановлено цим Законом, але не менше двох мін імальних заробітних плат та не більше середньомісячної з аробітної плати керівника бо ржника за останні дванадцять місяців його роботи перед по рушенням провадження у справ і про банкрутство.

Зборами комітету кре диторів був встановлений фон д оплати праці арбітражного керуючого Гаврильченка В.М . у розмірі двох мінімальни х заробітних плат з розрахун ку на 6 місяців роботи, за раху нок реалізованого майна (про токол № 2 зборів кредиторів ві д 22.04.2009 р.)

Подальші рішення ком ітету кредиторів, клопотання про затвердження судом, ухва ли суду про затвердження роз міру оплати послуг ліквідато ра у справі відсутні.

Ліквідатор Гавриль ченко В.М. нарахував та отри мав в якості оплати його посл уг в ліквідаційній процедурі 26733,89 грн.

Невстановлення у под альшому комітетом кредиторі в розміру оплати послуг лікв ідатора, отримання ліквідато ром оплати послуг без рішенн я комітету кредиторів та зат вердження судом, є порушення м норм ст. 31 Закону.

Однак, враховуючи те, щ о нарахування вказаної суми оплати послуг ліквідатором з дійснено в межах встановлено ї Законом мінімальної суми (д вох мінімальних заробітних п лат) суд вважає, що вказані пор ушення не призвели до поруше ння прав кредиторів.

У засіданні суду пред ставники усіх кредиторів, в т ому числі членів комітету кр едиторів, крім кредитора - ПАТ "Банк Народний капітал" в исловились за затвердження с удом звіту ліквідатора, лікв ідаційного балансу та припин ення провадження у справі.

Кредитор - ПАТ "Банк Н ародний капітал", який одно часно є головою комітету кре диторів банкрута, заперечив проти затвердження звіту, лі квідбалансу до усунення лікв ідатором допущених ним у лік відаційній процедурі поруше нь.

При цьому на розгляд к омітету кредиторів, суду не п одано пропозицій щодо прийня ття конкретних рішень, вчине ння дій, направлених на відно влення ліквідаційної маси ба нкрута, її переоцінки, переро зподілу тощо.

Судом встановлено, що за результатами ліквідаційн ого балансу, після частковог о задоволення вимог кредитор ів не залишилось майна банкр ута.

Згідно з п. 2 ст. 32 Закону вказана обставина є підстав ою для винесення господарськ им судом ухвали про ліквідац ію юридичної особи-банкрута.

Згідно з п. 1 вказаної статті Закону господарський суд після заслуховування зв іту ліквідатора та думки чле нів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження зві ту ліквідатора та ліквідацій ного балансу.

Вказана стаття не міс тить положень щодо обов'язко вого розгляду та затвердженн я звіту ліквідатора, ліквіда ційного балансу комітетом кр едиторів.

Допущені ліквідаторо м порушення у здійсненні лік відаційної процедури не є та кими, що перешкоджають завер шенню ліквідаційної процеду ри банкрута.

Згідно з п. 6) частини 1 с т. 40 Закону України "Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом" господарський суд при пиняє провадження у справі п ро банкрутство, якщо затверд жено звіт ліквідатора в поря дку, передбаченому ст. 32 цього Закону.

Керуючись ст. ст. 5, 24, 32, 40 З акону України "Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом", суд -

УХВАЛИВ:

Звіт ліквідатора та лікві даційний баланс товариства з обмеженою відповідальністю “Нафтатрейд-Україна” затвер дити.

Ліквідувати товариство з обмеженою відповідальністю “Нафтатрейд-Україна” (вул. Іл ьїна, 248а, м. Черкаси, код ЄДР 32339940) я к юридичну особу в зв' язку і з банкрутством.

Провадження у справі припи нити.

Ухвалу надіслати ліквідат ору, кредиторам, Головному уп равлінню юстиції в Черкаські й області, державному реєстр атору, Придніпровському відд ілу державної виконавчої слу жби Черкаського міського уп равління юстиції.

Суддя В.В.Шумко

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення24.11.2011
Оприлюднено22.12.2011
Номер документу19979147
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/01-14-01/5636

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Шумко В.В.

Ухвала від 08.11.2011

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Шумко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні