Постанова
від 15.12.2011 по справі 2а-14872/11/0170/6
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

вул. Севастопольська, 43,  м. Сімферополь, Автономна Республіка Крим, Україна,  95013

        

ПОСТАНОВА

Іменем України

15 грудня 2011 р.  

Справа №2а-14872/11/0170/6

   (09:58)

Окружний  адміністративний суд Автономної Республіки Крим у складі:

головуючого судді Латиніна Ю.А.,  

при секретарі Кожевніковій І.С.,

за участю представника позивача – ОСОБА_1, довіреність №93 від 27.01.11р.,

розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Прокурора Київського району м. Сімферополя   в інтересах держави в особі Відокремленого підрозділу "Держенергонагляд у Кримському регіоні"    

до Воїнської сільської ради Красноперекопського району              

про стягнення штрафу

Суть спору: прокурор Київського району м. Сімферополь АР Крим в інтересах держави в особі Відокремленого підрозділу "Держенергонагляд у Кримському регіоні" звернувся до Окружного адміністративного суду АР Крим з адміністративним позовом про стягнення з Воїнської сільської ради Красноперекопського району1020,00 грн. штрафу за порушення законодавства про електроенергетику.

Прокурор у судове засідання не з’явився, про розгляд справи сповіщений належним чином.

Представник позивача, у судовому засіданні 15.12.2011 року, на позовних вимогах наполягав, з підстав, викладених у позовній заяві.  

Представник відповідача у судове засідання не з’явився, надав клопотання про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги визнав у повному обсязі.

У зв'язку з тим, що необхідних для вирішення спору доказів, наявних в матеріалах справи достатньо, суд вважає можливим розглядати справу за відсутністю прокурора та відповідача.

Розглянув матеріали справи, дослідив докази, надані сторонами, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд -  

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до положень ст.17 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно - правові спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених Конституцією та законами України. Згідно з ст.50 КАС України громадяни України, іноземці чи особи без громадянства, їх об'єднання, юридичні особи, які не є суб'єктами владних повноважень, можуть бути відповідачами лише за адміністративним позовом суб'єкта владних повноважень в інших випадках, встановлених законом. Прикладом "інших справ у випадках, встановлених законом" можуть бути справи про застосування адміністративно-господарських санкцій (глава 27 ГКУ), які згідно із законом застосовуються у судовому порядку.

Статтею 216 Господарського кодексу України визначено, що учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором. Пунктом 3 статті 217 Господарського кодексу України передбачено, що, крім зазначених у частині другій цієї статті господарських санкцій, до суб'єктів господарювання за порушення ними правил здійснення господарської діяльності застосовуються адміністративно-господарські санкції. При цьому статтею 238 Господарського кодексу України прямо передбачено, що за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності до суб'єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративно-господарські санкції. А частиною 2 вказаної статті визначено, що види адміністративно-господарських санкцій, умови та порядок їх застосування визначаються цим Кодексом, іншими законодавчими актами.

Правові, економічні та організаційні засади діяльності в електроенергетиці та регулювання відносин, пов'язаних з виробництвом, передачею, постачанням і використанням енергії, забезпеченням енергетичної безпеки України, конкуренцією та захистом прав споживачів і працівників галузі передбачені Законом України  “Про електроенергетику”від 16.10.1997, № 575/97-ВР (далі - Закон).

Одними з головних засад державної політики в сфері електроенергетики відповідно до ст. 5 Закону є створення умов безпечної експлуатації об'єктів електроенергетики, додержання єдиних державних норм, правил і стандартів всіма суб'єктами відносин, пов'язаних з виробництвом, передачею, постачанням і використанням енергії, забезпечення відповідальності енергопостачальників та споживачів.

Відповідно до ст. 9 Закону державний нагляд в електроенергетиці здійснюють Державна інспекція з експлуатації електричних станцій і мереж та Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, та інші органи, визначені законодавством України. Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії здійснює нагляд за електричними і тепловикористовуючими установками та тепловими мережами споживачів та суб'єктів електроенергетики.

Державні інспектори з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії мають право: давати споживачам та суб'єктам електроенергетики обов'язкові для виконання приписи про усунення порушень нормативно-правових актів; давати споживачам та суб'єктам електроенергетики приписи про приведення засобів обліку, контролю та регулювання споживання електричної і теплової енергії у відповідність з нормами, правилами і стандартами в електроенергетиці; надавати приписи щодо неприпустимості продовження експлуатації електричних і тепловикористовуючих установок споживачів, якщо це створює загрозу життю обслуговуючого персоналу, здоров'ю населення; застосовувати в установленому законодавством України порядку санкції до суб'єктів господарської діяльності за порушення нормативно-правових актів та складати протоколи про адміністративні правопорушення.

ВП “Держенергонагляд у Кримському регіоні” створено відповідно до “Положення про відокремлений підрозділ “Держенергонагляд у Кримському регіоні”Державного підприємства НЕК “Укренерго”, затвердженого наказом НЕК “Укренерго”від 20.02.2006 року № 63 “Про утворення відокремлених підрозділів НЕК “Укренерго”і здійснює свою діяльність у складі ДП НЕК “Укренерго”.

Відповідно до Положення метою і завданням ВП “Держенергонагляд у Кримському регіоні” є сприяння забезпеченню належного функціонування об’єднаної енергетичної системи України, сфери теплопостачання, енергетичної безпеки держави й здійснення контролю за дотриманням суб’єктами електроенергетики, суб’єктами відносин у сфері теплопостачання і споживачами електричної енергії, вимог нормативно –правових і нормативно –технічних актів у сфері виробництва, поставки й споживання електричної та теплової енергії.

Таким чином, судом встановлено, що ВП “Держенергонагляд у Кримському регіоні”, реалізуючи свої завдання та функції у відносинах з фізичними та юридичними особами, є органом виконавчої влади та, відповідно, суб’єктом владних повноважень.

Захист прав споживачів електричної енергії, а також механізм реалізації захисту цих прав регулюються Законами України “Про електроенергетику”, “Про захист прав споживачів”, “Про захист економічної конкуренції”, “Про енергозбереження”, іншими нормативно-правовими актами.

Обов’язки і відповідальність споживачів електричної енергії передбачені ст. 26 Закону України “Про електроенергетику”№ 575/97-ВР від 16.10.1997р. зі змінами та доповненнями.

Споживач енергії зобов'язаний додержуватись вимог нормативно-технічних документів та договору про постачання енергії. Безпечну експлуатацію енергетичних установок споживача та їх належний технічний стан забезпечує сам споживач. Споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та правил користування електричною і тепловою енергією та виконання приписів державних інспекцій з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії згідно із законодавством України. Правила користування електричною і тепловою енергією для населення затверджуються Кабінетом Міністрів України (ч. 1-4 ст. 26 Закону).

Споживач забезпечує безперешкодний доступ відповідальних представників енергопостачальника, підприємства, що здійснює передачу електричної енергії, до власних електричних установок для контролю за рівнем споживання електричної енергії, а також для виконання відключення та обмеження споживання відповідно до встановленого порядку. В разі перешкоди у доступі зазначених представників до електричних установок споживача посадові особи такого споживача несуть відповідальність відповідно до закону (ч. 9 ст. 29 Закону).

Правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність (ст. 27 Закону).

Суб'єкти господарської діяльності несуть відповідальність за правопорушення в електроенергетиці у тому числі: за ухилення від виконання або несвоєчасне виконання рішень чи приписів Національної комісії регулювання електроенергетики України, Державної інспекції з експлуатації електричних станцій і мереж, Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії та порушення умов ліцензій - штраф у розмірі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ч. 3 ст. 27 Закону).

Національна комісія регулювання електроенергетики України, державні інспектори з експлуатації електричних станцій і мереж, державні інспектори з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії на підставі акта перевірки, оформленого в установленому порядку, за наявності порушень, передбачених цією статтею, видають у межах своєї компетенції суб'єктам господарської діяльності постанови про накладення штрафів за встановленою формою (ч. 4 ст. 27 Закону).

Порядок накладення на суб'єктів господарювання штрафів за порушення законодавства в галузі електроенергетики та сфері теплопостачання передбачений відповідним Положенням про порядок накладення на суб'єктів господарювання штрафів за порушення законодавства в галузі електроенергетики та сфері теплопостачання, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України 21 липня 1999 року № 1312 (далі –Положення).

Згідно з п. 7 Положення рішення про накладення штрафу приймається на підставі акта перевірки суб'єкта господарювання, складеного посадовими особами НКРЕ, та акта перевірки (протоколу) суб'єкта господарювання, складеного посадовими особами Державної інспекції з експлуатації електричних станцій і мереж або Держенергонагляду.

Відповідно до п. 8 Положення рішення про накладення штрафу оформляється постановою НКРЕ, Державної інспекції з експлуатації електричних станцій та мереж і постановою (розпорядженням) Держенергонагляду.

Пунктом 9 Положення передбачено, що постанова або розпорядження про накладення штрафу складається у двох примірниках. Перший примірник постанови або розпорядження залишається в органі, який її оформив. Другий примірник у 3-денний термін після оформлення постанови або розпорядження надсилається (видається повноважному представнику) для сплати штрафу суб'єкту господарювання.

Судом встановлено, що приписом Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії у Кримському регіоні № 04/05-35-001 від 12.01.2011 року ( а. с. 5) на підставі ст. 4 Закону України "Про основні засади державного нагляду ( контролю) у сфері господарської діяльності", ст. 9 Закону України “Про електроенергетику”, ст. 14 Закону України "Про теплопостачання" Воїнській сільській раді Красноперекопського району зобов'язано усунути порушення вимог чинного законодавства в сфері електроенергетики в строки, вказані в припису.

В приписі зазначено, що письмову інформацію про виконання кожного пункту припису необхідно подавати не пізніше трьох робочих днів після закінчення терміну його виконання листом чи за факсом. Про виконання припису в цілому інспекцію необхідно повідомити до 01.04.2011 року (а.с.6)

Відповідача було попереджено про відповідальність у вигляді штрафу за невиконання чи несвоєчасне виконання припису відповідно до ст. 27 Закону України “Про електроенергетику”, ст. 31 Закону України "Про теплопостачання".

Припис був отриманий відповідачем, про що свідчить підпис на бланку припису (а.с.6).

10.06.2011 р. старшим державним інспектором з енергетичного нагляду Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії у Кримському регіоні відповідно до ст. 4 Закону України “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”, ст. 9 Закону України “Про електроенергетику”, ст. 14 Закону України "Про теплопостачання" було проведено позапланову перевірку відповідача  щодо виконання вимог Припису № 04/05-35-001 від 12.01.2011 р., в результаті якої було встановлено невиконання ним цього Припису в частині пунктів № 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 15

За результатами перевірки було складено Акт перевірки (протокол) № 04/05-35-006 від 10.06.2011 року ( а. с. 7-8).

На підставі зазначеного акту перевірки, відповідно до Положення про порядок накладення на суб'єктів господарської діяльності штрафів за порушення законодавства про електроенергетику, затвердженого постановою КМУ від 21.07.1999 року № 1312 представником позивача, 27.07.2011р. позивачем винесена постанова № 196 кр про накладення на відповідача штрафу у розмірі 1020,00 грн. за порушення ст. 27 Закону України “Про електроенергетику”та ст. 31  Закону України “Про теплопостачання”в частині невиконання Припису Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії (а.с.4).

Таким чином до відповідача була застосована штрафна санкція за порушення законодавства про електроенергетику та теплопостачання шляхом винесення позивачем постанови № 196 кр від 27.07.2011р., тобто в межах шестимісячного строку, передбаченого ст.250 ГК України.

Згідно з п. 10 Положення суб'єкт господарювання сплачує штраф за порушення законодавства в галузі електроенергетики протягом 30 днів з дня прийняття постанови (розпорядження) про його накладення, а за порушення законодавства у сфері теплопостачання - у 15-денний строк з дня прийняття постанови (розпорядження) про його накладення.

Відповідно до п. 11 Положення рішення про накладення на суб'єктів господарювання штрафів може бути оскаржене в установленому законом порядку.

Відповідач доказів про оскарження постанови №196 кр від 27.07.2011 року не надав.

Відповідно до положень ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Приймаючи до уваги те, що відповідач не надав доказів сплати  штрафу у розмірі 1020,00 грн., суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ч.4 ст.94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а  відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються. Враховуючи, що позивач не здійснював судових витрат по справі, судові витрати стягненню з відповідача не підлягають.

Під час судового засідання, яке відбулось 15.12.2011 р. були оголошені вступна та резолютивна частини постанови. Відповідно до ст. 163 КАС України  постанову складено 19.12.2011 року.

Керуючись ст. ст. 160-163, ст. 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

1.          Позов задовольнити.

2.          Стягнути з Воїнської сільської ради Красноперекопського району (96033, Краснопере5копський район, с. Воїнка, вул. Леніна, 54, ідентифікаційний код 04367950) у дохід Державного бюджету Красноперекопського району (код платежу 21081100 "Адміністративні штрафи та інші санкції", п/р 31115106700151, МФО 824026, код ЗКПО 34740735, банк одержувача: Управління Державного казначейства в АР Крим м. Сімферополь) штраф у розмірі 1020,00 грн. за постановою № 196 кр від 27.07.2011 року.

Постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну частину постанови або справу розглянуто у порядку письмового провадження, постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі неподання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі проголошення вступної та резолютивної частини постанови або розгляду справи у порядку письмового  провадження, апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Севастопольського апеляційного адміністративного суду.

 

Суддя                                                                          Латинін Ю.А.

           

Дата ухвалення рішення15.12.2011
Оприлюднено28.12.2011
Номер документу20199882
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-14872/11/0170/6

Постанова від 15.12.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Латинін Ю.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні