Ухвала
від 29.11.2011 по справі 2а/0270/4366/11
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а/0270/4366/11

Головуючий у 1-й інстанції : Мультян М.Б.

Суддя-доповідач: Совгира Д . І.

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 листопада 2011 року м. Вінниця

Вінницький апеляційний адміністративний суд у скла ді колегії:

головуючого-судді: Со вгири Д. І.

суддів: Біл оуса О.В.

Курка О.П. < Довідник >

при секретарі: Лозінській Н.В.

за участю представників ст орін:

позивач : Зінчен ко Денис Васильович

відповідач (апелянт) : Віног рай Ірена Володимирівна, Неп ийвода Інна Андріївна

розглянувши у відкритом у судовому засіданні апеляці йну скаргу Державної податко вої інспекції у м. Вінниця на п останову Вінницького окружн ого адміністративного суду в ід 13 жовтня 2011 року у справі за а дміністративним позовом при ватного підприємства "Торгов ий дім "Сімекс-Агро" до Державн ої податкової інспекції у м. В інниця, Державного реєстрато ра виконавчого комітету Вінн ицької міської ради Копчук І рини Володимирівни про визна ння протиправним та скасуван ня рішення, -

В С Т А Н О В И В :

Приватне підприємств о "Торговий дім "Сімекс-Агро" з вернулось до Вінницького окр ужного адміністративного су ду з позовом до Державної под аткової інспекції у м. Вінниц і, Державного реєстратора ви конавчого комітету Вінницьк ої міської ради Копчук Ірини Володимирівни про визнання протиправним та скасування р ішення.

Постановою Вінницького ок ружного адміністративного с уду від 13 жовтня 2011 року адміні стративний позов задоволено повністю.

З постановою суду першої ін станції відповідач не погоди вся, подав апеляційну скаргу , вважаючи, що судом першої інс танції неправильно застосов ані норми матеріального та п роцесуального права. Просив рішення суду скасувати і при йняти нове, яким відмовити у задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

В судовому засіданні предс тавники відповідача підтрим али доводи апеляційної скарг и та просили суд задовольнит и її надавши суду додаткові п ояснення.

Представник позивача запе речував проти задоволення ви щевказаної апеляційної скар ги та просив суд залишити її б ез задоволення.

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, п ояснення представників стор ін, перевіривши матеріали сп рави і обговоривши доводи ап еляційної скарги, встановила наступне:

Приватне підприємство "Тор говий дім "Сімекс - Агро" зареє стровано як юридична особа в ідповідно до Свідоцтва про д ержавну реєстрацію юридично ї особи серії А00 №145138 від 24.02.2004 рок у, код ЄДРПОУ 32833115 .

Рішенням Державної податк ової інспекції у м. Вінниці № 2 38/15-222 від 30.06.2011 року було анульова но реєстрацію платника подат ків на додану вартість прива тного підприємства "Торговий дім "Сімекс-Агро".

Підставою для прийняття да ного рішення є наявність в Єд иному державному реєстрі юри дичних та фізичних осіб-підп риємців запису про відсутніс ть підтвердження відомостей про юридичну особу. Ці відомо сті вносяться відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних та фіз ичних осіб-підприємців" держ авним реєстратором.

Надаючи правову оцінку дія м відповідачів суд першої ін станції дійшов висновку про неправомірність дій державн ого реєстратора, а саме недот римання ним вимог ст. 19 Закону України "Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб-підприємців", не врах ування строків, передбачених даним Законом, протягом яких державний реєстратор зобов' язаний вчинити дії направлен ні на підтвердження відомост ей про юридичних осіб, що в сво ю чергу потягло за собою насл ідки в виді прийняття рішенн ям Державної податкової інсп екції у м. Вінниці № 238/15-222 від 30.06.2011 року.

Колегія суддів погоджуєть ся з таким висновком суду зва жаючи на наступне.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни "Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб-підприємців", державна реєстрація юридичних ос іб та фізичних осіб - підпр иємців - засвідчення факту ст ворення або припинення юриди чної особи, засвідчення факт у набуття або позбавлення ст атусу підприємця фізичною ос обою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які пере дбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записі в до Єдиного державного реєс тру.

Згідно ст. 17 Закону України "Про державну реєстрацію юри дичних осіб та фізичних осіб -підприємців", відомості про юридичну особу або фізичн у особу - підприємця включа ються до Єдиного державног о реєстру шляхом внесення записів на підставі відо мостей з відповідних реєст раційних карток та відомос тей, що надаються юридичним и особами державному реєстр атору за місцезнаходженням р еєстраційної справи згідно і з законодавством України. В Є диному державному реєстрі мі стяться, зокрема, відомості щ одо місцезнаходження юридич ної особи.

Відповідно до п. 11 ст. 19 Закону України "Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб-підприємців", яким за значено, що юридична особа зо бов'язана подавати (надсилат и) щороку протягом місяця, що н астає за датою державної реє страції, починаючи з наступн ого року, державному реєстра тору для підтвердження відом остей про юридичну особу реє страційну картку про підтвер дження відомостей про юриди чну особу.

Статтею 19 Закону України "Пр о державну реєстрацію юридич них осіб та фізичних осіб-під приємців" зазначено, що у разі ненадходження в установлени й частиною одинадцятою цієї статті строк реєстраційно ї картки про підтвердженн я відомостей про юридичну о собу державний реєстратор зо бов'язаний надіслати рекомен дованим листом протягом п'я ти робочих днів з дати, вста новленої для подання реєстр аційної картки, юридичній ос обі повідомлення щодо нео бхідності подання держав ному реєстратору зазначеної реєстраційної картки.

Позивачем не було подано ві домості про юридичну особу д о 2011 року, що підтверджується д овідкою з Єдиного державного реєстру, однак обов'язковою у мовою для внесення запису в Є ДР інформації щодо відсутнос ті відомостей про місцезнахо дження юридичної особи, від повідно до ст.19 Закону України "Про державну реєстрацію юри дичних осіб та фізичних осіб -підприємців" є направлення д ержавним реєстратором протя гом 5 днів з дати, встановлено ї для подання реєстраційної картки, юридичній особі пов ідомлення щодо необхіднос ті подання державному реє стратору зазначеної реєстра ційної картки.

В даному випадку державний реєстратор зобов'язаний над іслати позивачу повідомленн я щодо необхідності подання державному реєстратору заз наченої реєстраційної картк и протягом місяця.

Представником позивача по відомлено, що ПП "Торговий дім "Сімекс - Агро" не отримували п овідомлення державного реєс тратора щодо підтвердження в ідомостей про юридичну особу протягом строку встановлено го законодавством. Дане пові домлення взагалі не надходил о на адресу ПП "Торговий дім "С імекс - Агро".

Відповідно до ч. 14 ст. 19 Закону України "Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб-підприємців", у разі н еподання юридичною особою пр отягом місяця з дати надходж ення їй відповідного повідо млення реєстраційної картки про підтвердження відомосте й про юридичну особу державн ий реєстратор повинен внест и до Єдиного державного реєс тру запис про відсутність пі дтвердження зазначених від омостей датою, яка встановл ена для чергового подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу.

З урахуванням викладеного , колегія суддів погоджує вис новок суду першої інстанції щодо недоведеності відповід ачем правомірності прийнятт я податкового повідомлення-р ішення.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів дійшла висно вку, що суд першої інстанції правильно встановив обстави ни справи та ухвалив судове р ішення з додержанням норм ма теріального і процесуальног о права.

Відповідно до ст. 200 КАС Украї ни, суд апеляційної інстанці ї залишає скаргу без задовол ення, а постанову суду - без з мін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встанов ив обставини справи та ухвал ив судове рішення з додержан ням норм матеріального і про цесуального права.

Керуючись ст.ст. 160, 167, 195, 196, 198, 200, 205, 206 , 212, 254 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу Де ржавної податкової інспекці ї у м. Вінниця, - залишити без задоволення, а постанову Він ницького окружного адмініст ративного суду від 13 жовтня 2011 року, - без змін.

Ухвала суду набирає зако нної сили з моменту проголош ення та може бути оскаржена в касаційному порядку згідно ст. 212 КАС України.

Ухвала суду складена в повн ому обсязі 05 грудня 2011 року.

Головуючий суд дя < Спи сок > Совгира Д. І.

Судді < Список > Білоус О.В.

< Список > Курко О. П.

< Список >

< Список >

Дата ухвалення рішення29.11.2011
Оприлюднено23.12.2011
Номер документу20002045
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизна ння протиправним та скасуван ня рішення

Судовий реєстр по справі —2а/0270/4366/11

Ухвала від 12.10.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Ухвала від 27.09.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Ухвала від 10.11.2011

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Совгира Д. І.

Ухвала від 10.11.2011

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Совгира Д. І.

Ухвала від 29.11.2011

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Совгира Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні