Рішення
від 09.12.2011 по справі 35/5005/14179/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

01.12.11р. Справа № 35/5005/14179/2011

за позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Райффайзен

Лізинг Аваль", м . Київ

до Дочірнього п ідприємства "Фтранс", м. Дніпро петровськ

про стягнення 105 342,33 грн

Суддя Широбокова Л.П.

Секретар судового засідан ня Задорожна К.С.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1, п редставник дов. №28-12/10-03 від 28.12.2010р .

Від відповідача: представ ник не з' явився

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся до суд у та просить стягнути з Відпо відача борг - 105 342, 33 грн, поси лаючись на невиконання Відпо відачем зобов`язань за догов ором фінансового лізингу №L 280 8-08/08 від 01.08.2008р.

Представник Позивача поз овні вимоги підтримав, проси в позов задовольнити, зазнач ив, що борг Відповідачем досі не сплачений.

Відповідач відзив на позов ну заяву не надав, вимог не зап еречив, участь повноважного представника в судовому засі данні не забезпечив, не зважа ючи на те, що належним чином бу в повідомлений про час та міс це розгляду справи, про що сві дчить поштове повідомлення в ід 24.11.2011р. та клопотання від 21.11.11р . про відкладення розгляду сп рави, призначеного на 17.11.202011р., пі дписаного представником від повідача Бровко О.М., та обґрун тованого неможливістю участ і представника у вище назван ому судовому засіданні без з азначення причини та її пова жності. В судове засідання 01.12.2 011р. представник Відповідача н е з`явився, вимог суду не викон ав, не зважаючи на те, що належ ним чином був повідомлений п ро час та місце розгляду спра ви.

Справа розглядається з а наявними матеріалами відпо відно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу Укра їни.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 85 Господарського процесу ального кодексу України в су довому засіданні оголошено тільки вступну та резолютивн у частину рішення.

Дослідивши у відкритому судовому засіданні матеріал и справи, вислухавши пояснен ня представника позивача, оц інивши докази в їх сукупност і, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ :

Відповідно до части ни 1 статті 175 Господарського к одексу України майново-госпо дарськими визнаються цивіль но-правові зобов'язання, що ви никають між учасниками госпо дарських відносин при здійсн енні господарської діяльнос ті, в силу яких зобов'язана сто рона повинна вчинити певну г осподарську дію на користь д ругої сторони або утриматися від певної дії, а управнена ст орона має право вимагати від зобов'язаної сторони викона ння її обов'язку. Майнові зобо в'язання, які виникають між уч асниками господарських відн осин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванн ям особливостей, передбачени х цим Кодексом.

Підставою виникнення цив ільних прав та обов`язків є, зо крема, договори та інші право чини (пункт 1 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України).

Частина 1 статті 626 Цивільног о кодексу України визначає д оговір як домовленість двох або більше сторін, що спрямов ана на встановлення, зміну аб о припинення цивільних прав та обов`язків.

01.08.2008р. між Товариством з об меженою відповідальністю «Р айффайзен Лізинг Аваль»- ліз ингодавець (надалі Позивач) т а Дочірнім підприємством "Фт ранс" - лізингоодержувач (нада лі Відповідач) був укладений договір фінансового лічингу №L2808-08/08 від 01.08.2008р. (надалі Договір ) з додатками строком дії до по вного виконання сторонами св оїх зобов`язань за договором .

Згідно з п. 1.1 договору Позив ач на підставі договору купі влі-продажу (поставки) зобов'я зався придбали у свою власні сть і передали на умовах фіна нсового лізингу. без надання послуг з управління та техні чної експлуатації, у тимчасо ве володіння та користування за плату майно, найменування , технічний опис, модель, рік в ипуску, ціна одиниці, кількіс ть і загальна вартість якого визначаються в специфікації (Додаток №2 до Договору), а Відп овідач зобов'язався прийняти предмет лізингу та сплачува ти лізингові платежі на умов ах цього Договору.

На виконання умов Договору Позивач придбав предмет ліз ингу - легковий автомобіль Mercedes-Benz B180CDІ 2008 р.в. WDD2452071J393440 за договоро м купівлі-продажу та передав у тимчасове володіння Відпо відачу, що підтверджується п ідписаним представниками ст орін актом приймання-передач і предмета лізингу від 29.08.2008р.

Пунктами 4.1 та 4.2 Договору вс тановлено, що лізингові плат ежі складаються з авансового лізингового платежу та пото чних лізингових платежів, що включають суму, яка відшкодо вує частину вартості Предмет а лізингу, та комісію Позивач а. Розмір поточного лізингов ого платежу за певний період лізингу зазначається в Граф іку.

Згідно з Загальними умовам и фінансового лізингу (додат ок №4 до Договору лізингу) Відп овідач сплачує поточні лізин гові платежі щомісяця авансо м до 8 числа поточною місяця на підставі рахунку Позивача, н аправленого на вказану в Дог оворі електронну адресу Відп овідача або за допомогою фак симільного зв'язку. При чому, у разі неотримання рахунку По зивача до 5 числа поточного мі сяця Відповідача зобов'язани й звернутися до Позивача та о тримали свій рахунок самості йно. В цьому випадку Відповід ач зобов'язаний оплатити рах унок до 10 числа поточного міся ця (п.5.3 Загальних умов).

З пункту 5.4 Загальних умов вб ачається, що Відповідач спла чує поточні лізингові платеж і починаючи з першого період у лізингу. При цьому, першим пе ріодом лізингу вважається ка лендарний місяць, що слідує з а місяцем в якому Предмет ліз ингу був переданий Відповіда чу за актом приймання - пере дачі.

Пунктом 4.9. Договору сторо ни передбачили, що для розрах унку розміру лізингових плат ежів у гривні сторони обрали валюту - долар США. При цьому в сі визначені цим Договором п латежі, за виклю-ченням компе нсації відсотків за фінансув ання придбання Предмета лізи нгу, Відповідач сплачує за пр авилами, наведеними в Графік у.

Відповідно до додаткової угоди про внесення змін до до говору № 1 від 01.09.2008р. сторони вст ановили, що вартість предмет у лізингу зменшилась та стан овить 201 540,36 грн, а також дійшли з годи про внесення змін до п.2 Г рафіку платежів, відповідно до яких щомісячне погашення вартості предмету лізингу ст ановить 4 068,47 грн, визначили щом ісячний лізинговий платіж та комісію. Загальна сума лізин гових платежів - 236 878,00 грн, стр ок лізингу - 36 місяців.

Відповідач свої зобов`яз ання за договором не виконув ав, у зв'язку з чим на підставі п.6 договору Позивачем було пр ийняте рішення про достроков е розірвання Договору та вил учення Предмету лізингу. 06.02.2009р . згідно акту, підписаного обо ма сторонами, предмет лізинг у був вилучений.

Відповідно до пункту 10. 3.2 Загальних умов фінансового лізингу при достроковому пр ипиненні договору Відповіда ч зобов'язаний сплатити Пози вачу наступне: комісію Позив ача за дострокове припинення Договору в розмірі 2% від суми непогашеної вартості

пре дмету лізингу, нараховані за Договором штрафні санкції (ш траф, пеня), суми. які відшк одовують витрати Позива ча та не були сплачені В ідповідачем; заборгованість по поточних лізингових плат ежах та нарахованих штрафних санкціях; суму непогашеної в артості Предмету лізингу, за значену в Графіку для лізинг ового періоду, в якому має міс це дострокове припинення Дог овору, та змінену за визначен ими в Договорі та додатках до нього (Загальні умови. Графік ) правилами.

Відповідно до п. 6.4 Догов ору у разі припинення або роз ірвання цього Договору всі в итрати, пов'язані з вилучення м Предмета лізингу та його по дальшою реалізацією здійсню ються за рахунок Відповідача або відшкодовуються Позивач у Відповідачем в повному обс язі.

Внаслідок порушення від повідачем умов вказаного дог овору щодо повної вчасної сп лати лізингових платежів заб оргованість Відповідача по в ідшкодуванню частини вартос ті предмета лізингу становит ь 124069,53грн. Загальна сума заборгованості з ураху ванням виплат згідно п. 10.3.2 Заг альних умов фінансового лізи нгу з відрахуванням вартості продажу предмету лізингу (210 00 0, 00 грн з ПДВ) становить 105 342,33 грн.

В силу частини 2 статті 1 З акону України "Про фінансови й лізинг" за договором фінанс ового лізингу лізингодавець зобов'язується набути у влас ність річ у продавця (постача льника) відповідно до встано влених лізингоодержувачем с пецифікацій та умов і переда ти її у користування лізинго одержувачу на визначений стр ок не менше одного року за вст ановлену плату (лізингові пл атежі).

Договір є обов' язковим д ля виконання сторонами (ст. 629 Ц ивільного кодексу України. П оложеннями статтей 525, 526 Цивіль ного кодексу України передба чено обов'язок сторін належн им чином виконувати взяті на себе зобов'язання відповідн о до умов договору, вимог цьог о Кодексу й інших актів цивіл ьного законодавства. Односто роння відмова від зобов' яза ння або одностороння зміна й ого умов не допускається, якщ о інше не встановлено догово ром або законом.

Статтею 10 Закону України "П ро фінансовий лізинг" визнач ені права лізингодавця (пози вача), у тому числі: здійснюват и перевірки дотримання лізин гоодержувачем умов користув ання предметом лізингу та йо го утримання; відмовитися ві д договору лізингу у випадка х, передбачених договором лі зингу або законом; вимагати р озірвання договору та поверн ення предмета лізингу у пере дбачених законом та договоро м випадках; стягувати з лізин гоодержувача прострочену за боргованість у безспірному п орядку на підставі виконавчо го напису нотаріуса; вимагат и від лізингоодержувача відш кодування збитків відповідн о до закону та договору.

За таких обставин, суд доход ить висновку про обґрунтован ість вимог позивача про стяг нення з відповідача заборгов аності за договором фінансов ого лізингу.

Відповідно до ст. 49 Госпо дарського процесуального ко дексу України судові витрати по справі відносяться на від повідача.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 75, 82-85, 116, 117 Го сподарського процесуальног о кодексу України, ст.ст. 175, 193 Го сподарського кодексу Україн и, ст.ст. 525, 526, 611 Цивільного кодек су України господарський су д, -

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити пов ністю.

Стягнути з Дочірнього підп риємства "Фтранс" - 49005, м. Дніпропетровсь к, вул. Сімферопольська, 17, к. 202, к од ЄДРПОУ 34986160 (р/р 26009050003181 в КБ „Прив атбанк”, МФО 305299) на користь Тов ариства з обмеженою відповід альністю "Райффайзен Лізинг Аваль" - 04073, м. Київ, пр. Московс ький, 9, корп. 5, код ЄДРПОУ 34480657 (р/р 2600514928 в АТ “Райффайзен Банк Авал ь”, МФО 300335) борг - 105 342,33 грн (сто п`ять тисяч триста сорок дві грн 33 коп), витрати по сплат і державного мита - 1 053,42 грн (одну тисячу п`ятдесят три грн 42 коп) та витрати на інфор маційно-технічне забезпечен ня судового процесу - 236,00 г рн (двісті тридцять шість г рн 00 коп).

Наказ видати після набр ання рішенням законної сили.

Рішення набирає законн ої сили після закінчення дес ятиденного строку з дати йо го підписання та в цей термін може бути оскаржено до Дніпр опетровського апеляційного господарського суду.

Суддя Л.П. Широбокова

Повне рішення складен о 09 грудня 2011 року

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення09.12.2011
Оприлюднено23.12.2011
Номер документу20010471
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —35/5005/14179/2011

Ухвала від 14.02.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Герасименко Ірина Миколаївна

Рішення від 09.12.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Широбокова Людмила Петрівна

Ухвала від 17.11.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Широбокова Людмила Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні