Постанова
від 25.10.2010 по справі 2а-12758/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

місто Київ

25 жовтня 2010 року Справа № 2а-12758/10/2670

Окружний адміністрат ивний суд міста Києва у склад і:

судді: Пісоцької О.В.,

за участю секретаря

судового засідання Поліщук О.А.,

розглянувши у приміщенн і суду у місті Києві у відкрит ому судовому засіданні справ у

за позовною заявою Державної податкової інс пекції в Дарницькому районі міста Києва

до товариства з обмеженою ві дповідальністю «КАРТЕЛЬ ПЛА НЕТА»

за участю третьої особи, я ка не заявляє самостійних ви мог на предмет спору, на сторо ні позивача - Дарницької ра йонної у місті Києві державн ої адміністрації, -

про припинення юридичної особ и,

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова ін спекція в Дарницькому районі міста Києва (далі - ДПІ в Дарн ицькому районі м. Києва, позив ач) звернулась до Окружного а дміністративного суду міста Києва з позовом до товариств а з обмеженою відповідальніс тю «КАРТЕЛЬ ПЛАНЕТА»(далі - ТОВ «КАРТЕЛЬ ПЛАНЕТА», відпо відач), в якому просила припин ити юридичну особу - відповід ача.

Позовні вимоги ДПІ в Дарниц ькому районі м. Києва обґрунт овано тим, що відповідач з 2008 ро ку не подає органам державно ї податкової служби податков і декларації, документи фіна нсової звітності відповідно до вимог закону.

Ухвалою суду від 07 вересня 2010 року відкрито провадження в адміністративній справі з а вказаним вище позовом, до уч асті у справі залучено Дарни цьку районну у місті Києві де ржавну адміністрацію як трет ю особу, яка не заявляє самост ійних вимог на предмет спору , на стороні позивача та призн ачено справу до розгляду.

11 жовтня 2010 року на розгляд су ду надійшло клопотання позив ача, в якому останній просить позовні вимоги задовольнити у повному обсязі та розгляда ти справу за відсутністю пов новажного представника.

Відповідач відзиву на позо в не надав, явку своїх предста вників в судове засідання не забезпечив, тоді як про час та місце розгляду справи повід омлений належним чином. Ухва ла суду та повістки про викли к у судове засідання направл ялися відповідачу за адресою , внесеною до Єдиного державн ого реєстру юридичних осіб т а фізичних осіб-підприємців.

Дарницька районна у місті К иєві державна адміністрація про час та місце проведення с удового засідання повідомле на належним чином, проте приб уття повноважних представни ків не забезпечила.

Відповідно до статті 128 Коде ксу адміністративного судоч инства України справа вирішу ється на підставі наявних в н ій доказів.

Згідно з частиною третьою с татті 160 Кодексу адміністрати вного судочинства України 25 ж овтня 2010 року о 18год. 10хв. у відкр итому судовому засіданні про голошено вступну та резол ютивну частини постанови про задоволення позову.

Перевіривши матеріали спр ави, з' ясувавши всі фактичн і обставини, на яких ґрунтуют ься позовні вимоги, оцінивши докази, які мають юридичне зн ачення для розгляду справи і вирішення спору, Окружний ад міністративний суд міста Киє ва дійшов наступних висновкі в.

ТОВ «КАРТЕЛЬ ПЛАНЕТА» зар еєстровано як юридичну особу (код за ЄДРПОУ 36159438) Дарницькою районною у місті Києві держа вною адміністрацією 22 вересн я 2008 року.

Зі змісту довідки ДПІ у Дарн ицькому районі м. Києва від 23 л истопада 2010 року вбачаєт ься, що ТОВ «Картель Планета» з моменту реєстрації не пода є до ДПІ у Дарницькому районі м. Києва документи і відомост і, пов' язані з обчисленням і сплатою податків і зборів.

Згідно з пунктом 17 статті 11 З акону України «Про державну податкову службу в Україні»о ргани державної податкової с лужби у випадках, в межах комп етенції та у порядку, встанов лених законами України, мают ь, зокрема, право звертатися у передбачених законом випадк ах до судових органів із заяв ою (позовною заявою) про скасу вання державної реєстрації с уб' єкта підприємницької ді яльності.

Статтею 2 Закону України «Пр о державну податкову службу в Україні»визначено завданн я органів державної податков ої служби, якими є: здійснення контролю за додержанням под аткового законодавства, прав ильністю обчислення, повното ю і своєчасністю сплати до бю джетів, державних цільових ф ондів податків і зборів (обов ' язкових платежів), а також н еподаткових доходів, установ лених законодавством (далі - п одатки, інші платежі); внесенн я у встановленому порядку пр опозицій щодо вдосконалення податкового законодавства; прийняття у випадках, передб ачених законом, нормативно-п равових актів і методичних р екомендацій з питань оподатк ування; формування та веденн я Державного реєстру фізични х осіб - платників податків та інших обов' язкових платежі в та Єдиного банку даних про п латників податків - юридични х осіб; роз' яснення законод авства з питань оподаткуванн я серед платників податків; з апобігання злочинам та іншим правопорушенням, віднесеним законом до компетенції пода ткової міліції, їх розкриття , припинення, розслідування т а провадження у справах про а дміністративні правопоруше ння; здійснення контролю за д одержанням податкового зако нодавства, правильністю обчи слення, повнотою і своєчасні стю сплати до бюджетів, держа вних цільових фондів податкі в і зборів (обов' язкових пла тежів), а також неподаткових д оходів, установлених законод авством (далі - податки, інші п латежі); внесення у встановле ному порядку пропозицій щодо вдосконалення податкового з аконодавства; прийняття у ви падках, передбачених законом , нормативно-правових актів і методичних рекомендацій з п итань оподаткування; формува ння та ведення Державного ре єстру фізичних осіб - платник ів податків та інших обов' я зкових платежів та Єдиного б анку даних про платників под атків - юридичних осіб; роз' я снення законодавства з питан ь оподаткування серед платни ків податків; запобігання зл очинам та іншим правопорушен ням, віднесеним законом до ко мпетенції податкової міліці ї, їх розкриття, припинення, ро зслідування та провадження у справах про адміністративні правопорушення.

Отже, до компетенції органі в державної податкової служб и віднесено контроль за доде ржанням податкового законод авства.

Як вбачається з матеріалів справи, ТОВ «КАРТЕЛЬ ПЛАНЕТА »з 2008 року не подає до ДПІ у Дарницькому районі м. Ки єва декларації, бухгалтерськ у звітність та інші документ и і відомості, пов' язані з об численням і сплатою податків і зборів (обов' язкових плат ежів).

Відповідач заборгованості перед бюджетом не має, що підт верджується довідкою ДПІ у Д арницькому районі м. Києва ві д 14 жовтня 2010 року.

Згідно з пунктом 2 статті 9 За кону України «Про систему оп одаткування»платники подат ків і зборів (обов' язкових п латежів) зобов' язані подава ти до державних податкових о рганів та інших державних ор ганів відповідно до законів декларації, бухгалтерську зв ітність та інші документи і в ідомості, пов' язані з обчис ленням і сплатою податків і з борів (обов' язкових платежі в).

Як встановлено судом, відпо відач шляхом неподання до де ржавних податкових органів т а інших держаних органів від повідно до законів деклараці й, бухгалтерської звітності та інших документів і відомо стей порушив правила здійсне ння господарської діяльност і, встановлені пункту другог о статті 9 Закону України «Про систему оподаткування».

Відповідно до частини 1 стат ті 238 Господарського кодексу У країни за порушення встановл ених законодавчими актами пр авил здійснення господарськ ої діяльності до суб' єктів господарювання можуть бути з астосовані уповноваженими о рганами державної влади або органами місцевого самовряд ування адміністративно-госп одарські санкції, тобто захо ди організаційно-правового а бо майнового характеру, спря мовані на припинення правопо рушення суб' єкта господарю вання та ліквідацію його нас лідків.

Відповідно до статті 38 Зако ну України «Про державну реє страцію юридичних та фізични х осіб-підприємців»підстава ми для постановлення судовог о рішення щодо припинення юр идичної особи, що не пов' яза но з банкрутством юридичної особи, зокрема, є неподання пр отягом року органам державно ї податкової служби податков их декларацій, документів фі нансової звітності відповід но до закону.

Частини 1 та 6 статті 59 Господ арського кодексу України пер едбачають, що припинення дія льності суб' єкта господарю вання здійснюється шляхом йо го ліквідації за рішенням су ду з підстав скасування держ авної реєстрації такого суб' єкта господарювання.

Згідно зі статтею 247 Господа рського кодексу України, у ра зі здійснення суб' єктом гос подарювання діяльності, що с уперечить закону чи установч им документам, до нього може б ути застосовано адміністрат ивно-господарську санкцію у вигляді скасування державно ї реєстрації цього суб' єкта та його ліквідації. Скасуван ня державної реєстрації суб' єкта господарювання провади ться за рішенням суду.

Зазначена стаття кореспон дується зі змістом частини п ершої статті 33 Закону України «Про державну реєстрацію юр идичних та фізичних осіб-під приємців», відповідно до яко ї юридична особа припиняєтьс я, зокрема, за судовим рішення м.

Відповідно до частини 1 стат ті 71 Кодексу адміністративно го судочинства України кожна сторона повинна довести ті о бставини, на яких ґрунтуютьс я її вимоги та заперечення, кр ім випадків, встановлених ст аттею 72 цього Кодексу.

Доказів, які б спростовувал и доводи позивача, відповіда ч суду не надав.

Враховуючи викладене, суд д ійшов висновку, що позовні ви моги ДПІ у Дарницькому район і м. Києва підлягають задовол енню.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб'єкта владних повноваже нь, пов' язаних із залучення м свідків та проведенням суд ових експертиз, судові витра ти (судовий збір) стягненню з в ідповідача не підлягають.

Керуючись статтями 7, 9, 11, 69-72, 94, 1 58-163, 167 Кодексу адміністративно го судочинства України Окруж ний адміністративний суд міс та Києва

ПОСТАНОВИВ:

Позов Державної подат кової інспекції в Дарницьком у районі міста Києва задовол ьнити.

Припинити юридичну особу - товариство з обмеженою ві дповідальністю «КАРТЕЛЬ ПЛА НЕТА» (код ЄДРПОУ 36159438), що не пов ' язано з банкрутством юриди чної особи.

Зобов' язати державного реєстратора Дарницької райо нної у місті Києві державної адміністрації не пізніше на ступного робочого дня з дати надходження судового рішенн я щодо припинення юридичної особи - товариства з обмежен ою відповідальністю «КАРТЕЛ Ь ПЛАНЕТА»(код ЄДРПОУ 36159438) - вне сти до Єдиного державного ре єстру запис щодо цього судов ого рішення та здійснити зах оди з припинення юридичної о соби у встановленому законом порядку.

Постанова набирає законн ої сили відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскар жена до суду апеляційної інс танції за правилами, встанов леними статтями 185-187 Кодексу ад міністративного судочинств а України.

Суддя О.В. Пісоцька

Дата ухвалення рішення25.10.2010
Оприлюднено22.12.2011
Номер документу19994501
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-12758/10/2670

Ухвала від 07.09.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пісоцька О.В.

Постанова від 25.10.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пісоцька О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні