Рішення
від 14.11.2011 по справі 5019/2355/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕ НСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33001 , м. Рівне, вул. Яворницько го, 59

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"14" листопада 2011 р. Справа № 5019/2355/11

Суддя Войтюк В.Р. розгл янувши матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Олеся"

до відповідача Товарис тва з обмеженою відповідальн істю "ТомКар"

про стягнення в сумі 10 483 грн . 88 коп.

В засіданні приймали у часть:

Від позивача : дир. Рудевич Є.А., ОСОБА_1 дов. № 01 від 03.11.11 р., ОСОБА_2. дов. № 01 від. 14.11.11 р.

Від відповідача : не з`явивс я

Статті 20, 22 ГПК України роз' яснені.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмежено ю відповідальністю "Олеся" звернувся до господарськ ого суду з позовною заявою пр о стягнення з Товариства з об меженою відповідальністю "То мКар" заборгованості по орен дній платі у розмірі 5 861 грн. 04 ко п. на підставі договору оренд и основних засобів від 02 січня 2009 року, пені у розмірі 3 246 грн. 97 к оп., суму індексації у розмірі 1 375 грн. 87 коп..

У судовому засіданні 14 лист опада 2011 року позивач уточнив позовні вимоги та просив стя гнути з відповідача заборгов аність по орендній платі у ро змірі 5 689 грн. 68 коп., пеню у розмі рі 2 667 грн. 38 коп., суму індексац ії у розмірі 1 534 грн. 15 коп., згідн о наданого розрахунку (а.с. 57-61).

Відповідно до ст. 22 ГПК Украї ни, позивач вправі до прийнят тя рішення по справі збільши ти розмір позовних вимог за у мови дотримання встановлено го порядку досудового врегул ювання спору у випадках, пере дбачених статтею 5 цього Коде ксу, в цій частині, відмовитис ь від позову або зменшити роз мір позовних вимог. До початк у розгляду господарським суд ом справи по суті позивач має право змінити предмет або пі дставу позову шляхом подання письмової заяви.

Зазначена заява свідчить п ро нову ціну позову, з якої і п ідлягає вирішенню спір у дан ій справі, і як про те зазначен о у п. 6 Листа Вищого господарс ького суду України від 13.08.2008 р., № 01-8/482 факт зменшення ціни позов у обов'язково відображається господарським судом в описо вій частині рішення зі справ и; при цьому будь-які підстави для припинення провадження у справі в частині зменшення позовних вимог у господарсь кого суду відсутні.

Відповідач - Товариство з об меженою відповідальністю "То мКар" витребуваного ухвалами суду відзиву на позов не нада в, вимог позивача не оспорив. Д о господарського суду поверн увся конверт, в якому за адрес ою: 34577 Рівненська область, Сарн енський район с. Федорівка, ву л. Центральна, буд. 42, відповіда чу направлено ухвали суду, з д овідкою відділення підприєм ства зв' язку: "підприємство не працює".

Згідно спеціального витяг у з Єдиного державного реєст ру юридичних осіб та фізични х осіб-підприємців станом на 04 листопада 2011 року (а.с. 26-27) місце знаходження відповідача: 34577 Р івненська область, Сарненськ ий район с. Федорівка, вул. Цен тральна, буд. 42.

За вказаною адресою судом направлялись відповідачу ух вали суду.

Відповідно до пункту 4 інфо рмаційного листа Вищого госп одарського суду України від 02.06.2006 року № 01-8/1228 "Про деякі питанн я практики застосування норм Господарського процесуальн ого кодексу України, порушен і у доповідних записках про р оботу господарських судів у 2005 році" до повноважень господ арських судів не віднесено у становлення фактичного місц езнаходження юридичних або м ісця проживання фізичних осі б-учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших п роцесуальних дій, тому примі рники повідомлень про вручен ня рекомендованої кореспонд енції, повернуті органами зв `язку з позначками "адресат ви був", "адресат відсутній" і т.п., можуть вважатися належними д оказами виконання господарс ьким судом обов`язку щодо пов ідомлення учасників судовог о процесу про вчинення цим су дом процесуальних дій.

Таким чином, господарський суд вжив усіх заходів для пов ідомлення відповідача про ча с і місце проведення судовог о засідання, направляючи рек омендованою кореспонденціє ю ухвали за місцем реєстраці ї відповідача.

За таких обставин, суд вваж ає можливим розгляд справи п о суті позовних вимог, без уча сті представника відповідач а за наявними матеріалами.

Вивчивши подані письмові д окази, оцінивши їх за своїм вн утрішнім переконанням, що ґр унтується на всебічному, пов ному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обст авин справи в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що по зов підлягає задоволенню час тково.

При цьому суд встановив та в рахував наступне.

02 січня 2009 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Олеся" (орендодавець) та Това риство з обмеженою відповіда льністю "ТомКар" (орендар) укла ли договір оренди основних з асобів (надалі в тексті - Дог овір) ( а.с. 8-10). Згідно п. 1.1. Договор у, орендодавець передає, а оре ндар приймає в строкове плат не користування основні засо би, а саме частину приміщення - кімнату загальною площею 17.1 ( основна) + 7.09 (допоміжна) кв.м., що знаходиться за адресою м. Сар ни, вул. Широка,15 3-й поверх для р озміщення офісу.

Згідно п.3 Договору, даний до говір діє з 01 січня 2009 року по 31 г рудня 2009 року.

Договір підписано повнова жними представниками сторін та скріплений печатками сто рін (а.с.8-10).

02 січня 2009 року згідно акту пр ийняття-передачі до договору оренди основних засобів оре ндодавець передав а орендар прийняв частину приміщення - кімнату за адресою м. Сарни, в ул. Широка,15 площею 17.1 (основна) + 7.09 (допоміжна) кв.м.(арк.с.11).

01 червня 2009 року відповідач п ередав а позивач прийняв час тину приміщення - кімнату за а дресою м. Сарни, вул. Широка,15 пл ощею 17.1 (основна) + 7.09 (допоміжна) к в.м., що підтверджується актом прийняття-передачі до догов ору оренди основних засобів від 01.06.2009 р. (а.с.65).

Відповідно до п.4.1. Договору, орендна плата за основні зас оби, що орендуються, становит ь 700 (сімсот) грн. за місяць в т.ч. ПДВ. Орендна плата сплачуєть ся в безготівковому порядку на розрахунковий рахунок Оре ндодавця наперед не пізніше 5 (п'ятого) числа кожного місяц я (п.4.2.).

Згідно наданого позивачем розрахунку за період з січня 2009 року по травень 2009 року забор гованість відповідача по оре ндній платі складає 3 500 грн. 00 ко п. (арк.с.58).

Відповідно до п.4.5. договору в артість комунальних послуг ( водо-, енерго-, теплопостачанн я, тощо), а також інші витрати, щ о пов`язанні з утриманням осн овних засобів відшкодовують ся щомісяця орендарем у факт ичних затратах, що пов`язані з орендою основних засобів, зг ідно рахунків виставлених ор ендодавцем в трьохденний стр ок.

10 квітня 2009 року та 07 травня 2009 р оку позивачем виставлено від повідачу рахунки № 25 (а.с.77) та № 3 1 (а.с.66) на оплату електроенергі ї для опалення приміщення. Вк азані рахунки відповідачем н е оплачено і станом на день ро згляду справи заборгованіст ь відповідача за електроенер гію для опалення приміщення становить 2 189 грн. 68 коп. (арк.с.59).

Позивачем на адресу відпов ідача не одноразово скеровув ались листи з вимогами погас ити заборгованість згідно До говору оренди від 02 січня 2009 ро ку ( а.с.14, 16-18), однак вказані прете нзії залишені відповідачем б ез реагування та задоволення .

Статтею 11 ЦК України встано влено, що цивільні права та об ов' язки виникають із дій ос іб, що передбачені актами цив ільного законодавства; крім того підставами виникнення ц ивільних прав та обов' язків , зокрема є договори та інші пр авочини, завдання майнової (м атеріальної) шкоди.

Відповідно до ст. 202 ЦК Україн и, - правочином є дія особи, спр ямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав т а обов' язків.

Відповідно до ст. 509 ЦК Україн и, - зобов' язанням є правовід ношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кр едитора) певну дію (передати м айно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо ) або утриматись від певної ді ї, а кредитор має право вимага ти від боржника виконання йо го обов'язку.

Відповідно до приписів ч. 2 с т. 193 ГК України, - кожна сторона повинна вжити усіх заходів, н еобхідних для належного вико нання нею зобов' язання, вра ховуючи інтереси другої стор они та забезпечення загально господарського інтересу.

Зобов' язання має виконув атись належним чином відпові дно до умов договору та вимог Цивільного кодексу, інших ак тів цивільного законодавств а, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звича їв ділового обороту або інши х вимог, що звичайно ставлять ся (ст. 526 ЦК України).

Частиною 1 ст. 530 ЦК України ви значено, що, якщо у зобов'язанн і встановлений строк (термін ) його виконання, то воно підля гає виконанню у цей строк.

Згідно ч. 1 ст. 759 ЦК України, за договором найму (оренди) найм одавець передає або зобов' я зується передати наймачеві м айно у користування за плату на певний строк.

За користування майном з на ймача справляється плата, ро змір якої встановлюється дог овором найму. Плата за корист ування майном вноситься щомі сячно, якщо інше не встановле но договором (ч.ч. 1, 5 ст. 762 ЦК Укра їни).

Відповідно до ст. 546 ЦК Украї ни виконання зобов' язання м оже забезпечуватися неустой кою, порукою, гарантією, заста вою, притриманням, завдатком . Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, я кі боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов' язання (ч.1 ст. 549 ЦК України).

Відповідно до п. 7.2. Договор у, передбачено, що за порушенн я терміну перерахування кошт ів, встановлених п. 4.2. та п. 4.5., оре ндар сплачує Орендодавцю пен ю за кожний день прострочки в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, яка діяла в період, за який нараховується пеня, згі дно Закону України "Про відпо відальність за несвоєчасне в иконання грошових зобов'язан ь" та 365 процентів річних з прос троченої суми, відповідно до ст. 625 ЦК України.

Пунктом 7.3. договору сторони погодили, що нарахування неу стойки за кожен випадок пору шення зобов`язання передбаче них п.4.2. даного договору здійс нюється протягом трьох років із дня, коли відповідне зобов `язання повинно було бути вик онане орендарем.

Відповідно до ст. 625 ЦК Украї ни, боржник не звільняється в ід відповідальності за немож ливість виконання ним грошов ого зобов'язання. Боржник, яки й прострочив виконання грошо вого зобов'язання, на вимогу к редитора зобов'язаний сплати ти суму боргу з урахуванням в становленого індексу інфляц ії за весь час прострочення, а також три проценти річних ві д простроченої суми, якщо інш ий розмір процентів не встан овлений договором або законо м.

Покликаючись на п.7.2. договор у та ст.625 ЦК України позивач пр осить стягнути з відповідача 2 667 грн. 38 коп. пені за період з 01 с ічня 2009 року по 30 вересня 2011 року та 1 534 грн. 15 коп. інфляційних за період з січня 2009 року по верес ень 2011 року.

Перевіривши розрахунок пе ні та інфляційних наданий по зивачем (а.с.58-61) суд зазначає, що вимога про стягнення пені та інфляційних підлягає задово ленню в сумі 2 652 грн. 37 коп. пені т а 1 272 грн. 08 коп. інфляційних. При здійсненні розрахунку судом враховано, що рахунки № 25 та № 3 1 на оплату електроенергії дл я опалення приміщення позива чем виставлено відповідачу 1 0 квітня 2009 року та 07 травня 2009 рок у і відповідно до п.4.5. договору вказані витрати відшкодовую ться відповідачем в трьохден ний строк.

Також суд зазначає, що позив ачем при нарахуванні інфляці йних не враховано, що заборго ваність в сумі 5 689 грн. 68 коп. вин икла у відповідача у травні 2 009 року.

Доказів сплати заборгова ності відповідач суду не над ав.

Позов підлягає частковому задоволенню в сумі 9 614 грн. 13 коп . У задоволені вимоги про стяг нення 15 грн. 01 коп. пені та 262 грн. 0 7 коп. інфляційних - відмовити. На відповідача покладаються витрати по сплаті держмита т а судові витрати пропорційно розміру задоволених вимог н а підставі частини другої ст . 49 ГПК України, внаслідок його неправильних дій - доведення спору до господарського суд у.

Оскільки, заявлені вимоги з адоволені на 97,1987% - тому понесен і позивачем судові витрати н алежить покласти на відповід ача в пропорційному співвідн ошенні.

Керуючись ст.ст. 49, 82-84 Господа рського процесуального коде ксу України, суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задоволити част ково.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю "То мКар" (Рівненська область, Сар ненський район, с. Федорівка, в ул. Центральна, буд. 42, код 30981478) на користь Товариства з обмеже ною відповідальністю "Олеся" (34500, Рівненська область м. Сарн и, вул. Широка, буд. 15, код 13984593) 5 689 г рн. 68 коп. заборгованості, 2 652 грн . 37 коп. пені, 1 272 грн. 08 коп. інфляц ійних, державне мито у розмір і 99 грн. 14 коп. та витрати на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу у розмі рі 229 грн. 29 коп.

3. Наказ видати після набран ня рішенням законної сили.

4. В решті позову відмовити.

Суддя В.Р.Войтюк

Повний текст рішення о формлено та підписано 16 лист опада 2011року

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення14.11.2011
Оприлюднено23.12.2011
Номер документу19997243
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5019/2355/11

Ухвала від 04.11.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 25.10.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Рішення від 14.11.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні