Постанова
від 05.12.2011 по справі 2а/0570/21806/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 грудня 2011 р. справа № 2а/0570/21806/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: < година >

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Логойди Т. В.

при секретарі Чегрин ець А.М.

з участю представника поз ивача Скакун С.О.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни у Ворошиловському район і міста Донецька до товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Підприємство «Екологія » про стягнення заборгованос ті по внескам на загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування,

в с т а н о в и в :

У листопаді 2011 року Управлін ня Пенсійного фонду України у Ворошиловському районі міс та Донецька звернулося до су ду з вказаним адміністративн им позовом, в якому зазначало , що товариство з обмеженою ві дповідальністю «Підприємст во «Екологія» як платник стр ахових внесків на загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування перебуває у нь ого на обліку.

В порушення вимог Закону Ук раїни «Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання» страхувальником не спл ачені внески на загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування за період з жовтн я 2007 року по січень 2008 року в сум і 2 300,51 грн. Враховуючи часткову сплату заборгованості відпо відачем в розмірі 478,26 грн., прос ив стягнути з нього заборгов аність зі сплати страхових в несків в розмірі 1 822,25грн.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги. Просив задовол ьнити позов.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, про час і місце розгляду сп рави повідомлявся належним ч ином. Причин неявки суду не по відомив, заяв про відкладенн я розгляду справи не надсила в.

Враховуючи наведене суд ви рішує справу на підставі ная вних у ній доказів.

Судом встановлено, що товар иство з обмеженою відповідал ьністю «Підприємство «Еколо гія» є юридичною особою і як п латник страхових внесків на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування пер ебуває на обліку в Управлінн і Пенсійного фонду України у Ворошиловському районі міст а Донецька.

Відповідачем складені та п одані до територіального Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни розрахунки сум страхови х внесків на загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування, у яких зазначені само стійно обчислені суми страхо вих внесків за період з жовтн я 2007 року по січень 2008 року, по як им після часткової сплати ст рахових внесків в сумі 478,26 грн. утворилася заборгованість - не сплаченою залишається су ма в розмірі 1 822,25 грн.

Відповідач протягом встан овленого законом строку суму страхових внесків, що зазнач ена у поданих ним розрахунка х, своєчасно та в повному обся зі не сплатив.

Сума заборгованості відоб ражена в картках особового р ахунку страхувальника.

На суму заборгованості сфо рмовано вимогу від 05 травня 2011 року №111/03-23/4, яку направлено на а дресу відповідача, однак заб оргованість сплачено не було .

Перевіривши матеріали спр ави, вирішивши питання чи мал и місце обставини, якими обґр унтовувалися вимоги та запер ечення, та якими доказами вон и підтверджуються, чи є інші ф актичні дані, які мають значе ння для вирішення справи, та д окази на їх підтвердження, як у правову норму належить зас тосувати до цих правовідноси н, суд приходить до висновку п ро те, що позов підлягає задов оленню з таких підстав.

З 01 січня 2011 року набрав чинно сті Закон України «Про збір т а облік єдиного внеску на заг альнообов'язкове державне со ціальне страхування», яким в ведено єдиний внесок на зага льнообов'язкове державне соц іальне страхування та який в изначає правові та організац ійні засади забезпечення збо ру та обліку вказаного внеск у, умови та порядок його нарах ування і сплати та повноваже ння органу, що здійснює його з бір та ведення обліку.

Відповідно до ч. 7 розділу VIII « Прикінцеві та перехідні поло ження» Закону України «Про з бір та облік єдиного внеску н а загальнообов'язкове держав не соціальне страхування» ст ягнення заборгованості із сп лати страхових внесків за ді ючими видами загальнообов'яз кового державного соціально го страхування та сум штрафн их санкцій, нарахованих та/аб о не сплачених у період до 1 сі чня 2011 року, в тому числі страхо вих внесків, строк сплати яки х на 1 січня 2011 року не настав, зд ійснюється фондами загально обов'язкового державного соц іального страхування відпов ідно до законодавства, що дія ло на момент виникнення тако ї заборгованості або застосу вання штрафних санкцій.

На період до повного стягне ння заборгованості із сплати страхових внесків за діючим и видами загальнообов'язково го державного соціального ст рахування та сум штрафних са нкцій, нарахованих та/або не с плачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нараховани х внесків, строк сплати яких н а 1 січня 2011 року не настав, та ві дповідних штрафних санкцій з а фондами загальнообов'язков ого державного соціального с трахування зберігаються пов новаження щодо контролю за п равильністю нарахування, сво єчасністю сплати страхових в несків, застосування фінансо вих санкцій, якими вони були н аділені до набрання чинності цим Законом.

Аналогічні положення міст яться в Інструкції про поряд ок обчислення і сплати страх увальниками та застраховани ми особами внесків на загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування до Пенсійног о фонду України, затверджено ї постановою правління Пенсі йного фонду України від 19 груд ня 2003 року № 21-1 відповідно до Зак ону України «Про загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування».

Так, відповідно до пп. 8.1. Інст рукції стягнення заборгован ості із сплати внесків на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування та сум шт рафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період д о 1 січня 2011 року, в тому числі ст рахових внесків, строк сплат и яких на 1 січня 2011 року не наст ав, здійснюється відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заб оргованості, або застосуванн я штрафних санкцій.

Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з відп овідача як страхувальника за боргованості по внескам на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування, нар ахованих до Пенсійного фонду України за період до 1 січня 2011 року.

Пунктом 2.1. Положення про упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в районах, містах і район ах у містах, затвердженого по становою правління Пенсійно го фонду України від 30 квітня 2002 року №8-2, серед основних завд ань управління визначено зби рання та акумулювання в райо ні (місті) внесків на загально обов'язкове державне пенсійн е страхування та інших кошті в, призначених для пенсійног о забезпечення, ведення їх об ліку.

Відповідно до ст. 17 Закону Ук раїни «Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання» страхувальник зобов'яз аний, зокрема, нараховувати, о бчислювати і сплачувати в ус тановлені строки та в повном у обсязі страхові внески.

Частинами 4-6 ст. 20 вказаного З акону визначено, що сплата ст рахових внесків здійснюєтьс я виключно в грошовій формі ш ляхом внесення відповідних с ум страхових внесків до солі дарної системи на банківські рахунки виконавчих органів Пенсійного фонду.

Страхові внески сплачують ся страхувальниками шляхом п ерерахування безготівкових сум з їх банківських рахункі в.

Страхувальники - фізичні ос оби, які не мають банківських рахунків, сплачують страхов і внески шляхом готівкових р озрахунків через банківські установи.

Страхувальники зобов'язан і сплачувати страхові внески , нараховані за відповідний б азовий звітний період, не піз ніше ніж через 20 календарних д нів із дня закінчення цього п еріоду.

Згідно з ч. 12 ст. 20 Закону страх ові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового с тану платника страхових внес ків.

Відповідно до Закону Украї ни «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня» постановою правління Пен сійного фонду України від 19 гр удня 2003 року № 21-1 затверджено Ін струкцію про порядок обчисле ння і сплати страхувальникам и та застрахованими особами внесків на загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання до Пенсійного фонду Укр аїни.

Пунктом 11.11 вказаної Інструк ції передбачено, що платники , зазначені в підпункті 2.1.1 пунк ту 2.1 цієї Інструкції, щомісяц я складають у двох примірник ах розрахунок суми страхових внесків на загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання, у якому зазначають сам остійно обчислені суми страх ових внесків, за формою згідн о з додатком 23 цієї Інструкції (рядок 8 розрахунку).

Відповідно до ч. 2 ст. 106 Закону України «Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування» суми страхових внес ків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувал ьниками у строки, визначені с таттею 20 цього Закону, в тому ч ислі обчислені територіальн ими органами Пенсійного фонд у у випадках, передбачених ча стиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроч еною заборгованістю із сплат и страхових внесків (далі - нед оїмка) і стягуються з нарахув анням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Відповідно до абз. 8 ч. 3 ст. 106 вк азаного Закону у разі зверне ння органу Пенсійного фонду з позовом про стягнення недо їмки до суду передбачені зак онодавством заходи досудово го врегулювання спорів не за стосовуються.

Частиною 15 ст. 106 Закону визна чено, що строк давності щодо с тягнення недоїмки, пені та шт рафів не застосовується.

Оскільки відповідач протя гом встановленого законом ст року суму страхових внесків на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування, що зазначена у поданих ним ро зрахунках, своєчасно та в пов ному обсязі не сплатив, тому в иходячи з вимог законодавств а вона підлягає стягненню.

Керуючись статтями 23, 94, 162, 163 Ко дексу адміністративного суд очинства України, суд

п о с т а н о в и в :

Позов Управління Пенсійно го фонду України у Ворошилов ському районі міста Донецька до товариства з обмеженою ві дповідальністю «Підприємст во «Екологія» про стягнення заборгованості по внескам на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування зад овольнити.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Пі дприємство «Екологія» (код Є ДРПОУ 32628405) на користь Управлін ня Пенсійного фонду України у Ворошиловському районі міс та Донецька (р/р 256033012000 у Донецько му обласному управлінні ВАТ «Державний ощадний банк Укра їни», МФО 335106, ЄДРПОУ 20377072) заборго ваність по внескам на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування в сумі 1 82 2 (одна тисяча вісімсот двадця ть дві) грн. 25 (двадцять п' ять) коп.

Постанова набирає законно ї сили у строк та у порядку, що визначені статтею 254 КАС Укра їни, і може бути оскаржена до Д онецького апеляційного адмі ністративного суду через суд першої інстанції у порядку, в изначеному статтею 186 КАС Укра їни, шляхом подачі апеляційн ої скарги протягом десяти дн ів з дня отримання копії пост анови.

Суддя Логойда Т. В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.12.2011
Оприлюднено29.12.2011
Номер документу20211437
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/21806/2011

Постанова від 05.12.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Логойда Т. В.

Ухвала від 16.11.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Логойда Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні