Постанова
від 02.12.2011 по справі 38/67
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

донецький апеляційний го сподарський суд

02.12.2011

Постанова

Іменем України

30.11.2011 р. спра ва №38/67

Донецький апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Геза Т.Д.

суддів:

при секретарі: Кододова О.В., Малашкев ич С.А.

Бабечко А.Д.

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_5 - по довір. №262 від 28.10.11р.

від відповідача:

від третіх осіб: не з'явились

1. ОСОБА_6 - по довір. №7/4с в ід 28.12.10р.

2. не з'явились

3. не з'явились

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляцій ну скаргу Товариства з обмеженою в ідповідальністю „МІРА”

м. Донецьк

на рішення господарсько го суду Донецької області

від 18.10.2011 року

по справі №38/67

за позовом Товариства з обмеженою в ідповідальністю „МІРА”

м. Донецьк

до

за участю третіх осіб, які н е заявляють самостійних вимо г на предмет спору на стороні відповідача

Донецької міської ради м . Донецьк

1. Управління держаного каз начейства в м. Донецьку

2. Головне управління Держав ного казначейства України в Донецькій області

3. Комунальне підприємство " СЄЗ Ворошиловського району м . Донецька" м. Донецьк

предмет спору

стягнення 15 324,14 грн. - суми відшкодування майнової шкод и за пошкодження автомобіля

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю „МІРА” м. Д онецьк (далі по тексту - ТОВ „ МІРА”) звернулось до господа рського суду Донецької облас ті з позовом до Донецької міс ької ради м. Донецьк (далі по т ексту - Донецька міська рада ) про стягнення 15 3 24,14грн. - суми відшкодування м айнової шкоди за пошкодження автомобіля, відповідно до ст . 1166, 1173 Цивільного кодексу Украї ни.

Для з' ясування всього кол а обставин справи, суд першої інстанції, згідно вимог стат ті 27 Господарського процесуа льного кодексу України, залу чив до участі у справі №38/67 трет іх осіб, які не заявляють вимо г на предмет спору на стороні відповідача: Управління дер жаного казначейства в м. Доне цьку, Головне управління Дер жавного казначейства Україн и в Донецькій області, Комуна льне підприємство "СЄЗ Ворош иловського району м. До нецька" м. Донецьк.

В обґрунтування своїх вимо г позивач посилався на припи си Цивільного кодексу Україн и, Закону України „Про благоу стрій населених пунктів”, на каз Міністерства будівництв а, архітектури та житлово-ком унального господарства Укра їни від 10.04.2006р. №105 „Про затвердже ння Правил утримання зелених насаджень у населених пункт ах України” та на надані суду документи, що наявні в матері алах справи.

Рішенням господарського с уду Донецької області від 18.10.11 р. по справі №38/67 відмовлено у з адоволенні позовних вимог.

Рішення суду мотивовано ти м, що позивачем не доведено ск ладову шкоди, у тому числі: фак т заподіяння шкоди діями (без діяльністю) відповідача, вин и відповідача та протиправні сть його дій (бездіяльності), б езпосередній причинний зв' язок між діями (бездіяльніст ю) відповідача.

Виходячи з цього, суд першої інстанції дійшов до висновк у, що подані позивачем та наяв ні в матеріалах справи докум енти не є належними та допуст имими доказами, що підтвердж ують позовні вимоги щодо стя гнення з відповідача 15 324,14грн. - суми відшкодування майнової шкоди за пошкодження автомо біля.

ТОВ „МІРА” звернулося до До нецького апеляційного госпо дарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить рішен ня господарського суду Донец ької області від 18.10.11р. по справ і №38/67 скасувати, та прийняти но ве рішення, яким позовні вимо ги задовольнити в повному об сязі.

Заявник в апеляційній скар зі посилається на те, що суд пе ршої інстанції дійшов помилк ового висновку відносно відс утності вини відповідача у з аподіянні позивачу шкоди, ос кільки відповідач, як орган м ісцевого самоврядування, пов инен, на думку скаржника, відш кодувати спричинену позивач у шкоду, яка сталася внаслідо к несумлінного виконання ним обов' язків по контролю та о рганізації благоустрою безд оглядного аварійного дерева , яке спричинило шкоду впавши на автомобіль.

Головне управління Держав ного казначейства України в Донецькій області у заперече ннях на апеляційну скаргу пр осить залишити її без задово лення, а рішення господарськ ого суду Донецької області в ід 18.10.11р. по справі №38/67 залишити без змін.

Головне управління Держав ного казначейства України в Донецькій області у заперече нні вказує на те, що позивачем не надано доказів та підтвер джень наявності причинного з в' язку між шкодою та протип равністю діяння її заподіюва ча та вини відповідача в її за подіянні.

30.11.11р. до Донецького апеляцій ного господарського суду над ійшло клопотання від Комуна льного підприємства "СЄЗ Вор ошиловського району м. Донец ька" м. Донецьк про розгляд апе ляційної скарги без участі й ого представника. Також, прос ять рішення господарського с уду Донецької області від 18.10.11 р. по справі №38/67 залишити без з мін, а апеляційну скаргу без з адоволення.

Донецька міська рада відзи ву на апеляційну скаргу суду не надала, представник Донец ької міської ради у судове з асідання 30.11.11р. не з' явився. В ідповідно до статті 98 Господа рського процесуального коде ксу України про час і місце су дового засідання відповідач був повідомлений належним ч ином, про що свідчить поштове повідомлення з відміткою пр о отримання 21.11.11р. поштового в ідправлення з відповідною у хвалою суду, яке знаходиться у матеріалах справи. Про наяв ність поважних причин неявк и у судове засідання апеляці йної інстанції уповноважено го представника відповідач суд не повідомив, своїми пра вами, передбаченими ст. 22 Госп одарського процесуального к одексу України, не скористав ся.

Ухвалою від 07.11.11р. про порушен ня апеляційного провадження по справі №38/67 явка сторін не б ула визнана обов' язковою.

Враховуючи, що апеляційна і нстанція, відповідно до ст. 101 Г осподарського процесуально го кодексу України, перегляд ає справу за наявними в ній доказами і не зв' язана дово дами апеляційної скарги, суд ова колегія вважає можливим розглянути апеляційну скарг у ТОВ „МІРА” за відсутністю п редставника відповідача.

Відповідно до ст. 81-1 Господар ського процесуального кодек су України здійснено запис с удового засідання за допомог ою засобів технічної фіксаці ї та складено протокол.

Дослідивши докази матеріа лів справи, заслухавши поясн ення присутніх у судовому за сіданні представників заявн ика апеляційної скарги та Головного управління Дер жавного казначейства Україн и в Донецькій області, переві ривши правильність застосув ання судом першої інстанції норм матеріального та процес уального права, судова колег ія апеляційної інстанції ді йшла до висновку, що рішення с уду першої інстанції підляга є залишенню без змін.

Як вбачається з позову, пози вач в обґрунтування своїх ви мог посилається на те, що 23 чер вня 2010 року приблизно о 13 год. 30 х в. біля 4-го під' їзду будинку АДРЕСА_1 в м. Донецьку, на ав томобіль марки Ford, модель KUGA TITANIUM, державний номер НОМЕР_1, щ о належить позивачеві на пра ві власності, згідно із свідо цтвом про державну реєстраці ю ТЗ серії АНС №НОМЕР_2, впа ла гілка дерева та спричинил а пошкодження верхньої части ни кузова. Зазначений факт пі дтверджено постановою Ворош иловського РВ ДГУ ГУ УМВС Укр аїни в Донецькій області від 23.06.10р.

В обґрунтування розміру сп ричиненої шкоди у сумі 15 324,14 грн ., позивач посилався на виснов ок №656/06 автотоварознавчого до слідження від 30.06.2010р., виданого суб' єктом підприємницької діяльності - фізичною особо ю ОСОБА_7

Посилаючись на приписи ст. 1 166, ст. 1173 Цивільного кодексу Укр аїни та на те, що відповідач є особою, за рішенням якої має з дійснюватись благоустрій, по зивач звернувся до суду із по зовом про стягнення з Донець кої міської ради 15324,14грн. - сум и відшкодування майнової шко ди за пошкодження автомобіля .

Статтею 1166 Цивільного кодек су України передбачено, що ма йнова шкода, завдана неправо мірними рішеннями, діями чи б ездіяльністю особистим нема йновим правам фізичної або ю ридичної особи, а також шкода , завдана майну фізичної або ю ридичної особи, відшкодовуєт ься в повному обсязі особою, я ка її завдала. При цьому особа , яка завдала шкоди, звільняєт ься від її відшкодування, якщ о вона доведе, що шкоди завдан о не з її вини.

Для виникнення зобов' яза ння по відшкодуванню заподія ної шкоди необхідна наявніст ь наступних умов:

- протиправна поведін ка заподіювача шкоди;

- заподіяння шкоди май ну юридичної особи або грома дянину;

- причинний зв' язок м іж протиправною поведінкою з аподіювача шкоди та заподіян ою шкодою;

- вина заподіювача шко ди;

- обґрунтований розра хунок шкоди.

Як вбачається з приписів ст . 1166 Цивільного кодексу Україн и, підставою для настання цив ільно-правової відповідальн ості за заподіяння шкоди є пр авопорушення, що містіть дек ілька елементів, відсутність хоча б одного із яких виключа є настання відповідальност і, передбаченої цією статте ю.

Оскільки предметом спору у даній справі є стягнення вар тості пошкодженого майна, то доказуванням у даній справі підлягають всі обставини, як і вказують на наявність чи ві дсутність складу цивільного правопорушення. При цьому, ви мога надати докази заподіянн я майнової шкоди покладаєтьс я на позивача.

Статтею 1192 Цивільного кодек су України передбачено два с пособи відшкодування заподі яної шкоди: відшкодування шк оди в натурі та повне відшкод ування заподіяних збитків.

Відшкодування шкоди шляхо м покладення на відповідальн у за неї особу обв' язку нада ти річ того ж роду і якості, ви правити пошкоджену річ, інши м шляхом відновити попереднє становище в натурі - застосов ується, якщо за обставинами с прави цей спосіб відшкодуван ня шкоди можливий. Коли відшк одування шкоди в натурі немо жливе, потерпілому відшкодов уються в повному обсязі збит ки відповідно до реальної ва ртості на момент розгляду сп рави втраченого майна, робіт , які необхідно провести, щоб в иправити пошкоджену річ, усу нути інші негативні наслідки неправомірних дій заподіюва ча шкоди.

Стаття 33 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и зобов' язує сторін довести ті обставини, на які вони поси лаються як на підставу своїх вимог і заперечень.

Як вбачається з позовної за яви, позивач вважає, що саме ві дповідач повинен відшкодува ти суму майнової шкоди у розм ірі 15 324,14грн. за пошкодження авт омобіля у зв' язку з падіння м гілки дерева, яка спричинил а пошкодження верхньої части ни кузова.

Згідно п. 9 ст. 10 Закону Україн и „Про благоустрій” до повно важень сільських, селищних і міських рад у сфері благоуст рою населених пунктів належи ть здійснення контролю за ст аном благоустрою та утриманн ям територій, інженерних спо руд та об'єктів, підприємств, у станов та організацій, їх озе лененням, охороною зелених н асаджень, водних об'єктів тощ о.

Відповідно до п.п.10 п.1 ст.42 Зак ону України „Про благоустрій населених пунктів” до відпо відальності за порушення зак онодавства у сфері благоустр ою населених пунктів притягу ються особи, винні у неналежн ому утриманні об' єктів благ оустрою.

Відповідно до рішення Доне цької міської ради від 21.02.07р. №8/ 62 „Про делегування повноваже нь районним у містах радам та їх виконавчим комітетам” де леговані районним у містах р адам та їх виконавчим коміте там повноваження щодо органі зації та контролю за роботам и із благоустрою територій р айону.

Рішенням Донецької місько ї ради від 09.02.2005р. №18/15 затверджен і правила благоустрою, саніт арного утримання території, забезпечення чистоти та поря дку в м. Донецьку.

Відповідно до вказаних Пра вил, безпосередня організаці я робіт з придбання, санітарн ого очищення та благоустрою території покладається у меж ах території районів на вико нкоми районних у м. Донецьку р ад, користувачів, власників т а орендарів земельних діляно к.

Правилами благоустрою вст ановлено, що відповідальніст ь за збереження зелених наса джень і належний догляд за ни м покладається:

Насадження, що належать до к омунальної власності:

- міські парки, сквери, буль вари, лісопарки, набережні, в' їзди в місто, центральні магі стральні, ботанічні та інші с ади, розплідники квітникарсь кі господарства на міську ра ду;

- території житла, дитячих у станов, громадських будівель , спортивних споруд, лікарень , промислових підприємств, са нітарно захисні зони кладови щ, виставок, залізничних магі стралей, автодороги , тощо - н а районні у м. Донецьку ради та виконавчі органи.

При іншій формі власності н а землевласників і землекори стувачів.

Згідно вказаних Правил, від повідальність за виконання П равил благоустрою покладаєт ься безпосередньо на керівни ків підприємств, організацій , установ, фізичних та юридичн их осіб, які мають на балансі а бо за якими закріплені насад ження, згідно з рішенням райо нних у м. Донецьку рад.

З матеріалів справи вбачає ться, що для з' ясування на ба лансі якого підприємства зна ходяться зелені насадження ( дерева) прибудинкової терито рії по вул. 50-річчя СРСР буд №140 в м. Донецьку та на яке підприєм ство покладено обов' язок ут римувати ці насадження у нал ежному стані, суд першої інст анції неодноразово ухвалами зобов' язував Донецьку місь ку раду, головне управління б лагоустрою та комунального о бслуговування Донецької міс ької ради надати відповідні письмові пояснення з докумен тальним підтвердженням викл адених в цих поясненнях обст авин.

Згідно наданої Довідки Вик онавчого комітету Донецької міської ради №01/15-3407 від 17.06.2011р. жит ловий будинок та об' єкти бл агоустрою (зокрема зелені на садження, дерева, кущі), які ро зташовані на земельній ділян ці (при будинковій території ) по вул. 50-річчя СРСР буд. №140 в м. Д онецьку перебувають на балан сі комунального підприємств а „СЄЗ Ворошиловського район у” з жовтня 2000р.

Проте, позивачем не надано, ані суду першої, ані апеляцій ній інстанції ніякого доказу , який би підтвердив зазначен і у позові факти.

Позивач в обґрунтування св оїх вимог посилався тільки н а висновок №656/06 автотоварозна вчого дослідження, та постан ову про відмову від порушенн я кримінальної справи від 23.06.10 р.

З тексту постанови про відм ову у порушенні кримінальної справи від 23.06.10р. вбачається, що в ході проведення перевірки повідомлення громадянина ОСОБА_8 (учасник позивача - Т ОВ "Міра", згідно п.1.3 Статуту, ар к. справи 12), був допитаний гр. ОСОБА_8, який пояснив, що 23 чер вня 2010 року приблизно о 13 год. 10 х в. він припаркував автомобіл ь марки Ford, модель KUGA TITANIUM, державн ий номер НОМЕР_1 біля 4-го пі д' їзду будинку АДРЕСА_1 т а направився до себе додому. П риблизно о 13год. 30хвил. Він почу в шум зі сторони вулиці. Вийшо вши на вулицю, він виявив, що н а його автомобіль впала гілк а від дерева, чім пошкодила йо го, а саме він виявив пошкодж ення верхньої частини кузова . Зі слів гр. ОСОБА_8, можлив о гілка від дерева впала чере з сильний порив вітру та ветх ості самого дерева.

Тобто, з викладеного вбачає ться, що про подію, на яку тако ж посилається позивач у позо ві, було записано тільки зі сл ів громадянина ОСОБА_8.

До матеріалів справи позив ачем надано фото (арк. справи 3 6), проте з нього також не вбача ється, що гілка впала саме на а вто, яке зазначено у позові.

Таким чином, судова колегія погоджується з висновком су ду першої інстанції, що позив ачем не доведено складову шк оди, у тому числі: факт заподія ння шкоди діями (бездіяльніс тю) відповідача, вини відпові дача у неналежному утриманні об' єктів благоустрою та пр отиправність його дій (безді яльності), безпосередній при чинний зв' язок між діями (бе здіяльністю) відповідача та спричиненою позивачу шкодою , у зв' язку з падінням гілки д ерева, яка, як він стверджує, с причинила пошкодження верхн ьої частини кузова.

Вищенаведені обставини св ідчать про те, що позивачем не доведено відповідними доказ ами заявлених позовних вимог , отже судом першої інстанції обґрунтовано відмовлено у з адоволенні цих вимог.

Апеляційна інстанція дійш ла до висновку, що господарсь кий суд при винесенні оскарж уваного рішення від 18.10.11р. по с праві №38/67 з' ясував всі обста вини справи в їх сукупності, з правильним застосуванням но рм матеріального і процесуал ьного права, а доводи, викладе ні в апеляційній скарзі, не сп ростовують висновку суду.

Апеляційна скарга не підля гає задоволенню. Рішення гос подарського суду Донецької о бласті від 18.10.11р. по справі №38/67 п ідлягає залишенню без змін.

Відповідно до ст. 49 Господар ського процесуального кодек су України витрати по сплаті судового збору за подання ап еляційної скарги покладають ся на заявника апеляційної с карги.

Керуючись ст. ст. 49, 99, 101, 102, 103, 105 Гос подарського процесуального кодексу України, - Донецький а пеляційний господарський су д, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Това риства з обмеженою відповіда льністю „МІРА” м. Донецьк зал ишити без задоволення, рішен ня господарського суду Донец ької області від 18.10.11р. по справ і №38/67 залишити без змін.

Головуючий: Т.Д. Гез а

Судді: О.В. Кододова

С.А. Малашкевич

Надруковано: прим.

1. позивачу

1. відповідачу

1. третім особам

1. у справу

1. ДАГС

1. господарському суду

Дата ухвалення рішення02.12.2011
Оприлюднено21.12.2011
Номер документу19984869
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —38/67

Судовий наказ від 17.07.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Л.Д. Подколзіна

Судовий наказ від 20.06.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Л.Д. Подколзіна

Ухвала від 06.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Ухвала від 20.05.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Л.Д. Подколзіна

Постанова від 24.01.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Овечкін В.Е.

Постанова від 02.12.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 17.11.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 07.11.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Рішення від 18.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 15.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні