Постанова
від 28.10.2011 по справі 2а-13870/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА



  

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА

01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

 28 жовтня 2011 року           16:20           № 2а-13870/11/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі:

Головуючого - судді Патратій О.В.

розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу

за позовом

 Управління Пенсійного фонду України в Дарницькому районі м.Києва

до

 Комунального підприємства Київської міської туберкульозної лікарні №1 з диспансерним відділенням

про

 стягнення заборгованості в сумі 9 374,27грн.

В С Т А Н О В И В:

До Окружного адміністративного суду м. Києва звернулось Управління Пенсійного фонду України в Дарницькому районі м. Києва  з позовом до Київської міської туберкульозної лікарні № 1 з диспансерним відділенням  про стягнення заборгованості у розмірі 9 374,27 грн. з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач має заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за серпень 2011 року, нараховану відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України № 1058-IV від 09.07.2003 р. «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»в частині пенсій, призначених відповідно до п. «б»- «з»ст.13 Закону України № 1788-XII «Про пенсійне забезпечення».

Ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва від 04 жовтня 2011 року відкрито скорочене провадження у даній справі, враховуючи пред’явлення позивачем вимоги, передбаченої пунктом 4 частини першої статті 1832 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до частини 3 статті 1832 Кодексу адміністративного судочинства України відповідачу було встановлено строк до 25 жовтня 2011 року для подання заперечень проти позову та необхідних документів або заяви про визнання позову.

Ухвала Окружного адміністративного суду м. Києва від 04 жовтня 2011 року була одержана відповідачем 10 жовтня 2011 року, що підтверджується підписом уповноваженої особи на повідомленні про вручення поштового відправлення.

У строк, встановлений ч. 3 статті 1832 Кодексу адміністративного судочинства України, відповідач не подав до канцелярії суду заперечення проти позову або заяви про визнання позову. Враховуючи вищенаведене, справа розглядається в порядку скороченого провадження без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі, на підставі наявних у справі доказів.

Розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, які мають значення для вирішення справи по суті, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з таких підстав.

Як встановлено судом, відповідач –Київська міська туберкульозна лікарня № 1 з диспансерним відділенням  (код ЄДРПОУ 01993960) зареєстрована як юридична особа 28.11.1997 року та перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду в Дарницькому районі м. Києва.

Згідно абз. 37 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»від 09.07.2003 р. № 1058-IV страхувальники - роботодавці та інші особи, які відповідно до закону сплачують єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та/або є платниками відповідно до цього Закону;

Відповідно до абз. 4 п. 1 ст. 2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування»для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б»- «з»статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення". 

З вищенаведеної норми вбачається, що на відповідача покладено обов’язок відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених його працівникам на пільгових умовах, на користь відповідних органів Пенсійного фонду України.

Статтею 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»від 06.11.1991 року № 1788-ХІ визначені категорії працівників, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Згідно п.п. «б»ст. 13 вищевказаного Закону на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць:

чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах;

жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Як вбачається з матеріалів справи, працівникам відповідача ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6,      ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, було призначено пенсію на пільгових умовах за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 р. № 36, що підтверджується відповідними довідками, наявними в матеріалах справи.

Статтею 2 Розділу XV Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»передбачено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці (відповідно до п.п. «б»- «з»ст. 13 Закону України № 1788-XII «Про пенсійне забезпечення»від 05.11.1991 р. № 1788-XII) здійснюється згідно окремого законодавчого акту через професійні та корпоративні фонди.

До введення пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди цим особам пенсії призначаються згідно норм  Закону України «Про пенсійне забезпечення».

При цьому зберігається порядок відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, який діяв до набрання чинності Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Згідно п. 6.1. Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до пенсійного Фонду України», затвердженої Постановою правління Пенсійного Фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 р. за № 64/8663 (далі –Інструкція № 21-1) відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Відповідно до пункту 6.4 Інструкції № 21-1, органи пенсійного фонду щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій (додаток 6 та 7 Інструкції № 21-1), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій, визначають розмір сум до відшкодування на поточний рік.

Як вбачається з матеріалів справи, від 08 серпня 2011 року відповідачем було отримано розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за серпень 2011 року на суму 11 824,42 грн., що підтверджується підписом уповноваженого представника відповідача –бухгалтера ОСОБА_11 на самому розрахунку.

Суд також зазначає, що дії та рішення позивача як з приводу направлення зазначеного розрахунку, визначення сум відшкодування, так і з приводу призначення пенсій вищевказаним працівникам, відповідач ні в судовому, ні в адміністративному порядку не оскаржував.

Згідно п. 6.8. Інструкції № 21-1 підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідач станом на день розгляду справи частково відшкодував фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій за серпень 2011 року - у розмірі 2 450,15 грн.  Заборгованість відповідача за вищевказаний період становить 9 374,27 грн.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Згідно зі статтею 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»спори, що виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються органами Пенсійного Фонду України та в судовому порядку.

Беручи до уваги встановлені судом обставини, враховуючи те, що заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за серпень 2011 року у розмірі 9 374,27 грн. відповідач у встановлені законодавством строки не сплатив; доказів погашення відповідачем зазначеної заборгованості станом на день розгляду цього спору не надано, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб’єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача –суб’єкта владних повноважень, пов’язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Роз’яснити відповідачу, що відповідно до п. 8 ч. 6 ст. 1832 Кодексу адміністративного судочинства України дана постанова підлягає негайному виконанню.

Керуючись вимогами ст. ст. 69-71, 94, 160-163, 167, 1832, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва,-

П О С Т А Н О В И В:

1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Стягнути з Київської міської туберкульозної лікарні № 1 з диспансерним відділенням (код ЄДРПОУ 01993960, адреса: 02175, м. Київ, вулиця Харківське шосе, будинок 121/3) заборгованість у розмірі 9 374,27 грн. (дев’ять тисяч триста сімдесят чотири гривні 27 коп.) на користь Управління Пенсійного фонду України в Дарницькому районі м. Києва (код ЄДРПОУ 26087926, адреса: 02091, м. Київ, вулиця Вербицького, будинок 9, р/р 256063012602 в Головному Управлінні Ощадбанку по м. Києву та Київській області, МФО 322669).

3.          Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку за правилами, встановленими статтями 1832, 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України, шляхом подання апеляційної скарги до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Суддя                                                                                                О.В. Патратій

Дата ухвалення рішення28.10.2011
Оприлюднено22.12.2011
Номер документу19994119
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-13870/11/2670

Ухвала від 04.10.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Патратій О.В.

Постанова від 28.10.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Патратій О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні