Постанова
від 14.12.2011 по справі 2а/1570/9590/2011
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а/1570/9590/2011

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 грудня 2011 року м.Одеса

Одеський окр ужний адміністративний суд у складі головуючого судді Бу тенко А.В., розглянувши в поря дку скороченого провадження справу за адміністративним позовом Роздільнянської між районної державної податков ої інспекції Одеської област і до приватного підприємства «Гранд-Л»про стягнення пода ткового боргу у розмірі 16414,14 гр н. шляхом стягнення коштів, я кі перебувають у його власно сті, а в разі їх недостатності надати дозвіл на погашення с уми податкового боргу за рах унок майна, що перебуває у под атковій заставі,

В С Т А Н О В И В:

З позовом до суду звер нулась Роздільнянська міжра йонна державна податкова інс пекція Одеської області до п риватного підприємства «Гра нд-Л»про стягнення податково го боргу у розмірі 16414,14 грн. шля хом стягнення коштів, які пер ебувають у його власності, а в разі їх недостатності надат и дозвіл на погашення суми по даткового боргу за рахунок м айна, що перебуває у податков ій заставі. В обґрунтування п озовних вимог позивач зазнач ив, що згідно облікових карто к та довідки про суми податко вого боргу станом на 24.10.2011р. від повідач має податковий борг в загальній сумі 16414,14 грн. Позив ач обґрунтовує свої вимоги, з іславшись на обставини, які з азначені у позовній заяві.

Справу розглянуто у порядк у скороченого провадження ві дповідно до ст. 183-2 КАС України.

25.11.2011 року приватне підприємство «Гранд-Л» от римало копію ухвали про відк риття скороченого проваджен ня від 15.11.2011 року. Разом з тим, у строк, встановлений ст. 183-2 Ко дексу адміністративного суд очинства України, відповідач ем не подано до суду заперече нь проти позову.

Дослідивши наявні в спра ві письмові докази суд доход ить до висновку про необхідн ість задоволення позовних в имог з наступних підстав.

Позивач на підставі ст.1 Закону України «Про держа вну податкову службу»є місце вим підрозділом центральног о органу державної виконавчо ї влади та відповідно до ст.ст . 7,8,10 цього ж Закону здійснює по вноваження щодо встановленн я порушень податкового закон одавства, нарахування стягне ння заборгованості з податкі в та зборів, штрафних санкцій у тому числі й в судовому поря дку, а тому справи за позовами щодо стягнення податкової з аборгованості на підставі п. 5 ч.2 ст.17, п.5 ч.4 ст.50 КАС України під відомчі адміністративним су дам та повинні розглядатись за правилами адміністративн ого судочинства.

Відповідно до ст. 19 Кон ституції України органи держ авної влади та органи місце вого самоврядування, їх поса дові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повн оважень та у спосіб, що передб ачені Конституцією та закона ми України.

Податковий кодекс Україн и № 2755-VI від 02.12.2010 року регулює від носини, що виникають у сфері с правляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, щ о справляються в Україні, та п орядок їх адміністрування, п латників податків та зборів, їх права та обов'язки, компете нцію контролюючих органів, п овноваження і обов'язки їх по садових осіб під час здійсне ння податкового контролю, а т акож відповідальність за пор ушення податкового законода вства.

Відповідно до ст. 15 Податков ого кодексу України платника ми податків визнаються фізич ні особи (резиденти і нерезид енти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти Укр аїни) та їх відокремлені підр озділи, які мають, одержують (п ередають) об'єкти оподаткува ння або провадять діяльність (операції), що є об'єктом опода ткування згідно з цим Кодекс ом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом. Кожни й з платників податків може б ути платником податку за одн им або кількома податками та зборами.

Згідно п.п. 16.1.3, 16.1.4 п.16.1 ст. 16 ПКУ, пл атник податків зобов'язаний подавати до контролюючих орг анів у порядку, встановленом у податковим та митним закон одавством, декларації, звітн ість та інші документи, пов'яз ані з обчисленням і сплатою п одатків та зборів; сплачуват и податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питан ь митної справи.

Приватне підприємство «Гр анд-Л»зареєстровано Розділь нянською районною державною адміністрацією 19.02.2007 року, що п ідтверджується копією Витяг у з ЄДР та взято на облік платн ика податків в Роздільнянськ ій міжрайонній державній под атковій інспекції Одеської о бласті за №1440 від 21.02.2007 року.

Згідно з п.36.1 ст.36 Пода ткового кодексу України, под атковим обов'язком визнаєтьс я обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та /або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визн ачені цим Кодексом, законами з питань митної справи.

Відповідно до п.36.5 ст.36 цього ж Кодексу відповідальн ість за невиконання або нена лежне виконання податкового обов'язку несе платник подат ків, крім випадків, визначени х цим Кодексом.

Як вбачається з матеріалі в справи, ПП «Гранд-Л»має пода тковий борг перед бюджетом у розмірі 16414,14 грн., що підтверджу ється Довідкою №17876/10/24-022 від 31.10.2011 р оку та обліковою карткою пла тника податків, а саме: податк овий борг по податку на прибу ток приватних підприємств у розмірі 13141,23 грн. та податковий борг по податку на додану вар тість у розмірі 3272,91 грн.

Судом встановлено, що подат ковий борг по податку на приб уток підприємств складає 13141,23 грн., в тому числі: податковий борг по основному платежу в с умі 6786 грн., який виник в резуль таті несплати узгоджених сум грошових зобов' язань згідн о податкового повідомлення-р ішення №0000322300 від 14.07.2011 року на заг альну суму 9792 грн. (залишок борг у склав 6786 грн.).; податковий бор г по штрафним (фінансовим) сан кціям в сумі 2448 грн.,який виник в результаті несплати узгодж ених сум грошових зобов' яза нь згідно податкового повідо млення-рішення №0000322300 на загаль ну суму 2448 грн. та залишок неспл аченої пені, яка була донарах ована на податкове повідомле ння рішення №0000322300 у розмірі 3907,23 г рн.

Судом також встановлено, що податковий борг по податку н а додану вартість складає 3272,91 грн., який виник в результаті н арахування пені на податкове повідомлення-рішення №0000332300 ві д 14.07.2011 року.

Відповідно до ст. 59 Податков ого кодексу України у разі ко ли платник податків не сплач ує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені з аконодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податк ову вимогу в порядку, визначе ному для надсилання (врученн я) податкового повідомлення- рішення. Податкова вимога мо же не надсилатися, якщо загал ьна сума податкового боргу п латника податків не перевищу є одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. П одаткова вимога надсилаєтьс я не раніше першого робочого дня після закінчення гранич ного строку сплати суми грош ового зобов'язання.

Роздільнянською МДПІ Одес ької області було надіслано відповідачу податкову вимог у №28 від 29.08.2011 року, яка була отри мана керівником ПП «Гранд-Л» .

Пунктом 95.1 статті 95 Податков ого кодексу України встановл ено, що орган державної подат кової служби здійснює за пла тника податків і на користь д ержави заходи щодо погашення податкового боргу такого пл атника податків шляхом стягн ення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх н едостатності - шляхом продаж у майна такого платника пода тків, яке перебуває у податко вій заставі.

Орган державної под аткової служби звертається д о суду щодо надання дозволу н а погашення усієї суми подат кового боргу за рахунок майн а платника податків, що переб уває у податковій заставі.

Рішення суду щодо над ання вказаного дозволу є під ставою для прийняття органом державної податкової служби рішення про погашення усієї суми податкового боргу.

Рішення органу держа вної податкової служби підпи сується його керівником та с кріплюється гербовою печатк ою органу державної податков ої служби. Перелік відомосте й, які зазначаються у такому р ішенні, встановлюється центр альним органом державної под аткової служби.

Підпунктом 14.1.155 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України встановлено, що податкова за става - це спосіб забезпеченн я сплати платником податків грошового зобов'язання та пе ні, не сплачених таким платни ком у строк, визначений цим Ко дексом. Податкова застава ви никає на підставах, встановл ених цим Кодексом.

Тобто, здійснення пер едбачених ст. 95 Податкового ко дексу України заходів щодо с тягнення податкового боргу ш ляхом продажу майна платника податків можливе за умови як що на це майно поширена подат кова застава на підставах та умовах визначених саме Пода тковим кодексом України.

У відповідності до п. 87.2 ст. 87 Податкового кодексу Ук раїни встановлено, що джерел ами погашення податкового бо ргу платника податків є будь -яке майно такого платника по датків з урахуванням обмежен ь, визначених цим Кодексом, а т акож іншими законодавчими ак тами.

З метою забезпечення виконання платником податкі в своїх обов'язків, визначени х цим Кодексом, майно платник а податків, який має податков ий борг, передається у податк ову заставу, про що зазначено у п. 88.1 ст. 88 Податкового кодексу України.

Згідно п. 88.2 вказаної с татті, право податкової заст ави виникає згідно з цим Коде ксом та не потребує письмово го оформлення.

При цьому, відповідн о до п. 89.1 ст. 89 Податкового кодек су України, право податкової застави виникає у разі:

- несплати у строки, встанов лені цим Кодексом, суми грошо вого зобов'язання, самостійн о визначеної платником подат ків у податковій декларації, - з дня, що настає за останнім д нем зазначеного строку;

- несплати у строки, встанов лені цим Кодексом, суми грошо вого зобов'язання, самостійн о визначеної контролюючим ор ганом, - з дня виникнення подат кового боргу.

Пунктом 89.2 ст. 89 Податко вого кодексу України встанов лено, що з урахуванням положе нь цієї статті право податко вої застави поширюється на б удь-яке майно платника подат ків, яке перебуває в його влас ності (господарському віданн і або оперативному управлінн і) у день виникнення такого пр ава і балансова вартість яко го відповідає сумі податково го боргу платника податків, к рім випадків, передбачених п унктом 89.5 цієї статті, а також н а інше майно, на яке платник по датків набуде прав власності у майбутньому.

Із наведеного вбачає ться, що податковий орган мож е поширити податкову заставу на будь-яке майно платника по датків, крім передбачених ви падків, а також на майно, яке п латник податків набуде у май бутньому.

При цьому встановлен о обмеження, згідно якого под аткова застава поширюється н а майно, балансова вартість я кого відповідає сумі податко вого боргу платника податків .

Пунктом п. 89.3 ст. 89 Подат кового кодексу визначено, що майно, на яке поширюється пра во податкової застави, оформ люється актом опису.

До акта опису включає ться ліквідне майно, яке можл иво використати як джерело п огашення податкового боргу.

Опис майна у податков у заставу здійснюється на пі дставі рішення керівника орг ану державної податкової слу жби, яке пред'являється платн ику податків, що має податков ий борг.

Акт опису майна, на як е поширюється право податков ої застави, складається пода тковим керуючим у порядку та за формою, що затверджені цен тральним органом державної п одаткової служби.

Порядок складання та форма акту опису майна визна чені “Порядком застосування податкової застави органами державної податкової служби ”, затвердженого наказом Дер жавної податкової адміністр ації України від 24.12.2010 N 1043 та заре єстрованого в Міністерстві ю стиції України 30 грудня 2010 р. за N 1438/18733.

Згідно з п. 2.1 вказаног о Порядку встановлено, що опи с майна у податкову заставу з дійснюється на підставі ріше ння про опис майна у податков у заставу (додаток 1). Таке ріше ння приймається керівником о ргану державної податкової с лужби і надається платнику п одатків, що має податковий бо рг.

Пунктом 2.2 вказаного П орядку передбачено, що майно , на яке поширюється право под аткової застави, оформлюєтьс я актом опису майна за відпов ідною формою (додаток 2). Акти о пису реєструються у відповід ному журналі (додаток 3). Акт оп ису майна, на яке поширюється право податкової застави, ск ладається податковим керуюч им.

Судом встановлено, що у матеріалах справи є в наявн ості наказ начальника Розділ ьнянської МДПІ Одеської обла сті про призначення податков их керуючих та акт опису акти вів, на які поширюється право податкової застави та надан о рішення органу державної п одаткової служби про опис ма йна у податкову заставу та ак т опису майна, що є додатком 2 д о “Порядку застосування пода ткової застави органами держ авної податкової служби”. Пр аво податкової застави було зареєстровано 30 серпня 2011 року , що підтверджується витягом про реєстрацію в Державному реєстрі обтяжень рухомого м айна, що також є передумовою д ля погашення податкового бор гу за рахунок майна платника податків.

Оскільки наданими до с уду доказами доведено недост атність коштів, які перебува ють у власності відповідача для погашення наявної суми п одаткової заборгованості, су д дійшов висновку про наявні сть підстав для задоволення заявлених позивачем вимог пр о надання дозволу на погашен ня всієї суми податкового бо ргу за рахунок майна платник а податків.

Під час офіційного з`я сування обставин справи судо м не було встановлено жодної обставини або факту, які б спр остовували заборгованості в ідповідачів щодо сплати под аткового боргу або звільняли б їх від сплати, як то передба чено ст.67 Конституції України .

З огляду на вищенавед ене, суд вважає, що позовні вим оги Роздільнянської міжрайо нної державної податкової ін спекції Одеської області до приватного підприємства «Гр анд-Л»про стягнення податков ого боргу у розмірі 16414,14 грн. шля хом стягнення коштів, які пер ебувають у його власності, а в разі їх недостатності надат и дозвіл на погашення суми по даткового боргу за рахунок м айна, що перебуває у податков ій заставі підлягають задово ленню в повному обсязі на під ставі ч.2 ст.162 КАС України.

Керуючись ст. 94, 158-163 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Адміністративний по зов Роздільнянської міжрайо нної державної податкової ін спекції Одеської області до приватного підприємства «Гр анд-Л»- задовольнити.

2. Стягнути з приватного під приємства «Гранд-Л»(67400, Одес ька обл., м. Роздільна, вул. Черв оноармійська, буд.4, кв.29, Код Є ДРПОУ 34847051) податковий борг у су мі 16414 (шістнадцять тисяч чотир иста чотирнадцять) гривень 14 к оп. шляхом стягнення коштів, я кі перебувають у його власно сті, а в разі їх недостатності - надати дозвіл на погашенн я всієї суми податкового бор гу за рахунок майна приватно го підприємства «Гранд-Л» (Ко д ЄДРПОУ 34847051) шляхом продажу ма йна приватного підприємства «Гранд-Л»(код ЄДРПОУ 34847051), яке п еребуває у податковій застав і, а саме:

- по податку на прибуток при ватних підприємств ( код плат ежу 11021000) у сумі 13141 (тринадцять ти сяч сто сорок одна) гривня 23 ко п. на р/р 31117009700381 УДК у Роздільнянс ькому районі, код 22504630, МФО 828011, бан к одержувача ГУДКУ в Одеські й області.

- по податку на додану варті сть (код платежу 14010100) у сумі 3272 (тр и тисячі двісті сімдесят дві ) гривні 91 коп. на р/р 31119029700381 УДК у Р оздільнянському районі,код 2 2504630, МФО 828011, банк одержувача ГУД КУ в Одеській області.

Постанова підлягає негайн ому виконанню.

Постанова може бути оскарж ена до Одеського апеляційног о адміністративного суду чер ез суд першої інстанції у пор ядку, визначеному статтею 186 К АС України, шляхом подачі апе ляційної скарги протягом дес яти днів з моменту отримання копії постанови.

Постанова, прийнята у скоро ченому провадженні, крім вип адків її оскарження в апеляц ійному порядку, є остаточною .

Суддя Бутенко А.В.

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.12.2011
Оприлюднено23.12.2011
Номер документу19992097
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1570/9590/2011

Постанова від 14.12.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бутенко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні