Рішення
від 13.12.2011 по справі 6-28/17-2837-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



Підлягає публікації в ЄДРС Р

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"13" грудня 2011 р. Справа № 6-28/17-2837-2011

за позовом Прокурора Фр унзівського району Одеської області в інтересах держави в особі Фрунзівської районн ої державної адміністрації О деської області

до відповідача: Селянсь кого (фермерського) господар ства „Стан”

про зобов`язання звільн ити самовільно зайняту земел ьну ділянку та стягнення 4381,98гр н.

.

Суддя Демешин О. А .

Представники:

від прокуратури: Радянс ький О.Ю. - посвідчення

від позивача: не з`яви вся

від відповідача: ОСОБА _1. - голова СФГ „Стан”

СУТЬ СПОРУ: Прокурор Ф рунзівського району Одесько ї області звернувся до госпо дарського суду Одеської обла сті з позовом в інтересах дер жави в особі Фрунзівської ра йонної державної адміністра ції Одеської області (далі - Позивач) до Селянського (ферм ерського) господарства „Стан ” (далі - Відповідач) про зобо в`язання звільнити самовільн о зайняті земельні ділянки з агальною площею 4,8га та про ст ягнення 4381,98грн. збитків, запод іяних внаслідок самовільног о зайняття земельних ділянок .

Прокурор позов підт римує у повному обсязі.

Відповідач з позовом не згоден, з підстав, викладених у відзиві.

В С Т А Н О В И В :

10.05.2011р. Відділом Держкомз ему у Фрунзівському районі О деської області було проведе но перевірку дотримання Селя нським (фермерським) господа рством „Стан” вимог земельно го законодавства.

За результатами перевірк и складено Акт ФР № 005238 від 10.05.2011р . перевірки дотримання вимог земельно законодавства., яки м встановлено факт самовільн ого зайняття відповідачем зе мельних ділянок загальною пл ощею 4,8га з земель сільськогос подарського призначення за м ежами населеного пункту. Від повідно до Довідки Ленінсько ї сільської ради № 128 від 10.05.2011р. с амовільно зайняті СФГ „Стан” земельні ділянки загальною площею 4,8га складаються із зем ельних ділянок на масивах: № 4 площею 1,4га, №9 площею 0,5га, № 12 пл ощею 0,5га, № 13 площею 0,3га, № 16 площ ею 0,7га, №24 площею 0,4га , № 30площею 0,6га та №31 площею 0,4га.

У зв`язку з відсутністю у СФГ „Стан” правоустановчих д окументів на право користува ння цими земельними ділянкам и, Приписом Головного управл іння Держкомзему у Одеській області ФР №005218 від 10.05.2011р. відпов ідача було зобов`язано усуну ти порушення у 30-ти денний тер мін.

20.06.2011р. Відділом Держкомзем у у Фрунзівському районі Оде ської області було складено Акт ФР №005614 перевірки дотрима ння вимог земельного законод авства, яким встановлено, що вищевказаний Припис про усу нення порушень земельного за конодавства СФГ „Стан” не ви конало.

Прокурор, посилаючись на порушення інтересів держави в галузі земельних правовід носин, на підставі ст.ст..211, 212 Зе мельного кодексу України, пр осить зобов`язати відповідач а звільнити самовільно зайня ті вищевказані земельні діля нки та стягнути з СФГ „Стан”, з аподіяні самовільним зайнят тям земельних ділянок, збитк и в розмірі 4381,98грн.

Відповідач, заперечу ючи проти позову, посилаєтьс я на те, що самовільного зайня ття Селянським фермерським г осподарством „Стан” спірни х земельних ділянок не мало м ісця, оскільки ці ділянки пер ебувають у відповідача в оре нді, відповідно до укладених з фізичними особами-власник ами земельних ділянок, догов орів оренди.

Крім того, відповідач стверджує, що спірні земельн і ділянки під дороги або під`ї здні шляхи, у встановленому з аконом порядку - не відводил ись.

Заслухавши пояснення с торін та дослідивши матеріал и справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виход ячи з наступного:

Пунктом 15 статті 1 Закону Укр аїни „Про державний контроль за використанням та охороно ю земель” встановлено, що сам овільним зайняттям земельно ї ділянки є будь-які дії, які с відчать про фактичне викорис тання земельної ділянки за в ідсутності відповідного рі шення органу влади чи органу місцевого самоврядування п ро її передачу у власність аб о надання у користування (оре нду) або за відсутності вчине ного правочину щодо такої зе мельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними.

Спірні земельні ділянки ро зташовані за межами населено го пункту, тому - відповідно до п.12 Перехідних положень Зе мельного кодексу України - о рганом, уповноваженим держав ою на розпорядження ними є Фр унзівська районна державна а дміністрація Одеської облас ті. За таких обставин, суд вваж ає, що прокурором в даному вип адку, правильно визначено вк азаний орган в якості позива ча по спірним правовідносина м.

Як зазначалось вищ е, заперечуючи проти позовни х вимог, відповідач стверджу є, що користування земельним и ділянками загальною площею 4,8га ним здійснюється правомі рно на підставі, укладених з ф ізичними особами-власниками земельних ділянок, договорі в оренди.

Суд не погоджується з таким висновком відповідача , з огляду на наступне:

Дійсно, під час розп аювання земель колишнього КС П „Новий шлях” на підставі ро зпорядження Фрунзівської ра йонної державної адміністра ції Одеської області № 474/2002 від 18.12.2002р., фізичним особам були пе редані у власність, з оформле нням відповідних Державних а ктів та з оформленням Актів п ро перенесення в натуру меж, земельні ділянки, що знаходи лись в користуванні у вказан ого колективного сільського сподарського підприємства.

З власниками цих діл янок СФГ „Стан” уклало Типов і договори оренди для сільсь когосподарського виробницт ва.

Між тим, як вбачаєть ся з матеріалів справи, не всі земельні ділянки КСП „Новий шлях” при розпаюванні цього підприємства, увійшли в пайо вий фонд. Зокрема, земельні ді лянки, загальною площею 4,8га, я кі на цей час займає відповід ач для сільськогосподарсько го виробництва, були признач ені для використання в якост і доріг. Вони не підлягали роз паюванню і не були розпайова ні.

Відповідно до ст.13 З акону України „Про порядок в иділення в натурі (на місцево сті) земельних ділянок власн икам земельних часток (паїв)” повноваження з розпоряджен ня нерозподіленими (не витре буваними) земельними ділянка ми належать до компетенції в ідповідних сільських, селищн их, міських рад чи районної де ржавної адміністрації.

КСП „Новий шлях” в п одальшому було реорганізова не в Товариство з обмеженою в ідповідальністю „Новий шлях ”, а останнє ліквідовано у зв`я зку з визнанням банкрутом пр о що свідчить Запис 4 від 13.05.2008р. п ро проведення державної реєс трації припинення юридичної особи в Єдиному державному р еєстрі юридичних осіб та фіз ичних осіб-підприємців.

Як вбачається з над аних відповідачем до матері алів справи Додатків до акті в про перенесення в натуру ме ж земельних ділянок, одержан их у власність фізичними осо бами під час розпаювання зем ель КСП „Новий шлях” нерозпо ділені земельні ділянки цьо го підприємства, рівно як і ро зпайовані на інших фізичних осіб, земельні ділянки - меж ували з земельними ділянками , одержаними у власність певн ою фізичною особою.

Відповідач, отрима вши в оренду від фізичних осі б-власників, розподілені на н их під час розпаювання КСП „Н овий шлях”, земельні ділянк и, - самовільно без належних пр авових підстав, використовує і земельні ділянки, які не уві йшли в пайовий фонд КСП „Нови й шлях” і не були одержані у вл асність будь-якою з фізичних осіб з якими СФГ „Стан” укла ло договори оренди земельних ділянок.. До таких ділянок від носяться і самовільно зайнят і відповідачем земельні діля нки загальною площею 4,8га на м асивах: № 4 площею 1,4га, №9 площею 0,5га, № 12 площею 0,5га, № 13 площею 0,3г а, № 16 площею 0,7га, №24 площею 0,4га , № 30площею 0,6га та №31 площею 0,4га.

Тому, суд не приймає до у ваги заперечень відповідача про правомірне використання ним спірних земельних ділян ок на підставі, укладених з в ласниками цих ділянок, догов орів оренди, оскільки земель ні ділянки на вищезазначених масивах відносяться до неро зподілених земельних діляно к колишнього КСП „Новий шлях ” і не передавались у власніс ть фізичним особам, а у зв`язк у з ліквідацією підприємств а відносяться до майна, власн иком якого є держава в особі Ф рунзівської районної держав ної адміністрації Одеської о бласті.

Факт самовільного зайн яття відповідачем земельни х діяльно загальною площею 4, 8га. підтверджено, також, чинн ими постановами про накладен ня адміністративного стягне ння на голову СФГ „Стан” ОС ОБА_1. від 20.05.2011р. та від 24.06.2011р.

Відповідно до ст..212 ЗК Ук раїни - самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без в ідшкодування витрат, понесен их за час незаконного корист ування ними. Повернення само вільно зайнятих земельних ді лянок провадиться за рішення м суду.

Таким чином, суд в важає обґрунтованими та таки ми, що підлягають задоволенн ю позовні вимоги щодо зобов`я зання звільнення самовільно зайнятих земельних ділянок.

За самовільне зай няття земельних ділянок, від повідно до ст..211 ЗК України, гро мадяни та юридичні особи нес уть відповідальність відпов ідно до законодавства.

Постановою КМ Укр аїни № 963 від 25.07.2007р. затверджено Методику визначення шкоди, з аподіяної внаслідок самовіл ьного зайняття земельних діл янок, використання земельних ділянок не за цільовим призн аченням, зняття ґрунтового п окриву (родючого шару грунту ) без спеціального дозволу.

Відповідно до розрахунку , здійсненого на підставі вка заної Методики, розмір збитк ів, які підлягають стягненню з відповідача за самовільне зайняття земельної ділянки становить 4381,98грн

На підставі викладеного п озов підлягає задоволенню у повному обсязі, з покладення м на відповідача витрат по сп латі державного мита та посл уг на ІТЗ судового процесу.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК У країни, суд,

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволь нити повністю.

2. Зобов`язати Селянське (фермерське) господарство „С тан” (66743, Одеська область, Фрун зівський район, с.Леніне, вул.. Леніна, б\н, код 30758230) звільнити т а повернути державі в особі Ф рунзівської районної держав ної адміністрації (66700, Одеська область, смт.Фрунзівка, вул..Л еніна, 67, код 04057238) самовільно зай няті земельні ділянки загаль ною площею 4,8га із земель сіль ськогосподарського признач ення на території Ленінської сільської ради за межами нас еленого пункту Фрунзівськог о району Одеської області, а с аме: на масиві №4 площею 1,4га, н а масиві №9 площею 0,5га, на масив і № 12 площею 0,5га, на масиві № 13 пл ощею 0,3га, на масиві № 16 площею 0,7 га, на масиві № 24 площею 0,4га , на масиві № 30 площею 0,6га та на мас иві №31 площею 0,4га.

3. Стягнути з Селянського (фермерського) господарства „Стан” (66743, Одеська область, Фр унзівський район, с.Леніне, ву л..Леніна, б\н, код 30758230):

- до державного бюджет у 4381гривню98коп. збитків на р/р 311 15102700495, МФО 828011, одержувач УДК у Фру нзівському районі, Банк ГУДК У у Одеській області, ко д 23214962

- до державного бюдж ету держмита в сумі 187 гривень на р/р 31114095700008 одержувач ГУДКУ в О деській області, код ЄДРПОУ 232 13460, банк одержувача УДК в Одес ькій області, МФО 828011, код бюдже тної класифікації 22090200;

- до державного бюджет у 236 гривень витрат на ІТЗ судо вого процесу на Рахунок № 31213264700 008, одержувач - ГУДКУ у Одеській області, банк одержувача - Г УДКУ в Одеській області, МФО 82 8011, код ЄДРПОУ 23213460, КБК 22050003.

Рішення суду набирає з аконної сили в порядку ст. 85 ГП К України.

Накази видати після набран ня рішенням законної сили.

Повне рішення складе но 16.12.2011р.

Суддя Демешин О.А.

Дата ухвалення рішення13.12.2011
Оприлюднено26.12.2011
Номер документу19997183
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6-28/17-2837-2011

Ухвала від 26.03.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Дроботова Т.Б.

Постанова від 24.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Дроботова Т.Б.

Постанова від 26.01.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 30.12.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Рішення від 13.12.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 29.11.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 15.11.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 25.10.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 25.10.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 06.10.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні