Постанова
від 04.10.2011 по справі 2а-11090/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

за результатами розгляду с прави у порядку письмового п ровадження

м. Київ

04 жовтня 2011 року № 2а-11090/11/2670

Окружний адміністр ативний суд міста Києва у скл аді головуючої судді Блажів ської Н. Є., розглянув в порядк у письмового провадження адм іністративну справу

За позовом Державної податкової і нспекції у місті Ялта АР Крим

до Приватного підприємст ва «Алексвіт»

про стягнення коштів

О Б С Т А В И Н И С П Р А В И

Державна податкова інс пекція у місті Ялта Автономн ої республіки Крим (надалі - також «Позивач», «ДПІ у м. Ялта АР Крим») звернулась до Окруж ного адміністративного суду міста Києва з адміністратив ним позовом до Приватного пі дприємства «Алексвіт»(надал і - також «Відповідач», ПП «А лексвіт») про стягнення пода ткової заборгованості в сумі 407 278, 84 грн.

4 жовтня 2011 року Окружним ад міністративним судом міста К иєва зареєстровано клопотан ня представника ДПІ у м. Ялта А Р Крим про розгляд справи без його участі за наявними у спр аві матеріалами.

Відповідач - Приватне пі дприємство «Алексвіт»- зап еречень на адміністративний позов до Суду не надав, участ ь в судовому засіданні свого уповноваженого представник а не забезпечив, про дату, час і місце судового засідання б ув повідомлений належним чин ом (за адресою, яка зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців).

Відповідно до частини 4 ст атті 33 Кодексу адміністратив ного судочинства України у р азі ненадання особами, які бе руть участь у справі, інформа ції щодо їх поштової адреси с удовий виклик або судове пов ідомлення надсилається юрид ичним особам та фізичним осо бам - підприємцям - за адрес ою місця знаходження (місця п роживання), що зазначена в Єди ному державному реєстрі юрид ичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Згідно положення частини 8 с татті 35 Кодексу адміністрати вного судочинства України вв ажається, що повістку вручен о юридичній особі, якщо вона д оставлена за адресою, внесен ою до відповідного державног о реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписо м відповідної службової особ и.

Відповідно частини 6 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо не має перешкод для розгляду сп рави в судовому засіданні, ал е прибули не всі особи, які бер уть участь у справі, хоча і бул и належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розгл янути справу у письмовому пр овадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи подане предста вником Позивача клопотання п ро розгляд справи без його уч асті та неявку Відповідача, н алежним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду справи, Окружний ад міністративний суд міста Киє ва вирішує справу в порядку п исьмового провадження.

Позовні вимоги мотивовані тим, що станом на час розгляду справи за Позивачем обліков ується податковий борг по ор ендній платі за землю в сумі 35 7 781, 83 грн., який, всупереч вимога м чинного законодавства Укра їни, є непогашеним.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, всебічно і по вно з' ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуєть ся позов, об' єктивно оцінив ши докази, які мають юридичне значення для розгляду справ и і вирішення спору по суті, Ок ружний адміністративний суд міста Києва, -

В С Т А Н О В И В

Спірні правовідносини ре гулюються Законом України «П ро порядок погашення зобов'я зань платників податків пере д бюджетами та державними ці льовими фондами»(на момент в иникнення спірних правовідн осин був чинний, на момент вир ішення спору: втратив чинніс ть), Законом України «Про плат у за землю»від 3 липня 1992 року № 2535 (на момент виникнення спірн их правовідносин був чинний, на момент вирішення спору: вт ратив чинність), Законом Укра їни «Про державну податкову службу в Україні» 4 грудня 1990 р оку № 509-XII (на момент виникнення спірних правовідносин був ч инний, на момент вирішення сп ору: чинний), Порядком направл ення органами державної пода ткової служби України податк ових вимог платникам податкі в, затвердженим наказом Держ авної податкової адміністра ції України від 3 липня 2001 року № 266 (на момент виникнення спір них правовідносин був чинний , на момент вирішення спору: вт ратив чинність).

Приватне підприємство «Ал ексвіт»зареєстроване Голос іївською районною у місті Ки єві державною адміністраціє ю 23 травня 2002 року, ідентифікац ійний код юридичної особи 31985506 ; та взято на облік як платника податків в ДПІ у Шевченківсь кому районі міста Києва 30 трав ня 200о року за № 38120.

Відповідно до статті 67 Конс титуції України кожен зобов' язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, вс тановлених законом.

Розміри та порядок плати за використання земельних ресу рсів, а також відповідальніс ть платників та контроль за п равильністю обчислення і спр авляння земельного податку в изначаються Законом України «Про плату за землю»»від 3 лип ня 1992 року № 2535.

Підставою для нарахування земельного податку є дані де ржавного земельного кадастр у, а орендної плати за земельн у ділянку, яка перебуває у дер жавній або комунальній власн ості, - договір оренди такої зе мельної ділянки.

Платники земельного подат ку, а також орендної плати за з емельні ділянки державної аб о комунальної власності (крі м громадян) самостійно обчис люють суму земельного податк у та орендної плати щороку за станом на 1 січня і до 1 лютого п оточного року подають відпов ідному органу державної пода ткової служби за місцезнаход женням земельної ділянки под аткову декларацію на поточни й рік за формою, встановленою центральним податковим орга ном, з розбивкою річної суми р івними частками за місяцями. Подання такої декларації зв ільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій.

Податкове зобов'язання по з емельному податку, а також по орендній платі за землі держ авної та комунальної власнос ті, визначене у податковій де кларації на поточний рік, спл ачується рівними частками вл асниками та землекористувач ами земельних ділянок за міс цезнаходженням земельної ді лянки за базовий податковий (звітний) період, який дорівню є календарному місяцю, щоміс ячно протягом 30 календарних д нів, наступних за останнім ка лендарним днем звітного (под аткового) місяця.

Порядок погашення зобов'яз ань юридичних або фізичних о сіб перед бюджетами та держа вними цільовими фондами з по датків і зборів (обов'язкових платежів), включаючи збір на о бов'язкове державне пенсійне страхування та внески на заг альнообов'язкове державне со ціальне страхування, нарахув ання і сплати пені та штрафни х санкцій, що застосовуються до платників податків контр олюючими органами, у тому чис лі за порушення у сфері зовні шньоекономічної діяльності , процедуру оскарження дій ор ганів стягнення визначено За коном України «Про порядок п огашення зобов'язань платник ів податків перед бюджетами та державними цільовими фонд ами»від 21 грудня 2000 року № 2181-III (на далі - також «Закон № 2181»).

Статтею 4 Закону № 2181 визначе но порядок подання податково ї декларації та визначення с уми податкових зобов'язань.

Відповідно до підпункту 4.1.1 с татті 4 Закону № 2181 платник пода тків самостійно обчислює сум у податкового зобов'язання, я ку зазначає у податковій дек ларації, крім випадків, перед бачених підпунктом «г»підпу нкту 4.2.2 пункту 4.2, а також пункто м 4.3 цієї статті.

Прийняття податкової декл арації є обов'язком контролю ючого органу. Податкова декл арація приймається без попер едньої перевірки зазначених у ній показників через канце лярію, чий статус визначаєть ся відповідним нормативно-пр авовим актом. Відмова службо вої (посадової) особи контрол юючого органу прийняти подат кову декларацію з будь-яких п ричин або висування нею будь -яких передумов щодо такого п рийняття (включаючи зміну по казників такої декларації, з меншення або скасування від' ємного значення об'єктів опо даткування, сум бюджетних ві дшкодувань, незаконного збіл ьшення податкових зобов'язан ь тощо) забороняється та розц інюється як перевищення служ бових повноважень такою особ ою, що тягне за собою її дисцип лінарну та матеріальну відпо відальність у порядку, визна ченому законом (підпункт 4.1.2 ст атті 4 Закону № 2181).

29 січня 2010 року Відповідачем до ДПІ у місті Ялта надано:

- податкову декларацію орен дної плати за земельні ділян ки державної і комунальної в ласності за 2010 рік № 4362 з самості йно визначеним податковим зо бов' язанням, відповідно до якої сума податкового зобов' язання Приватного підприємс тва «Алексвіт»в 2010 році стано вить 565 071, 17 грн. ( 47 089, 27 грн. в місяць ).

Відповідно до пункту 5. 1 стат ті 5 Закону № 2181 податкове зобов 'язання, самостійно визначен е платником податків у подат ковій декларації, вважається узгодженим з дня подання так ої податкової декларації. За значене податкове зобов'язан ня не може бути оскаржене пла тником податків в адміністра тивному або судовому порядку . Якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням стро ків давності, визначених ста ттею 15 цього Закону) платник п одатків самостійно виявляє п омилки у показниках раніше п оданої податкової деклараці ї, такий платник податків має право надати уточнюючий роз рахунок.

Відтак, на підставі вказано ї норми права, самостійно виз начені Відповідачем в податк ових деклараціях податкові з обов' язання вважаються узг одженими.

Пунктом 5.3 статті 5 Закону № 2181 визначено строки погашення податкового зобов'язання.

Так, платник податків зобов 'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язанн я, зазначену у поданій ним под атковій декларації, протягом десяти календарних днів, нас тупних за останнім днем відп овідного граничного строку, передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього Закону для подання податкової декл арації (підпункт 5.3.1 статті 5 За кону № 2181).

Як підтверджується матері алами справи, суму узгоджено го податкового зобов' язанн я з орендної плати за земельн і ділянки державної і комуна льної власності в січні - гр удні 2010 року сплачено Відпові дачем лише частково в сумі 213 07 1, 13 грн., у зв' язку з чим йому на раховано пеню в сумі 5781, 79 грн. Та ким чином у Відповідача вини кла заборгованість по орендн ій платі за землю в сумі 357 781, 83 грн. (47089, 27*12-213071,13+5781,79).

Відповідно до пункту 6.2.1 стат ті 6 Закону № 2181 у разі коли плат ник податків не сплачує узго джену суму податкового зобов 'язання в установлені строки , податковий орган надсилає т акому платнику податків пода ткові вимоги.

Відповідно до пункту 2.7 стат ті 2 Порядку направлення орга нами державної податкової сл ужби України податкових вимо г платникам податків, затвер дженого наказом Державної по даткової адміністрації Укра їни від 3 липня 2001 р. № 266 (надалі - також «Порядок») податкова в имога - письмова вимога пода ткового органу до платника п одатків погасити суму податк ового боргу.

Згідно з 3.1 статті 3 Порядку п одаткові вимоги формуються в иключно за узгодженими сумам и податкових зобов'язань нес плачених платником податків в установлені строки.

Відповідно до пункту 3.2 стат ті 3 Порядку податкові вимоги формуються за несплаченими платником податків в установ лені строки сумами податкови х зобов'язань, узгоджених: а) п одатковим органом; б) іншими к онтролюючими органами.

Пунктом 6.2.2 статті 6 Закону N 2181 передбачено, що податкові ви моги мають містити крім відо мостей, передбачених підпунк том 6.2.3 цієї статті, посилання н а підстави їх виставлення; су му податкового боргу, належн ого до сплати, пені та штрафни х санкцій; перелік запропоно ваних заходів із забезпеченн я сплати суми податкового бо ргу. Податкові вимоги також н адсилаються платникам подат ків, які самостійно подали по даткові декларації, але не по гасили суму податкових зобов 'язань у встановлені законом строки, без попереднього нап равлення (вручення) податков ого повідомлення.

05 березня 2010 року Позивачем, Д ПІ у місті Ялта Автономної ре спубліки Крим вручило Відпов ідачу першу податкову вимогу № 1/179 на суму 42 409, 73 грн., яка була от римана представником ПП «Але ксвіт»12 травня 2010 року. (аркуш с прави 30).

14 червня 2010 року Державною по датковою інспекцією у місті Ялта АР Крим Відповідачу бул о виставлено другу податкову вимогу № 2/236 на суму 137 787, 18 грн., яка була вручена представнику П риватного підприємства «Але ксвіт»12 липня 2010 року, що підтв ерджується матеріалами спра ви (аркуш справи 30).

На підставі проведеної ДПІ у місті Ялта АР Крим невиїзно ї документальної перевірки д отримання вимог податкового законодавства Відповідача, було складено акти перевірки , в яких було встановлене пору шення статті 17 Закону України «Про плату за землю»від 3 липн я 1992 року № 2535 в частині несвоєча сної сплати податкового зобо в' язання з орендної плати:

- акт № 2665/15-3/31985506 від 3 червня 2010 рок у на підставі якого було прий нято податкове повідомлення - рішення № 0004101503 від 21 черв ня 2010 року в сумі 8481, 95 грн., яке вру чено уповноваженому предста внику «Алексвіт»29 червня 2010 ро ку.

- акт № 2959/15-3/31985506 від 12 липня 2010 року на підставі якого було прийн ято податкове повідомлення - рішення № 0004981503 від 4 серпня 2 010 року в сумі 9417, 85 грн., яке вруче но уповноваженому представн ику «Алексвіт», 17 серпня 2010 рок у.

- акт № 3369/15-3/31985506 від 26 серпня 2010 рок у на підставі якого було прий нято податкове повідомлення - рішення № 0006061503 від 21 вере сня 2010 року в сумі 9417, 85 грн., яке вр учено уповноваженому предст авнику «Алексвіт»27 вересня 201 0 року.

- акт № 3808/15-3/31985506 від 21 жовтня 2010 рок у на підставі якого було прий нято податкове повідомлення - рішення № 0007161503 від 3 листо пада 2010 року в сумі 5193, 54 грн., яке в ручено уповноваженому предс тавнику «Алексвіт»10 листопа д 2010 року.

- акт № 3808/15-3/31985506 від 21 жовтня 2010 рок у на підставі якого було прий нято податкове повідомлення - рішення № 0007171503 від 3 листо пада 2010 року в сумі 16985, 82 грн., яке в ручено уповноваженому предс тавнику «Алексвіт»10 листопа да 2010 року.

Доказів на підтвердження ф акту оскарження вищевказани х податкових повідомлень-ріш ень чи їх скасування в адміні стративному чи судовому поря дку Суду надано не було.

Відтак, Судом встановлено, щ о загальна сума податкового боргу Відповідача відповідн о до облікових карток Відпов ідача, станом на час розгляду даної адміністративної спра ви становить 407 278, 84 грн.

Відповідно до пункту 3.1.1 стат ті 3 Закону № 2181 активи платника податків можуть бути примус ово стягнені в рахунок погаш ення його податкового боргу виключно за рішенням суду.

Відповідно до положень пун кту 11 статті 11 Закону України « Про державну податкову служб у в Україні»фінансові (штраф ні) санкції, суми недоїмки, пен і, накладені (застосовані) орг анами державної податкової с лужби України, сплачуються п латниками податків добровіл ьно або стягуються у судовом у порядку органами державної податкової служби.

Відповідно до пункту 11 стат ті 10 Закону України «Про держа вну податкову службу в Украї ні»державні податкові інспе кції в районах, містах без рай онного поділу, районах у міст ах, міжрайонні та об'єднані де ржавні податкові інспекції п одають до судів позови до під приємств, установ, організац ій та громадян про визнання у год недійсними і стягнення в доход держави коштів, одержа них ними за такими угодами, а в інших випадках - коштів, оде ржаних без установлених зако ном підстав, а також про стягн ення заборгованості перед бю джетом і державними цільовим и фондами за рахунок їх майна .

Суду не було надано доказів на підтвердження того, що Від повідачем оскаржувалися под аткові вимоги та податкові п овідомлення-рішення Позивач а в адміністративному чи суд овому порядку.

Крім того, як підтверджуєть ся матеріалами справи, суму в изначеного податкового борг у Відповідачем в добровільно му порядку не сплачено.

Вивчивши матеріали справи , враховуючи те, що Відповідач у встановлені законодавство м строки не сплатив заборгов аності, доказів погашення Ві дповідачем зазначеної суми с таном на день розгляду цього спору не надав, Суд встановив , що загальна заборгованість Приватного підприємства «Ал ексвіт»перед бюджетом скла дає 407 278, 84 грн.

Відповідно до статті 67 Конс титуції України кожен зобов' язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, в становлених законом.

Частиною 1 статті 11 Кодексу а дміністративного судочинст ва України визначено, що розг ляд і вирішення справ в адмін істративних судах здійснюєт ься на засадах змагальності сторін та свободи в наданні н ими суду своїх доказів і у дов еденні перед судом їх переко нливості, а частиною 1 статті 7 1 Кодексу адміністративного судочинства України зазначе но, що кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення.

Докази, які б спростовували доводи Позивача, в матеріала х справи відсутні.

Таким чином, виходячи з меж заявлених позовних вимог, си стемного аналізу положень чи нного законодавства України та матеріалів справи, Суд дій шов висновку, що викладені в п озовній заяві доводи Позивач а є обґрунтованими та такими , що підлягають задоволенню.

На підставі вищевикл аденого, керуючись статтями 2, 7, 8, 9, 99, 100, 158, 159, 160, 161, 162, 163 та 254 Кодексу ад міністративного судочинств а України, Окружний адмініст ративний суд міста Києва, -

П О С Т А Н О В И В

Адміністративний позов з адовольнити повністю.

Стягнути кошти у сумі подат кового боргу 407 278, 84 грн. з рахунк ів платника податків Приватн е підприємство «Алексвіт»у б анках, обслуговуючих такого платника податків в дохід мі сцевого бюджету м. Ялта на р/р 33217812700039, код платежу 13050200 (орендна п лата з юридичних осіб) в УГК в АРК, МФО 824026, ЗКПО 34740850.

Постанова може бути ос каржена в порядку та строки, в изначені статтями 185-187 Кодекс у адміністративного судочин ства України.

Суддя Н. Є. Блажівс ька

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення04.10.2011
Оприлюднено22.12.2011
Номер документу19994053
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-11090/11/2670

Постанова від 04.10.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Блажівська Н.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні