Рішення
від 07.12.2011 по справі 14/470
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 14/470 07.12.11

За позовом Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Йотунгард»

до Товариства з об меженою відповідальністю « БМК Планета-міст»

про стягнення 259 031,36 грн.

Суддя: Мельник С.М.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБ А_1 - представник за довіре ністю;

від відповідача: н е з' явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмежено ю відповідальністю «Йотунга рд»звернулось до господарсь кого суду міста Києва з позов ом до Товариства з обмеженою відповідальністю «БМК Плане та-міст»про стягнення 259 031,36 грн .

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відпо відачем своїх зобов' язань з а договором поставки № 21/08-09 від 11.08.09 р.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 24.10.11 р. пору шено провадження у справі, р озгляд справи призначено на 18.11.11 р.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 18.11.11 р. розгля д справи відкладено на 07.12.11 р.

В судовому засіданні 07.12.11 р. п редставник позивача підтрим ала позовні вимоги у повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання 07.12.11 р. повтор но не з' явився, про причини н еявки не повідомив, про дату, ч ас та місце розгляду справи п овідомлений належним чином. Жодних заяв, клопотань через відділ діловодства суду від відповідача не надходило.

Враховуючи те, що матеріали справи містять докази належ ного повідомлення відповіда ча про час, дату та місце розгл яду справи, суд дійшов виснов ку про можливість розгляду с прави за наявними в ній матер іалами у відповідності до ст . 75 Господарського процесуаль ного кодексу України

В судовому засіданні 07.12.11 р. о голошено вступну та резолюти вну частини рішення.

Дослідивши наявні в справі матеріали, заслухавши поясн ення представника позивача, всебічно і повно з' ясувавши всі фактичні дані, на яких ґру нтуються позовні вимоги, об' єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по с уті, суд

ВСТАНОВИВ:

11.08.09 р. між Товариством з о бмеженою відповідальністю « Йотунгард»(надалі - продавец ь, позивач) та Товариством з об меженою відповідальністю «Б МК Планета-міст»(надалі - поку пець, відповідач) було укладе но договір поставки № 21/08-09, згід но умов якого продавець прод ає, а покупець купує антикоро зійні лакофарбові покриття ( надалі - товар) та своєчасно зд ійснює його оплату на умовах даного договору (п. 1.1. договору ).

Згідно з п. п. 2.1., 2.2. договору, то вар постачається продавцем о кремими партіями протягом ді ї даного договору. Обсяг, асор тимент та строки поставки то вару визначається окремо на кожну партію товару у специф ікаціях та рахунках-фактурах , які є невід'ємними частинами цього договору.

Відповідно до п. п. 4.1., 4.2. догово ру, ціни на кожну партію товар у сторони обговорюють окремо , покупець оплачує переданий продавцем товар за ціною, пер едбаченою у специфікації та рахунку-фактурі на кожну пар тію. Загальна сума договору о рієнтовно складає 500 000,00 грн., в т ому числі ПДВ 20 % - 100 000,00 грн.

Пунктом 5.1. договору передба чено, що розрахунки за постав ку товару здійснюються в без готівковому порядку на умова х: попередня оплата 100%. Покупец ь здійснює оплату товару про тягом 5 банківських днів з дня виставлення рахунку-фактури .

Згідно з п. 6.2. договору, у випа дку затримки оплати за отрим аний товар покупець сплачує пеню продавцю у розмірі подв ійної облікової ставки НБУ (н а час нарахування пені) від су ми, що належить до сплати за ко жен день прострочки.

Зобов' язанням, згідно ст. 5 09 Цивільного кодексу України , є правовідношення, в якому од на сторона (боржник) зобов' я зана вчинити на користь друг ої сторони (кредитора) певну д ію (передати майно, виконати р оботу, надати послугу, сплати ти гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов' язку.

Статтею 655 Цивільного кодек су України визначається, що з а договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) пере дає або зобов' язується пере дати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов' язується прийняти майно (тов ар) і сплатити за нього певну г рошову суму.

Згідно зі ст. 692 Цивільного ко дексу України, покупець зобо в' язаний оплатити товар піс ля його прийняття або прийня ття товаророзпорядчих докум ентів на нього, якщо договоро м або актами цивільного зако нодавства не встановлений ін ший строк оплати товару.

Статтею 693 Цивільного кодек су України передбачено, що як що договором встановлений об ов'язок покупця частково або повністю оплатити товар до й ого передання продавцем (поп ередня оплата), покупець пови нен здійснити оплату в строк , встановлений договором куп івлі-продажу, а якщо такий стр ок не встановлений договором , - у строк, визначений відпові дно до статті 530 цього Кодексу . У разі невиконання покупцем обов'язку щодо попередньої о плати товару застосовуються положення статті 538 цього Код ексу.

Відповідно до положень ч. 4 с т. 538 Цивільного кодексу Украї ни, якщо зустрічне виконання обов'язку здійснено однією і з сторін, незважаючи на невик онання другою стороною свого обов'язку, друга сторона пови нна виконати свій обов'язок.

Статтею 629 Цивільного кодек су України встановлено обов' язковість договору для викон ання сторонами.

В силу положень ст. ст. 525, 526 Цив ільного кодексу України, ст. 19 3 Господарського кодексу Укр аїни, зобов' язання має вико нуватися належним чином відп овідно до умов договору та ви мог цього Кодексу, інших акті в цивільного законодавства, а за відсутності таких умов т а вимог - відповідно до звич аїв ділового обороту або інш их вимог, що звичайно ставлят ься; одностороння відмова ві д зобов' язання або одностор оння зміна його умов не допус кається, якщо інше не встанов лено договором або законом.

Відповідно до ст. 610 ЦК Україн и, порушенням зобов' язання є його невиконання або викон ання з порушенням умов, визна чених змістом зобов' язання (неналежне виконання).

Позивачем на виконання умо в договору було поставлено в ідповідачу товар протягом се рпня-вересня 2009 р. на загальну с уму 401 184,43 грн. на підставі видат кових накладних № РН-00321 ві д 21.08.09 р, № РН-00324 від 25.08.09 р., № РН-00333 від 28.08.09 р., № РН-00334 від 28.08.09 р., № РН-00340 від 0 4.09.09 р., № РН-00355 від 08.09.09 р., № РН-00356 від 08.09.09 р., копії яких знаходяться в матеріалах справи.

Зобов' язання по оплаті по ставленого товару відповіда чем виконані не у повному обс язі, що підтверджується наяв ними в матеріалах справи док азами, у зв' язку з чим утвори лась заборгованість у розмір і 195 071,84 грн. Розмір заборгованос ті також підтверджується акт ом звірки взаємних рахунків від 24.09.09 р., підписаним та скріпл еним печатками обох сторін. Я к вбачається з матеріалів сп рави, жодних оплат поставлен ого товару за період з 24.09.09 р. по дату розгляду справи відпов ідачем не здійснювалось.

Згідно з розрахунком позив ача, який у встановленому пор ядку не спростовано відповід ачем, останньому за порушенн я виконання зобов' язань за договором нараховано пеню у розмірі 16 872,38 грн.

За приписами ст. 549 Цивільног о кодексу України, пенею є неу стойка, що обчислюється у від сотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов' язання за кожен день простро чення виконання.

У відповідності до ч. 6 ст. 231 Го сподарського кодексу Україн и, штрафні санкції за порушен ня грошових зобов' язань вст ановлюються у відсотках, роз мір яких визначається обліко вою ставкою Національного ба нку України, за увесь час кори стування чужими коштами, якщ о інший розмір відсотків не п ередбачено законом або догов ором.

Статтею 1 Закону України «Пр о відповідальність за несвоє часне виконання грошових зоб ов' язань»передбачено, що пл атники грошових коштів сплач ують на користь одержувачів цих коштів за прострочу плат ежу пеню в розмірі, що встанов люється за згодою сторін.

Розмір пені, передбачений с таттею 1 цього Закону, обчислю ється від суми простроченого платежу та не може перевищув ати подвійної облікової став ки Національного банку Украї ни, що діяла у період, за який с плачується пеня (ст. 3 Закону У країни «Про відповідальніст ь за несвоєчасне виконання г рошових зобов' язань»).

Відповідно до статті 625 Циві льного кодексу України, борж ник не звільняється від відп овідальності за неможливіст ь виконання ним грошового зо бов' язання. Боржник, який пр острочив виконання грошовог о зобов' язання, на вимогу кр едитора зобов' язаний сплат ити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфля ції за весь час прострочення , а також три проценти річних в ід простроченої суми, якщо ін ший розмір процентів не вста новлений договором або закон ом.

Згідно розрахунку, наданог о позивачем, відповідач має с платити 12 169,28 грн. 3 % річних та 34 917,86 грн. інфляційних втрат.

Згідно ст. 33 Господарського процесуального кодексу Укра їни, кожна сторона повинна до вести ті обставини, на які вон а посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

В порядку, передбаченому ст . 43 Господарського процесуаль ного кодексу України, господ арський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанн ям, що ґрунтується на всебічн ому, повному і об' єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сук упності, керуючись законом.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про те, що по справі зібрано достатньо доказів для вирішення спору по суті та прийняття законно го рішення.

Дослідивши обставини спра ви та докази у даній справі, су д вважає позовні вимоги обґр унтованими, підтвердженими н аявними в матеріалах справи доказами та не спростованими належним чином відповідачем , а відтак такими, що підлягают ь задоволенню.

У відповідності до ст. 49 Госп одарського процесуального к одексу України, сплачені поз ивачем судові витрати (держа вне мито та витрати на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу) відшкодо вуються йому за рахунок відп овідача.

Керуючись ст. ст. 43, 33, 43, 49, 82-85 Госп одарського процесуального к одексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити по вністю.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «Б МК Планета-Міст»(03151, м. Київ, в ул. Волинська, буд. 60; код ЄДРПОУ 32846139) на користь Товариства з об меженою відповідальністю «Й отунгард»(01001, м. Київ, вул. Еспла надна, буд. 20, оф. 302; код ЄДРПОУ 3310361 8) 195 071 (сто дев' яносто п' ять ти сяч сімдесят одну) грн. 84 коп. за боргованості, 16 872 (шістнадцять тисяч вісімсот сімдесят дві ) грн. 38 коп. пені, 34 917 (тридцять чо тири тисячі дев' ятсот сімна дцять) грн. 86 коп. інфляційних в трат, 12 169 (дванадцять тисяч сто шістдесят дев' ять) грн. 28 коп . 3 % річних, 2 590 (дві тисячі п' ятс от дев' яносто) грн. 31 коп. держ авного мита, 236 (двісті тридцят ь шість) грн. 00 коп. витрат на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу.

3. Видати наказ після набран ня судовим рішенням законної сили.

Суддя С.М. Мельник

Дата складання та підпи сання повного тексту рішення : 09.12.2011

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення07.12.2011
Оприлюднено22.12.2011
Номер документу19982113
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/470

Ухвала від 20.02.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 03.02.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Рішення від 07.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Ухвала від 18.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Ухвала від 24.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Рішення від 08.02.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 14.01.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 14.01.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 09.12.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 19.11.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні