Постанова
від 22.08.2011 по справі 2а-0870/5764/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

              

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 22 серпня 2011 року                                       Справа №  2а-0870/5764/11

 Суддя Запорізького окружного адміністративного суду Нечипуренко О.М. розглянувши в порядку скороченого провадження матеріали адміністративної справи

за позовом: Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції, м. Запоріжжя

до: ТОВ «Торговий дім «Бердянськсільмаш»

про: стягнення заборгованості по страховим внескам, –

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Запорізького відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції (далі – позивач) до ТОВ «Торговий дім «Бердянськсільмаш» (далі – ТОВ «Торговий дім «Бердянськсільмаш», відповідач) про стягнення заборгованості по страховим внескам у розмірі 276,48грн.

В позові позивач зазначив, що заборгованість відповідача виникла внаслідок несвоєчасної сплати страхових внесків при видачі заробітної плати працівникам підприємства. Оскільки відповідачем вказана сума заборгованості добровільно не сплачена,  позивач просить стягнути її в судовому порядку.

          Ухвалою суду від 26.07.2011 відкрито скорочене провадження в адміністративній справі та надано відповідачу строк для подання до суду заперечень проти позову та доказів на їх обґрунтування, або заяву про визнання позову.

          За правилами частин 1, 6 статті 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, якщо особа, яка бере участь у справі, без поважних причин не надасть докази на пропозицію суду для підтвердження обставин, на які вона посилається, суд вирішує справу на основі наявних доказів.

Суддя, оцінивши повідомлені позивачем обставини та наявні у справі докази у їх сукупності, вирішив продовжити розгляд справи у порядку скороченого провадження і встановив наявність достатніх підстав для прийняття законного та обґрунтованого рішення.

Розглянувши матеріали адміністративного позову, з’ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.   

Судом встановлено, ТОВ «Торговий дім «Бердянськсільмаш» (код ЄДРПОУ 34157753) зареєстровано в якості юридичної особи 09.03.2006.

Відповідач є платником страхових внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 27 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням” страхувальник зобов’язаний нараховувати та сплачувати страхові внески у повному обсязі в установлені строки.

Згідно ч. 1 ст. 23 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням”, перерахування зазначених сум шляхом безготівкових розрахунків здійснюється страхувальниками один раз на місяць —у день, встановлений для одержання в установах банку коштів на оплату праці за відповідний період.

Частиною 1 ст. 30 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням” передбачено, що страхувальник несе відповідальність за несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків.

В останнє ТОВ «Торговий дім «Бердянськсільмаш» було подано Звіт про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за 1 квартал 2011 року.

Відповідно до звіту, за відповідачем обліковується заборгованість пов’язану з невиплатою заробітної плати в розмірі 276,48 грн.

Відповідачем страхові внески на рахунок Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції на час розгляду справи не сплачені.

Згідно ст.7 розділу 8 (прикінцеві та перехідні положення) Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” суми внесків, нарахованих на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на  випадок безробіття, загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, не сплачені станом на 1 січня 2011 року, підлягають сплаті в порядку, що діяв до 1 січня 2011року.

Стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, строк сплати яких не настав, здійснюється фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 27 вищезгаданого Закону, страхувальник зобов’язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати і сплачувати страхові внески.

На підставі ч.2 ст. 30 Закону України № 2240-ІІІ не сплачені в строк страхові внески, пеня і штраф стягуються в доход Фонду із страхувальника у безспірному порядку. Строк давності в разі стягнення страхових внесків, пені та фінансових санкцій, передбачених цією статтею, не застосовується.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що заявлені Запорізьким обласним відділенням Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції до ТОВ «Торговий дім «Бердянськсільмаш» про стягнення заборгованості по страховим внескам у розмірі 276,48грн. є обґрунтованими і підлягають задоволенню.

Заперечення відповідача стосовно заявленої  суми спростовуються викладеним вище.

Згідно п.4 ст.94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних повноважень, а відповідачем – фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст.  94, 158, 160, 162, 163, 167 КАС  України, суд –

ПОСТАНОВИВ:

 1. Позов Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції до ТОВ «Торговий дім «Бердянськсільмаш» про стягнення заборгованості по страховим внескам. -  задовольнити.

2. Стягнути з ТОВ «Торговий дім «Бердянськсільмаш» (код ЄДРПОУ 34157753, 71100, Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Г. Сталінграду, 5) на користь Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції (на р/р № 37179200900001, в  ГУДКУ в Запорізькій області, МФО 813015, ЄДРПОУ 20485413) заборгованості у розмірі 249 (двісті сорок дев’ять) грн. 20 коп.

3.          Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо  його не скасовано, набирає законної сили після повернення  апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного  провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України – з дня складення її в повному обсязі, апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку,  передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було  повідомлено про можливість отримання копії постанови суду  безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне  оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після  закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії  постанови суду.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя      (підпис)                         О.М. Нечипуренко

Дата ухвалення рішення22.08.2011
Оприлюднено22.12.2011
Номер документу19990200
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/5764/11

Ухвала від 10.01.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нечипуренко Олександр Михайлович

Ухвала від 29.12.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нечипуренко Олександр Михайлович

Постанова від 22.08.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нечипуренко Олександр Михайлович

Ухвала від 26.07.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нечипуренко Олександр Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні