Рішення
від 09.11.2011 по справі 2-1967/11
ДЖАНКОЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Справа № 2-1967/11

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" листопада 2011 р. р оку Джанкойський міськрайо нний суд Автономної Республі ки Крим у складі:

Головуючого, судді - Старова Н. А.,

при секретарі - Гетм анчук О.С.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м.Джанко й цивільну справу за позовно ю заявою ОСОБА_1 до приват ного нотаріуса Джанкойськог о районного нотаріального ок ругу ОСОБА_2 про зобов' яз ання вчинити певні дії, за уча стю третьої особи - Побєдненс ької сільської ради Джанкойс ького району Автономної Респ убліки Крим,-

встанови в:

ОСОБА_1 зверну лася до суду з позовною заяво ю до приватного нотаріуса Дж анкойського районного нотар іального округу ОСОБА_2 пр о зобов' язання вчинити певн і дії, за участю третьої особи - Побєдненської сільської ра ди Джанкойського району Авто номної Республіки Крим.

Свої вимоги мотивує на ступним. ІНФОРМАЦІЯ_1 поме р її чоловік ОСОБА_3, після його смерті вона звернулася до приватного нотаріуса Джа нкойського районного нотарі ального округу ОСОБА_2 із заявою про прийняття спадщин и. 02.08.2011 року нотаріусом їй вида не свідоцтво про право на спа дщину за законом на частку сп адкового майна у вигляді жит лового будинку, в видачі свід оцтва про право на спадщину н а земельні ділянки, належні с падкодавцю на праві власност і, нотаріусом ухвалена поста нова про відмову у вчиненні н отаріальної дії. Згідно вказ аної постанови зазначено, що видати свідоцтво про право н а спадщину на земельні ділян ки не передбачається можливи м у зв' язку з тим, що земельні ділянки розташовані за одні єю юридичною адресою: АДРЕС А_1, що суперечить положення м ч. 1 ст. 79 Земельного кодексу У країни, згідно яким земельна ділянка повинна мати відокр емлене місце розташування ві д інших земельних ділянок, що має інше цільове призначенн я. Разом з тим, вважає, що зазна чене не є достатньою підстав ою для відмови у видачі свідо цтва про право на спадщину, ос кільки право власності на зе мельні ділянки підтверджуєт ься Державними актами, видан ими Побєдненською сільською радою Джанкойського району, законність яких не оспорена , кожній земельній ділянці пр ивласнений кадастровий номе р, їх межи визначені на місцев ості. Оскільки власник земел ьних ділянок помер, видача но вих Державних актів законом не передбачена. На підставі в икладеного, просить зобов' я зати відповідача видати на ї ї ім' я свідоцтво про право в ласності на земельну ділянку , призначену для індивідуаль ного житлового, гаражного та дачного будівництва, розташ овану за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер 0121184100:01:001:0042, на лежну спадкодавцю на праві в ласності на підставі Держав ного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯД №572421, виданого Побєдненською с ільською радою Джанкойськог о району АР Крим та на земельн у ділянку, призначену для роз дрібної торгівлі та комерцій них послуг, розташовану за ад ресою: АДРЕСА_1, кадастров ий номер 0121184100:01:001:0043, належну спадк одавцю на праві власності на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯД №572373.

Представник позивача ОСО БА_4, якій діяв на підставі на лежним чином посвідченої дов іреності, позовні вимоги під тримав згідно підстав, викла дених в позовній заяві.

Відповідач в судове засіда ння не з' явилася, в письмові й заяві просить справу розгл янути без її участі, надала пи сьмові заперечення, згідно я ких посилалася на наступне. 14. 01.2011 року нею на підставі заяв с падкоємців ОСОБА_3 заведе на спадкова справа №1/2011. Керуюч ись п.210 Інструкції про вчинен ня нотаріальних дій нотаріус ами України ОСОБА_5 видане свідоцтво про право на спадщ ину на житловий будинок, в вид ачі свідоцтва про право на зе мельні ділянки нею відмовле но з наступних підстав. Спадк оємець ОСОБА_3, померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 за життя був в ласником двох земельних діл янок, які згідно державних ак тів мають різне призначення щодо використання, різні пло щі та кадастрові номери, одна к розташовані за однією юрид ичною адресою. Згідно ст. 79 ЗК У країни земельна ділянка - це частина земної поверхні з ус тановленими межами, певним м ісцем розташування, з визнач еними щодо неї правами. Таким чином, безспірність оформле ння спадщини на вказане майн о викликає сумніви, у зв' яз ку з чим нею відмовлено у вчин енні вказаної нотаріальної д ії.

Представник третьої особи в судове засідання не з' яви вся, в письмовій заяві просит ь справу розглянути без учас ті представника, вважає, що по зовні вимоги є такими, що підл ягають до задоволення.

Суд, заслухавши предст авника позивача, дослідивши матеріали справи, докази, які надані сторонами, вважає, що п озовні вимоги підлягають зад оволенню.

Судом встановлено, що ОСО БА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1, щ о підтверджується свідоцтво м про смерть серії 1АП №НОМЕ Р_1, виданим Побєдненською с ільською радою Джанкойськог о району АР Крим.

Позивач ОСОБА_1, як спадк оємець за законом першої чер ги звернулася до приватного нотаріуса Джанкойського рай онного нотаріального округу ОСОБА_2 із заявою про прий няття спадщини після смерті чоловіка. 02.08.2011 року нотаріусом їй видане свідоцтво про прав о на спадщину за законом на ча стку спадкового майна у вигл яді житлового будинку, в вида чі свідоцтва про право на спа дщину на земельні ділянки, на лежні спадкодавцю на праві в ласності, нотаріусом ухвален а постанова про відмову у вчи ненні нотаріальної дії. Підс тавою для відмови у вчиненні нотаріальної дії з' явилося знаходження земельних діля нок, які мають різне призначе ння за однією юридичною адре сою.

Відповідно до ст.ст. 1216-1218 Цив ільного кодексу України спад куванням є перехід прав та о бов'язків (спадщини) від фізич ної особи, яка померла (спад кодавця), до інших осіб (спа дкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

До складу спадщини входят ь усі права та обов'язки, що н алежали спадкодавцеві на м омент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ст. 1225 Цивільного код ексу України право власност і на земельну ділянку пер еходить до спадкоємців на загальних підставах, із збер еженням її цільового признач ення.

До спадкоємців житлового б удинку, інших будівель та спо руд переходить право власн ості або право користуванн я земельною ділянкою, на якій вони розміщені.

До спадкоємців житлового б удинку, інших будівель та спо руд переходить право власн ості або право користуванн я земельною ділянкою, яка не обхідна для їх обслуговуван ня, якщо інший її розмір не в изначений заповітом.

У відповідності до ст. 14 Конс титуції України земля є осно вним національним багатство м, що знаходиться під особлив ою охороною держави.

Поняття землі визначено у с т.1 Земельного Кодексу Україн и як основне національне баг атство, що перебуває під особ ливою охороною держави.

Статтею 2 ЗК України встанов лено, що земельні відносини - ц е суспільні відносини щодо в олодіння, користування і роз порядження землею. Суб'єктам и земельних відносин є грома дяни, юридичні особи, органи м ісцевого самоврядування та о ргани державної влади. Об'єкт ами земельних відносин є зем лі в межах території України , земельні ділянки та права на них, у тому числі на земельні частки (паї).

Статтею 79 ЗК України визнач ено поняття земельної ділянк и - це частина земної поверхні з установленими межами, певн им місцем розташування, з виз наченими щодо неї правами. Пр аво власності на земельну ді лянку поширюється в її межах на поверхневий (ґрунтовий) ша р, а також на водні об'єкти, ліс и і багаторічні насадження, я кі на ній знаходяться. Право власності на земельну ділянк у розповсюджується на прості р, що знаходиться над та під по верхнею ділянки на висоту і н а глибину, необхідні для звед ення житлових, виробничих та інших будівель і споруд.

Згідно ст. 81 ЗК України грома дяни України набувають права власності на земельні діля нки, зокрема, на підставі при йняття спадщини.

Порядок вчинення нотаріал ьних дій регламентується Інс трукцією про порядок вчиненн я нотаріальних дій нотаріуса ми України, затвердженою нак азом Міністерства юстиції Ук раїни N 20/5 від 03.03.2004, зареєстрован ою в Міністерстві юстиції У країни 03.03.2004 року за N 283/8882 (далі Інструкція N 20/5).

Згідно п. 205 Інструкції N 20/5 на майно, що переходить за пр авом спадкування до спадкоє мців, нотаріусом за місцем в ідкриття спадщини видаєтьс я свідоцтво про право на спад щину. Видача свідоцтва прова диться у строки, установлені цивільним законодавством Ук раїни.

Відомості про видачу сві доцтва про право на спадщи ну підлягають обов'язковій р еєстрації в Єдиному реєстрі заповітів, спадкових догов орів та спадкових справ у пор ядку, передбаченому Положен ням про Спадковий реєстр .

Відповідно до п. 205 Інструкц ії свідоцтво про право на с падщину видається за заявою спадкоємців, які прийняли с падщину в порядку, установ леному цивільним законодав ством, кожному з них окремо із визначенням прізвища, іме ні, по батькові та часток у спадщині інших спадкоємці в. При цьому в кожному свідоцт ві може зазначатися все спа дкове майно, крім нерухомого .

Спадкоємець, який прийняв с падщину, у складі якої є неру хоме майно, зобов'язаний зве рнутися до нотаріуса за ви дачею йому свідоцтва про пр аво на спадщину на нерухом ість (стаття 1297 Цивільного ко дексу України ).

Згідно п. 212 Інструкції нотар іус при видачі свідоцтва про право на спадщину за законо м перевіряє факт смерті спад кодавця, час і місце відкритт я спадщини, наявність підста в для закликання до спадкоє мства за законом осіб, які п одали заяву про видачу сві доцтва, склад спадкового ма йна, на яке видається свідо цтво про право на спадщину . На підтвердження цих об ставин від спадкоємців обо в'язково вимагаються відпові дні документи.

Видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке пі длягає реєстрації, провади ться нотаріусом після под ання правовстановлювальних документів про належність цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності з аборони або арешту цього май на (п.216).

У разі наявності заборони нотаріус повідомляє кредито ра про те, що спадкоємцям бо ржника видано свідоцтво пр о право на спадщину. Якщо д о складу спадкового майна вх одить нерухоме майно, що під лягає реєстрації (за винятк ом земельної ділянки), нотар іус вимагає, крім правовстан овлювального документа, вит яг з Реєстру прав власності.

Позивачем надані нотаріус у правовстановлюючі докумен ти на земельні ділянки, що уві йшли до складу спадкової мас и, а саме Державний акт на пра во власності серії ЯД №572421 на з емельну ділянку, призначену для індивідуального житлово го, гаражного та дачного буді вництва, розташовану за адре сою: АДРЕСА_1, кадастровий номер 0121184100:01:001:0042, виданий Побєдне нською сільською радою Джанк ойського району АР Крим та Де ржавний акт серії ЯД №572373 на пр аво власності на земельну ді лянку, призначену для роздрі бної торгівлі та комерційних послуг, розташовану за адрес ою: АДРЕСА_1, кадастровий н омер 0121184100:01:001:0043, виданий Побєднен ською сільською радою Джанко йського району АР Крим.

Суд, вважає, що дані докумен ти є належним правовстановлю ючим документом про належні сть цього майна спадкодавц еві, так, земельні ділянки ві дповідають вимогам, визначен им ст. 79 ЗК України, оскільки ко жна земельна ділянка має виз начені межі, кожній з них прив ласнений окремий кадастрови й номер.

Судом встановлено, що кадас тровий номер земельної ділян ки, який визначений частиною 1 ст.25 Закону України «Про держ авну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмеж ень» N 1952-IV від 01.07.2004 року як індиві дуальний номер, позначений ц ифрами, який присвоюється ко жному окремо визначеному об' єкту нерухомого майна, який н е повторюється на всій терит орії України і залишається н езмінним протягом усього час у існування цього об'єкта, фак тично є складовою частиною н азви земельної ділянки, який дозволяє здійснити її відок ремленість.

Згідно п.1.13 Інструкції про по рядок складання, видачі, реєс трації і зберігання державни х актів на право власності на земельну ділянку і право пос тійного користування земель ною ділянкою та договорів ор енди землі, затвердженої нак азом Держкомзему України від 04.05.1999 року № 43 із змінами та допо вненнями, складання державно го акта на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування зем ельною ділянкою при передачі земельної ділянки, що була ра ніше надана громадянам, підп риємствам, установам, органі заціям і об'єднанням громадя н всіх видів, у постійне корис тування або при переоформлен ні правоустановних документ ів на ці земельні ділянки, про водиться після відновлення м еж земельної ділянки в натур і (на місцевості) та закріплен ня їх довгостроковими межови ми знаками встановленого зра зка за затвердженою в устано вленому порядку відповідною технічною документацією.

Отже даною нормою у разі пр и складанні державного акту на право власності чи постій ного користування земельною ділянкою передбачений обов' язок по відновленню меж земе льної ділянки в натурі (на міс цевості) та закріпленню їх до вгостроковими межовими знак ами встановленого зразка за затвердженою в установленом у порядку відповідною техніч ною документацією.

Згідно п. 2.3 вказаної Інструк ції межі земельних ділянок, щ о передаються або надаються у власність чи у користуван ня, відновлюються або перен осяться в натуру (на місцев ість) за наявними планово-к артографічними матеріалами . Крайні поворотні точки ко жної межі закріплюються дов гостроковими межовими зна ками встановленого зразка, крім випадків збігу вказани х поворотних точок меж з твер дими точками на місцевості.

З огляду на наведене, суд вв ажає, що державний акт, який не є оспореним та не визнаний не дійсним є належним документ ом підтверджуючим право влас ності спадкодавця на земельн у ділянку та таким, що в достат ньому обсязі визначає межі з емельної ділянки та відокре млює одну від одною земельні ділянки різного призначення , у зв' язку з чим вважає, що по зовні вимоги є обґрунтованим и та такими, що піддягають до з адоволення.

З урахуванням виклад еного, на підставі ст. ст. 1216-1218, 1225 Цивільного кодексу України, ст.ст. 2, 79, 81 Земельного кодексу У країни, керуючись ст.ст. 10, 60, 212, 215 Ц ивільного процесуального ко дексу України, суд, -

вирішив:

Позовну заяву ОС ОБА_1 до приватного нотаріу са Джанкойського районного н отаріального округу ОСОБА _2 про зобов' язання вчинит и певні дії, за участю третьої особи - Побєдненської сільсь кої ради Джанкойського район у Автономної Республіки Крим - задовольнити.

Зобов' язати приватн ого нотаріуса Джанкойського районного нотаріального окр угу ОСОБА_2 видати ОСОБ А_1 свідоцтво про право на с падщину на земельну ділянку , призначену для індивідуаль ного житлового, гаражного та дачного будівництва, розташ овану за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер 0121184100:01:001:0042, на лежну спадкодавцю ОСОБА_3 на праві власності на підст аві Державного акту на право власності на земельну ділян ку серії ЯД №572421, виданого Побє дненською сільською радою Дж анкойського району АР Крим т а на земельну ділянку, призна чену для роздрібної торгівлі та комерційних послуг, розта шовану за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер 0121184100:01:001:0043, на лежну спадкодавцю ОСОБА_3 на праві власності на підст аві Державного акту на право власності на земельну ділян ку серії ЯД №572373, виданого Побє дненською сільською радою Дж анкойського району АР Крим.

Рішення може бути оскаржен о в Апеляційний суд Автономн ої Республіки Крим через Джа нкойський міськрайонний су д Автономної Республіки Крим протягом 10 днів з дня його про голошення, шляхом подання ап еляційної скарги. Особи, які б рали участь у справі, але не бу ли присутні у судовому засід анні під час проголошення су дового рішення, можуть подат и апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання копії ц ього рішення.

Суддя Н. А. Старова

Дата ухвалення рішення09.11.2011
Оприлюднено28.12.2011
Номер документу20155157
СудочинствоЦивільне
Сутьводиться після відновлення м еж земельної ділянки в натур і (на місцевості) та закріплен ня їх довгостроковими межови ми знаками встановленого зра зка за затвердженою в устано вленому порядку відповідною технічною документацією. Отже даною нормою у разі пр и складанні державного акту на право власності чи постій ного користування земельною ділянкою передбачений обов' язок по відновленню меж земе льної ділянки в натурі (на міс цевості) та закріпленню їх до вгостроковими межовими знак ами встановленого зразка за затвердженою в установленом у порядку відповідною техніч ною документацією. Згідно п. 2.3 вказаної Інструк ції межі земельних ділянок, щ о передаються або надаються у власність чи у користуван ня, відновлюються або перен осяться в натуру (на місцев ість) за наявними планово-к артографічними матеріалами . Крайні поворотні точки ко жної межі закріплюються дов гостроковими межовими зна ками встановленого зразка, крім випадків збігу вказани х поворотних точок меж з твер дими точками на місцевості. З огляду на наведене, суд вв ажає, що державний акт, який не є оспореним та не визнаний не дійсним є належним документ ом підтверджуючим право влас ності спадкодавця на земельн у ділянку та таким, що в достат ньому обсязі визначає межі з емельної ділянки та відокре млює одну від одною земельні ділянки різного призначення , у зв' язку з чим вважає, що по зовні вимоги є обґрунтованим и та такими, що піддягають до з адоволення. З урахуванням виклад еного, на підставі ст. ст. 1216-1218, 1225 Цивільного кодексу України, ст.ст. 2, 79, 81 Земельного кодексу У країни, керуючись ст.ст. 10, 60, 212, 215 Ц ивільного процесуального ко дексу України, суд

Судовий реєстр по справі —2-1967/11

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Іванцова Н. К.

Ухвала від 03.07.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Ухвала від 23.02.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Постанова від 18.01.2022

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Орловська Н. В.

Постанова від 18.01.2022

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Орловська Н. В.

Постанова від 18.01.2022

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Орловська Н. В.

Постанова від 18.01.2022

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Орловська Н. В.

Ухвала від 10.01.2022

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Орловська Н. В.

Ухвала від 10.01.2022

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Орловська Н. В.

Ухвала від 13.12.2021

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Орловська Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні