Рішення
від 06.12.2011 по справі 3/5005/13622/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

06.12.11р. Справа № 3/5005/13622/2011

За позовом Прокурора Б аглійського району м.Дніпрод зержинська Дніпропетровськ ої області

в інтересах держави в особі Дніпродзержинської міської ради Дніпропетровської обла сті, м.Дніпродзержинськ, Дніп ропетровська обл.

до Товариства з обмежен ою відповідальністю пуско-на лагоджувальне підприємство "Коксохімтепломонтаж", Солон янський район, Дніпропетровс ька обл.

про внесення змін до дог овору оренди земельної ділян ки загальною площею 0,0752 га

Суддя Юзіков С.Г.

Представники:

прокурора - Стаценко М.О., п рокурор відділу прокуратури області, посв. НОМЕР_1

позивача - ОСОБА_1 дов. ві д 24.01.11р. №43-мр

відповідача - Жарко С.В., кер івник ТОВ ПНП "Коксохімтепло монтаж", довідка ЄДРПОУ АБ № 01624 7.

СУТЬ СПОРУ:

Прокурор просить внести зміни до п. 3.1 договору оренди з емельної ділянки від 15.03.04р. (дер жавна реєстрація №01347 від 31.03.04р.), укладеного Позивачем з Відп овідачем. Позовні вимоги мот ивовані законодавчою зміною щодо розміру орендної плати за земельні ділянки, які пере бувають у державній або кому нальній власності.

Позивач підтримав позов пр окурора.

Відповідач позовні вимоги в частині внесення змін до до говору оренди визнав у повно му обсязі, однак в частині пок ладення на Відповідача судов их витрат заперечував, мотив уючи тим, що про наміри Позива ча щодо внесення змін до дого вору оренди Відповідачу стал о відомо після отримання поз овної заяви та ухвали суду, пі сля чого Відповідач добровіл ьно погодився на внесення зм ін і, на сьогоднішній день зай мається оформленням відпові дних документів для вирішенн я даного питання. Враховуючи те, що Позивачем не вжито нале жним чином заходів досудовог о врегулювання спору, того, що прокуратура звільнена від с правляння державного мита та витрат на інформаційно-техн ічне забезпечення судового п роцесу та того, що питання щод о внесення змін до договору о ренди на сьогоднішній день є фактично вирішеним, просить відмовити у задоволенні вим ог в частині стягнення з Відп овідача судових витрат.

Згідно зі ст.75 ГПК України сп рава розглядається за наявни ми у ній матеріалами.

У судовому засіданні оголо шено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши Прокурора та представників сторін, госпо дарський суд

встановив:

На підставі рішення Дніпр одзержинської міської ради в ід 19.12.03р. № 264-11/ХХІV Позивачем (Орен додавцем) та Відповідачем (Орендарем) 15.03.04р. укладено договір

оренди земельної ділянки (надалі - Договір).

Відповідно до п. 1.1-1.5 Догово ру орендодавець передає, а ор ендар приймає у строкове пла тне володіння і користування земельну ділянку площею 0,0752 га , що знаходиться за адресою: 2-о й пров. Баглійський, 2а (кадаст ровий №1210400000:030:030:0037), згідно з плано м земельної ділянки, що додає ться. Категорія земельної ді лянки: землі підприємств інш ої промисловості (1.10.5). Грошова оцінка земельної ділянки на момент укладання цього дого вору становить 68 950,00 грн. Земель на ділянка надається в оренд у з метою несільськогосподар ського використання для факт ичного розміщення побутових приміщень - 0,0752 га, з яких: розм іщення будівель - 0,0215 га; під п роходами, проїздами, площадк ами - 0,093 га; розміщення зелени х насаджень - 0,0444 га.

Договір укладено на строк д о 19.12.13р. (п. 2.1 Договору).

Згідно з п. 3.1 Договору орендн а плата вноситься Орендарем виключно у грошовій формі в р озмірі 827,40 грн./рік, що становит ь 68,95 грн./міс., і вноситься на роз рахунковий рахунок Держказн ачейства за місцем податково го звіту.

Відповідно до п. 3.3 Договору р озмір орендної плати щорічно переглядається у випадках і з моменту: зміни умов господа рювання, передбачених догово ром; у тому числі внаслідок ін фляційних процесів; збільшен ня розміру ставки земельного податку; інших випадках пере дбачених законодавством Укр аїни.

Законом України "Про внесен ня змін до деяких законодавч их актів України № 309-VI від 03.06.2008р. у Закон України "Про оренду зе млі" внесено зміни, зокрема ч.4, 5 ст. 21 викладені у редакції: " Річна орендна плата за земел ьні ділянки, які перебувають у державній або комунальні й власності, надходить до ві дповідних бюджетів, розподіл яється і використовується ві дповідно до закону і не може б ути меншою:

для земель сільськогоспо дарського призначення - ро зміру земельного податку, що встановлюється Законом Укра їни "Про плату за землю";

для інших категорій земел ь - трикратного розміру земел ьного податку, що встановлює ться Законом України "Про пла ту за землю".

Річна орендна плата за зем ельні ділянки, які перебуваю ть у державній або комунальн ій власності, не може перев ищувати 12 відсотків їх норм ативної грошової оцінки. Пр и цьому у разі визначення ор ендаря на конкурентних засад ах може бути встановлений бі льший розмір орендної плати, ніж зазначений у цій частині ".

З 01.01.11р. набув чинності Податк овий кодекс України, відпові дно до ст. 288 якого підставою д ля нарахування орендної пла ти за земельну ділянку є дого вір оренди такої земельної д ілянки.

Розмір орендної плати вс тановлюється у договорі оре нди, але річна сума платежу не може бути меншою:

- для земель сільськогоспод арського призначення - розмі ру земельного податку, що вст ановлюється цим розділом;

- для інших категорій земель - трикратного розміру земель ного податку, що встановлюєт ься цим розділом.

Позивач вважає, що прийнятт я нового законодавства, яким внесено зміни щодо розміру о рендної плати за земельні ді лянки, які перебувають у держ авній або комунальній власно сті, є підставою для внесення змін до договору оренди земе льної ділянки, що є причиною с пору.

Відносини, пов' язані з оре ндою землі, регулюються Земе льним, Податковим та Цивільн им кодексами України, іншими законами України та нормати вно-правовими актами, прийня тими відповідно до них, а тако ж договором оренди землі.

Сторони в договорі не можут ь відступити від положень ак тів цивільного законодавств а, якщо в цих актах прямо зазна чено про це, а також у разі, якщ о обов' язковість для сторін положень актів цивільного з аконодавства випливає з їх з місту або із суті відносин мі ж сторонами (ст. 6 Цивільного к одексу України).

Відповідно до ст. 759, 762 ЦК Укра їни законом можуть бути пере дбачені особливості укладан ня та виконання договору най му (оренди), і договором або за коном може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за користування майном

Відповідно до ст. 21 Закону Ук раїни "Про оренду землі" (з від повідними змінами) орендна п лата за землю - це платіж, яки й орендар вносить орендодав цеві за користування земельн ою ділянкою. Розмір, форма і с троки внесення орендної пл ати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесенн я орендної плати за земел ьні ділянки державної та ко мунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу Укр аїни.

Згідно зі ст. 15 Закону Україн и "Про оренду землі" орендна пл ата із зазначенням її розмі ру, індексації, форм платежу , строків, порядку її внес ення і перегляду та відпов ідальності за її несплату є о днією із суттєвих умов догов ору оренди.

Зміна умов договору оренди здійснюється у письмовій фо рмі за взаємною згодою сторі н. У разі недосягнення згоди щ одо зміни умов договору спір розглядається у судовому по рядку (ст. 30 Закону України "Про оренду землі").

Відповідно до ст. 654 ЦК Україн и зміна умов договору вчинює ться в такій самій формі, що й договір, що змінюється, якщо і нше не встановлено договором , законом чи не випливає із зви чаїв ділового обороту.

Відповідно до ч.2 ст. 651 ЦК Укра їни договір може бути змінен о або розірвано за рішенням с уду на вимогу однієї із сторі н у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлен их договором або законом.

Відповідно до ст. 33, 34 ГПК Укр аїни, кожна сторона повинна д овести ті обставини, на які во на посилається як на підстав у своїх вимог та заперечень. О бставини справи, які відпові дно до законодавства повин ні бути підтверджені певним и засобами доказування, не можуть підтверджуватись інш ими засобами доказування.

Позивач підтримав позов пр окурора.

Відповідач позов у частині внесення змін до договору ор енди визнав у повному обсязі , однак в частині покладення н а Відповідача судових витрат заперечував, мотивуючи тим, щ о про наміри Позивача щодо вн есення змін до договору орен ди Відповідачу стало відомо після отримання позовної зая ви та ухвали суду, після чого В ідповідач добровільно погод ився на внесення змін і, на сьо годнішній день займається оф ормленням відповідних докум ентів для вирішення даного п итання. Враховуючи те, що Пози вачем не вжито належним чино м заходів досудового врегулю вання спору, того, що прокурат ура звільнена від справляння державного мита та витрат на інформаційно-технічне забез печення судового процесу та того, що питання щодо внесенн я змін до договору оренди на с ьогоднішній день є фактично вирішеним, просить відмовити у задоволенні вимог в частин і стягнення з Відповідача су дових витрат.

Однак, у матеріалах справи міститься вимога Позивача що до приведення договорів орен ди до вимог чинного законода вства України (лист від 13.09.11р., а .с.19), направлена Відповідачев і, про що свідчить реєстр згру пованих поштових відправлен ь (а.с. 28).

Частиною 3 ст. 653 ЦК України пе редбачено, що у разі зміни або розірвання договору зобов'я зання змінюється або припиня ється з моменту досягнення д омовленості про зміну або ро зірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером йо го зміни. Якщо договір змінює ться або розривається у судо вому порядку, зобов'язання зм інюється або припиняється з моменту набрання рішенням су ду про зміну або розірвання д оговору законної сили.

З урахуванням викладеного та враховуючи, що відбулась з міна законодавства щодо визн ачення розміру орендної плат и за користування землею (в тр икратному розмірі земельног о податку), суд вважає, що позо в підлягає задоволенню.

Заперечення Відповідача щ одо розподілення судових вит рат судом не приймаються, оск ільки вони спростовуються ви щезазначеними доказами та ві дповідно до ст. 49 ГПК України п окладаються на Відповідача .

Керуючись ст. 1, 33, 34, 44, 49, 82-85, 115-117 Госп одарського процесуального к одексу України, господарськи й суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Змінити п. 3.1. Договору оренди земельної ділянки від 15.03.04р. (де ржавна реєстрація № 01347 від 31.03.04р .), укладеного Дніпродзержинс ькою міською радою (51931, Дніпроп етровська обл., м.Дніпродзерж инськ, пл. Дзержинського, 2, код ЄДРПОУ 24604168) та Товариством з об меженою відповідальністю пу ско-налагоджувальне підприє мство "Коксохімтепломонтаж" (52470, Дніпропетровська обл., Сол онянський район, с.Микільськ е-На-Дніпрі, вул. Придніпровсь ка, 12, код ЄДРПОУ 30205483) виклавши йо го в такій редакції:

"п. 3.1 Річна орендна плата вно ситься Орендарем виключно у грошовій формі на рахунок мі сцевого бюджету. Орендна пла та за користування земельною ділянкою встановлюється на рівні трикратного земельног о податку, що встановлюється Податковим кодексом України ".

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю пуско-налагоджувальне підпр иємство "Коксохімтепломонта ж" (52470, Дніпропетровська обл., С олонянський район, с.Микільс ьке-На-Дніпрі, вул. Придніпров ська, 12, код ЄДРПОУ 30205483) в дохі д Державного бюджету України в особі управління Держав ного казначейства у Жовтнево му районі м. Дніпропетровськ а Головного управління держа вного казначейства України у Дніпропетровській області ( 49027, м. Дніпропетровськ, пл. Шевч енка, 7, рахунок 31118095700005 в УДКУ в Дн іпропетровській області, код ЗКПО 24246786, МФО 805012) державне мито в розмірі 85,00 грн.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю пуско-налагоджувальне підпр иємство "Коксохімтепломонта ж" (52470, Дніпропетровська обл., С олонянський район, с.Микільс ьке-На-Дніпрі, вул. Придніпров ська, 12, код ЄДРПОУ 30205483) в дохі д Державного бюджету України в особі управління Держав ного казначейства у Жовтнево му районі м. Дніпропетровськ а Головного управління держа вного казначейства України у Дніпропетровській області ( 49027, м. Дніпропетровськ, пл. Шевч енка, 7, рахунок 3121726470005 в Дніпропе тровській області, КБКД 22050003 "На дходження від оплати витрат з інформаційно-технічного за безпечення розгляду справ у судах", ЗКПО 24246786, МФО 805012) витрати на інформаційно-технічне заб езпечення судового процесу у розмірі 236,00 грн.

Видати накази після набра ння рішенням законної сили.

Рішення суду набирає закон ної сили після закінчення де сятиденного строку з дня під писання його повного тексту.

Суддя С.Г. Юзік ов

Рішення підписане


___

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення06.12.2011
Оприлюднено26.12.2011
Номер документу20059201
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/5005/13622/2011

Рішення від 06.12.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 08.11.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні