Постанова
від 28.08.2008 по справі 15/349-ап-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

15/349-АП-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18


П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

"28" серпня 2008 р.                                            Справа № 15/349-АП-08

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Клепай З.В. при секретарі Муравльовій Г.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу  

за позовом Нижньосірогозької міжрайонної державної податкової інспекції, смт.Нижні Сірогози Херсонської області

до Фермерського господарства "Дія Сьогодення", с.Фрунзе Іванівського району Херсонської області  

про  стягнення 164 грн. 46 коп.

за участю представників сторін:  

від  позивача - Лялька О.М. - гол.держ.податковий інспектор, довір.№ 798/8/10 від 19.08.08р.

від  відповідача   - не прибув

          На підставі розпорядження голови господарського суду №447 від 22.08.08р. справа передана на розгляд судді Клепай З.В.

          Нижньосірогозьська міжрайонна податкова інспекція звернулась з позовом про стягнення з відповідача заборгованості по земельному податку на 01.06.08р. за 2006-2007 роки у сумі 163 грн. 46 коп.

          Відповідач, повідомлений  належним чином про час та місце судового засідання, в судове засідання не з'явився, причини неявки не повідомив, клопотання про відкладення розгляду справи не заявив.

          Зважаючи на те, що відповідно до ч.2 ст.128 КАС України  неприбуття  в судове засідання без поважних причин представника сторони або третьої особи, які прибули в судове засідання, або неповідомлення ним про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду справи, справа розглядається за відсутності представника відповідача.

          Розглянувши матеріали справи та вислухавши представників сторін, суд -

в с т а н о в и в:

          Фермерське господарство "Дія Сьогодення"  зареєстрований як суб'єкт підприємницької діяльності - що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію від 31.03.94р.

          Відповідно до ст.2 Закону України "Про плату за землю" використання землі в Україні є платним. Плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати, що визначається залежно від грошової оцінки земель. Розміри податку за земельні ділянки, грошову оцінку яких не встановлено, визначаються до її встановлення в порядку, визначеному цим Законом.

          Власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, крім орендарів та інвесторів - учасників угоди про розподіл продукції, сплачують земельний податок.

          Відповідно до ст.14 цього Закону платники земельного податку, а також орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності (крім громадян) самостійно обчислюють суму земельного податку та орендної плати щороку за станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою центральним податковим органом, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. 

          Платник податків має право подавати щомісячно нову звітну податкову декларацію, що не звільняє його від обов'язку подання податкової декларації до 1 лютого поточного року, у тому числі і за нововідведені земельні ділянки, що не звільняє від обов'язку подання податкової декларації протягом місяця з дня виникнення права на нововідведену земельну ділянку, протягом 20 календарних днів місяця наступного за звітним.

          Відповідачем подавались самостійно податкові розрахунки земельного податку, що підтверджується наявними в матеріалах справи копіями цих розрахунків.

          Відповідно до п.п.5.3.1. п.5.3. ст.5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платниками податків перед бюджетами та державними цільовими фондами"  платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього Закону для подання податкової декларації.

          П.п.6.2.1 п.6.2 ст.6 Закону у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання в установлені строки, податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги. П.п.6.2.3. п.6.2.ст.6 цього Закону встановлено, що перша податкова вимога надсилається платнику податків не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов'язання. Перша податкова вимога містить повідомлення про факт узгодження податкового зобов'язання та виникнення права податкової застави на активи платника податків, обов'язок погасити суму податкового боргу та можливі наслідки непогашення його у строк; друга податкова вимога - не раніше тридцятого календарного дня від дня направлення (вручення) першої податкової вимоги, у разі непогашення платником податків суми податкового боргу у встановлені строки. Друга податкова вимога додатково до відомостей, викладених у першій податковій вимозі, може містити повідомлення про дату та час проведення опису активів платника податків, що перебувають у податковій заставі, а також про дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

          Як вбачається із матеріалів справи, позивачем проведена перевірка  звірення розрахунків з бюджетом за період з 01.01.08. по 01.03.08р., якою встановлено, що відповідачем  несвоєчасно сплачується земельний податок і у нього утворилась недоїмка по земельному податку в сумі 163грн.29коп. за 2006 -2007 роки.

          Позивачем направлялись відповідачу податкові вимоги №1 від 14.11.07р. та друга податкова вимога від 17.12.07р.., як це передбачено ст.6 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", але податковий борг ним у повному обсязі не сплачений.

          Відповідно до п.п.3.1.1 ст.3 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", активи платника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкового боргу виключно за рішенням суду.

          За таких умов позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

          Керуючись ст.ст.158, 160, 161, 162, 163, 164 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

постановив:

          1.Позов задовольнити у повному обсязі.

          2.Стягнути з фермерського господарства "Дія Сьогодення", с.Фрунзе, Іванівського району, вул.Свердлова, 13, р/рахунок  26000223522001 МФО 352082 код 21289950,  до місцевого бюджету Фрунзенської сільської ради, с.Фрунзе, Іванівського району, р/рахунок 33213813500184, банк УДК м.Херсон, МФО 852010, код платежу 3050300 - 164 (сто шістдесят чотири) грн. 46 коп. - недоїмки по земельному податку.

          3.Виконавчий лист видати після набрання постановою чинності.

          4.Постанову направити сторонам по справі.

Постанова набирає законної сили з  15.09.08.

Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя                                                                          З.В. Клепай

Дата підписання повного

тексту постанови  02.09.2008р.

Дата ухвалення рішення28.08.2008
Оприлюднено12.09.2008

Судовий реєстр по справі —15/349-ап-08

Постанова від 28.08.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні