Рішення
від 13.12.2011 по справі 5013/2312/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"13" грудня 2011 р. Справа № 5013/2312/11

Господарський суд Кіров оградської області в складі судді Макаренко Т.В., розгляну вши матеріали справи № 5013/2312/11

за позовом: Прокурора Кіров ського району м.Кіровограда в інтересах держави уповнова женим якої виступає Відділ Д ержавної служби охорони при УМВС України в Кіровоградськ ій області, м. Кіровоград

до відповідача: Дочірнього підприємства "Кіровоградтеп ло" товариства з обмеженою ві дповідальністю "Центр науков о-технічних інновацій Україн ської нафтогазової академії ", м. Кіровоград

про стягнення 8176,75 грн.

Представники сторін:

від прокуратури Кіровсько го району м.Кіровограда - учас ті не брали ;

від позивача - ОСОБА_1 , до віреність № 19/9-737/Сп від 22.04.11 ;

від відповідача - ОСОБА_2 , довіреність № 30 від 01.08.11 ;

Прокурор повідомлений нал ежним чином про час і місце пр оведення судового засідання , про що свідчить наявне в мате ріалах справи повідомлення п ро вручення поштового відпра влення.

Прокурор Кіровського райо ну м. Кіровограда в інтересах держави уповноваженим орган ом якої виступає відділ держ авної служби охорони при УМВ С України в Кіровоградській області звернувся до господа рського суду з позовною заяв ою про стягнення з дочірньог о підприємства "Кіровоградте пло" товариства з обмеженою в ідповідальністю "Центр науко во-технічних інновацій Украї нської нафтогазової академі ї" боргу за надання послуг охо рони в сумі 8176,75 грн відповідно до договорів №1385/08/9184 від 29.12.08, № 1731/114 87 від 07.04.10, № 1732/11488 від 07.04.10, № 1912/13105 від 31.01. 11 на охорону об'єктів за допом огою ПЦС.

Відповідач позовні вимоги визнає повністю, посилаючис ь на тяжке фінансове станови ще підприємства та велику за боргованість споживачеві за наданні послуги по теплопос тачанню. Також відповідач зв ернувся до суду з клопотання про відстрочку виконання рі шення суду у даній справі до 01 .02.2012 року.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги у повному обсяз і та заперечив проти клопота ння віддповідача про розстро чення рішення суду у даній сп раві.

Розглянувши наявні матері али справи, заслухавши поясн ення представників сторін, о бговоривши усі обставини спр ави, господарський суд,

ВСТАНОВИВ:

Конституцією України, п. ст . 121 та ст. 2 Господарського проц есуального кодексу України п ередбачено, що прокуратура з абезпечує представництво де ржави в суді із зазначенням о ргану, уповноваженого держав ою здійснювати відповідні фу нкції у спірних відносинах.

Статтею 1 Закону України "Пр о міліцію" визначено, що міліц ія в Україні є державним озбр оєним органом виконавчої вла ди, який захищає життя, здоров 'я, права і свободи громадян, в ласність, природне середовищ е, інтереси суспільства, держ ави від протиправних посяган ь.

Між відділом державної слу жби охорони при УМВС України в Кіровоградській області "о хорона" (позивач) та дочірнім п ідприємством "Кіровоградтеп ло" товариства з обмеженою ві дповідальністю "Центр науков о-технічних інновацій Україн ської нафтогазової академії ", "замовник" (відповідач) уклад ено договори №1385/08/9184 від 29.12.08, № 1731/1148 7 від 07.04.10, № 1732/11488 від 07.04.10, № 1912/13105 від 31.01.1 1 на охорону об'єктів за допомо гою ПЦС (далі-Договори).

У відповідності до п. 2.1 вказа них Договорів "замовник" дору чає, а "охорона" зобов'язується здійснювати охорону майна з амовника на об'єкті та обслуг овування сигналізації на цьо му об'єкті. За цими Договорами "охорона" не приймає майно "за мовника" на зберігання і не вс тупає у володіння ним.

Згідно пунктів 3.1, 3.2 Договорі в розрахунок вартості послуг "Охорони" здійснюється на під ставі цін, визначених сторон ами у Протоколі узгоодження договірної ціни (додаток 3 до Д оговору). Вартість охоронних послуг по Договору на кожний окремий місяць розраховуєть ся сторонами на підставі Дис локації та Розрахунку (додат ок №№ 1,2 до Договору), відповідн о до кількості годин надання цих послуг в кожному окремом у місяці та їх вартості. Оплат а за послуги "Охорони" здійсню ється "замовником" на умовах п опередньої оплати шляхом пер ерахування грошових коштів н а банківський рахунок "Охоро ни".

В п. 3.2 сторони узгодили, що оп лата здійснюється "замовнико м" щомісячно до 20-го числа міся ця, в якому надаються послуги , шляхом перерахування кошті в у сумі місячної вартості по слуг, визначеної в Рахунку.

У п. 5.1.10 Договорів зазначено, щ о "замовник" зобов'язався своє часно і в повному обсязі здій снювати оплату за цим Догово ром. Щомісячно здійснювати а бонплату за технічне обслуго вування сигналізації встано вленої на об'єкті незалежно в ід кількості технічних обслу говувань здійснених "охороно ю".

Договори підписано уповно важеними представниками сто рін та скріплено печатками п ідприємств.

З матеріалів справи вбачає ться, що у період з травня 2010 ро ку по листопад 2011 року включно згідно Договорів відповідач у було надано охоронних посл уг на загальну суму 8176,75 грн. Роз мір загальної суми боргу від повідача підтверджується ди слокацією (додаток № 1 до Догов ору), розрахунком (додаток № 2 д о Договору), протоколом погод ження договірних цін (додато к № 4 до Договору), які підписан о та скріплено печатками сто рін.

Як зазначає позивач у позов ній заяві за надані охоронні послуги відповідач кошти не сплатив.

Таким чином заборгованост і дочірнього підприємства "К іровоградтепло" товариства з обмеженою відповідальністю "Центр науково-технічних інн овацій Української нафтогаз ової академії" перед відділо м державної служби охорони п ри УМВС України в Кіровоград ській області за загальний п еріод з травня 2011 року по листо пад 2011 року складає 8176,75 грн, що пі дтверджено матеріалами спра ви.

Відповідно до ст. 193 Господар ського кодексу України, та ст . 526 Цивільного кодексу Україн и, яка містить аналогічні пол оження, зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до закону, інших п равових актів, договору, а за в ідсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у пев них умовах звичайно ставлять ся.

За змістом ст. 193 Господарськ ого кодексу України та ст. 525 Ци вільного кодексу України одн остороння відмова від викона ння зобов'язань, крім випадкі в, передбачених законом не до пускається.

Відповідно до ст. 599 Цивільно го кодексу України зобов'яза ння припиняється виконанням , проведеним належним чином.

Статтею 530 Цивільного кодек су України, передбачено, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання , то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ст. 629 Цивільного коде ксу України, ст. 193 Господарськ ого кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами. Кожна сторона пов инна вжити усіх заходів, необ хідних для належного виконан ня нею зобов'язання, враховую чи інтереси другої сторони т а забезпечення загальногосп одарського інтересу. Порушен ня зобов'язань є підставою дл я застосування господарськи х санкцій, передбачених цим к одексом, іншими законами або договором.

У відповідності до статті 90 1 Цивільного кодексу України за договором про надання пос луг одна сторонам (виконавец ь) зобов'язується за завдання м другої сторони (замовника) н адати послугу, яка споживаєт ься в процесі вчинення певно ї дії або здійснення певної д іяльності, а замовник зобов'я зується оплатити виконавцев і зазначену послугу, якщо інш е не встановлено договором.

Згідно ч. 1 ст. 903 Цивільного ко дексу України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язан ий оплатити надану йому посл угу в розмірі, у строки та в по рядку, що встановлені догово ром.

В статті 978 Цивільного кодек су України за договором охор они охоронець, який є суб' єк том підприємницької діяльно сті, зобов' язується забезпе чити недоторканість особи чи майна, які охороняються. Воло ділець такого майна або особ а, яку охороняють, зобов' яза ні виконувати передбачені до говором правила особистої та майнової безпеки і щомісячн о сплачувати охоронцю встано влену плату.

Згідно статей 33, 34 Господарсь кого процесуального кодексу України, кожна сторона повин на довести ті обставини, на як і вона посилається як на підс таву своїх вимог і заперечен ь, докази подаються сторонам и та іншими учасниками судов ого процесу, господарський с уд приймає тільки ті докази, які мають значення для справ и, обставини справи, які відпо відно до законодавства повин ні бути підтверджені певними засобами доказування, не мож уть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідач подав до суду кл опотання про відстрочку вико нання рішення суду на суму 8176,75 грн до 01.12.2012 року.

Позивач заперечив проти за доволення даного клопотання відповідача.

Розглядаючи вказане клопо тання відповідача, господарс ький суд прийшов висновку пр о відсутність підстав для за доволення клопотання про від строчку виконання рішення су ду на суму 8176,75 грн до 01.12.2012 року у з в'язку з його неогрунтованіс тю, оскільки відповідачем не надано доказів надходження грошових коштів у відповідні й сумі в майбутньому для пога шення вищевказаної заборгов аності дочірнього підприємс тва "Кіровоградтепло" товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Центр науково-технічн их інновацій Української наф тогазової академії" перед ві дділом Державної служби охор они при УМВС України в Кірово градській області.

Згідно положень статті 49 Го сподарського процесуальног о кодексу України судовий зб ір покладаються на відповіда ча в повному обсязі оскільки спір виник внаслідок його не правильних дій.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 82-85, 116, 117 Госп одарського процесуального к одексу України, господарськи й суд

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги задовольни ти повністю.

Стягнути з Дочірнього підп риємства "Кіровоградтепло" т овариства з обмеженою відпов ідальністю "Центр науково-те хнічних інновацій Українськ ої нафтогазової академії", 25006, м. Кіровоград, вул.К утузова,23/16, код ЄДРПОУ 33142568 на ко ристь Відділу Державної служ би охорони при УМВС України в Кіровоградській області, 25013, м. Кіровоград, вул.Габдрахман ова,1, код ЄДРПОУ 08596937 заборгован ість в сумі 8176,75 грн.

Стягнути з Дочірнього підп риємства "Кіровоградтепло" т овариства з обмеженою відпов ідальністю "Центр науково-те хнічних інновацій Українськ ої нафтогазової академії", 25006, м. Кіровоград, вул.К утузова,23/16, код ЄДРПОУ 33142568 в дох од Державного бюджету (отрим увач коштів - УДК у м. Кіровогр аді (м. Кіровоград), банк отрим увача - ГУДКУ у Кіровоградськ ій області, МФО 823016, р/р 31216206700002, іден т. код 24145329, код платежу та назва : 22030001 "Судовий збір") - судовий з бір в сумі 1411,50 грн.

Накази видати після набран ня судовим рішенням законної сили та направити стягувачу .

В задоволенні клопотання в ідповідача про відстрочення виконання рішення суду - відм овити.

Згідно ч. 5 ст. 85 ГПК України р ішення господарського суду н абирає законної сили після з акінчення строку подання апе ляційної скарги, якщо апеляц ійну скаргу не було подано. У р азі подання апеляційної скар ги рішення, якщо його не скасо вано, набирає законної сили п ісля розгляду справи апеляці йним господарським судом.

Рішення може бути оскаржен е протягом десяти днів з дня й ого підписання до Дніпропетр овського апеляційного госпо дарського суду через господа рський суд Кіровоградської о бласті.

Суддя Т.В. Макаренко

Повне рішення складено 19.1 2.2011 року.

Дата ухвалення рішення13.12.2011
Оприлюднено26.12.2011
Номер документу20066889
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5013/2312/11

Ухвала від 16.12.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

Рішення від 13.12.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

Ухвала від 23.11.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні