Рішення
від 22.11.2011 по справі 19/5005/14248/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

22.11.11р. Справа № 19/5005/14248/2011

За позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю "АСТТ", м.Дніпропетровськ

до Товариства з обмежен ою відповідальністю "ЛЕБЕНСД ОРФ", м.Дніпропетровськ

про стягнення 592 407,34 грн.

Суддя Петренко І.В.

при секретарі: Серенковій О .О.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1 - д ов. від 20.09.2011 р.

Від відповідача: не з'явивс я.

СУТЬ СПОРУ:

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальніст ю "АСТТ" звернувся до господар ського суду з позовом до відп овідача - Товариства з обмеже ною відповідальністю "ЛЕБЕНС ДОРФ" про стягнення суми борг у в розмірі 592 407,34 грн., а також су дові витрати в повному обсяз і.

Позовні вимоги позивача о бгрунтовані тим, що відповід ач не виконав зобов' язання належним чином та в установл ений строк.

Представник позива ча підтримує позовні вимоги та просить їх задовільнити.

Представник відпов ідача в судове засідання не з ' явився, клопотання про від кладення розгляду справи не заявляв, витребувані судом д окументи не представив, про ч ас та дату судового засіданн я повідомлений належним чино м, у зв' язку з чим справа розг лядалась за наявними в ній до кументами (ст. 75 ГПК України).

Вислухавши пояснення по зивача, вивчивши матеріали с прави, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

28.09.2011 р. між товариств ом з обмеженою відповідальні стю «АСТТ»(«Постачальник») з однієї сторони і товариство м з обмеженою відповідальніс тю «ЛАБЕНСДОРФ»(«Покупець») з другої сторони було укладе но договір поставки № 2809/11 від 28. 09.2011 р.

Згідно п. 1.1. Договору П остачальник приймає зобов'яз ання передати у власність П окупця продукцію, а Покупець зобов'язується прийняти та о платити вартість продукції у відповідності з умовами дан ого Договору. У п. 1.2. Договору в икладено, що найменування, ас ортимент, кількість та ціна п родукції вказані в Специфіка ції, яка є невід'ємною частино ю Договору.

Відповідно до п. 2.1. Дого вору термін поставки продукц ії - на протязі п'яти днів з мом енту підписання даного Догов ору та Специфікації до нього . Датою поставки партії проду кції є дата підписання видат кової накладної. У п. 2.2. Договор у викладено, що передача прод укції здійснюється по видатк овій накладній представнику Покупця.

Згідно п. 3.1. Договору ці на і загальна вартість проду кції вказується у відповідні й Специфікації, яка є невід'єм ною частиною даного Договору . У п. 3.2. Договору викладено, що з агальна сума Договору встано влюється на підставі підписа ної Специфікації і на момент підписання Договору складає 538 552,13 грн., с урахуванням ПДВ.

Відповідно до п. 3.3. Дог овору оплата поставленої про дукції проводиться Покупцем шляхом перерахування грошов их коштів на рахунок Постача льника в день поставки проду кції.

Свої зобов'язання щод о поставки продукції Позивач виконав повністю. 03.10.2011 р. Позив ачем була здійснена поставка продукції Відповідачу, підт вердженням чого є складена т а підписана обома сторонами видаткова накладна № РН-000004 від 03.10.2011 р.

В свою чергу Відповід ач порушив взяті на себе зобо в'язання щодо оплати поставл еної Позивачем продукції в д ень її фактичної поставки зг ідно п. 3.3. Договору та не перера хував Позивачу зазначені у п . 3.2. Договору грошові кошти у ро змірі 538 552,13 грн. Крім того, Відпо відач не здійснив перерахува ння цих коштів Позивачу і в на ступні дні.

Згідно ст. 509 ЦК України , зобов'язанням є правовіднош ення, в якому одна сторона (бор жник) зобов'язана вчинити на к ористь другої сторони (креди тора) певну дію (передати майн о, виконати роботу, надати пос лугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а к редитор має право вимагати в ід боржника виконання його о бов'язку.

Згідно ст. 173 Господарськог о кодексу України, господарс ьким визнається зобов'язання , що виникає між суб'єктом госп одарювання та іншим учаснико м (учасниками) відносин у сфер і господарювання з підстав, п ередбачених цим Кодексом, в с илу якого один суб'єкт (зобов'я зана сторона, у тому числі бор жник) зобов'язаний вчинити пе вну дію господарського чи уп равлінсько-господарського х арактеру на користь іншого с уб'єкта (виконати роботу, пере дати майно, сплатити гроші, на дати інформацію тощо), або утр иматися від певних дій, а інши й суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має прав о вимагати від зобов'язаної с торони виконання її обов'язк у.

Згідно ч. 1 ст. 193 Господарсько го кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасн ики господарських відносин п овинні виконувати господарс ькі зобов'язання належним чи ном відповідно до закону, інш их правових актів, договору, а за відсутності конкретних в имог щодо виконання зобов'яз ання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ста вляться. До виконання господ арських договорів застосову ються відповідні положення Ц ивільного кодексу України з урахуванням особливостей, пе редбачених цим Кодексом.

Господарське зобов'язання виникає, зокрема із господар ського договору (ст. 174 Господа рського кодексу України).

Відповідно із п. 1 ст. 509 Цивіль ного кодексу України, зобов'я занням є правовідношення, в я кому одна сторона (боржник) зо бов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) пе вну дію (сплатити гроші), а кре дитор має право вимагати від боржника виконання його обо в'язку.

Відповідно до п. 1 ст. 265 Господ арського кодексу України, за договором поставки одна сто рона - постачальник зобов'язу ється передати (поставити) у з умовлені строки (строк) другі й стороні - покупцеві товар (то вари), а покупець зобов'язуєть ся прийняти вказаний товар (т овари) і сплатити за нього пев ну грошову суму.

У відповідності до п. 2 ст. 712 Ци вільного кодексу України, до договору поставки застосову ються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не в становлено договором, законо м або не випливає з характеру відносин сторін.

Згідно ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов'язанн я має виконуватися належним чином відповідно до умов дог овору та вимог цього Кодексу , інших актів цивільного зако нодавства, а за відсутності т аких умов та вимог - відповідн о до звичаїв ділового оборот у або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння ві дмова від зобов'язання або од ностороння зміна його умов н е допускається, якщо інше не в становлено договором або зак оном.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивіль ного кодексу України, якщо у з обов'язанні встановлений стр ок (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у це й строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання яког о визначений вказівкою на по дію, яка неминуче має настати , підлягає виконанню з настан ням цієї події.

Згідно п. 2 ст. 218 Господарсько го кодексу України учасник г осподарських відносин відпо відає за невиконання або нен алежне виконання господарсь кого зобов'язання.

У відповідності до ст. 610 Циві льного кодексу України, пору шенням зобов'язання є його не виконання або виконання з по рушенням умов, визначених зм істом зобов'язання (неналежн е виконання).

Боржник вважається таким, щ о прострочив, якщо він не прис тупив до виконання зобов'яза ння або не виконав його у стро к, встановлений договором аб о законом (ст. 612 Цивільного код ексу України).

Згідно ст. 599 Цивільного коде ксу України зобов'язання при пиняється виконанням, прове деним належним чином.

Згідно ст. 692 Цивільного коде ксу України у разі простроче ння сплати за товар продавец ь має право вимагати сплати т овару.

Згідно ст. 625 Цивільного коде ксу України боржник не звіль няється від відповідальност і за неможливість виконання грошового зобов'язання.

Відповідно до ст. 629 ЦК України договір є обов 'язков им для виконання сторонами.

Згідно ст. 610 ЦК України порушенням зобов 'язання є йо го невиконання або виконання з порушенням умов, визначени х змістом зобов'язання (ненал ежне виконання).

У ст. 625 ЦК України викла дено, що боржник, який простро чив виконання грошового зобо в'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму б оргу з урахуванням встановле ного індексу інфляції за вес ь час прострочення, а також тр и проценти річних від простр оченої суми, якщо інший розмі р процентів не встановлений договором або законом.

Тому, у зв'язку з тим, що Відповідач не перерахував П озивачу грошові кошти за пос тавлену продукцію, у нього з 04 .10.2011 р. виник борг перед Позивач ем у розмірі 538 552,13 грн.

Відповідно до п. 5.1. Дого вору за невиконання або нена лежне виконання умов даного Договору сторони несуть відп овідальність у відповідност і з діючим законодавством Ук раїни.

Згідно п. 5.3. Договору, у разі прострочення Покупцем виконання зобов'язання по оп латі продукції більше ніж на 5 (п'ять) календарних днів Поку пцем, окрім пені, сплачується на користь Постачальника шт раф у розмірі 10 % від вартості п ростроченого до виконання зо бов'язання (вартості несплач еної у строк суми платежу). Так як з моменту настання викона ння зобов'язання Покупцем що до сплати грошових коштів пр ойшло більше п'ти календарни х днів, то Покупець повинен сп латити Постачальнику штраф у розмірі 10 % від вартості прост роченого до виконання грошов ого зобов'язання -53 855,21 грн.

Сума заборгованості відповідача перед позивачем складає 592 407,34 грн., з яких сума 538 5 52,13 грн. заборгованість за пост авлену продукцію та сума 53 855,21 г рн. штраф у розмірі 10 % від варт ості прострочення виконання грошового зобов'язання.

Докази сплати відпо відачем в добровільному поря дку не надано.

На підставі вищевикладе ного господарський суд прихо дить до висновку, що позовні в имоги підлягають задоволенн ю в повному обсязі, оскільки з обов' язання повинні викону ватись належним чином та в ус тановлені строки.

Судові витрати слід відне сти на відповідача, оскільки позовні вимоги задоволені в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 526, 530, 610, 612, 625,629, 692, 71 2 Цивільного кодексу України , ст.ст. 173, 193, 232 Господарського ко дексу України, ст.ст. 1,2,12,21,32,36,44,49,75,82-85 Господарського процесуальн ого кодексу України, господа рський суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольн ити повністю.

Стягнути з Товарист ва з обмеженою відповідальні стю "ЛЕБЕНСДОРФ", 49100, м.Дніпропе тровськ, вул. Красна, 21-А (р/р 26006289641 в ПАТ «Райфайзен Банк Аваль» , м.Київ, МФО 380805, код ЄДРПОУ 35933921) на користь Товариства з обмеже ною відповідальністю "АСТТ", 49 101, м.Дніпропетровськ, вул. Міні на, 5В/32 (р/р 26004239406100 в ДОД ПАТ «Райфа йзен Банк Аваль»в м.Дніпропе тровську, МФО 305653, код ЄДРПОУ 3504212 8) суму 538 552 (п'ятсот тридцять віс ім тисяч п'ятсот п'ятдесят дві ) грн. 13 коп. заборгованості за п оставлену продукцію, суму 53 855 ( п'ятдесят три тисячі вісімсо т п'ятдесят п'ять) грн. 21 коп. штр афу у розмірі 10 % від вартості п рострочення виконання грошо вого зобов'язання, суму 5 924 (п' ять тисяч дев' ятсот двадцят ь чотири) грн. 07 коп. державного мита та суму 236 (двісті тридцят ь шість) грн. 00 коп. витрат на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу, про щ о видати наказ.

Рішення господарського с уду Дніпропетровської облас ті набирає законної сили чер ез 10 днів з дня його прийняття відповідно до ст. 85 ГПК Україн и.

Суддя І.В. Петренко

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення22.11.2011
Оприлюднено22.12.2011
Номер документу19980484
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —19/5005/14248/2011

Рішення від 22.11.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Ігор Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні