Постанова
від 06.12.2011 по справі 2а/0570/21088/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

Україна  

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

   

 06 грудня 2011 р.                                                                       справа № 2а/0570/21088/2011

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови:  15-25

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого                                                  судді  Толстолуцької М.М.

при секретарі                                                  Перовій В.В.

розглянув у  відкритому судовому засіданні  адміністративну справу за позовом:

Державної податкової інспекції у Калінінському районі міста Донецька                        (м. Донецьк)

до

Союзу пенсіонерів Донецької області «Солідарність» (м. Донецьк)

про

припинення юридичної особи

за участю представників сторін:

від позивача – не з`явився

від відповідача - не з`явився

Державна податкова інспекція у Калінінському районі міста Донецька звернулась до суду з позовною заявою до Союзу пенсіонерів Донецької області «Солідарність» про припинення юридичної особи.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце судового розгляду справи був повідомлений належним чином, про що в матеріалах справи наявні відомості.

Представник відповідача у судове засідання не з’явився, про дату, час і місце судового розгляду повідомлялася належним чином. Оскільки ухвала про відкриття провадження у справі та судова повістка, направлені відповідачу рекомендованими листами за адресою його реєстрації, а саме: 83017, м. Донецьк, вул.Овнатаняна,16/а, але була повернута на адресу суду з відміткою пошти «за зазначеною адресою не приживає», суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача про судовий розгляд справи виходячи з того, що частиною 4 статті 33 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі –КАС України) передбачено, що у разі ненадання особами, які беруть участь у справі, інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або судове повідомлення надсилаються: юридичним особам та фізичним особам - підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців. У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Відповідно до ч. 4 ст. 128 КАС України, у разі неприбуття відповідача - суб'єкта владних повноважень, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин або без повідомлення ним про причини неприбуття розгляд справи не відкладається і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів. Ці ж наслідки застосовуються у разі повторного неприбуття за таких самих умов відповідача, який не є суб'єктом владних повноважень.

За таких обставин суд вважає, що Союз пенсіонерів Донецької області «Солідарність» отримало копію ухвали про відкриття провадження та судову повістку, але заперечення та необхідні документи до суду не надало та можливо розглянути справу за її відсутності.

За таких обставин, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши наявні в матеріалах справи  докази, суд –

ВСТАНОВИВ:

3 листопада 2011 року Державна податкова інспекція у Калінінському  районі міста Донецька (далі - ДПІ) звернулась до суду з позовною заявою до Союзу пенсіонерів Донецької області «Солідарність» (далі - відповідач) про припинення юридичної особи, мотивуючи свої вимоги тим, що відповідачем до ДПІ документи податкової звітності остання податкова звітність була надана з моменту реєстрації.

Судом встановлено, що Союз пенсіонерів Донецької області «Солідарність» зареєстрована у якості юридичної особи згідно з розпорядженням виконавчого комітету Донецької міської ради від 21.03.93р. за №30 (згідно з актом перевірки), взяте на облік платника податків, включене до ЄДРПОУ за номером 23429875.

Актом перевірки №407/15-111-3 від 18.10.11р. підтверджується, що відповідачем починаючи з моменту реєстрації не подає податкову звітність.

Згідно із ст. 20.1.12 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право, зокрема, у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Як встановлено підпунктом 16.1.3 пункту 16.1. статті 16 Податкового кодексу України платники податків зобов’язані подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є:

-          визнання судом недійсною державної реєстрації юридичної особи через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути, а також в інших випадках, встановлених законом;

-          провадження нею діяльності, що суперечить установчим документам, або такої, що заборонена законом;

-          невідповідність мінімального розміру статутного капіталу юридичної особи вимогам закону;

-          неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону;

-          наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Відповідно до довідки про реєстрацію платника податків в ДПІ Союз трудових колективів міста Маріуполя зареєстрований за організаційно-правовою формою – громадська організація і її діяльність регулюється, зокрема, Законом України «Про об'єднання громадян», який у даному випадку є спеціальним законом.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про об'єднання громадян», об'єднанням громадян є добровільне громадське формування, створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод. Об'єднання громадян, незалежно від назви (рух, конгрес, асоціація, фонд, спілка тощо) відповідно до цього Закону визнається політичною партією або громадською організацією. Дія цього Закону не поширюється на релігійні, кооперативні організації, об'єднання громадян, що мають основною метою одержання прибутків, комерційні фонди, органи місцевого та регіонального самоврядування (в тому числі ради і комітети мікрорайонів, будинкові, вуличні, квартальні, сільські, селищні комітети), органи громадської самодіяльності (народні дружини, товариські суди тощо), інші об'єднання громадян, порядок створення і діяльності яких визначається відповідним законодавством.

Згідно ч. 4 ст. 14 Закону України “Про об'єднання громадян”, легалізація громадської організації здійснюється відповідно Міністерством юстиції України, місцевими органами державної виконавчої влади, виконавчими комітетами сільських, селищних, міських Рад народних депутатів.

У відповідності до ч.ч. 1, 3 ст. 19 вказаного Закону, припинення діяльності об'єднання громадян може бути проведено шляхом його реорганізації або ліквідації (саморозпуску, примусового розпуску). Ліквідація об'єднання громадян здійснюється на підставі статуту або рішення суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 Закону України “Про об'єднання громадян” за поданням легалізуючого органу або прокурора рішенням суду об'єднання громадян примусово розпускається (ліквідується) у випадках: вчинення дій, передбачених статтею 4 цього Закону (не передбачає ненадання податкової звітності); систематичного або грубого порушення вимог статті 22 цього Закону (стосується обмеження щодо одержання коштів та іншого майна політичними партіями, їх установами та організаціями); продовження протиправної діяльності після накладення стягнень, передбачених цим Законом; зменшення кількості членів політичної партії до числа, коли вона не визнається як така.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що  створення та ліквідація об’єднання громадян здійснюється на підставі положень Закону України «Про об'єднання громадян». До переліку підстав, з якими Закон пов`язує припинення діяльності громадської організації не включена така підстава, як неподання звітності до податкового органу.

Аналіз викладеного дає підстави для висновку про те, що стосовно громадської організації законодавством передбачено інший порядок ліквідації, зокрема не за позовами органів державної податкової служби.

За таких підстав суд вважає, що позовна заява Державної податкової інспекції у Калінінському районі міста Донецька до Союзу пенсіонерів Донецької області «Солідарність» про припинення юридичної особи задоволенню не підлягає.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних повноважень, а відповідачем – фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.    

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Калінінському районі міста Донецька до Союзу пенсіонерів Донецької області «Солідарність» про припинення юридичної особи – залишити без задоволення.

Постанову ухвалено у нарадчій кімнаті та проголошено її вступну та резолютивну частини  6 грудня  2011 року.

Повний текст постанови  складений 12 грудня 2011 року.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб’єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п’ятиденного строку з моменту отримання суб’єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.   

                    

Суддя                                                                                                Толстолуцька М.М.

Дата ухвалення рішення06.12.2011
Оприлюднено29.12.2011
Номер документу20214926
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/21088/2011

Постанова від 06.12.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Толстолуцька М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні