Рішення
від 20.10.2011 по справі 5020-1487/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 жовтня 2011 року справа № 5020-1487/2011

Господарський суд міста Севастополя у складі судді Є фременко О.О., розглянувши мат еріали справи

за позовом Приватного п ідприємства «Техносервіс»

(вул. Буряка, 4, м.Севастопол ь, 99002)

до Комунального підпри ємства «Севастопольський ко мбінат благоустрою»Севасто польської міської Ради (в ул. Пожарова, 7, м.Севастополь, 99 008)

про встановлення земел ьного сервітуту,

за участю представників с торін:

позивача - ОСОБА_1., довіреність б/н від 01.09.2011;

відповідача - ОСОБА_2 ., довіреність б/н від 04.01.2011;

СУТЬ СПОРУ:

Приватне підприємство « Техносервіс»звернулося до с уду з позовною заявою до Кому нального підприємства «Сева стопольський комбінат благо устрою»Севастопольської мі ської Ради про встановлення земельного сервітуту.

Позовні вимоги, з посилання м на статті 402, 404 Цивільного код ексу України, статтю 100 Земель ного кодексу України, обґрун товані тим, що проїзд до земел ьної ділянки Приватного підп риємства «Техносервіс», розт ашованої за адресою: Монасти рське шосе, 4 в місті Севастопо лі, можливий лише через земел ьну ділянку, що знаходиться в користуванні Комунального п ідприємства «Севастопольсь кий комбінат благоустрою»Се вастопольської міської Ради , у зв' язку з чим позивач прос ить встановити земельний сер вітут на право проходу та про їзду на транспортному засобі .

Ухвалою від 20.09.2011 позовна зая ва прийнята до розгляду та по рушено провадження у справі.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав з мотивів, викла дених у позовній заяві, проси ть суд позов задовольнити.

Відповідач у відзиві на поз ов проти позову заперечує, пр осить в його задоволенні від мовити.

Розгляд справи відкладавс я за правилами статті 77 Господ арського процесуального код ексу України.

Представникам сторін в суд овому засіданні роз'яснені ї х процесуальні права і обов'я зки, передбачені статтями 20, 22 Г осподарського процесуально го кодексу України.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, дослідивши надані докази, пер евіривши матеріали справи, суд

ВСТАНОВИВ:

23.01.2006 між Севастопольсь кою міською Радою (Орендодав ець) та Приватним підприємст вом «Техносервіс»(Орендар) б ув укладений договір оренди земельної ділянки, згідно з у мовами якого Орендодавець у відповідності з рішенням Сев астопольської міської Ради № 3866 від 05.10.2005 надає, а Орендар прий має у строкове платне корист ування земельну ділянку для будівництва і обслуговуванн я виробничо-будівельної бази з віднесенням цих земель до к атегорії земель промисловос ті, транспорту, зв' язку, енер гетики, оборони та іншого при значення, яка знаходиться за адресою: м. Севастополь, Монас тирське шосе, 4-а (пункт 1.1. догов ору).

Пунктом 2.1. договору встанов лено, що в оренду передається земельна ділянка загальною площею 1,4430 га.

Договір укладений строком на 25 років (пункт 3.1. договору).

27.01.2006 між Севастопольською мі ською Радою та Приватним під приємством «Техносервіс»бу в підписаний акт прийому-пер едачі земельної ділянки, заг альною площею 1,4430 га, розташова ної за адресою: м. Севастопол ь, Монастирське шосе, 4-а (арк. с. 13).

Як стверджує позивач, зазна чена земельна ділянка не має вільного під' їзду на транс портному засобі. Проїзд до зе мельної ділянки Приватного п ідприємства «Техносервіс», м ожливий лише через земельну ділянку, що знаходиться в кор истуванні Комунального підп риємства «Севастопольський комбінат благоустрою»Севас топольської міської Ради. Пр оте пропозиція позивача про встановлення земельного сер вітуту залишена відповідаче м без розгляду, що і стало прич иною звернення до суду з дани ми позовом

Відповідно до статті 43 Госп одарського процесуального к одексу України суд, провівши оцінку доказів по справі, вва жає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню повн істю, виходячи з наступного.

Згідно зі статтею 98 Земельн ого кодексу України право зе мельного сервітуту - це право власника або землекористува ча земельної ділянки на обме жене платне або безоплатне к ористування чужою земельною ділянкою (ділянками).

Земельні сервітути можуть бути постійними і строковим и.

Встановлення земельного с ервітуту не веде до позбавле ння власника земельної ділян ки, щодо якої встановлений зе мельний сервітут, прав волод іння, користування та розпор ядження нею.

Земельний сервітут здійсн юється способом, найменш обт яжливим для власника земельн ої ділянки, щодо якої він вста новлений.

Статтею 99 Земельного кодекс у України визначені види пра ва земельного сервітуту, вст ановлення яких власники або землекористувачі земельних ділянок можуть вимагати.

Одним з таких видів земельн ого сервітуту є право проїзд у на транспортному засобі по наявному шляху.

Відповідно до статті 100 Земе льного кодексу України серві тут може бути встановлений д оговором, законом, заповітом або рішенням суду. Сервітут м оже належати власникові (вол одільцеві) сусідньої земельн ої ділянки, а також іншій конк ретно визначеній особі (особ истий сервітут).

Земельний сервітут може бу ти встановлений договором мі ж особою, яка вимагає його вст ановлення, та власником (воло дільцем) земельної ділянки.

Договір про встановлення з емельного сервітуту підляга є державній реєстрації в пор ядку, встановленому для держ авної реєстрації прав на нер ухоме майно.

Позивачем була направлена відповідачу пропозиція на в становлення сервітуту разом з проектом договору на встан овлення земельного сервітут у, підписаного директором Пр иватного підприємства «Техн осервіс»та скріпленого печа ткою підприємства з зазначен ням його юридичних реквізиті в, а також з Висновком по встан овленню меж для проїзду до зе мельної ділянки Приватного п ідприємства «Техносервіс», с кладеним інженером-геодезис том Приватного підприємства «СевГеоУніверсалПроект»(ар к. с. 14-19).

Комунальне підприємство « Севастопольський комбінат б лагоустрою» Севастопольськ ої міської Ради отримало дан у пропозицію 18.07.2011, що підтвердж ується штампом підприємства з вх. №176.

Відповідно до положень ста тті 181 Господарського кодексу України проект договору мож е бути запропонований будь-я кою з сторін. У разі якщо проек т договору викладено як єдин ий документ, він надається др угій стороні у двох примірни ках.

Сторона, яка одержала проек т договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір ві дповідно до вимог частини пе ршої цієї статті і повертає о дин примірник договору другі й стороні або надсилає відпо відь на лист, факсограму тощо у двадцятиденний строк післ я одержання договору.

За наявності заперечень що до окремих умов договору сто рона, яка одержала проект дог овору, складає протокол розб іжностей, про що робиться зас тереження у договорі, та у два дцятиденний строк надсилає д ругій стороні два примірники протоколу розбіжностей разо м з підписаним договором.

Сторона, яка одержала прото кол розбіжностей до договору , зобов'язана протягом двадця ти днів розглянути його, в цей же строк вжити заходів для вр егулювання розбіжностей з др угою стороною та включити до договору всі прийняті пропо зиції, а ті розбіжності, що зал ишились неврегульованими, пе редати в цей же строк до суду, якщо на це є згода другої стор они.

У разі досягнення сторонам и згоди щодо всіх або окремих умов, зазначених у протоколі розбіжностей, така згода пов инна бути підтверджена у пис ьмовій формі (протоколом узг одження розбіжностей, листам и, телеграмами, телетайпогра мами тощо).

Якщо сторона, яка одержала п ротокол розбіжностей щодо ум ов договору, заснованого на д ержавному замовленні або так ого, укладення якого є обов'яз ковим для сторін на підставі закону, або сторона - виконаве ць за договором, що в установл еному порядку визнаний моноп олістом на певному ринку тов арів (робіт, послуг), яка одерж ала протокол розбіжностей, н е передасть у зазначений два дцятиденний строк до суду ро збіжності, що залишилися нев регульованими, то пропозиції другої сторони вважаються п рийнятими.

У разі якщо сторони не досяг ли згоди з усіх істотних умов господарського договору, та кий договір вважається неукл аденим (таким, що не відбувся). Якщо одна із сторін здійснил а фактичні дії щодо його вико нання, правові наслідки таки х дій визначаються нормами Ц ивільного кодексу України.

Статтею 187 Господарського к одексу України передбачено, що спори, що виникають при укл аданні господарських догово рів за державним замовленням , або договорів, укладення яки х є обов'язковим на підставі з акону та в інших випадках, вст ановлених законом, розглядаю ться судом. Інші переддогові рні спори можуть бути предме том розгляду суду у разі якщо це передбачено угодою сторі н або якщо сторони зобов'язан і укласти певний господарськ ий договір на підставі уклад еного між ними попереднього договору.

День набрання чинності ріш енням суду, яким вирішено пит ання щодо переддоговірного с пору, вважається днем укладе ння відповідного господарсь кого договору, якщо рішенням суду не визначено інше.

Комунальне підприємство « Севастопольський комбінат б лагоустрою» Севастопольськ ої міської Ради, отримавши пр оект договору про встановлен ня земельного сервітуту щодо земельної ділянки, яка знахо диться у нього на праві пості йного користування, в районі 5-го кілометру Балаклавськог о шосе, для проїзду на транспо ртному засобі до орендованої Приватним підприємством «Те хносервіс»земельної ділянк и, розташованої за адресою: ву лиця Монастирське шосе, 4 в міс ті Севастополі, не вчинив дії , які передбачені статтею 181 Го сподарського кодексу Україн и: у двадцятиденний строк піс ля одержання проекту договор у відповідач не оформив дого вір відповідно до вимог част ини першої цієї статті та не п овернув один примірник догов ору позивачу, протокол розбі жностей не склав та не надісл ав другій стороні два його пр имірники разом з підписаним договором.

Зазначені обставини свідч ать, що відповідач ухиляєтьс я як від врегулювання передд оговірних розбіжностей, так і від укладення самого догов ору про встановлення земельн ого сервітуту.

У відзиві на позов відповід ач зазначив, що в порушення ви мог статті 101 Земельного кодек су України, відповідно до яки х власник, землекористувач з емельної ділянки, щодо якої в становлений земельний серві тут, має право вимагати від ос іб, в інтересах яких встановл ено земельний сервітут, плат у за його встановлення, якщо і нше не передбачено законом, П риватним підприємством «Тех носервіс»не були вказані умо ви, при яких буде проводитись оплата за земельний сервіту т.

Проте, як вбачається з пункт у 4.1. проекту договору на встан овлення земельного сервітут у, який був запропонований Пр иватним підприємством «Техн осервіс», позивач зобов' язу вався вносити відповідачу пл ату за використання земельно го сервітуту в розмірі 1% від н ормативної грошової оцінки з емельної ділянки в рік, що ста новить 645,00 грн. та є ціною цього договору.

Крім того, заперечуючи прот и позову, відповідач зазнача є, що позивачем не надано нале жних доказів того, що запропо нований варіант земельного с ервітуту є найменш обтяжливи м, але слід зазначити, що матер іали справи містять висновок ПП «СевГеоУніверсалПроект» , з якого вбачається, що запроп онований варіант є найменш о бтяжливим для Комунального п ідприємства «Севастопольсь кий комбінат благоустрою»Се вастопольської міської Ради , оскільки частково співпада є із існуючою дорогою та не пе решкоджає веденню господарс ької діяльності землекорист увача (а.с.17).

Відповідно до положень ста тті 402 Цивільного кодексу Укра їни сервітут може бути встан овлений договором, законом, з аповітом або рішенням суду.

У разі недосягнення домовл еності про встановлення серв ітуту та про його умови спір в ирішується судом за позовом особи, яка вимагає встановле ння сервітуту.

З урахуванням викладеного , земельний сервітут щодо зем ельної ділянки, яка знаходит ься на праві постійного кори стування у Комунального підп риємства «Севастопольський комбінат благоустрою»Севас топольської міської Ради в р айоні 5-го кілометру Балаклав ського шосе, для проходу та пр оїзду на транспортному засоб і по наявному шляху до орендо ваної Приватним підприємств ом «Техносервіс»земельної д ілянки, розташованої за адре сою: вулиця Монастирське шос е, 4 в місті Севастополі, має бу ти встановлений за рішенням суду.

Оскільки відповідач не лиш е не скористався закріпленим законом правом на встановле ння умов договору, в яких би бу ла врахована його позиція по відповідних питаннях, а і не в иконав вимоги статті 181 Господ арського кодексу України, то цей земельний сервітут пови нен бути встановлений на умо вах, запропонованих позиваче м у проекті договору на встан овлення земельного сервітут у, який був направлений на адр есу Комунального підприємст ва «Севастопольський комбін ат благоустрою»Севастополь ської міської Ради та отрима ний ним 18.07.2011.

Витрати по сплаті державно го мита та витрати на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу покладають ся судом на відповідача відп овідно до статті 49 Господарсь кого процесуального кодексу України.

Керуючись статтями 43, 49, 82- 85, 11 5, 116 Господарського процесуал ьного кодексу України, суд,

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити пов ністю.

2. Встановити з емельний сервітут на пр аво проходу та проїзду на тра нспортному засобі по наяв ному шляху до орендованої Пр иватним підприємством «Техн осервіс»земельної ділянки, р озташованої за адресою: вули ця Монастирське шосе, 4 в місті Севастополі через земельну ділянку, яка знаходиться на п раві постійного користуванн я у Комунального підприємств а «Севастопольський комбіна т благоустрою»Севастопольс ької міської Ради в районі 5-го кілометру Балаклавського шо се на умовах, запропонованих Приватним підприємством «Те хносервіс» у проекті договор у на встановлення земельного сервітуту, який був направле ний на адресу Комунального п ідприємства «Севастопольсь кий комбінат благоустрою»Се вастопольської міської Ради та отриманий ним 18.07.2011 в межах, з азначених у висновку по вста новленню меж земельного серв ітуту для проходу та проїзду до земельної ділянки Приват ного підприємства «Техносер віс», розташованої за адресо ю: вулиця Монастирське шосе, 4 в місті Севастополі.

3. Стягнути з Комуна льного підприємства «Севаст опольський комбінат благоус трою»Севастопольської місь кої Ради (вул. Пожарова, 7, м.С евастополь, 99008, ідентифікацій ний код 03358386, відомості про наяв ність розрахункових рахункі в в матеріалах справи відсут ні) на користь Приватного п ідприємства «Техносервіс» (вул. Буряка, 4, м.Севастополь, 99002, ідентифікаційний код 32629241, ві домості про наявність розрах ункових рахунків в матеріала х справи відсутні) витрати по сплаті державного мита в с умі 85,00 грн. та вит рати на інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу в сумі 236,00 грн.

Видати наказ після на брання рішенням законної сил и.

Суддя О.О.Єфременко

Рішення оформлено від повідно до вимог ст. 84 Господа рського

процесуального кодексу Ук раїни і підписано 25.10.2011

Дата ухвалення рішення20.10.2011
Оприлюднено22.12.2011
Номер документу19982952
СудочинствоГосподарське
Сутьвстановлення земел ьного сервітуту

Судовий реєстр по справі —5020-1487/2011

Рішення від 20.10.2011

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Єфременко Оксана Олександрівна

Ухвала від 04.10.2011

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Єфременко Оксана Олександрівна

Ухвала від 20.09.2011

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Єфременко Оксана Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні