Постанова
від 14.12.2011 по справі 31/17-4740-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



ПОСТАНОВА

про визнання банкрутом

"14" грудня 2011 р. Справа № 31/17-4740-2011

За заявою: голови ліквідац ійної комісії голови ліквіда ційної комісії Приватного пі дприємства (надалі ПП ) „ЄВРОП А-БОРТ” про визнання банкрут ом у порядку ст. 51 Закону Украї ни “Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом”

Господарський суд Одесько ї області у складі:

судді - РОВИНСЬК ОГО О.Ю.

секретаря судового засіда ння - СУСЛОВА М.В.

за участю представників:

від Боржника: ОСОБА_1. - представник ПП „ЄВРОПА-БОРТ” , на підставі довіреності від 14.11.2011 р., особа підтверджена пас портом.

СУТЬ СПОРУ: 14.11.2011 р. голова ліквідаційно ї комісії ПП „ЄВРОПА-БО РТ”, діючий на підставі рішен ня власника про припинення д іяльності ПП „ЄВРОПА-БОРТ” в ід 26.08.2011 р., відповідно до якого п рийнято рішення про припинен ня діяльності ПП „ЄВРОПА-БОР Т” шляхом ліквідації та приз начено головою ліквідаційно ї комісії - ОСОБА_2., зверн увся до господарського суду Одеської області із заявою п ро визнання ПП „ЄВРОПА-БОРТ” банкрутом, оскільки останні й неспроможний виконати свої грошові зобов' язання перед кредитором на загальну суму у розмірі 90 200 грн. 00 коп., та у зв' язку з відсутності майнових активів для їх задоволення.

Ухвалою господарського су ду Одеської області від 16.11.2011 р. порушено провадження у спра ві № 31/17-4740-2011 та введено мораторі й на задоволення вимог креди торів.

Розглянувши у відкритому с удовому засіданні наявні мат еріали у справі, заслухавши д оводи представника боржника в особі голови ліквідаційно ї комісії - ПП „ЄВРОПА-БОРТ”, г осподарський суд встановив, що заява про визнання боржни ка - ПП „ЄВРОПА-БОРТ” банкруто м підлягає задоволенню з нас тупних підстав:

17.04.2010 р. державним реєстратор ом виконавчого комітету Одес ької міської ради проведено державну реєстрацію Приватн ого підприємства „ЄВРОПА-БОР Т” за адресою : 65039, м. Одеса, вул. С ередньофонтанська 19, код ЄДРП ОУ 35880440.

26.08.2011 р. засновником ПП „ЄВРОП А-БОРТ”, у зв' язку з неефекти вністю господарської діяльн ості підприємства прийнято р ішення про припинення ПП „ЄВ РОПА-БОРТ” шляхом ліквідації та призначено голову ліквід аційної комісії - гр. ОСОБА _2., директора ПП „ЄВРОПА-БОРТ ” ( рішення власника ПП „ЄВРОП А-БОРТ” від 26.08.2011 р. ).

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 110 Ц ивільного кодексу України, ю ридична особа ліквідується з а рішенням її учасників або о ргану юридичної особи, уповн оваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв 'язку із закінченням строку, н а який було створено юридичн у особу, досягнення мети, для я кої її створено, а також в інши х випадках, передбачених уст ановчими документами.

Відповідно до вимог ст. 105 ЦК України учасники юридичної о соби, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юрид ичної особи, зобов'язаний нег айно письмово повідомити про це орган, що здійснює державн у реєстрацію, який вносить до єдиного державного реєстру відомості про те, що юридична особа перебуває у процесі пр ипинення.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 105 Ц ивільного кодексу України, к омісія з припинення юридично ї особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомос ті про державну реєстрацію ю ридичної особи, що припиняєт ься, повідомлення про припин ення юридичної особи та про п орядок і строк заявлення кре диторами вимог до неї.

Відповідно до ст. 22 Закону Ук раїни "Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб-підприємців" інформац ію про прийняття засновникам и (учасниками) або уповноваже ним ним органом рішення щодо припинення юридичної особи підлягає обов'язкову опублік уванню в спеціалізованому др укованому засобі масової інф ормації. Пунктами 18, 19 вказаної статті встановлено, що підст авою для публікації повідомл ень у спеціалізованому друко ваному засобі масової інформ ації є внесення відповідного запису до Єдиного державног о реєстру. Повідомлення підл ягають опублікуванню спеціа льно уповноваженим органом з питань державної реєстрації в спеціалізованому друкован ому засобі масової інформаці ї протягом десяти робочих дн ів з моменту внесення відпов ідно запису до Єдиного держа вного реєстру. Відповідно до листа Державного комітету У країни з питань регуляторної політики та підприємництва від 08.11.2004 № 7760 спеціалізованим др укованим засобом масової інф ормації є "Бюлетень державно ї реєстрації" який зареєстро вано в Державному комітеті т елебачення і радіомовлення У країни як офіційне загальнод ержавне вітчизняне видання, що виходить три рази на місяц ь, і який видається Держпідпр иємництвом України. Примірни к кожного номера Бюлетеня на дсилається державним реєстр аторам, до яких можна буде зве рнутись для перегляду повідо млень та отримання копій.

Головою ліквідаційної ком ісії ПП „ЄВРОПА-БОРТ”, на вико нання ст.22 Закону України "Про державну реєстрацію юридичн их осіб та фізичних осіб-підп риємців" до спеціалізованого друкованого засобу масової інформації - „Бюлетеня держа вної реєстрації” Державного комітету України з питань ре гуляторної політики і підпри ємства надано повідомлення п ро прийняття засновником ПП „ЄВРОПА-БОРТ” рішення про пр ипинення юридичної особи, як е опубліковано у „Бюлетні де ржавної реєстрації” за № 189 (24) в ід 07.09.2011 р.

Крім того, державним реєстр атором Виконавчого комітету Одеської міської ради до „Єд иного державного реєстру юри дичних осіб та фізичних осіб -підприємців” 05.09.2011 р. внесено з апис, щодо прийняття засновн иками ( учасниками ) або уповно важених ними органами рішенн я про припинення юридичної о соби ( витяг з „Єдиного держав ного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ” станом на 12.09.2011 р. серії АЄ № 808915-80 8917 ).

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 51 З акону (№2343-ХІІ) якщо вартості ма йна боржника - юридичної осо би, щодо якого прийнято рішен ня про ліквідацію, недостатн ьо для задоволення вимог кре диторів, така юридична особа ліквідується в порядку, пере дбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обстав ин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов' язані зверну тися в господарський суд із з аявою про порушення справи п ро банкрутство такої юридичн ої особи.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 111 Цив ільного кодексу України лікв ідаційна комісія після закін чення строку для пред'явленн я вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний бал анс, який містить відомості п ро склад майна юридичної осо би, що ліквідується, перелік п ред'явлених кредиторами вимо г, а також про результати їх ро згляду. Проміжний ліквідацій ний баланс затверджується уч асниками юридичної особи або органом, який прийняв рішенн я про ліквідацію юридичної о соби.

Відповідно до вимог ч. 5 ст. 60 Г осподарського кодексу Украї ни, яка регулює загальний пор ядок ліквідації суб'єкта гос подарювання, ліквідаційна ко місія оцінює наявне майно су б'єкта господарювання, який л іквідується і розраховуєтьс я з кредиторами, складає лікв ідаційний баланс та подає йо го власнику або органу, який п ризначив ліквідаційну коміс ію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу пови нні бути перевірені у встано вленому законодавством поря дку.

Отже, враховуючи вищезазна чені вимоги закону, необхідн ими для звернення із заявою п ро порушення провадження у с праві про банкрутство боржни ка у порядку ст. 51 Закону (№2343-ХІІ ) є: оцінка вартості наявного м айна боржника, публікація ог олошення згідно з вимогами с т. 105 ЦК України (435-15) з метою виявл ення кредиторів та встановле ння повного обсягу кредиторс ької заборгованості, повідом лення органу державної подат кової служби про ліквідацію підприємства та складання пр оміжного ліквідаційного бал ансу.

З наданих до заяви матеріал ів справи вбачається, що голо ва ліквідаційної комісії бор жника звернувся до господарс ького суду із заявою про банк рутство за правилами ст. 51 Зак ону (№2343-ХІІ) в строк, передбаче ний ч. 4 ст.105 ЦК України (435-15). До зая ви про банкрутство ПП „ЄВРОП А-БОРТ” були додані, зокрема : рішення власника про припине ння діяльності ПП „ЄВРОПА-БО РТ” від 26.08.2011 р. про прийняття рі шення про припинення діяльно сті ПП „ЄВРОПА-БОРТ”, про приз начення голови ліквідаційно ї комісії, визначення порядк у та строків припинення діял ьності; складено акт інвента ризації розрахунків з покупц ями, постачальниками та інши ми дебіторами та кредиторами станом на 03.10.2011 р., на підставі чо го 03.10.2011 р. було проведено інвен таризацію майна та складено акт інвентаризації цінносте й ПП „ЄВРОПА-БОРТ”; складено п роміжний ліквідаційний бала нс станом на 12.10.2011 р. форми № 1, та з віт про фінансові результати станом на 12.10.2011 р. з яких вбачают ься виключно пасиви підприєм ства.

Після проведення заходів н аправлених на підсумковий ан аліз діяльності підприємств а та з' ясування його фінанс ового та майнового становища , головою ліквідаційної комі сії виявлена кредиторська за боргованість перед ТОВ „БЛАН С-КОР” у розмірі 90 200 грн. 00 коп., п огашення якої неможливе у зв ' язку з відсутністю фінансо вих та майнових активів Борж ника, у зв' язку з чим головою ліквідаційної комісії прийн ято рішення про звернення до господарського суду Одесько ї області з заявою про поруше ння провадження у справі про банкрутство ПП „ЄВРОПА-БОРТ ”.

Разом із цим, ліквідатором н адано докази повідомлення де ржавної податкової служби пр о припинення ПП „ЄВРОПА-БОРТ ”, шляхом направлення на її ад ресу заяви про припинення пл атника податків за Формою № 8 - ОПП від 06.09.2011 р.

При проведенні заходів спр ямованих на виявлення та вст ановлення майнових активів П П „ЄВРОПА-БОРТ”, головою лікв ідаційної комісії направлен о запит до КП „ОМБТІ та РОН”, з гідно відомостей якого нерух оме майно зареєстроване за П П „ЄВРОПА-БОРТ” на праві влас ності не виявлено. ( дові дка КП „ОМБТІ та РОН” 15.11.2011 р. за № 304969.72.11 ).

З матеріалів справи вбачає ться, що станом на 12.10.2011 р. ( дату с кладання проміжного ліквіда ційного балансу) за ПП „ЄВРОП А-БОРТ” рахується непогашена кредиторська заборгованіст ь перед ТОВ „БЛАНС-КОР” на заг альну суму у розмірі 90 200 грн. 00 к оп.

Зазначені грошові вимоги Т ОВ „БЛАНС-КОР” до ПП „ЄВРОПА-Б ОРТ” виникли на підставі укл аденого 05.05.2011 р. договору постав ки за № 0505, скріпленого печатка ми та підписами обох сторін, т а підтверджуються видатково ю накладною від 12.05.2011 р. за № РН-1205, претензією ТОВ „БЛАНС-КОР” в ід 30.05.2011 р. за № 1, актами звірки вз аєморозрахунків станом на 31.05 .2011 р. та 15.06.2011 р., відповідно до яки х ПП „ЄВРОПА-БОРТ” не виконал о своїх грошових зобов' язан ь по вищевказаному договору.

Головою ліквідаційної ком ісії ПП „ЄВРОПА-БОРТ” розгля нуті кредиторські вимоги ТОВ „БЛАНС-КОР”, визнані у повном у обсязі, що підтверджується проміжним ліквідаційним ба лансом станом на 12.10.2011 р., акт інв ентаризації розрахунків з по купцями, постачальниками та іншими дебіторами та кредито рами станом на 03.10.2011 р. та довідк ою до вищевказаного акту від 03.10.2011 р.

Відповідно до заяви ліквід атора ПП „ЄВРОПА-БОРТ” забор гованості по нарахуванню та виплаті заробітної платі, ал іментів, відшкодуванню шкоди , заподіяної здоров' ю та жит тю громадян, авторської вина городи не виявлено.

Таким чином, заява голови лі квідаційної комісії ПП „ЄВРО ПА-БОРТ” про наявність та без спірність боргу обґрунтован а та підтверджена матеріалам и справи.

Оскільки вартості майна бо ржника - юридичної особи ПП „ЄВРОПА-БОРТ” щодо якого при йнято рішення про ліквідацію , недостатньо для задоволенн я вимог кредитора, юридична о соба ліквідується у порядку передбаченому ст. 51 Закону (№2343 -ХІІ), згідно якої господарськ ий суд за результатами розгл яду заяви про порушення спра ви про банкрутство юридичної особи визнає боржника банкр утом, який ліквідується, відк риває ліквідаційну процедур у, призначає ліквідатора.

Відповідно до ч.2 ст. 51 Закону (№2343-ХІІ) обов' язки ліквідато ра можуть бути покладені на г олову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від н аявності в нього ліцензії.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 110 Ц К України, якщо вартість майн а юридичної особи є недостат ньою для задоволення вимог к редиторів, юридична особа лі квідується в порядку, встано вленому законом про відновле ння платоспроможності боржн ика або визнання його банкру том.

Розглянувши заяву про пору шення справи про банкрутство ПП „ЄВРОПА-БОРТ”, майна якого недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарс ький суд дійшов висновку, що б оржник неспроможний віднови ти свою платоспроможність та задовольнити вимоги кредито рів не інакше як через застос ування ліквідаційної процед ури, а тому господарський суд вважає за необхідне визнати ПП „ЄВРОПА-БОРТ” - банкруто м і відкрити відносно нього л іквідаційну процедуру.

Частиною 2 Статті 51 Закону Ук раїни “Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом”, яка в изначає особливості застосу вання процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником, передбачено, що за результатами розгляду заяви про порушення справи про бан крутство юридичної особи, ма йна якої недостатньо для зад оволення вимог кредиторів, г осподарський суд визнає борж ника, який ліквідується, банк рутом, відкриває ліквідаційн у процедуру, призначає лікві датора, здійснює офіційне оп рилюднення ухвали про визнан ня боржника, який ліквідуєть ся, банкрутом. Обов'язки лікві датора можуть бути покладені на голову ліквідаційної ком ісії (ліквідатора) незалежно від наявності в нього ліценз ії.

14.12.2011 р. до господарського суд у Одеської області надійшло клопотання голови ліквідаці йної комісії ПП „ЄВРОПА-БОРТ ” про призначення ліквідатор ом Боржника - гр. ОСОБА_2. ( вх. № 43270/2011).

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 22-26, 29-34, 51 Закону Укр аїни “Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом”, ст. 60, п . 4 ст. 205, ст.ст. 209,210,212,213 Господарсько го кодексу України, ст.ст. 104, 105, 110 , 111 Цивільного кодексу Україн и ст. ст. 68, 86 Господарського про цесуального кодексу, господа рський суд, -

П О С Т А Н О В И В :

1. ВИЗНАТИ БАНКР УТОМ - Приватне підприємств о „ЄВРОПА-БОРТ” ( 65039, м. Одеса, ву л. Середньофонтанська 19, код Є ДРПОУ 35880440 );

2. Відкрити ліквідацій ну процедуру Приватного підп риємства „ЄВРОПА-БОРТ” ( 65039, м. Одеса, вул. Середньофонтансь ка 19, код ЄДРПОУ 35880440 ), передбачен у ст.ст. 22-26, 29-34, 51 Закону України “П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом”.

3. Призначити ліквідат ором Приватного підприємств а „ЄВРОПА-БОРТ” ( 65039, м. Одеса, ву л. Середньофонтанська 19, код Є ДРПОУ 35880440 ) - гр. ОСОБА_2.

4. Власник майна боржни ка (уповноважена ним особа), ке рівник боржника, голова лікв ідаційної комісії (ліквідато р), які допустили порушення ви мог частини першої статті 51 За кону України “Про відновленн я платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м”, несуть солідарну відпові дальність по незадоволеним в имогам за грошовими зобов'яз аннями та зобов'язаннями щод о сплати податків і зборів (об ов'язкових платежів) боржник а.

5. Відповідно до п. п. 3,5 ст .ст. 23, 51 Закону України “Про від новлення платоспроможності боржника або визнання його б анкрутом” опублікувати відо мості про визнання банкрутом Приватного підприємства „Є ВРОПА-БОРТ” і відкриття лікв ідаційної процедури у офіцій них друкованих органах (газе ти “Голос України” чи “Урядо вий кур`єр”) за рахунок банкру та у п' ятиденний строк із дн я прийняття постанови про ви знання боржника банкрутом.

В газетному оголошенні п овинні обов' язково містити ся реквізити, зазначені в п. 5 с т. 11 Закону України “Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом”.

6. Зобов' язати лікв ідатора подати до господарсь кого суду докази подачі огол ошення про визнання банкрут ом Приватного підприєм ства „ЄВРОПА-БОРТ” та примір ник газети з надрукованим ог олошенням.

7. Ліквідатору надати с уду персональний склад члені в ліквідаційної комісії для затвердження.

8. Ліквідатору не рідше одного разу на місяць надава ти до суду та кредиторам пись мову інформацію щодо проведе ння ліквідаційної Приватног о підприємства „ЄВРОПА-БОРТ ” ( 65039, м. Одеса, вул. Середньофон танська 19, код ЄДРПОУ 35880440 ) та піс ля завершення всіх розрахунк ів із кредиторами подати до г осподарського суду Одеської області звіт та ліквідаційн ий баланс на затвердження.

9. Ліквідатора зобо в' язати на вимогу господарс ького суду або державного ор гану з питань банкрутства на давати необхідні відомості щ одо проведення ліквідаційно ї процедури.

10. Строк виконання в сіх грошових зобов' язань ба нкрута та зобов' язань щодо сплати податків і зборів (обо в' язкових платежів) вважаєт ься таким, що настав.

11. Зобов' язати лік відатора у процесі ліквідаці йної процедури виявляти озна ки фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства бо ржника, про що повідомляти су д та правоохоронні органи.

12. Припинити нарахуван ня неустойки (штрафу, пені), пр оцентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборг ованості банкрута.

13. Скасовується арешт, накладений на майно боржника , визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядженн я майном такого боржника. Нак ладання нових арештів або ін ших обмежень щодо розпорядже ння майном банкрута не допус кається.

14. Вимоги та зобов' язання боржника, визнаного б анкрутом, що виникли під час п роведення процедури банкрут ства, можуть пред' являтися тільки в межах ліквідаційної процедури. Виконання зобов' язань боржника, визнаного ба нкрутом здійснювати у випадк ах і порядку, передбачен ому Розділом ІІІ - (Ліквідацій на процедура), Закону України “Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом”.

15. Припинити повнов аження органів управління ба нкрута щодо управління банкр утом та розпорядженням його майном, а також припинити пов новаження власника (власникі в) майна банкрута.

16. Копію постано ви надіслати: боржнику, лікві датору - гр. Радзилевич у Д., відділу з питань бан крутства в Одеській області, державному реєстратору вико навчого комітету Одеської мі ської ради (для внесення до Є диного державного реєстру за пису про визнання банкрутом Приватного підприємства „Є ВРОПА-БОРТ” ( 65039, м. Одеса, вул. Се редньофонтанська 19, код ЄДРПО У 35880440 ) та призначення ліквідат ором гр. ОСОБА_2., ДПІ у Прим орському районі м. Одеси.

Постанова набирає з аконної сили з дня її прийнят тя

Суддя < /підпис/ > Ровинський О.Ю.

Про банкрутство

Підлягає оскарженю докуме нти зі справ про банкрутство

< Довідник >

Дата ухвалення рішення14.12.2011
Оприлюднено26.12.2011
Номер документу20068615
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —31/17-4740-2011

Ухвала від 15.02.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 01.02.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 02.02.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 19.01.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Постанова від 14.12.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 30.11.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 16.11.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні