Ухвала
від 22.11.2011 по справі 5019/2577/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕ НСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33023 , м. Рівне, вул. Яворницьк ого, 59

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"22" листопада 2011 р. Справа № 5019/2577/11

За позовом Публічного акціонерного товариства “Де ржавний ощадний банк України ” в особі Філії Рівненського обласного управління АТ “Де ржавний ощадний банк України ”

до відповідача Товари ства з обмеженою відповідаль ністю “Плодовочпродукт-ЛТД”

про стягнення в сумі 491469 грн . 20 коп.

Суддя Мамченко Ю. А.

Представники:

від позивача: представник ОСОБА_1. довіреність № 1580 від 23.0.2011 року;

від відповідача: не з' явив ся.

Статті 20, 22, 91, 107 Господарського процесуального кодексу Укра їни роз'яснені.

Відводи з підстав, передбач ених статтею 20 ГПК України, ві дсутні.

Протокол судового засідан ня складено відповідно до ст атті 81-1 ПІК України.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Публічне акціонер не товариство "Державний оща дний банк України" в особі Філ ії Рівненського обласного уп равління АТ "Державний ощадн ий банк України" звернулось д о господарського суду Рівнен ської області з позовною зая вою №1803/3933 від 31.10.2011 року, згідно як ої просить звернути стягненн я на предмет іпотеки за догов ором іпотеки нерухомого майн а №8 посвідченого 02.03.2009 року при ватним нотаріусом Березнівс ького районного нотаріально го округу ОСОБА_2 за реєст ровим № 319, укладеним 02.03.2009 року м іж Відкритим акціонерним тов ариством "Державний ощадний банк України" та Товариством з обмеженою відповідальніст ю "Плодовочпродукт-ЛТД" (код ЄД РПОУ 23305920, 34600, Рівненська обл., м.Бе резне, вул.Буховича, 1, р/р 260073012775 в ОПЕРВ Ощадбанку м.Рівне, МФО 33 3368 ). У судовому засіданні предс тавник позивача підтримав ви моги викладені у позовній за яві.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, письмового відзиву на позовну заяву не н адав. Про дату, час та місце пр оведення судового засідання повідомлений належним чином , що стверджується наявним в м атеріалах справи повідомлен ням про вручення поштового в ідправлення. Причин неявки в судове засідання не повідом ив. Керуючись ст.75 ГПК України , суд вважає за можливе розгля нути справу та вирішити спір без участі відповідача за на явними у справі матеріалами.

Заслухавши в судовому засі данні представника позивача , вивчивши подані позивачем п исьмові докази, оцінивши їх з а своїм внутрішнім переконан ням, що ґрунтується на всебіч ному, повному і об' єктивном у розгляді у судовому процес і всіх обставин справи в їх су купності, місцевий господарс ький суд прийшов до висновку , що позов підлягає задоволен ню.

При винесенні рішення суд

ВСТАНОВИВ:

02.03.2009 року між ВАТ "Державн ий ощадний банк України" в осо бі Рівненського обласного уп равління (надалі - Позивач) та ТОВ виробничо-комерційною фі рмою "Явір" (надалі - Позичальн ик ) було укладено кредитний д оговір №8 (надалі - кредитний д оговір) за умовами якого Пози чальник отримав в Рівненсько му обласному управлінні ВАТ "Державний ощадний банк Укра їни" кредит в сумі 550000,00 грн. на по повнення обігових коштів, з в ідсотковою ставкою 22,5 % річних , з терміном погашення не пізн іше 01.03.2012 року.

З метою забезпечення викон ання зобов' язань по кредитн ому договору майновим поручи телем ТОВ "Плодовочпродукт-Л ТД" (надалі - відповідач) за Дог овором іпотеки нерухомого ма йна №8 від 02.03.2009 року було переда но в іпотеку нерухоме майно, а саме: комплекс по плану під лі терою "А-І"; приміщення випічки вафельного стакана та конди терського цеху (цегла) загаль ною площею 474,0 кв.м. під літерою "В-1"; приміщення цеху морозива (цегла), загальною площею 430,8 кв . м. під літерою "Б-2"; приміщення холодильної камери та молоч ного цеху (цегла), загальною пл ощею 468,3 кв.м. під літерою "Г-І"; пр иміщення майстерні та склад у (цегла), загальною площею 1 99,0 кв.м. під літерою "Д-1"; прохід на (цегла), загальною площею 18,6 кв. м. під літерою "1"; ворота (мет ал) під літерою "2"; огорожа (мета л) під літерою "3"; огорожа (бетон ні плити) під літерою "4"; замоще ння (асфальтобетон) під літер ою "5"; замощення (тротуарна пли тка) під літерою "6"; септик, що з находиться за адресою: Рівне нська область, Березнівський район м. Березне, пров. Бухови ча (пров. Перше Травня), буд.2.

Договір іпотеки нерухомог о майна посвідчений 02.03.2009 року п риватним нотаріусом Березні вського районного нотаріаль ного округу ОСОБА_2 за реє стровим №319.

За умовами п. 2.7.3. Кредитного д оговору Позичальник повинен був сплачувати відсотки за к ористування кредитом не пізн іше останнього робочого дня звітного місяця. В порушення взятих на себе зобов' язань Позичальник з вересня 2009 року не сплачував відсотки за кор истування кредитними коштам и, а також основний платіж. Згі дно із п. 3.1.3. кредитного догово ру будь-яке невиконання Пози чальником зобов' язання або її частини в строки визначен і кредитним договором дає пр аво Позивачу відмінити насту пні видачі кредиту, а Позичал ьник зобов' язується достро ково погасити заборгованіст ь в повному обсязі.

У відповідності із п.п. 5.3.1. та 5.3.2. кредитного договору Позич альник зобов' язувався нале жним чином виконувати взяті на себе обов' язки, а також то чно в строки обумовлені кред итним договором погашати кре дит та своєчасно сплачувати відсотки за користування кре дитом.

Взяті на себе зобов' язанн я Позичальник не виконав, у пе редбачені кредитним договор ом терміни відсотки не сплач ено, що в свою чергу призвело д о утворення простроченої заб оргованості. У відповідності до п. 3.3.2 кредитного договору б анком 21.12.2009 року було надіслано до позичальника та поручите лів листи про відкликання кр едиту №710-712 та надано термін у м ісячний строк з моменту отри мання листа погасити всю ная вну заборгованість по кредит ному договору. Відповіді від позичальника та поручителів не надійшло, а заборгованіст ь по кредиту в повному обсязі не погашена.

Оскільки згідно ст.526 ЦК Укра їни зобов' язання повинно ви конуватись належним чином ві дповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших ак тів цивільного законодавств а та враховуючи наявну стано м на 17.02.2010 року заборгованість Т ОВ виробничо-комерційною фір мою "Явір" перед ВАТ "Державний ощадний банк України" в особі Рівненського обласного упра вління в розмірі 562254,82 грн. (в том у числі основна заборгованіс ть - 508000,00 гривень, нараховані та несплачені відсотки за кори стування позикою - 49002,60 грн., нар ахована та несплачена пеня п о відсотках - 1411,37 грн., нарахован а та несплачена пеня по основ них прострочених платежах - 384 0,85 грн.) банком до Березнівсько го районного суду була подан а позовна заява про солідарн е стягнення вказаної заборго ваності по кредиту.

30.03.2010 року Березнівським райо нним судом було прийнято ріш ення, яким задоволено позовн і вимоги ВАТ "Ощадбанк" та стяг нуто солідарно з Позичальник а та поручителя ОСОБА_3 бо рг по договору кредиту в сумі 576952 гривень 69 коп. та 1820 грн. судов их витрат по справі. 16.04.2011 року в ідповідні виконавчі листи по вказаній судовій справі бул и передані на виконання в ДВС Березнівського районного уп равління юстиції.

Відповідно до п. 1-6 Договору і потеки нерухомого майна №8 ві д 02.03.2009 року за реєстровим № 319, що укладений між Відкритим акц іонерним товариством “Держа вний ощадний банк України” (д алі - Іпотекодержатель або Ба нк) та Товариством з обмежено ю відповідальністю "Плодовоч продукт-ЛТД" (далі - Іпотекодав ець), що є юридичною особою за законодавством України, "Кре дитний договір" - Кредитний до говір №8 від 02 березня 2009 року у кладений між Іпотекодержате лем та Боржником, а також усі д одаткові угоди, додатки, змін и та доповнення до нього, які ч инні на момент укладання цьо го Договору та можуть бути ук ладені після його (цього Дого вору) укладання; Боржник - Това риство з обмеженою відповіда льністю виробничо- комерційн а фірма “Явір”, яке с стороною (Позичальником) за Кредитним договором; зобов' язання - зо бов' язання Боржника, що вип ливають з Кредитного договор у, а також з цього Договору, в т ому числі: повернути Іпотеко держателю кредит у розмірі 5500 00,00 (п' ятсот п' ятдесят тисяч ) грн. у строк та на умовах, зазн ачених у Кредитному договорі ; сплатити Іпотекодержателю проценти за користування кре дитом у розмірі та на умовах з азначених у Кредитному догов орі; сплатити Іпотекодержат елю комісійні винагороди в порядку, визначеному Кре дитним договором; сплатити н а користь Іпотекодержателя ш трафні санкції у випадку нен алежного виконання зобов' я зань за Кредитним договором; відшкодувати Іпотекодержат елю збитки в повному обсязі, п ід якими розуміються витрати , зроблені Іпотекодержателем , втрата ним грошових коштів, а також неодержані ним доходи . Право іпотеки - безумовне та безспірне право Іпотекодерж ателя у разі невиконання Зоб ов'язання в цілому або в тій чи іншій його частині в строк, об умовлений Кредитним договор ом, задовольнити свої вимоги за рахунок Предмета іпотеки переважно перед іншими кред иторами Боржника та Іпотекод авця в порядку, встановленом у даним Договором.

Відповідно до п.1.1 -1.3 договор у іпотеки нерухомого майна № 8 від 02.03.2009 року за реєстровим №319 Іпотекодавець, як майновий п оручитель Боржника, Товарист ва з обмеженою відповідальні стю виробничо-комерційної фі рми "Явір", з метою забезпеченн я належного виконання Зобов' язання, що випливає з Кредитн ого договору, передає в Іпоте ку, а Іпотекодержатель цим пр иймає в Іпотеку в порядку і на умовах, визначених у цьому До говорі, Предмет Іпотеки, що на лежить Іпотекодавцю на праві власності. Предметом Іпотек и за цим Договором є нерухоме майно, а саме: комплекс по пла ну під літерою "А-І"; приміщенн я випічки вафельного стакана та кондитерського цеху (цегл а) загальною площею 474,0 кв.м. під літерою "В-1"; приміщення цеху м орозива (цегла), загальною пло щею 430,8 кв. м. під літерою "Б-2"; прим іщення холодильної камери та молочного цеху (цегла), загаль ною площею 468,3 кв. м. під літерою "Г-І"; приміщення майстерні т а складу (цегла), загальною пл ощею 199,0 кв. м. під літерою "Д-1"; п рохідна (цегла), загальною пло щею 18,6 кв. м. під літерою "1"; ворот а (метал) під літерою "2"; огорожа (метал) під літерою "3"; огорожа (бетонні плити) під літерою "4"; з амощення (асфальтобетон) під літерою "5"; замощення (тротуар на плитка) під літерою "6"; септи к.

Предмет іпотеки знаходить ся за адресою: Рівненська обл асть, Березнівський район, м.Б ерезне, пров. Буховича М. (пров . Перше Травня ), буд.2 та розташо ваний на земельній ділянці, п лощею 0,65 га., яка належить відпо відачу на підставі Державног о акту на право постійного ко ристування землею серії II -РВ №001507, виданого 23 липня 1998 року Бер езнівською селищною радою зг ідно рішення Березнівської с елищної Ради народних депута тів за № 37 від 4 грудня 1997 року та зареєстрований в Книзі запи сів державних актів на право постійного користування зем лею за №1507.

Право власності Іпотекода вця на нежитлові приміщення підтверджується: Договором к упівлі-продажу державного ма йна за комерційним конкурсом , посвідченим ОСОБА_4 держ авним нотаріусом Березнівсь кої державної нотаріальної к онтори 28.05.1996 року, зареєстрован о в реєстрі за №1259 і додатковою угодою від 22.03.2001 року та зареєс трованому в комунальному під приємстві "Березнівське райо нне бюро технічної інвентари зації" 18.10.2005 року, за реєстрацій ним номером: 1410900, номер запису: 2 27, в книзі: 1.

Згідно до п.1.4 Договору іпоте ки нерухомого майна №8 від 02.03.2009 року вартість Предмета Іпот еки визначена шляхом проведе ння оцінки Предмета іпотеки суб' єктом оціночної діяльн ості і згідно з висновком №12-02/0 9 про вартість майна складено го суб' єктом оціночної діял ьності - приватним підприємц ем ОСОБА_5 (Сертифікат суб ' єкта оціночної діяльності ФДМУ №7376 08 від 4 липня 2008 року), ста новить 1524300,00 (один мільйон п' ят сот двадцять чотири тисячі т риста) гривень. При цьому Стор они погоджуються з тим, догов ірна вартість Предмету Іпоте ки становить 1100000,00 (один мільйон сто тисяч гривень) гривень та є приблизною вартістю Предм ету Іпотеки на момент переда чі його у Іпотеку. Реалізація Предмета Іпотеки у будь-яком у випадку буде здійснюватись за цінами, що реально склалис я на ринку на момент його реал ізації та є реальними щодо йо го відчуження за грошові кош ти.

Іпотекодавець погоджуєтьс я з тим, що у разі, якщо реаліза ція Предмету Іпотеки за ціна ми, що склались на ринку за буд ь-яких причин не здійснювати меться протягом 30 календарни х днів, Іпотекодержатель впр аві, якщо інше не передбачено законодавством України, що б уде чинним на момент реаліза ції, здійснити реалізацію Пр едмета Іпотеки за цінами, що д озволять провести якомога ск орішу реалізацію Предмета Іп отеки за грошові кошти.

Згідно п. 2.2 Договору іпотеки нерухомого майна № 8 від 02.03.2009 р. за реєстровим № 319 Іпотекодаве ць не має права без письмової згоди Іпотекодержателя вчин яти будь-які дії, що можуть впл инути, як безпосередньо, так і опосередковано, як тепер, так і в майбутньому, на кількісні та якісні показники Предмет у іпотеки. Зокрема, Іпотекода вець не повинен без згоди Іпо текодержателя розпоряджати сь будь-яким чином Предметом іпотеки або його частиною, зм еншувати без належних на те п ідстав, наявність яких повин на бути письмово обґрунтован а Іпотекодавцями, якісні та к ількісні показники Предмета Іпотеки, а також укладати сто совно Предмета Іпотеки догов ори оренди та будь-які інші уг оди, що встановлюють обтяжен ня Предмета іпотеки.

У відповідності до п. 3.1.4-3.1.6 Дог овору іпотеки нерухомого май на № 8 від 02,03.2009 року Іпотекодерж атель має право звернути стя гнення на Предмет іпотеки в п орядку передбаченому цим Дог овором, у випадку невиконанн я або неналежного виконання Зобов' язання за Кредитним д оговором та або цим Договоро м, в тому числі: при несплаті а бо частковій сплаті у встано влені відповідно до Кредитно го договору строки суми кред иту, та / або при несплаті або ч астковій сплаті суми процент ів, та /або при несплаті або ча стковій сплаті суми комісійн их винагород, та/або при неспл аті або частковій сплаті штр афних санкцій, збитків та/або в разі невиконання зобов' я зань, що визначені цим Догово ром.

У випадку зменшення вартос ті Предмета Іпотеки, за винят ком зменшення його вартості в межах норми його звичайної амортизації (зносу), здійснюв ати будь-які дії, що не супереч ать законодавству, для забез печення Зобов' язання згідн о з Кредитним договором, в том у числі достроково звернути стягнення на Предмет Іпотеки .

У відповідності до п.3.3.5 Дого вору іпотеки нерухомого майн а № 8 від 02.03.2009 року Іпотекодавец ь зобов' язаний відшкодуват и в повному обсязі всі збитки , які виникли у Іпотекодержат еля в зв' язку з невиконання м Іпотекодавцем зобов' язан ь по цьому Договору.

Згідно п. 4.1- 4.3 Договору іпотек и нерухомого майна № 8 від 02.03.2009 р оку право іпотеки виникає у І потекодержателя з моменту но таріального посвідчення цьо го Договору. У випадку невико нання чи неналежного виконан ня Зобов' язання в цілому чи тієї або іншої її частини, а т акож у інших випадках, передб ачених цим Договором та/або ч инним законодавством, Іпотек одержатель реалізує своє пра во шляхом звернення стягненн я на Предмет іпотеки у порядк у, визначеному цим Договором . Іпотекодержатель вправі за довольнити за рахунок Предме ту Іпотеки свої вимоги у повн ому обсязі, який визначаєтьс я Іпотекодержателем самості йно на момент реалізації Пра ва Іпотеки, у тому числі, але н е виключно, вимагати до сплат и на користь Іпотекодержател я: основну суму кредиту; коміс ійні винагороди Банку, сплат а яких передбачена Кредитним договором; проценти за корис тування кредитом; нараховані та несплачені на момент реал ізації Права Іпотеки штрафні санкції за порушення Зобов' язань за Кредитним договором (пеня, штраф); витрати, понесен і Іпотекодержателем у зв' яз ку із зверненням стягнення н а Предмет Іпотеки та його реа лізацією, у тому числі витрат и на оплату послуг аудиторів , адвокатів та інші документа льно підтверджені витрати Іп отекодержателя, якщо вони бу дуть мати місце; спричинені І потекодержателю збитки в пов ному обсязі.

У відповідності до п. 4.4 Догов ору іпотеки нерухомого майна №8 від 02.03.2009 року право Іпотеки п рипиняється: виконанням у по вному обсязі Зобов' язання; в інших випадках, передбачен их чинним законодавством Укр аїни,

У відповідності до п.5.1.1 Дого вору іпотеки нерухомого майн а №8 від 02.03.2009 року Іпотекодавец ь підтверджує, що на момент на буття чинності цим Договором : предмет Іпотеки є власністю Іпотекодавця і він (Іпотекод авець) вправі ним розпоряджа тися і на нього (Предмет Іпоте ки) може бути звернуто стягне ння.

У відповідності до п.6.1.-6.2 Дого вору іпотеки нерухомого майн а №8 від 02.03.2009 року Іпотекодержа тель набуває право звернення стягнення на Предмет Іпотек и у випадку, якщо у момент наст ання Строку платежу Зобов' я зання (або відповідна його ча стина) не буде виконано, а тако ж у будь-який час незалежно ві д настання Строку платежу у в ипадку невиконання Іпотекод авцем та/або Боржником будь-я кого з своїх обов' язків, пер едбачених цим Договором та/а бо Кредитним договором, а рів но у випадках, якщо будь-яка з гарантій або завірень, надан их Іпотекодавцем у відповідн ості з цим Договором, виявить ся (стане) недійсною. У випадка х порушення провадження у сп раві про відновлення платосп роможності Іпотекодавця та/а бо Боржника або визнання йог о банкрутом, припинення діял ьності Іпотекодавця та/або Б оржника (реорганізації або л іквідації) Іпотекодержатель має право на звернення стягн ення на Предмет Іпотеки неза лежно від настання Строку пл атежу (абзац включається до т ексту договору в разі укладе ння договору з юридичною осо бою). При цьому, у разі порушен ня Зобов' язання та/або умов цього Договору та прийняття Іпотекодержателем рішення п ро звернення стягнення на Пр едмет іпотеки, Іпотекодержат ель зобов' язаний надіслати Іпотекодавцю та Боржнику, як що він є відмінним від Іпотек одавця, письмову вимогу про у сунення порушення, в якій заз начається стислий зміст пору шеного Зобов' язання, вимога про його виконання протягом 30 (тридцяти) календарних днів з моменту її отримання та поп ередження про звернення стяг нення на Предмет іпотеки у ра зі невиконання цієї вимоги. Я кщо протягом встановленого с троку вимога Іпотекодержате ля залишається без задоволен ня, Іпотекодержатель вправі розпочати звернення стягнен ня на Предмет іпотеки. Положе ння частини другої (або треть ої - в разі укладення договору з юридичною особою) цього пун кту не є перешкодою для реалі зації права Іпотекодержател я звернутись у будь-який час з а захистом своїх порушених п рав до суду у встановленому з аконом порядку.

Іпотекодержатель має прав о звернути стягнення на Пред мет Іпотеки будь-яким способ ом, не забороненим законодав ством, в тому числі на підстав і виконавчого напису нотаріу са або рішення господарськог о сулу у встановленому чинни м законодавством України та цим Договором порядку, в тому числі у відповідності до Зас тереження про задоволення ви мог Іпотекодержателя, що міс титься в п. 6.6. цього Договору. І потекодавець вправі у будь-я кий час до реалізації Предме та Іпотеки, зупинити звернен ня стягнення на нього викона нням Зобов' язання у повному обсязі.

У відповідності до п. 6.4.-6.5 Дог овору іпотеки нерухомого май на №8 від 02.03.2009 року реалізація П редмету Іпотеки, па який звер нено стягнення за рішенням с уду або виконавчим написом н отаріуса, провадиться у вста новленому законодавством по рядку. У випадку, якщо Предмет Іпотеки буде реалізовано, ко шти, виручені від його продаж у, направляються у першу черг у на погашення Зобов' язання , а також на покриття витрат, з азначених у п. 4.3 цього Договор у. У випадках, коли суми, вируч еної від продажу Предмета Іп отеки, недостатньо для повно го задоволення розміру Зобов ' язання та витрат, зазначен их у п. 4.3 цього Договору, Іпотек одержатель має право одержат и суму, якої не вистачає для по вного задоволення Зобов' яз ання та видатків, з іншого май на Іпотекодавця. Якщо під час реалізації Предмета Іпотеки отримана грошова сума перев ищує розмір Зобов' язання та витрат, зазначених у п.4.3, різни ця повертається Іпотекодавц ю. В разі нереалізації Предме та Іпотеки або визнання аукц іону таким, що не відбувся, Іп отекодержатель має право з алишити Предмет іпотеки з а собою, на що Іпотекодавец ь цим надає свою згоду і надан ня додаткової згоди не потрі бно.

13.07.2010 року банком до майновог о поручителя (Відповідача) бу ло направлено лист-повідомле ння №277 з вимогою погасити про строчену заборгованість, а п ри невиконанні зобов' язань банк може звернути стягненн я на предмет іпотеки. Також ві дповідні листи-повідомлення №326 від 18.08.2010 року та №338 від 23.08.2010 рок у було направлено знову на ад ресу відповідача. 23.05.2011 року та 17.06.2011 року банком до майнового п оручителя (Відповідача) було направлено вимоги №09-12/1835 та №420 в ідповідно, з вимогою погасит и прострочену заборгованіст ь, а при невиконанні зобов' я зань банк може звернути стяг нення на предмет іпотеки.

На момент подачі позову в су д заборгованість в повному о бсязі не погашена та станови ть 491469 грн. 20 коп. в тому числі: зал ишок заборгованості по основ ному боргу - 481608,29 грн., нарахован а та несплачена пеня по основ них прострочених платежах - 471 5,89 грн., нарахована та несплаче на пеня по відсотках - 2395,02 грн., к омісія за оформлення кредиту - 2750,00 грн..

Під час проведення виконав чих дій ДВС Березнівського р айонного управління юстиції встановлено, що при виконанн і виконавчого документу за № 2-536 від 30.03.2010 року про стягнення к оштів з ТОВ "Явір" солідарно з Штундером Ю.І. 576952,69 грн. на корис ть ВАТ "Ощадний банк" майно нал ежне боржникам та на яке можн а звернути стягнення для пог ашення боргів відсутнє, про щ о свідчить лист ДВС № 4241 від 06.10.2 011 року.

У відповідності до ст.11 Циві льного кодексу України та ст .174 Господарського кодексу Укр аїни договір є підставою для виникнення цивільних прав і обов' язків (господарських зобов' язань).

Відповідно до ст.193 Господар ського кодексу України суб' єкти господарювання та інші учасники господарських від носин повинні виконувати гос подарські зобов' язання нал ежним чином відповідно до за кону. До виконання господарс ьких договорів застосовують ся відповідні положення Циві льною кодексу України. Однос тороння відмова від виконанн я зобов' язань не допускаєть ся.

У ч.1 ст.216 Господарського код ексу України зазначено, що уч асники господарських віднос ин несуть господарсько-право ву відповідальність за право порушення у сфері господарюв ання шляхом застосування до правопорушників господарсь ких санкцій на підставах і в п орядку, передбачених цим Код ексом, іншими законами та дог овором.

В силу ст.629 Цивільного кодек су України, договір є обов' я зковим до виконання сторонам и.

Статтею 525 Цивільного Кодек су України встановлено, що од ностороння відмова від зобов 'язання або одностороння змі на його умов не допускається , якщо інше не встановлено дог овором або законом.

Статтею 526 Цивільного Кодек су України передбачено, що зо бов' язання має виконуватис ь належним чином відповідно до умов договору та вимог Цив ільного Кодексу України, інш их актів цивільного законода вства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно став ляться.

До відносин за кредитним до говором застосовуються поло ження параграфа 1 глави 71 Циві льного кодексу України, якщо інше не встановлено цим пара графом і не випливає із суті к редитного договору.

Згідно статті 1046 Цивільного кодексу України, за договоро м позики одна сторона (позико давець) передає у власність д ругій стороні (позичальников і) грошові кошти або інші речі , визначені родовими ознакам и, а позичальник зобов' язує ться повернути позикодавцев і таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кільк ість речей того ж роду та тако ї ж якості.

Статтею 1048 Цивільного кодек су України встановлено, що по зикодавець має право на одер жання від позичальника проце нтів від суми позики, якщо інш е не встановлено договором а бо законом. Розмір і порядок о держання процентів встановл юються договором. Відповідно до ч.ч.1, 3 ст.1049 Цивільного кодек су України, позичальник зобо в' язаний повернути позикод авцеві позику у строк та в пор ядку, що встановлені договор ом. Позика вважаться поверну тою в момент передання позик одавцеві речей, визначених р одовими ознаками, або зараху ванням грошової суми, що пози чалася, на його банківський р ахунок.

Відповідно до статті 1054 Циві льного кодексу України, банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов' язує ться надати грошові кошти (кр едит) позичальникові у розмі рі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зоб ов' язується повернути кред ит та сплатити проценти.

Відповідно до ч.2 ст.1050 ЦК Укра їни, якщо договором встановл ений обов' язок позичальник а повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі пр острочення повернення черго вої частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, щ о залишилися, та сплати проце нтів.

Згідно ст.11 Закону України "П ро іпотеку" від 05.06.2003 року №898-ІУ м айновий поручитель несе відп овідальність перед іпотекод ержателем за невиконання бор жником основного зобов' яза ння виключно в межах вартост і предмета іпотеки. У разі зад оволення вимог іпотекодержа теля за рахунок предмета іпо теки майновий поручитель наб уває права кредитора за осно вним зобов' язанням.

Відповідно до ст.35 Закону Ук раїни "Про іпотеку" у разі пору шення основного зобов' язан ня та/або умов іпотечного дог овору іпотекодержатель надс илає іпотекодавцю та боржник у, якщо він є відмінним від іпо текодавця, письмову вимогу п ро усунення порушення. В цьом у документі зазначається сти слий зміст порушених зобов' язань, вимога про виконання п орушеного зобов' язання у не менш ніж тридцятиденний стр ок та попередження про зверн ення стягнення на предмет іп отеки у разі невиконання ціє ї вимоги. Якщо протягом встан овленого строку вимога іпоте кодержателя залишається без задоволення, іпотекодержате ль вправі розпочати зверненн я стягнення на предмет іпоте ки відповідно до цього Закон у. Положення частини першої ц ієї статті не є перешкодою дл я реалізації права іпотекоде ржателя звернутись у будь-як ий час за захистом своїх пору шених прав до суду у встановл еному законом порядку.

Вимога, встановлена частин ою першою цієї статті, не пере шкоджає іпотекодержателю зд ійснювати свої права, визнач ені статтею 12 цього Закону, бе з попереднього повідомлення іпотекодавця, якщо викликан а таким повідомленням затрим ка може спричинити знищення, пошкодження чи втрату предм ета іпотеки.

З огляду на вищевказане суд прийшов до висновку, що позов ні вимоги про звернення стяг нення на предмет іпотеки є пр авомірними, ґрунтуються на д оговорі та законі, а відтак пі длягають задоволенню з покла денням на відповідача витрат на оплату державною мита та і нформаційно-технічного забе зпечення судового процесу.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 Господа рського процесуального коде ксу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити.

2. Звернути стягнення на пре дмет іпотеки за Договором іп отеки нерухомого майна №8 пос відченого 02.03.2009 року приватним нотаріусом Березнівського р айонного нотаріального окру гу ОСОБА_2 за реєстровим № 319, укладеним 02.03.2009 року між Відкр итим акціонерним товариство м "Державний ощадний банк Укр аїни" та Товариством з обмеже ною відповідальністю "Плодов очпродукт-ЛТД" (код ЄДРПОУ 233059 20, 34600, Рівненська обл., м.Березне , вул. Буховича, 1, р/р 260073012775 в ОПЕРВ Ощадбанку м. Рівне, МФО 333368), а са ме на нерухоме майно: комплек с по плану під літерою "А-І"; при міщення випічки вафельного с такана та кондитерського це ху (цегла), загальною площею 474,0 кв.м. під літерою "В-1"; приміщен ня цеху морозива (цегла), загал ьною площею 430,8 кв.м. під літеро ю "Б-2"; приміщення холодильної камери та молочного цеху (цег ла), загальною площею 468,3 кв.м. пі д літерою "Г-1"; приміщення майс терні та складу (цегла), загаль ною площею 199,0 кв.м. під літерою "Д-1"; прохідна (цегла), загально ю площею 18,6 кв.м. під літерою "1"; в орота (метал) під літерою "2"; ого рожа (метал) під літерою "3"; огор ожа (бетонні плити) під літеро ю "4"; замощення (асфальтобетон ) під літерою "5"; замощення (трот уарна плитка) під літерою "6"; се птик, що знаходяться за адрес ою: Рівненська область, Берез нівський район м.Березне, про в.Буховича (пров. Перше Травня ), буд.2 та є власністю Іпотекод авця - ТОВ "Плодовочпродукт-ЛТ Д" для погашення кредитної за боргованості за Кредитним до говором №8 від 02.03.2009 року, розмір якої становить 491469,20 грн., в тому числі: залишок заборгованос ті по основному боргу - 481608,29 грн ., нарахована та несплачена пе ня по основних прострочених платежах - 4715,89 грн., нарахована т а несплачена пеня по відсотк ах - 2395,02 грн., комісія за оформле ння кредиту - 2750 грн..

3. Реалізацію заставленого м айна, на яке звертається стяг нення, провести шляхом прове дення публічних торгів та ви значення початкової ціни про дажу в межах процедури викон авчого провадження, передбач еної Законом України «Про ви конавче провадження».

4. Стягнути з Відповідача То вариством з обмеженою відпов ідальністю "Плодовочпродукт -ЛТД" (код ЄДРПОУ 23305920, 34600, Рівненсь ка обл., м. Березне, вул. Бухович а, 1, р/р 260073012775 в ОПЕРВ Ощадбанку М. Рівне, МФО 333368) на користь публі чного акціонерного товарист вом “Державний ощадний банк України” в особі Філії Рівне нського обласного управлінн я АТ “Ощадбанк” (33000, м. Рівне, вул . С. Петлюри, 16, р/р № 3739791605 в ОПЕР в об луправління Ощадбанку, МФО: 333 368, код 09333401 ) судовий збір в розмі рі 8044 грн. 30 коп..

5. Наказ видати після набран ня рішенням законної сили.

Суддя Мамченко Ю. А.

Повний текст рішення су ддею підписано “29” листопада 2011 року. < Текст > < Текст > < Те кст >

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення22.11.2011
Оприлюднено23.12.2011
Номер документу19997286
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5019/2577/11

Ухвала від 15.12.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Ухвала від 04.11.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Ухвала від 22.11.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні