Рішення
від 13.12.2011 по справі 7/5005/15393/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

06.12.11р. Справа № 7/5005/15393/2011

За позовом Регіонально го відділення Фонду державно го майна України по Дніпропе тровській області, м. Дніпроп етровськ

до Товариства з обмежен ою відповідальністю науково -виробничого підприємства "Б і Орбіталь", м. Дніпропетровсь к

про стягнення 4 002 , 08 грн.

Суддя Коваль Л.А.

Представники:

від позивача: головний с пеціаліст-юрисконсульт ОС ОБА_1, дов. № 148 від 27.04.2011р.;

від відповідача: не з`яв ився.

СУТЬ СПОРУ:

Регіональне відділення Ф онду державного майна Україн и по Дніпропетровській облас ті звернулось до господарськ ого суду з позовом до Товарис тва з обмеженою відповідальн істю науково-виробничого під приємства "Бі Орбіталь" про ст ягнення з останнього до Держ авного бюджету України забор гованості з орендної плати у сумі 2 771, 95 грн., завдатку у сумі 1 092, 03 грн., пені за період простро чення оплати орендної плати з 30.03.2011р. по 29.09.2011р. у сумі 138, 10 грн., а в сього: 4 002 , 08 грн.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відпо відачем зобов' язань за дого вором оренди нерухомого майн а, що належить до державної вл асності, № 12/02-3293-ОД від 21.01.2009р. щодо своєчасної оплати орендної плати в частині, що підлягає о платі до Державного бюджету України. Заявлений до стягне ння борг з орендної плати роз рахований з урахуванням нара хування орендної плати з дат и укладення договору по серп ень 2011 року включно та здійсне ння відповідачем оплати за д оговором з часу його укладен ня. Вимоги позивача про стягн ення завдатку та пені ґрунту ються на умовах договору.

Відповідач відзив на позов не надав, у судові засідання, призначені для розгляду спра ви, явку свого повноважного п редставника не забезпечив. П ро дату, час та місце проведен ня судових засідань відповід ач повідомлений належним чин ом за його місцезнаходженням згідно матеріалів справи, у т ому числі підтвердженим спец іальним витягом з Єдиного де ржавного реєстру юридичних о сіб та фізичних осіб-підприє мців за станом на 22.11.2011р.

Відповідно до ст. 75 ГПК Украї ни справа розглядається за н аявними в ній матеріалами.

Суд відкладав розгляд спра ви з 22.11.2011р. на 06.12.2011р.

У судовому засіданні 06.12.2011р. о голошено вступну та резолюти вну частини рішення.

Дослідивши матеріали спра ви, вислухавши пояснення пре дставника позивача, господар ський суд, -

ВСТАНОВИВ:

21.01.2009р. Регіональне відділе ння Фонду державного майна У країни по Дніпропетровській області, як орендодавець, та Т овариство з обмеженою відпов ідальністю науково-виробнич е підприємство "Бі Орбіталь", я к орендар, уклали договір оре нди нерухомого майна, що нале жить до державної власності, № 12/02-3293-ОД (далі - Договір), за умов ами якого (п.1.1.) орендодавець пе редає, а орендар приймає в стр окове платне користування де ржавне окреме нерухоме майно - нежитлове вбудоване примі щення площею 11, 43 кв.м, розташов ане за адресою: м. Дніпропетро вськ, вул. Набережна Леніна, 29, н а першому поверсі десятипове рхового будинку (далі - майно), що перебуває на балансі ДП ДД ПІ "Дніпроцивільпроект" (далі - балансоутримувач), вартість якого визначена згідно зі зв ітом про оцінку на 18.08.2008р. і стан овить за незалежною оцінкою 124 342, 00 грн.

Майно передається в оренду з метою розміщення ксерокоп іювальної техніки для наданн я населенню послуг з ксероко піювання документів та прода жу канцтоварів (п. 1.2. Договору).

Договір з урахуванням поло жень додаткової угоди до ньо го від 30.12.2009р. укладено строком до 20.01.2012р. включно.

За актом приймання-передач і від 21.01.2009р. позивач передав ві дповідачу в оренду обумовлен е Договором майно. Акт прийма ння-передачі містить відмітк у про його узгодження баланс оутримувачем - ДП ДДПІ "Дніп роцивільпроект".

Відповідно до п. 3.1. Договору орендна плата визначається н а підставі Методики розрахун ку орендної плати, затвердже ної постановою Кабінету Міні стрів України від 04.10.95р. № 786 (зі з мінами), або за результатами к онкурсу на право оренди держ авного майна і становить без ПДВ за базовий місяць розрах унку (останній місяць, за який є інформація про індекс інфл яції) - за грудень 2008р. 772, 08 грн. О рендна плата за перший місяц ь оренди - січень 2009 року визн ачається шляхом коригування орендної плати за базовий мі сяць на індекс інфляції за сі чень 2009 року.

Орендна плата за кожний нас тупний місяць визначається ш ляхом коригування орендної п лати за попередній місяць на індекс інфляції за наступни й місяць (п. 3.3. Договору).

Відповідно до п. 3.6. Договору орендна плата перераховуєть ся до державного бюджету та б алансоутримувачу у співвідн ошенні:

70% до державного бюджету по м ісцю реєстрації орендаря у п одатковій інспекції на рахун ки відкриті відділенням казн ачейства у розмірі 540, 46 грн.

30% балансоутримувачу у розм ірі 231, 62 грн.

щомісяця не пізніше 15 числ а місяця відповідно до пропо рцій розподілу, установлених Кабінетом Міністрів України і чинних на кінець періоду, за який здійснюється платіж.

Позивач посилається на не належне виконання відповіда чем зобов' язань по оплаті о рендної плати у встановлений Договором строк, наявність б оргу відповідача по орендній платі в частині, яка підлягає сплаті до державного бюджет у (нарахована, але не сплачена в повному обсязі орендна пла та за період оренди з початку дії Договору по серпень 2011 рок у включно), у сумі 2 771, 95 грн., що і є причиною спору.

Суб' єкти господарювання повинні виконувати господар ські зобов' язання належним чином відповідно до закону, і нших правових актів, договор у, а за відсутності конкретни х вимог щодо виконання зобов ' язання - відповідно до вимо г, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання гос подарських договорів застос овуються відповідні положен ня Цивільного кодексу Україн и з урахуванням особливостей , передбачених цим Кодексом (ч . 1 ст. 193 ГК України).

Стаття 526 ЦК України встанов лює вимогу щодо виконання зо бов' язань належним чином ві дповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших ак тів цивільного законодавств а. Якщо у зобов' язанні встан овлений строк його виконання , то воно підлягає виконанню у цей строк (ч. 1 ст. 530 ЦК України).

Договір є обов' язковим дл я виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

Також, ст. 18 Закону України "П ро оренду державного та кому нального майна", який розповс юджується на спірні правовід носини, встановлює обов'язок орендаря вносити орендну пл ату своєчасно і у повному обс язі.

Обов' язок орендаря своєч асно та у повному обсязі спла чувати орендну плату у співв ідношенні, визначеному п. 3.6. До говору, передбачає п. 5.2. Догово ру.

Враховуючи умови Договору (п. 3.6.), строк оплати орендної пл ати за спірний період є таким , що настав.

Позивач заявив до стягненн я борг з орендної плати в част ині, що підлягає оплаті до дер жавного бюджету, у сумі 2 771, 95 грн ., який розрахований з урахува нням нарахування орендної пл ати за період з початку дії До говору по серпень 2011 року вклю чно та її оплати відповідаче м.

Однак, при зверненні з позов ом позивач на дату звернення не в повній мірі врахував опл ату відповідачем орендної пл ати, а саме не врахував оплату орендної плати 30.09.2011р. у сумі 698, 74 грн., що підтверджується пись мовою інформацією позивача п ро стан надходження орендної плати по Договору за станом н а 05.12.2011р.

Відповідно, вимоги про стяг нення боргу з орендної плати у сумі 698, 74 грн. заявлені неправ омірно та не підлягають задо воленню.

Решта заявленої позивачем до стягнення суми боргу з оре ндної плати - 2 073, 21 грн. на дату судового засідання також оп лачена відповідачем, однак о плата мала місце 04.11.2011р., тобто п ісля звернення позивача з по зовом до суду, що є підставою д ля припинення провадження у справі за п. 1-1 ч. 1 ст. 80 ГПК Україн и у зв' язку з відсутністю пр едмета спору.

Відповідно до ч. 1 ст. 546 ЦК Укра їни виконання зобов' язання може забезпечуватися, зокре ма, неустойкою, завдатком. Вик онання зобов' язання забезп ечується, якщо це встановлен о договором або законом (ч. 1 ст . 548 ЦК України).

Відповідно до п. 3.11. Договору зобов' язання орендаря по с платі орендної плати забезпе чується у вигляді завдатку у розмірі не меншому, ніж оренд на плата за три (базових) місяц і оренди, який вноситься в рах унок плати за три останні міс яці оренди.

Пункт 5.3. Договору передбача є, що орендар зобов' язаний п ротягом місяця після підписа ння Договору внести завдаток , передбачений Договором. Зав даток стягується до державно го бюджету і балансоутримува чу у співвідношенні, визначе ному у п. 3.6. Договору. Після зак інчення основного строку Дог овору здійснюється перераху вання орендної плати за оста нні місяці з урахуванням вне сеного орендарем завдатку. У разі порушення орендарем зо бов' язання зі сплати орендн ої плати він має відшкодуват и державному бюджету і балан соутримувачу збитки у сумі, н а яку вони перевищують розмі р завдатку. Якщо в разі достро кового припинення Договору з а згодою сторін сума сплачен их орендних платежів і завда тку перевищить передбачені Д оговором платежі за період ф актичної оренди, то це переви щення розглядається як зайва сума орендної плати.

Враховуючи передбачені До говором розмір орендної плат и за базовий місяць оренди та мінімальний розмір завдатку , співвідношення надходження завдатку до державного бюдж ету і балансоутримувачу, пер ерахуванню до державного бюд жету підлягає завдаток у сум і 1 621, 37 грн., який відповідач вні с частково, а саме у сумі 529, 34 грн . Не внесена до державного бю джету частина завдатку стано вить 1 092, 03 грн.

Оскільки у даній справі вир ішуються вимоги позивача про стягнення орендної плати в ч астині, що підлягає оплаті до державного бюджету, нарахов аної за період оренди по серп ень 2011 року включно, період з ве ресня 2011 року по дату закінчен ня строку дії Договору є біль шим, ніж три місяці, а здійснен і відповідачем оплати орендн ої плати на дату вирішення сп ору не забезпечують оплатою останні три місяці оренди, а т акож враховуючи не оплату ві дповідачем завдатку у встано влених Договором розмірі та строк, є правомірними та підл ягають задоволенню позовні в имоги про стягнення з відпов ідача на користь державного бюджету завдатку у сумі 1 092, 03 гр н.

Також, згідно з п. 3.8. Договору орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і стягується до бюджету та ба лансоутримувачу у визначен ому пунктом 3.6 співвідноше нні відповідно до чинного за конодавства України з урахув анням пені в розмірі подвійн ої облікової ставки НБУ на да ту нарахування пені від суми заборгованості за кожний де нь прострочення, включаючи д ень оплати.

Оскільки прострочення опл ати орендної плати має місце , є правомірними та підлягают ь задоволенню вимоги позивач а про стягнення з відповідач а до державного бюджету пені за загальний період простро чення оплати з 30.03.2011р. по 29.09.2011р. у с умі 138, 10 грн.

Отже, позов підлягає задово ленню частково.

Справа розглянута за наявн ими в ній матеріалами відпов ідно до ст. 75 ГПК України.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни судові витрати підлягають стягненню до державного бюд жету з відповідача.

Керуючись ст.ст. 1, 33, 34, 43, 44, 49, 75, 80 (п. 1 -1 ч. 1, ч. 3), 82-85 Господарського проц есуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Припинити провадження у справі в частині позовних ви мог про стягнення з Товарист ва з обмеженою відповідальні стю науково-виробничого підп риємства "Бі Орбіталь" на кори сть Державного бюджету Украї ни основного боргу у сумі 2 073 (д ві тисячі сімдесят три) грн. 21 к оп.

Щодо решти позовних вимог - позов задовольнити частково .

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю нау ково-виробничого підприємст ва "Бі Орбіталь" (49000, м. Дніпропет ровськ, вул. Набережна В.І. Лен іна, буд. 29 хол, ідентифікаційн ий код 20289126) на користь Державно го бюджету України (стягувач - Регіональне відділення Фон ду державного майна України по Дніпропетровській област і (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Ко мсомольська, буд. 58, ідентифік аційний код 13467337) завдаток у су мі 1 092 (одна тисяча дев' яносто дві) грн. 03 коп., пеню у сумі 138 (сто тридцять вісім) грн. 10 коп.,

про що видати наказ після на брання рішенням законної сил и.

В решті позовних вимог - ві дмовити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю нау ково-виробничого підприємст ва "Бі Орбіталь" (49000, м. Дніпропет ровськ, вул. Набережна В.І. Лен іна, буд. 29 хол, ідентифікаційн ий код 20289126) на користь Державно го бюджету України в особі ві дділення Держказначейства у Жовтневому районі м. Дніпроп етровська, ЄДРПОУ 24246786, рахунок 31118095700005 в Відділенні банку УДКУ у Дніпропетровській області , МФО 805012, код бюджетної класифі кації 22090200, державне мито у сумі 102 (сто дві) грн. 00 коп.,

про що видати наказ після на брання рішенням законної сил и.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю нау ково-виробничого підприємст ва "Бі Орбіталь" (49000, м. Дніпропет ровськ, вул. Набережна В.І. Лен іна, буд. 29 хол, ідентифікаційн ий код 20289126) до спеціального фон ду Державного бюджету Україн и по КЕКД 22050003 "Оплата витрат з і нформаційно-технічного забе зпечення розгляду справ у су дах" через відділення Держка значейства у Жовтневому райо ні м. Дніпропетровська, ЄДРПО У 24246786, рахунок 31217264700005 в Відділенн і банку УДКУ у Дніпропетровс ькій області, МФО 805012, витрати н а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу у сумі 236 (двісті тридцять шість ) грн. 00 коп.,

про що видати наказ після на брання рішенням законної сил и.

Суддя Л.А. Коваль

Дата підписання рішення,

оформленого відповідно до вимог ст. 84 ГПК України, - 12.12.2011р.

Дата ухвалення рішення13.12.2011
Оприлюднено26.12.2011
Номер документу20060543
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 4 002 , 08 грн

Судовий реєстр по справі —7/5005/15393/2011

Рішення від 13.12.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 22.11.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні