Постанова
від 03.08.2010 по справі 2а-8478/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

місто Київ

03 серпня 2010 року Справа № 2а-8478/10/2670

Окружний адміністрат ивний суд міста Києва у склад і:

судді: Пі соцької О.В.

за участю

секретаря

судового засіданні К узьменкової С.П.,

розглянувши у приміщенн і у місті Києві у відкритому с удовому засіданні справу

за позовною заявою управління Пенсійного фо нду України в Подільському р айоні міста Києва

до товариства з обмеженою ві дповідальністю «Києвінвест »

про стягнення заборгованості у розмірі 5701грн. 06коп.,

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійног о фонду України в Подільсько му районі міста Києва (далі - управління ПФ, позивач) зверн улось до Окружного адміністр ативного суду міста Києва з п озовною заявою до товариства з обмеженою відповідальніст ю «Києвінвест»(далі - ТОВ «К иєвінвест», відповідач), в які й просило стягнути суму забо ргованості по сплаті страхов их внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування в період з 01 січн я 2008 року по 14 травня 2010 року у роз мірі 5701грн. 06коп.

У судовому засідання пред ставник позивача позовні вим оги просив задовольнити, обґ рунтовуючи їх неправомірним невиконанням відповідачем Закону України «Про зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування»та несп латою вище зазначеної суми.

Відповідач відзиву на позо в не надав, явку своїх предста вників в судове засідання не забезпечив, тоді як про час та місце розгляду справи був по відомлений належним чином. У зв' язку з неприбуттям пред ставників відповідача та нен аданням витребуваних доказі в розгляд справи відкладався , повістки направлялися відп овідачу за адресою, внесеною до Єдиного державного реєст ру юридичних осіб та фізични х осіб-підприємців. Відповід но до змісту частини другої с татті 17, частини першої статті 18 Закону України «Про дер жавну реєстрацію юридичних о сіб та фізичних осіб - підпр иємців»з урахуванням вимог ч астини восьмої статті 35 Кодек су адміністративного судочи нства України така адреса вв ажається достовірною, а пові стка, направлена за нею, вруче ною юридичній особі.

Відповідно до статті 128 Коде ксу адміністративного судоч инства України справа вирішу ється на підставі наявних в н ій доказів.

Згідно з частиною третьої с татті 160 Кодексу адміністрати вного судочинства України 03 с ерпня 2010 року у відкритому суд овому засіданні проголошено вступну та резолютивну част ини постанови про задоволенн я позовних вимог.

Перевіривши матеріалами справи, заслухавши поясненн я представника позивача, з' ясувавши всі фактичні обстав ини, на яких ґрунтуються позо вні вимоги, оцінивши докази, я кі мають юридичне значення д ля розгляду справи і вирішен ня спору, суд дійшов наступни х висновків.

Згідно зі статтею 67 Констит уції України кожен зобов' яз аний сплачувати податки і зб ори в порядку і розмірах, вст ановлених законом.

Правовідносини, що виникаю ть між суб' єктами системи з агальнообов' язкового держ авного пенсійного страхуван ня, коло осіб, які підлягають д ержавному пенсійному страху ванню, платники страхових вн есків, їх права та обов' язки , порядок нарахування, обчисл ення та сплати страхових вне сків, стягнення заборгованос ті за цими внесками, умови наб уття права та порядок визнач ення розмірів пенсійних випл ат регулюються Законом У країни «Про загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування»від 09 липня 2003 року №1058- IV (далі - Закон №1058-IV).

Відповідно до частини перш ої статті 14 Закону №1058-IV роб отодавці: підприємства, уста нови і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності т а господарювання, об' єднанн я громадян, профспілки, політ ичні партії (у тому числі філі ї, представництва, відділенн я та інші відокремлені підро зділи зазначених підприємст в, установ, організацій, об' є днань громадян, профспілок, п олітичних партій, які мають о кремий баланс і самостійно в едуть розрахунки із застрахо ваними особами), фізичні особ и - суб' єкти підприємницьк ої діяльності та інші особи (в ключаючи юридичних та фізичн их осіб - суб' єктів підприє мницької діяльності, які обр али особливий спосіб оподатк ування (фіксований податок, є диний податок, фіксований сі льськогосподарський подато к, придбали спеціальний торг овий патент), які використову ють працю фізичних осіб на ум овах трудового договору (кон тракту) або на інших умовах, пе редбачених законодавством, а бо за договорами цивільно-пр авового характеру, - для осіб, зазначених у пунктах першому , десятому, п' ятнадцятому ст атті 11 цього Закону, є стра хувальниками відповідно до п оложень цього Закону.

Частиною першої статті 15 З акону №1058-IV визначено, що стра хувальники, зазначені в стат ті 14 цього Закону є платни ками страхових внесків до со лідарної системи, а частиною першою статті 19 цього Закон у визначено, що для роботод авця страхові внески до солі дарної системи нараховуютьс я на суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забе зпечення) працівників, що вкл ючають витрати на виплату ос новної і додаткової заробітн ої плати та інших заохочувал ьних та компенсаційних випла т, у тому числі в натуральній ф ормі, які визначаються згідн о з нормативно-правовими акт ами, прийнятими відповідно д о Закону України «Про опл ату праці», виплату винагоро д фізичним особам за виконан ня робіт (послуг) за угодами ци вільно-правового характеру, що підлягають обкладенню под атком на доходи фізичних осі б, а також на суми оплати перши х п' яти днів тимчасової неп рацездатності, яка здійснюєт ься за рахунок коштів робото давця, та допомоги по тимчасо вій непрацездатності.

Згідно з положеннями За кону №1058-IV ТОВ «Києвінвест»з ареєстровано 19 червня 2003 року в управлінні ПФ, у зв' язку з чи м відповідач є платником стр ахових внесків на загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування, несе обов' яз ки з нарахування, обчислення і сплати страхових внесків в установлені строки та в повн ому обсязі.

Відповідно до частини шос тої статті 20 Закону №1058-IV ст рахувальники зобов' язані с плачувати страхові внески, н араховані за відповідний баз овий звітний період, не пізні ше ніж через 20 календарних дні в з дня закінчення цього пері оду. Для страхувальників, заз начених у частині першій ста тті 14 цього Закону, базови м звітним періодом є календа рний місяць.

Статтею 106 Закону №1058-IV у ра зі виявлення своєчасно неспл ачених сум страхових внесків страхувальники зобов'язані самостійно обчислити ці внес ки і сплатити їх з нарахуванн ям пені в порядку і розмірах, в изначених цією статтею. Суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплач ені страхувальниками у строк и, визначені статтею 20 цього Закону, вважаються простро ченою заборгованістю із спла ти страхових внесків і стягу ються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових са нкцій.

Відповідно до частини трет ьої статті 106 Закону №1058-IV те риторіальні органи Пенсійно го фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсій ного фонду, надсилають страх увальникам, які мають недоїм ку, вимогу про її сплату. Вимог а про сплату недоїмки є викон авчим документом. Протягом д есяти робочих днів із дня оде ржання вимоги про сплату нед оїмки страхувальник зобов' язаний сплатити суму недоїмк и та фінансових санкцій.

Страхувальник у разі незго ди з розрахунком суми недоїм ки, зазначеної у вимозі про сп лату недоїмки, узгоджує її з о рганами Пенсійного фонду в п орядку, встановленому правлі нням Пенсійного фонду, а у вип адку неузгодження вимоги з о рганами Пенсійного фонду - ма є право на оскарження вимоги в судовому порядку. Про оскар ження вимоги територіальног о органу Пенсійного фонду пр о сплату недоїмки до виконав чої дирекції Пенсійного фонд у або в судовому порядку стра хувальник зобов' язаний пис ьмово повідомити відповідни й територіальний орган Пенсі йного фонду протягом трьох р обочих днів з дня звернення д о виконавчої дирекції Пенсій ного фонду чи суду. Узгодженн я вимоги територіального орг ану Пенсійного фонду про спл ату недоїмки здійснюється на підставі заяви страхувальни ка, яка розглядається терито ріальним органом Пенсійного фонду протягом трьох робочи х днів після її отримання, та п оданих страхувальником доку ментів, що свідчать про непра вильність обчислення сум нед оїмки, зазначених у вимозі. У р азі узгодження страхувальни ком вимоги про сплату недоїм ки з територіальним органом Пенсійного фонду цей орган з обов' язаний у строк, визнач ений для розгляду заяви стра хувальника про узгодження ви моги, надіслати йому узгодже ну вимогу про сплату недоїмк и, а страхувальник зобов' яз аний сплатити узгоджену суму недоїмки протягом десяти ро бочих днів після отримання у згодженої вимоги. У разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального орга ну Пенсійного фонду про спла ту недоїмки і протягом десят и робочих днів після її отрим ання не сплатив зазначену у в имозі суму недоїмки разом з з астосованою до нього фінансо вою санкцією, включеної до ви моги, або не узгодив вимогу з в ідповідним органом Пенсійно го фонду, або не оскаржив вимо гу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник уз годив вимогу, але не сплатив у згоджену суму недоїмки протя гом десяти робочих днів післ я отримання узгодженої вимог и, відповідний орган Пенсійн ого фонду звертається в уста новленому законом порядку і подає вимогу про сплату недо їмки до відповідного підрозд ілу державної виконавчої слу жби. У зазначених випадках ор ган Пенсійного фонду також м ає право звернутися до суду ч и господарського суду з позо вом про стягнення недоїмки. У разі звернення органу Пенсі йного фонду з позовом про стя гнення недоїмки до господарс ького суду передбачені закон одавством заходи досудового врегулювання спорів не заст осовуються.

Визначення управлінь Пенс ійного фонду України в район ах, містах, районах у містах як органів державної влади, що з дійснюють владні управлінсь кі функції, випливає з Положе ння про управління Пенсійног о Фонду України в районах, міс тах і районах у містах, затвер дженого постановою Правлінн я Пенсійного фонду України в ід 30 квітня 2002 року №8-2.

Відповідно до покладених н а нього завдань управління к онтролює надходження страхо вих внесків та інших платежі в до фонду від підприємств, ус танов, організацій та громад ян, збирає у встановленому по рядку відповідну звітність, проводить планові та позапла нові перевірки фінансово-бух галтерських документів, звіт ів та інших документів щодо п равильності обчислення та сп лати страхових внесків, ціль ового використання коштів фо нду в організаціях, що здійсн юють виплату і доставку пенс ій.

Територіальним органам Пе нсійного фонду України, згід но з положеннями статті 106 За кону №1058-IV, надано право прийм ати рішення про застосування фінансових санкцій та нарах ування пені за несплату або н есвоєчасну сплату страхувал ьниками страхових внесків.

Згідно з наявних в матеріа лах справи витягів з особово го рахунку відповідача, ріше ння №0076 про застосування фіна нсових санкцій та нарахуванн я пені за несплату (неперерах ування) або несвоєчасну спла ту (несвоєчасне перерахуванн я) страхувальниками страхови х внесків, заборгованість ТО В «Києвінвест»по сплаті стра хових внесків до управління ПФ станом на 14 травня 2010 року ск ладає: по штрафних санкціях - 4540грн. 63коп., пеня - 1160грн. 43коп. Та к, загальна сума боргу відпов ідача перед Державним бюджет ом України становить 5701грн. 06ко п.

В матеріалах справи містя ться докази отримання відпов ідачем рішення про застосува ння фінансових санкцій та на рахування пені за несплату (н еперерахування) або несвоєча сну сплату (несвоєчасне пере рахування) страхувальником с трахових внесків №0076 від 14 січн я 2008 року (а.с. 8).

Будь-яких доказів стосовно направлення позивачу запере чень або зауважень на рішенн я №0076 відповідачем до матеріа лів справи не надано.

Крім того, зі змісту довідки управління ПФ від 17 травня 2010 р оку №2384/11 вбачається, що станом на 14 травня 2010 року заборгован ість ТОВ «Києвінвест»не пога шена.

Відповідно до частини перш ої статті 71 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и кожна сторона повинна дове сти ті обставини, на яких ґрун туються її вимоги та запереч ення, крім випадків, встановл ених статтею 72 цього Кодексу.

Таким чином, з урахуванням п ерелічених обставин, а також - що відповідачем до управлін ня ПФ суму страхових внесків у розмірі 5701грн. 06коп. у встанов лених законодавством строки не сплачено (відповідно до ка ртки особового рахунку страх увальника), суд дійшов виснов ку про обґрунтованість позов них вимог та вважає їх такими , що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повнов ажень, пов' язаних із залуче нням свідків та проведенням судових експертиз, судові ви трати (судовий збір) згідно з ч астиною 4 статті 94 Кодексу адм іністративного судочинства України стягненню з відпові дача не підлягають.

Керуючись статтями 7, 9, 69-72, 9 4, 158-163, 167 Кодексу адміністративн ого судочинства України Окру жний адміністративний суд мі ста Києва

ПОСТАНОВИВ:

Позов управління Пенс ійного фонду України в Поділ ьському районі міста Києва з адовольнити.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Ки євінвест» (04070 м. Київ, вул. Ігорі вська, 12А, код за ЄДРПОУ 32556748) на к ористь управління Пенсійног о фонду України в Подільсько му районі міста Києва (04070 м. Киї в, вул. Борисоглібська, 14, р/р 25601301 2610 в Головному управлінні Оща дбанку по м. Києву та Київські й області, МФО 322669, код ЄДРПОУ 260879 78) заборгованість по сплаті шт рафних санкцій та пені, за пер іод з 01 січня 2008 року по 14 травня 2010 року у розмірі 5701грн. 06коп. (п' ять тисяч сімсот одна гривня 06коп.).

Постанова набирає законно ї сили відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного с удочинства України.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції за правилами, встановл еними статтями 185-187 Кодексу адм іністративного судочинства України.

Суддя О.В. Пісоцька

Дата ухвалення рішення03.08.2010
Оприлюднено22.12.2011
Номер документу19994524
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-8478/10/2670

Ухвала від 12.06.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Клименчук Н.М.

Ухвала від 14.07.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пісоцька О.В.

Постанова від 03.08.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пісоцька О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні