Постанова
від 24.11.2011 по справі 2а/0570/19968/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

Україна  

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

   

 24 листопада 2011 р.                                                             справа № 2а/0570/19968/2011

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови:  < година > 

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді  Масло І.В.

при секретарі          Грішаєві Є.Є.

Державної податкової інспекції у Володарському районі Донецької області до виробничого кооперативу «Коттеджне містечко «Лісна долина» про припинення юридичної особи, -

В  С Т А Н О В И В:

Державна податкова інспекція у Володарському районі Донецької області звернулась до суду з позовом до виробничого кооперативу «Коттеджне містечко «Лісна долина» про припинення юридичної особи, мотивуючи свої вимоги тим, що зазначена юридична особа зареєстрована 22.10.2010 та перебуває на обліку в податковій інспекції як платник податків. З моменту реєстрації відповідачем не подавалася звітність щодо обчислення і сплати податків і інших обов’язкових платежів. Заборгованості перед бюджетом відповідач не має. Просили припинити юридичну особу виробничого кооперативу «Коттеджне містечко «Лісна долина»  (а.с. 2).

Представник позивача у судове засідання не з’явився, надіслав клопотання з проханням розглянути справу за його відсутності. Також у клопотанні вказав, що позовні вимоги підтримує у повному обсязі. За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності представника позивача на підставі наявних у справі доказів.

Представник відповідача у судове засідання повторно не з’явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся судом належним чином, що підтверджується поштовими повідомленнями про вручення судових повісток. Заяв про відкладення розгляду справи або про розгляд справи за його відсутності до суду не надходило. За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності представника відповідача на підставі наявних у справі доказів.

Заслухавши представника позивача, дослідивши надані докази та оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, суд встановив наступне.

Виробничий кооператив «Коттеджне містечко «Лісна долина» зареєстровано як юридична особа 22.10.2010 Володарською районною державною адміністрацією Донецької області, включено до ЄДРПОУ за № 37077278 (а.с. 6-7, 8-10). 26.10.2011 відповідач взятий на облік до ДПІ у Володарському районі Донецької області як платник податків (а.с. 4).

Відповідно до ч. 6 ст. 59 Господарського кодексу України суб'єкт господарювання ліквідується, у тому числі, у разі скасування його державної реєстрації у випадках, передбачених законом.

Частиною 2 статті 247 Господарського кодексу України визначено, що скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання провадиться за рішенням суду, що є підставою для ліквідації даного суб'єкта господарювання відповідно до статті 59 цього Кодексу.

Крім того, ст. 110 Цивільного кодексу України також передбачена ліквідація юридичної особи за рішенням суду у випадках, встановлених законом.

У відповідності до ст. 29 Закону України «Про кооперацію», кооператив ліквідується, у тому числі, за рішенням суду.

Пунктом 20.1 ст. 20, пунктом 67.2 статті 67 Податкового кодексу України передбачено право органів державної податкової служби в установленому законом порядку звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців.

Відповідно до п. 3 ст. 10 Закону України „Про державну податкову службу” ДПІ у Володарському районі Донецької області уповноважена здійснювати контроль за своєчасністю подання платниками податків бухгалтерських звітів і балансів, податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків, інших платежів, а також перевіряють достовірність цих документів щодо правильності визначення об'єктів оподаткування і обчислення податків, інших платежів.

Частиною другою статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" передбачені підстави для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема: неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Отже, з урахуванням наведених норм, органи державної податкової служби у випадку неподання суб’єктом господарювання протягом року податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону мають право звернутись до суду із позовом щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи.

Згідно з актом про ненадання податкової звітності № 10/2011 від 27.10.2011 відповідач не подає податкову звітність з моменту реєстрації, тобто більше року (а.с. 11).

Як вбачається з довідки ДПІ у Володарському районі Донецької області про відсутність заборгованості з податків і зборів № 12448/10/19-113-1 від 13.10.2011, відповідач станом на 12.10.2011 заборгованості з платежів перед бюджетом не має (а.с. 3).

Таким чином, оскільки судом встановлено, що Виробничий кооператив «Коттеджне містечко «Лісна долина» не подає протягом року органам державної податкової служби документи фінансової звітності відповідно до закону, суд приходить до висновку про необхідність припинення цієї юридичної особи.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України, судові витрати з відповідача не  підлягають стягненню.

Згідно  ч. 1 ст. 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців”, суд, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення. Дата надходження відповідного судового рішення вноситься державним реєстратором до журналу обліку реєстраційних дій.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 8 - 11, 158 - 163 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов Державної податкової інспекції у Володарському районі Донецької області до виробничого кооперативу «Коттеджне містечко «Лісна долина» про припинення юридичної особи - задовольнити.

Припинити юридичну особу – виробничий кооператив «Коттеджне містечко «Лісна долина»  (ЄДРПОУ 37077278; юридична адреса: 87000, Донецька область, Володарський район, смт. Володарське, вул. Подлісна, буд. 2В).

Копію постанови у день набрання нею законної сили направити державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення.

Постанова постановлена у нарадчій кімнаті та проголошено її повний текст у судовому засіданні 24 листопада 2011 року.

Апеляційну скаргу на постанову може бути подано до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня проголошення постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

  

Суддя                                                                                      Масло І.В.

Дата ухвалення рішення24.11.2011
Оприлюднено29.12.2011
Номер документу20211231
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/19968/2011

Постанова від 24.11.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Масло І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні