Постанова
від 16.11.2011 по справі 2а-10893/11/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018,  м. Львів,  вул. Чоловського, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

16 листопада 2011 р.                                                                                    № 2а-10893/11/1370  

          Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючого-судді        Крутько О.В. розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Буському районі Львівської області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Галичина»про стягнення заборгованості, -

в с т а н о в и в :

Державна податкова інспекція у Буському районі Львівської області звернулася до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Галичина»про стягнення заборгованості.

                    В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що у відповідача існує податковий борг, який складається з нарахованих сум штрафних санкцій за порушення законодавства про патентування, обігу готівки, застосування РРО у розмірі 2400,00 грн. Оскільки заборгованість відповідачем добровільно не погашається, просить стягнути таку у судовому порядку.

                    Ухвалою від 05.10.2011 року суд відкрив скорочене провадження у даній справі, надав відповідачу строк для подання заперечення проти позову або заяви про визнання позову та роз’яснив наслідки такого неподання.

Представник відповідача у судове засідання не з’явився, не надіслав до суду заяви про розгляд справи за його відсутності, про причини неявки суд не повідомив, однак був належним чином повідомлений про дату та час судового засідання за адресою вказаною ним при здійсненні реєстрації, однак повідомлення було повернуто з відміткою «за зазначеною адресою непроживає».

З врахуванням того, що на адресу суду від відповідача не надходило заперечення проти позову та заяви про визнання позову, суд вважає за можливе, у відповідності до вимог ч.4 ст.183-2 КАС України, розглядати справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

                    Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази, суд даючи правову оцінку спірним правовідносинам виходив з наступного.

          Відповідач –ТзОВ «Галичина»зареєстрований Буською районною державною адміністрацією Львівської області як юридична особа, з присвоєнням коду ЄДРПОУ: 22341960, що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи та перебуває на обліку з 23.02.1993 р. у ДПІ у Буському районі Львівської області, згідно довідки позивача від 28.09.2011 року №2161/29-023.

Як вбачається з матеріалів справи (копії податкового повідомлення –рішення, довідка про заборгованість), у  ТзОВ «Галичина»наявна заборгованість перед бюджетом, яка складається з нарахованих сум штрафних санкцій за порушення законодавства про патентування, обігу готівки, застосування РРО у розмірі 2400,00 грн.

          Відповідно до ст. 16 Податкового кодексу України платники податків зобов’язані сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

          Відповідно до ст. 41 Податкового кодексу України контролюючими органами щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, є органи державної податкової служби.

          Як вбачається з припису норми ст. 14.1.137 ст.14 Податкового кодексу України, орган стягнення - державний орган, уповноважений здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах повноважень, встановлених цим Кодексом та іншими законами України.

          Відповідно до п.п. 14.1.156 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

          Згідно п.14.1.175. ст.14 вищезазначеного Кодексу вбачається, що податковий борг –це сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

          Відповідно до ст. 15 Податкового кодексу України, платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

          Підпунктом 20.1.18. п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України передбачено, що органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Як вбачається із довідки ДПІ у Буському районі Львівської області від 30.09.2011 року №6834/10/19-0 про податкову заборгованість станом на 28.09.2011 р. заборгованість ТзОВ «Галичина»по податках та платежах до бюджету становить 2400,00 грн.- штрафні санкції за порушення законодавства про патентування, обігу готівки, застосування РРО, що підтверджується податковим повідомленням-рішенням №0000512308/0 від 13.07.2011 року.

У п.57.3. ст.57 Податкового кодексу України визначено, що у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.  

Відповідно п. 95.1 ст. 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

          Як вбачається з матеріалів справи сума штрафних санкцій за порушення законодавства про патентування, обігу готівки, застосування РРО (2400,00 грн.) є узгодженою та у встановлені строки до бюджету не сплаченою, тобто визнається сумою податкового боргу (узгоджена сума податкового зобов’язання, не сплачена платником податків у термін).

          Згідно п.1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

          Позовні вимоги про стягнення з ТзОВ «Галичина»податкового боргу в сумі 2400,00 грн. є документально обґрунтованими, не оспореними відповідачем, а тому підлягають задоволенню.

          Керуючись ст.ст. 18, 19, 69-71, 86, 94, 98, 158-163, 167, 183-2  Кодексу адміністративного судочинства України, суд, –    

п о с т а н о в и в  :

          Позов задовольнити.

          Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Галичина»в дохід Державного бюджету України податковий борг в сумі 2400 (дві тисячі чотириста) гривень 00 коп.

          Постанову звернути до негайного виконання.

Постанова, прийнята в скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною. Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена в апеляційному порядку. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом 10 днів з дня отримання копії постанови. Строк для подання апеляційної скарги стороною або іншою особою, яка брала участь у справі обчислюється з моменту отримання копії постанови.

         Суддя                                                                                 Крутько О.В.

Дата ухвалення рішення16.11.2011
Оприлюднено23.12.2011
Номер документу19991550
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-10893/11/1370

Постанова від 16.11.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

Ухвала від 05.10.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні