Рішення
від 19.12.2011 по справі 2/5005/14203/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

15.12.11р. Справа № 2/5005/14203/2011

За позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Райффайзен Лізинг Аваль", м. Київ

до Дочірнього підприєм ства "Фтранс", м. Дніпропетровс ьк

про стягнення 115 597, 20 грн. за Договором фінансового лізин гу № L 2797-08/08 від 01.08.08 р.

Суддя Боділовська М.М.

Представники:

Від Позивача: ОСОБА_1, д овіреність № 28-12/10-3 від 28.12.2010 р.

Від Відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Розглядається позов Тов ариства з обмеженою відповід альністю "Райффайзен Лізинг Аваль", м.Київ до Дочірнього пі дприємства "Фтранс", м.Дніпроп етровськ про стягнення 115 597,20 гр н. за Договором фінансового л ізингу № L 2797-08/08 від 01.08.08 р.

За клопотанням Відповідач а розгляд справи відкладався .

Позивач підтримує позовні вимоги у повному обсязі.

Відповідача було належним чином повідомлено про час та місце розгляду справи, про що свідчить повідомлення про в ручення поштового відправле ння, але він представника в су дове засідання не направив, в ідзив на позов не надав.

Відповідно до ст.75 Господар ського процесуального кодек су України, якщо відзив на поз овну заяву і витребувані гос подарським судом документи н е подано, справу може бути роз глянуто за наявними в ній мат еріалами.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника Позивача, господар ський суд-

Встановив:

01.08.2008 р. між Позивачем та Ві дповідачем був укладений дог овір фінансового лізингу № L 27 97-08/08, згідно п. 1.1 якого Лізингода вець (Позивач) на підставі дог овору купівлі-продажу (поста вки) зобов'язується придбати у свою власність і передати н а умовах фінансового лізингу , без надання послуг з управлі ння та технічної експлуатаці ї, у тимчасове володіння та ко ристування за плату майно, на йменування, технічний опис, м одель, рік випуску, ціна одини ці, кількість і загальна варт ість якого визначаються в Сп еціфікації, а Лізингоодержув ач зобов'язується прийняти п редмет лізингу та сплачувати лізингові платежі на умовах цього Договору.

На виконання умов Договор у Позивач придбав предмет лі зингу за договором купівлі-п родажу та передав у тимчасов е володіння Лізингоодержува чу, що підтверджується підпи саним представниками сторін актом приймання-передачі (та /або видатковою накладною) пр едмета лізингу від 29.08.2008 р.

Лізингоодержувач, в поруше ння п.п. 5.1-5.5 Договору, п. 8.1.4 Загаль них умов фінансового лізингу , належним чином не виконав св ої зобов'язання, внаслідок чо го за ним утворилась заборго ваність на суму 115 597,20 грн. за рах унком № L 2797-08/08/гі від 30.03.2010 р.

Відповідно до п.п. 4.1, 4.6 Догово ру, лізингові платежі склада ються з авансового лізингово го платежу та поточних лізин гових платежів, що включають : суму, яка відшкодовує частин у вартості Предмета лізингу, та комісію Лізингодавця. До с кладу комісії в повному обся зі включаються винагорода Лі зингодавця, компенсація відс отків за фінансування придба ння Предмета лізингу за Дого вором купівлі-продажу та вит рати Лізингодавця, які виник ли в період дії цього Договор у та пов'язані з ним.

Такі умови Договору повніс тю відповідають ст. 16 Закону У країни «Про фінансовий лізин г», яка передбачає, що до склад у лізингових платежів можуть включатися:

а) сума, яка відшкодовує час тину вартості предмета лізин гу;

б) платіж як винагорода лізи нгодавцю за отримане у лізин г майно;

в) компенсація відсотків за кредитом;

г) інші витрати лізингодавц я, безпосередньо пов'язані з в иконанням договору лізингу.

У відповідності до п. З ч. 2 ст .11 Закону України «Про фінансо вий лізинг», п.п.5.1, 8.1.4 Загальних умов фінансового лізингу, Лі зингоодержувач зобов'язаний своєчасно сплачувати лізинг ові платежі.

У п. 5.3 Загальних умов передба чено, що Лізингоодержувач сп лачує зазначені в Графіку по точні лізингові платежі щомі сяця авансом до 8 числа поточн ого місяця на підставі рахун ку Лізингодавця, направленог о на вказану в Договорі елект ронну адресу Лізингоодержув ача або за допомогою факсимі льного зв'язку. У разі неотри мання рахунку Лізингодавця д о 5 числа поточного місяця Ліз ингоодержувач зобов'язаний з вернутися до Лізингодавця та отримати свій рахунок самос тійно. В цьому випадку Лізинг оодержувач зобов'язаний опла тити рахунок до 10 числа поточн ого місяця.

Відповідач з заявами або ли стами про неотримання рахунк ів до Позивача не звертався.

Позивач стверджує, що Відпо відач порушив зобов'язання з а Договором.

Згідно ч.1 ст. 509 Цивільного ко дексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому од на сторона (боржник) зобов'яза на вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роб оту, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися ві д певної дії, а кредитор має пр аво вимагати від боржника ви конання його обов'язку.

Відповідно до ч. 2 ст. 509 Цивіль ного кодексу України зобов'я зання виникають з підстав, вс тановлених статтею 11 цього Ко дексу.

Частиною 1 статті 530 Цивільно го кодексу України встановле но, що якщо у зобов'язанні вста новлений строк його виконанн я, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Відповідно до ст. 610 Цивільно го кодексу України порушення м зобов'язання є його

неви конання або виконання з пору шенням умов, визначених зміс том зобов'язання (неналежне в иконання). „

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільног о кодексу України підставами виникнення прав та обов'язкі в, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно ч. 1 ст. 626 Цивільного ко дексу України договором є до мовленість двох або більше с торін, спрямована на встанов лення, зміну або припинення ц ивільних прав та обов'язків.

Відповідно до ч. 1 ст. 292 Господ арського кодексу України ліз инг - це господарська діяльні сть, спрямована на інвестува ння власних чи залучених фін ансових коштів, яка полягає в наданні за договором лізинг у однією стороною (лізингода вцем) у виключне користуванн я другій стороні (лізингооде ржувачу) на визначений строк майна, що належить лізингода вцю або набувається ним у вла сність (господарське відання ) за дорученням чи погодження м лізингоодержувача у відпов ідного постачальника (продав ця) майна, за умови сплати лізи нгоодержувачем періодичних лізингових платежів.

Частина 2 ст. 1 Закону України «Про фінансовий лізинг»пере дбачає, що за договором фінан сового лізингу лізингодаве ць зобов'язується набути у вл асність річ у продавця (поста чальника) відповідно до вста новлених лізингоодержуваче м специфікацій та умов і пере дати її у користування лізин гоодержувачу на визначений с трок не менше одного року за в становлену плату (лізингові платежі).

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону України «Про фінансовий ліз инг»сплата лізингових плате жів здійснюється в порядку, в становленому договором.

Пунктом 3 ч. 2 ст. 11 Закону Украї ни «Про фінансовий лізинг»пе редбачено, що лізингоодержув ач зобов'язаний своєчасно сп лачувати лізингові платежі.

Статтею 193 Господарського к одексу України встановлено, що суб'єкти господарювання т а інші учасники господарськи х відносин повинні виконуват и господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів , договору, а за відсутності ко нкретних вимог щодо виконанн я зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звич айно ставляться і до виконан ня господарських договорів з астосовуються відповідні по ложення Цивільного кодексу У країни з урахуванням особлив остей, передбачених цим Коде ксом.

Відповідно до статті 526 Циві льного кодексу України зобов 'язання має виконуватися нал ежним чином відповідно до ум ов договору та вимог Цивільн ого кодексу України, інших ак тів цивільного законодавств а, а у відсутності таких умов т а вимог - відповідно до звичаї в ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставлятьс я.

Згідно зі ст. 525 Цивільного ко дексу України та ч. 7 ст. 193 Госпо дарського кодексу України од ностороння відмова від зобов 'язання не допускається, крім випадку коли право такої від мови встановлено договором а бо законом.

Стаття 629 Цивільного кодекс у України передбачає, що дого вір є обов'язковим для викона ння сторонами.

Відповідач від участі у роз гляді справи ухилився: предс тавника в судове засідання н е направив, відзив на позов не надав.

Матеріалами і обставинами справи позовні вимоги підтв ерджуються, в зв"язку з чим поз ов підлягає задоволенню в по вному обсязі. На Відповідача належить покласти судові ви трати, відповідно до ст.49 Госп одарського процесуального к одексу України.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 Господа рського процесуального коде ксу України, господарський с уд-

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Дочірнього підп риємства "Фтранс" (49005, м.Дніпроп етровськ, вул.Сімферопольськ а, 17, к.202, ЄДРПОУ 34986160, п/р 26009050003181 в КБ "Пр иватБанк", МФО 305299) на користь То вариства з обмеженою відпові дальністю "Райффайзен Лізинг Аваль" (04073, м.Київ, проспект Моск овський, 9, корпус 5, тел. (044) 5902490, фак с (044) 2000408, ЄДРПОУ 34480657, п/р 2600514928 в АТ "Рай ффайзен Банк Аваль", МФО 300335) заб оргованість за договором фін ансового лізингу в сумі 115 597,20 гр н. (сто п"ятнадцять тисяч п"тсо т дев"яносто сім грн. 20 коп.);

- 1 155,97 грн. (одна тисяча сто п"ят десят п"ять грн. 97 коп.) державно го мита;

- 236,00 грн. (двісті тридцять шіс ть грн. 00 коп.) витрат на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його підп исання.

Рішення суду може бути оска ржено протягом десяти днів з дня підписання рішення шлях ом подання апеляційної скарг и до Дніпропетровського апел яційного господарського суд у.

Суддя М.М. Боділовська

Повне рішення підписано 19.12.2 011 року.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення19.12.2011
Оприлюднено26.12.2011
Номер документу20062676
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/5005/14203/2011

Ухвала від 16.02.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Прокопенко Алла Єгорівна

Рішення від 19.12.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні