Постанова
від 15.12.2011 по справі 2а/0570/22962/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 грудня 2011 р. справа № 2а/0570/22962/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: < година >

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Логойди Т. В.

при секретарі Чегрин ець А.М.

з участю представника поз ивача Іванова І.Ю.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Від ділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхуван ня від нещасних випадків на в иробництві та професійних за хворювань України в місті Кр аматорську Донецької област і до товариства з обмеженою в ідповідальністю «Інвестиці йно-промислова компанія «Кра снолиманська» про стягнення заборгованості по страховим внескам,

в с т а н о в и в :

У грудні 2011 року Відділення виконавчої дирекції Фонду со ціального страхування від не щасних випадків на виробницт ві та професійних захворюван ь України в місті Краматорсь ку Донецької області звернул ося до суду з вказаним адміні стративним позовом, в якому з азначало, що товариство з обм еженою відповідальністю «Ін вестиційно-промислова компа нія «Краснолиманська» страх ові внески до Фонду соціальн ого страхування від нещасних випадків на виробництві та п рофесійних захворювань Укра їни сплачуються з прострочен ням, а саме, станом на 01 жовтня 2 011 року виникла недоїмка по ст раховим внескам в розмірі 185,67 г рн.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги. Пояснив, що недо їмка виникла на підставі нес плати заборгованості по стра ховим внескам за період до 01 с ічня 2011 року, що відображено у з віті щодо сплати заборговано сті зі сплати страхових кошт ів до Фонду соціального стра хування від нещасних випадкі в на виробництві та професій них захворювань України за д ругий квартал 2011 року. Просив з адовольнити позов.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, про час і місце розгляду сп рави повідомлявся належним ч ином. Причин неявки суду не по відомив, заяв про відкладенн я розгляду справи не надсила в.

Враховуючи наведене суд ви рішує справу на підставі ная вних у ній доказів.

Судом встановлено, що товар иство з обмеженою відповідал ьністю «Інвестиційно-промис лова компанія «Краснолиманс ька» є юридичною особою та як платник страхових внесків з ареєстроване у Відділенні ви конавчої дирекції Фонду соці ального страхування від неща сних випадків на виробництві та професійних захворювань України в місті Краматорську Донецької області.

Як вбачається зі звіту щодо сплати заборгованості зі сп лати страхових коштів до Фон ду соціального страхування в ід нещасних випадків на виро бництві та професійних захво рювань України за 2 квартал 2011 р оку, у відповідача існував за лишок заборгованості зі спла ти страхових внесків на кіне ць звітного кварталу в розмі рі 185,67 грн., яка пов`язана з несво єчасною виплатою заробітної плати в розмірі 36 625 грн.

Перевіривши матеріали спр ави, вирішивши питання чи мал и місце обставини, якими обґр унтовувалися вимоги та запер ечення, та якими доказами вон и підтверджуються, чи є інші ф актичні дані, які мають значе ння для вирішення справи, та д окази на їх підтвердження, як у правову норму належить зас тосувати до цих правовідноси н, суд приходить до висновку п ро те, що позов підлягає задов оленню з таких підстав.

Відповідно до ст. 46 Конститу ції України громадяни мають право на соціальний захист, я ке гарантується загальнообо в'язковим державним соціальн им страхуванням за рахунок с трахових внесків громадян, п ідприємств, установ і органі зацій, а також бюджетних та ін ших джерел соціального забез печення; створенням мережі д ержавних, комунальних, прива тних закладів для догляду за непрацездатними.

З 01 січня 2011 року набрав чинно сті Закон України «Про збір т а облік єдиного внеску на заг альнообов'язкове державне со ціальне страхування», яким в ведено єдиний внесок на зага льнообов'язкове державне соц іальне страхування та який в изначає правові та організац ійні засади забезпечення збо ру та обліку вказаного внеск у, умови та порядок його нарах ування і сплати та повноваже ння органу, що здійснює його з бір та ведення обліку.

Відповідно до ч. 7 розділу VIII « Прикінцеві та перехідні поло ження» Закону України «Про з бір та облік єдиного внеску н а загальнообов'язкове держав не соціальне страхування» ст ягнення заборгованості із сп лати страхових внесків за ді ючими видами загальнообов'яз кового державного соціально го страхування та сум штрафн их санкцій, нарахованих та/аб о не сплачених у період до 1 сі чня 2011 року, в тому числі страхо вих внесків, строк сплати яки х на 1 січня 2011 року не настав, зд ійснюється фондами загально обов'язкового державного соц іального страхування відпов ідно до законодавства, що дія ло на момент виникнення тако ї заборгованості або застосу вання штрафних санкцій.

На період до повного стягне ння заборгованості із сплати страхових внесків за діючим и видами загальнообов'язково го державного соціального ст рахування та сум штрафних са нкцій, нарахованих та/або не с плачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нараховани х внесків, строк сплати яких н а 1 січня 2011 року не настав, та ві дповідних штрафних санкцій з а фондами загальнообов'язков ого державного соціального с трахування зберігаються пов новаження щодо контролю за п равильністю нарахування, сво єчасністю сплати страхових в несків, застосування фінансо вих санкцій, якими вони були н аділені до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до п. 7 розділу VIII « Прикінцеві та перехідні поло ження» Закону України «Про з бір та облік єдиного внеску н а загальнообов'язкове держав не соціальне страхування» пр авлінням Фонду соціального с трахування від нещасних випа дків на виробництві та профе сійних захворювань України п рийнято постанову від 30 листо пада 2010 року № 31 «Про порядок ст ягнення та обліку заборгован ості зі сплати страхових вне сків до Фонду соціального ст рахування від нещасних випад ків на виробництві та профес ійних захворювань України», п. 2 якої установлено, що стягн ення заборгованості зі сплат и страхових внесків за загал ьнообов'язковим державним со ціальним страхуванням від не щасних випадків на виробницт ві та професійних захворюван ь, сум штрафних санкцій, нарах ованих та/або не сплачених до 1 січня 2011 року, в тому числі стр ахових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не наста в, і контроль за правильністю нарахування, своєчасністю с плати страхових внесків, зас тосування фінансових санкці й на період до повного стягне ння заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду с оціального страхування від н ещасних випадків на виробниц тві та професійних захворюва нь України (далі - Фонд) та нада ння страхувальниками за підс умками 2010 року розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових вне сків та витрачання коштів Фо нду і відомості розподілу чи сельності працівників, річно го фактичного обсягу реалізо ваної продукції (робіт, послу г) за видами економічної діял ьності здійснюються відпові дно до Інструкції про порядо к перерахування, обліку та ви трачання страхових коштів Фо нду соціального страхування від нещасних випадків на вир обництві та професійних захв орювань України, затверджено ї постановою правління Фонду від 12 липня 2007 року №36.

Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з відп овідача як страхувальника за боргованості зі сплати страх ових внесків, яка утворилася за період до 01 січня 2011 року.

Згідно з пп. 8.1 п. 8 Інструкції п ро порядок перерахування, об ліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального ст рахування від нещасних випад ків на виробництві та профес ійних захворювань України, з атвердженої постановою прав ління Фонду соціального стра хування від нещасних випадкі в на виробництві та професій них захворювань України від 12 липня 2007 року №36, яка була чинн ою та підлягала застосуванню щодо періоду, за який виникла заборгованість (яка була чин ною та підлягала застосуванн ю до 01 січня 2011 року), робочі орга ни виконавчої дирекції Фонду здійснюють контроль за прав ильністю нарахування, своєча сністю і повнотою перерахува ння та надходження страхових внесків, інших платежів до Фо нду, а також за цільовим і прав ильним витрачанням його кошт ів.

Відповідно до ч. 2 ст. 45 Закону України «Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування від нещасного випа дку на виробництві та профес ійного захворювання, які спр ичинили втрату працездатнос ті», яка була чинною та підляг ала застосуванню щодо період у, за який виникла заборгован ість (яка була чинною та підля гала застосуванню до 01 січня 2 011 року), роботодавець як страх увальник зобов' язаний був с воєчасно та повністю нарахов увати і сплачувати в установ леному порядку страхові внес ки до Фонду соціального стра хування від нещасних випадкі в.

Згідно зі ст. 47 вказаного Зак ону, яка була чинною та підляг ала застосуванню щодо період у, за який виникла заборгован ість - до 01 січня 2011 року, страх увальник здійснює страховий внесок у Фонд соціального ст рахування від нещасних випад ків у порядку і строки, які виз начаються страховиком.

Постановою Кабінету Мініс трів України від 13 вересня 2000 р оку №1423 затверджено Порядок в изначення страхових тарифів для підприємств, установ та о рганізацій на загальнообов'я зкове державне соціальне стр ахування від нещасного випад ку на виробництві та професі йного захворювання, пунктом 1 якого визначено, що з метою в изначення страхових тарифів для підприємств, установ та о рганізацій (далі - підприємст ва) на загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я від нещасного випадку на ви робництві та професійного за хворювання (далі - страхуванн я від нещасного випадку) галу зі економіки та види робіт (да лі - галузі економіки) диферен ціюються за класами професій ного ризику виробництва згід но з додатком.

Відповідно до п. п. 4.10 п. 4 Інстр укції про порядок перерахува ння, обліку та витрачання стр ахових коштів Фонду соціальн ого страхування від нещасних випадків на виробництві та п рофесійних захворювань Укра їни, затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних ви падків на виробництві та про фесійних захворювань Україн и від 12 липня 2007 року №36, яка була чинною та підлягала застосу ванню щодо періоду, за який ви никла заборгованість, розмір и страхових внесків страхува льників обчислюються, зокрем а, для роботодавців - у відсотк ах до сум фактичних витрат на оплату праці найманих праці вників, що включають витрати на виплату основної та додат кової заробітної плати, інши х заохочувальних і компенсац ійних виплат, у тому числі в на туральній формі, що визначаю ться відповідно до Закону Ук раїни «Про оплату праці», які підлягають обкладенню подат ком з доходів фізичних осіб.

Підпунктом 4.12 п. 4 Інструкції було визначено, що страхові в нески сплачуються страхувал ьниками-роботодавцями - у ден ь одержання коштів на оплату праці в установах банків. Під приємства, які здійснюють ви плату заробітної плати на по точні рахунки фізичних осіб в установах банків, сплачуют ь страхові внески до Фонду в д ень перерахування коштів на особові рахунки. У разі випла ти заробітної плати за першу половину місяця страхувальн ик одночасно з одержанням за значених сум сплачує страхов і внески, нараховані на суму ц их виплат.

Відповідно до пп. 5.1 п. 5 Інстру кції не внесені страхувальни ками у встановлений строк ст рахові внески до Фонду вважа лися недоїмкою і стягуються у порядку, передбаченому зак онодавством.

Підпунктом 5.8. п. 5 Інструкції було визначено, що при стягне нні недоїмки за платежами до Фонду строки давності не зас тосовуються.

Оскільки відповідачем не п овністю сплачені страхові вн ески до Фонду соціального ст рахування від нещасних випад ків на виробництві та профес ійних захворювань України, т ому відповідно до вимог зако нодавства, вони підлягають с тягненню в судовому порядку.

Керуючись статтями 23, 94, 162, 163 Ко дексу адміністративного суд очинства України, суд

п о с т а н о в и в :

Позов Відділення виконавч ої дирекції Фонду соціальног о страхування від нещасних в ипадків на виробництві та пр офесійних захворювань Украї ни в місті Краматорську Доне цької області до товариства з обмеженою відповідальніст ю «Інвестиційно-промислова к омпанія «Краснолиманська» п ро стягнення заборгованості по страховим внескам задово льнити.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Ін вестиційно-промислова компа нія «Краснолиманська» (код Є ДРПОУ 36091527) на користь Відділен ня виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробн ицтві та професійних захворю вань України в місті Крамато рську Донецької області (р/р 37 171400900060 в ГУ ДКУ у Донецькій облас ті, МФО 834016, код ЄДРПОУ 25968458) заборг ованість зі сплати страхових внесків в розмірі 185 (сто вісім десят п' ять) грн. 67 (шістдесят сім) коп.

Постанова набирає законно ї сили у строк та у порядку, що визначені статтею 254 КАС Укра їни, і може бути оскаржена до Д онецького апеляційного адмі ністративного суду через суд першої інстанції у порядку, в изначеному статтею 186 КАС Укра їни, шляхом подачі апеляційн ої скарги протягом десяти дн ів з дня отримання копії пост анови.

Суддя Логойда Т. В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.12.2011
Оприлюднено29.12.2011
Номер документу20212703
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/22962/2011

Постанова від 15.12.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Логойда Т. В.

Ухвала від 09.12.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Логойда Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні