Рішення
від 21.11.2011 по справі 8/5005/15023/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

17.11.11р. Справа № 8/5005/15023/2011

За позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Т.К.Р.", (м. Дніпродзержинськ, Д ніпропетровська область)

до Дніпродзержинської міської ради, (м. Дніпродзержи нськ, Дніпропетровська облас ть)

про визнання права влас ності

Суддя Дубінін І.Ю.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1 - представник (дов. № 06 -2011 від 08.09.11р.)

від відповідача: ОСОБА_2 - спец. юрисконсульт ( дов. № 998 від 31.12.10р.)

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмежено ю відповідальністю "Т.К.Р." (дал і-позивач) звернулося до госп одарського суду із позовом д о Дніпродзержинської місько ї ради (далі-відповідач) про ви знання права власності на ма газин, якій після реконструк ції складається з наступного :

- Магазин А-2 загальною площе ю 4623,0 метрів квадратних;

- п/д підвал загальною п лощею 523,2 метрів квадратних;

- ганки загальною площ ею 118,6 иетрів квадратних;

- а-1 вхід в підвал загал ьною площею 2,4 метрів квадратн их,

що знаходиться за адресою: м . Дніпродзержинськ, вул. Сиров ця, 7.

17.11.11р. від Дніпропетровської міської ради надійшов відзи в на позовну заяву, в якому про сить суд розглянути справу т а винести рішення відповідно до чинного законодавства, ви ходячи з наступного.

Відповідач стверджує, що по зивач не звертався до Дніпро дзержинської міської ради з заявою щодо намірів забудови земельної ділянки за адресо ю: м. Дніпродзержинськ, вул. Си ровця, 7, а саме щодо переплану вання магазину, що знаходить ся за вищезазначеною адресою . Також зазначає, що земельна д ілянка, що знаходиться у кори стуванні позивача переплану ванням змінено не було.

Розглянувши матеріали спр ави, вислухавши представникі в позивача та відповідача, оц інивши докази у їх сукупност і, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

15.09.2003 року між Товариством з обмеженою відповідальніст ю "Норма", як продавець, та Това риством з обмеженою відповід альністю "Т.К.Р.", як покупець, бу ло укладено договір купівлв- продажу № 15-09.КП, згідно п.1 догов ору, продавець зобов'язуєтьс я передати у власність покуп цю будівлю магазину загально ю площею 4092,3 метрів квадратних , яке знаходиться за адресою: м . Дніпродзержинськ, вул. Сиров ця, 7 (далі-майно), а покупець зоб ов'язується прийняти вказане майно та сплатити ціну відпо відно до умов, що визначені у ц ьому договорі. Балансова вар тість майна складає 736 772,40 грн., у тому числі ПДВ 20% 122, 795,40 грн.

13.12.2004 року між Дніпродзержинс ькою міською радою, як орендо давець, та Товариством з обме женою відповідальністю "Т.К.Р .", як орендар, було укладено до говір оренди земельної ділян ки, згідно п.п. 1.1., 1.2. договору, оре ндодавець надає, а орендар пр иймає у строкове платне кори стування земельну ділянку пл ощею 6, 6227 га, що знаходиться за а дресою: м. Дніпродзержинськ, в ул. Сировця, 7, згідно з планом з емельної ділянки, що додаєть ся. Підставою для надання зем ельної ділянки в оренду є ріш ення міської ради від 24.11.04р. № 442-1 6/IV.

Згідно п.п. 2.1., 2.2. договору, дого вір складається на строк до 24. 11.09р. Після закінчення строку д оговору орендар має право по новлення його на новий строк . У разі, якщо орендар бажає пр одовжити термін дії договору то він повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строк у дії договору повідомити пи сьмово орендодавця про намір продовжити його дію.

Орендна плата вноситься ор ендарем виключно у грошовій формі в розмірі 43 924,80 грн./рік, що становить 3 660,40 грн./місяць, і вн оситься на рахунок місцевого бюджету. Орендна плата сплач ується за базовий податковий період, який дорівнює календ арному місяцю, щомісячно про тягом 30 календарних днів, наст упних за останнім календарни м днем звітного (податкового ) місяця (п.п. 3.1., 3.2. договору).

Статтею 319 Цивільного кодек су України передбачено, що вл асник володіє, користується, розпоряджається своїм майно м на власний розсуд. Власник м ає право вчиняти щодо свого м айна будь-які дії, які не супер ечать закону.

З метою більш ефективного в икористання зазначеного май на позивач самовільно здійсн ив реконструкцію належного й ому магазину, який після реко нструкції складається з наст упного:

- Магазин А-2 загальною площе ю 4623,0 метрів квадратних;

- п/д підвал загальною площе ю 523,2 метрів квадратних;

- ганки загальною площею 118,6 м етрів квадратних;

- а-1 вхід в підвал загальною п лощею 2,4 метрів квадратних..

Право власності на самочин но збудоване майно підтвердж ується технічним паспортом О КП "Дніпродзержинське бюро т ехнічної інвентаризації" від 04.10.11р. (інвентаризаційна справ а № 28553 № 595, яким встановлено фак т самовільної реконструкції .

Право власності на самочин но збудоване нерухоме майно, може бути за рішенням суду ви знане за особою, яка здійснил а самочинне будівництво на з емельній ділянці, що не була в ідведена для цієї мети, за умо ви надання земельної ділянки у встановленому порядку осо бі під уже збудоване майно, як що це не порушує права інших о сіб, відсутності істотного п орушення будівельних норм і правил.

При викладених обставинах господарський суд вважає по зовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задо воленню.

Приймаючи рішення господа рський суд виходив із наступ ного.

Відповідно до ст. 15 ЦК Україн и, кожна особа має право на за хист свого цивільного права у разі його порушення, невизн ання або оспорювання. Кожна о соба має право на захист свог о інтересу, який не суперечи ть загальним засадам цивільн ого законодавства.

Згідно ст. 316, ст. 319 ЦК України п равом власності є право особ и на майно, яке вона здійснює в ідповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інш их осіб; власник, володіє, кори стується, розпоряджається св оїм майном на власний розсуд .

Відповідно до ст. 328 ЦК Україн и, право власності набуваєть ся на підставах, що не заборон ені законом, зокрема, із право чинів. Право власності вважа ється набутим правомірно, як що інше прямо не випливає із закону або незаконність н абуття права власності не вс тановлена судом.

У відповідності до загальн их засадах цивільного законо давства (аналогія права) вста новлено, що прийняття в експл уатацію об'єкта полягає у виз нанні готовності об'єкта, зак інченого будівництвом, будів ельним і іншим нормам і прави лам, необхідним при прийнятт і в експлуатацію.

В даному випадку було здійс нено реконструкція Магазину , який розташований по вулиці Сировця, 7.

При цьому відповідність ви щевказаних проведених робіт вимогам будівельних норм і п равил підтверджується висно вком Державного проектного і нституту "Дніпродзержинськц ивільпроект" (ліцензія сері я АВ № 555766 від 19.10.10р.).

Таким чином, виходячи із вис новку, спеціалістами Державн ого проектного інституту "Дн іпродзержинськцивільпроек т", якість основних та огородж уючих конструкцій відповіда ють вимогам будівельних норм та забезпечує багатолітню н адійну експлуатацію споруду магазина.

Стаття 321 ЦК України передба чає, що право власності є непо рушним. Ніхто не може бути про типравно позбавлений цього п рава чи обмежений у його здій сненні. Особа може бути позба влена права власності або об межена у його здійсненні лиш е у випадках і в порядку, встан овлених законом.

Стаття 16 ЦК України передба чає, що кожна особа має право з вернутися до суду за захисто м свого особистого немайново го або майнового права та інт ересу. Способами захисту цив ільних прав та інтересів мож уть бути, зокрема - захист прав а власності від порушень, не п ов'язаних із позбавленням во лодіння. Відповідно до ст. 391 ЦК України власник майна має пр аво вимагати усунення перешк од у здійсненні ним права кор истування та розпорядження с воїм майном.

Виходячи з викладеного, зая влена позовна вимога є спосо бом захисту цивільних прав т а майнових інтересів позивач а - визнання у судовому порядк у права власності на об'єкт не рухомого майна у зв'язку кори стуванням та розпорядженням своїм майном.

Відповідно заяві № 15-11.ЮП від 15.11.11р. про уточнення позовних в имог, позивач просить суд виз нати право власності Товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Т.К.Р." на магазин, що склад ається з наступного: Магазин А-2 загальною площею 4623,0 метрів квадратних, що знаходиться з а адресою: м. Дніпродзержинсь к, вул. Сировця, 7.

Викладене є підставою для з адоволення позову. Судові ви трати по справі слід покласт и на відповідача, оскільки сп ір виник з його вини.

Керуючись ст.ст. 15, 16, 316, 319, 321, 328, 391 ЦК України, ст.ст. 49, 82-85 ГПК України , господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Визнати за Товариство м з обмеженою відповідальніс тю "Т.К.Р." (51900, м. Дніпродзержинсь к, Дніпропетровська область, пр. Леніна, 43; код ЄДРПОУ 21872075) пра во власності на Магазин А-2 заг альною площею 4623,0 метрів квадр атних, що знаходиться за адре сою: м. Дніпродзержинськ, вул. Сировця, 7.

Суддя І.Ю. Дубінін

Дата ухвалення рішення21.11.2011
Оприлюднено22.12.2011
Номер документу19980227
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права влас ності

Судовий реєстр по справі —8/5005/15023/2011

Рішення від 21.11.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні