Постанова
від 14.12.2011 по справі 2а-0770/1712/11
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Cправа № 2а-0770/1712/11

Ряд стат. звіту № 10.1

Код - 04

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 грудня 2011 р. м. Ужгород

Закарпатський окружний адміністративний суд у скла ді:

головуючого - судді Рейті С.І.

при секретарі судового зас ідання - Шмідзен І.Ю.

за участю представників:

прокурора: Стойко П.М. - ста рший прокурор відділу прокур атури Закарпатської області (посвідчення № 158)

позивача: ОСОБА_1 (довір еність від 03.06.2011 року № 1007)

відповідача: не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні адмініст ративну справу за позовом пр окурора Рахівського району в інтересах держави в особі Ра хівського районного центру зайнятості до товариства з о бмеженою відповідальністю "Я сь - Пол" про стягнення забор гованості у сумі 5014,81 грн., -

ВСТАНОВИВ:

У відповідності до ч. 3 ст . 160 Кодексу адміністративного судочинства України в судов ому засіданні 14 грудня 2011 року проголошено вступну та резол ютивну частини Постанови. По станова складена в повному о бсязі 15 грудня 2011 року.

Прокурор Рахівського району звернувся до Закарпа тського окружного адміністр ативного суду з позовом в інт ересах держави в особі Рахів ського районного центру зайн ятості (далі - позивач, Рахів ський РЦЗ) до товариства з обм еженою відповідальністю "Ясь - Пол" (далі - відповідач, ТОВ "Ясь - Пол"), яким просить стяг нути заборгованість у сумі 5014 ,81 грн. недоїмки зі сплати стра хових внесків, пені та штрафн их санкцій.

В судовому засіданні проку рор та представник позивача позовні вимоги підтримали, п росять суд позов задовольнит и та стягнути 5014,81 грн. заборгов аності зі сплати страхових в несків до Фонду загальнообов 'язкового державного соціаль ного страхування на випадок безробіття, нарахованої пені та застосованих штрафних са нкцій.

Відповідач письмові запе речення проти позову суду не надав, в судові засідання 02.11.20 11 року та 14.12.2011 року явку предста вника не забезпечив, про прич ини неявки суду не повідомив , хоча належним чином був пові домлений судом про відкриття провадження в адміністратив ній справ, про дату, час і місц е розгляду даної справи. Згід но поданої позивачем довідки з Єдиного державного реєстр у підприємств та організацій , ТОВ "Ясь - Пол" зареєстроване за адресою: Закарпатська о бласть, Рахівський район, смт . Ясіня, вул. Визволення, 55, тоб то за адресою, що вказана в поз овній заяві та на яку направл ялася кореспонденція суду. О тже, судом вжито достатніх за ходів щодо належного повідом лення відповідача про відкри ття провадження, про дату, час і місце судового розгляду да ної адміністративної справи , та справа розглядається за в ідсутності представника від повідача на підставі наявних в матеріалах справи доказів .

Дослідивши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр окурора та представника пози вача, всебічно і повно з'ясува вши всі фактичні обставини, н а яких ґрунтуються позовні в имоги, об'єктивно оцінивши до кази, які мають юридичне знач ення для розгляду справи і ви рішення спору по суті, суд при ходить до висновку про задов олення адміністративного п озову в повному обсязі, виход ячи з наступного.

11 березня 2011 року Рахівським районним центром зайнятості проведено позапланову перев ірку ТОВ "Ясь - Пол" з питань д отримання вимог законодавст ва щодо правильності нарахув ання та своєчасності сплати внесків на загальнообов' яз кове державне соціальне стра хування на випадок безробітт я за період з 30 жовтня 2008 року по 31 грудня 2010 року.

За результатами перевірки складено Акт № 27 від 11.03.2011 року в якому зафіксовано порушення вимог п.2 ст.35 Закону України "П ро загальнообов'язкове держа вне соціальне страхування на випадок безробіття", а саме не своєчасна та не в повному обс язі сплата страхових внесків , що призвело до виникнення пр остроченої заборгованості у сумі 2978,29 грн., пені у сумі 245,86 грн ., та відповідачу нараховано ш траф за неповне перерахуванн я страхових внесків у сумі 1526,00 грн.

21 березня 2011 року Рахівським РЦЗ прийнято рішення про стя гнення простроченої заборго ваності зі сплати страхових внесків, у тому числі донарах ованих сум страхових внесків (недоїмки), пені та штрафу за № 3, яким прийнято рішення стягн ути з ТОВ "Ясь - Пол" заборгова ність (недоїмку) у сумі 2978,29 грн., штраф у розмірі 1526,00 грн. та пеню в розмірі 245,86 грн.

Відповідачем сплачено заб оргованість, визначену у ріш енні Рахівського РЦЗ від 21.03.2011 р оку за № 3, у розмірі 48,84 грн., в зв'я зку з чим заборгованість по с траховим внескам, застосован их штрафних санкціях та нара хованій пені становить суму 5014,84 грн.

Згідно п.7.4 Інструкції про п орядок обчислення і сплати в несків на загальнообов'язков е державне соціальне страхув ання на випадок безробіття т а обліку їх надходження до Фо нду загальнообов'язкового де ржавного соціального страху вання України на випадок без робіття, затвердженої наказо м Міністерства праці та соці альної політики України від 18.12.2000 року № 339 (з наступними змін ами та доповненнями, зареєст ровано в Міністерстві юстиці ї України 16.01.2001 року за № 30/5221, далі - Інструкція), позивачем при йнято Рішення про стягнення простроченої заборгованост і зі сплати страхових внескі в у сумі 2978,29 грн., пені у сумі 245,86гр н. та штрафу у сумі 1526,00 грн. з від повідача. Станом на день пода ння позовної заяви, відповід ачем зазначена сума заборгов аності не сплачена.

Згідно преамбули Закону Ук раїни "Про загальнообов'язко ве державне соціальне страху вання на випадок безробіття" від 02.03.2000 року за № 1533-III (з наступн ими змінами та доповненнями, далі - Закон 1533) - цей Закон виз начає правові, фінансові та о рганізаційні засади загальн ообов'язкового державного со ціального страхування на вип адок безробіття.

Відповідно до ст. 16 Закону 1533 джерелами формування коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального стра хування України на випадок б езробіття є, зокрема, страхов і внески страхувальників - ро ботодавців, застрахованих ос іб, що сплачуються на умовах і в порядку, передбачених цим З аконом та іншими законодавчи ми актами. Розмір та порядок сплати страхових внесків вст ановлено ст. 17 Закону 1533, та ч. 3 да ної статті передбачено, що ро ботодавці та застраховані ос оби сплачують страхові внеск и один раз на місяць в день оде ржання роботодавцями в устан овах банку коштів на оплату п раці.

Відповідно до статті 34 Зако ну 1533 забезпечення збору стра хових внесків, контроль прав ильності їх нарахування та с воєчасності сплати віднесен о до обов'язків Фонду загальн ообов'язкового державного со ціального страхування Украї ни на випадок безробіття (дал і - Фонд), та згідно з ч. 2 ст. 12 Зако ну 1533 функції робочих органів виконавчої дирекції Фонду п окладаються на центр зайнято сті Автономної Республіки Кр им, обласні, Київський і Севас топольський міські, районні, міськрайонні, міські та райо нні у містах центри зайнятос ті. Право накладати фінансов і санкції та адміністративні штрафи від імені Фонду мають право керівники виконавчої дирекції Фонду, його заступн ики, керівники робочих орган ів виконавчої дирекції Фонду - центру зайнятості Автономн ої Республіки Крим, обласних , Київського і Севастопольсь кого міських, районних, міськ районних, міських та районни х у містах центрів зайнятост і та їх заступники.

За змістом статей 12, 34, 38 Закон у 1533 центрам зайнятості надан о право контролю за належною сплатою страхових внесків і стягнення відповідної забор гованості та адміністративн о-господарських санкцій, при цьому строк давності в разі стягнення страхових внесків , пені та фінансових санкцій, п ередбачених законом, не заст осовується. Статтею 39 цього З акону передбачено, що спори, я кі виникають із правовідноси н за цим Законом, вирішуються в судовому порядку.

Статтею 38 Закону 1533 встановл ено, що у разі несвоєчасної сп лати страхових внесків страх увальниками або неповної їх сплати страхувальники сплач ують суму донарахованих конт ролюючим органом страхових в несків (недоїмки), штраф та пен ю. При цьому, штраф накладаєть ся у розмірі прихованої суми виплат, на які відповідно до ц ього Закону нараховуються ст рахові внески, а в разі повтор ного порушення - у трикратном у розмірі зазначеної суми, та пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків облікової ставк и Національного банку Україн и, що діяла на момент сплати, н арахованої на повну суму нед оїмки (без урахування штрафі в) за весь її строк.

Пунктом 7 розділу VIII Прикінце ві та перехідні положення За кону України "Про збір та облі к єдиного внеску на загально обов'язкове державне соціаль не страхування" від 8 липня 2010 р оку за № 2464-VI (діє з 1 січня 2011 року ) встановлено, що на період до повного стягнення заборгова ності із сплати страхових вн есків за діючими видами зага льнообов'язкового державног о соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахо ваних та/або не сплачених у пе ріод до 1 січня 2011 року, в тому чи слі нарахованих внесків, стр ок сплати яких на 1 січня 2011 рок у не настав, та відповідних шт рафних санкцій за фондами за гальнообов'язкового державн ого соціального страхування зберігаються повноваження щ одо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю с плати страхових внесків, зас тосування фінансових санкці й, якими вони були наділені до набрання чинності цим Закон ом.

Відповідно до п. 5.6 Інструкці ї про порядок обчислення і сп лати внесків на загальнообов 'язкове державне соціальне с трахування на випадок безроб іття та обліку їх надходженн я до Фонду загальнообов'язко вого державного соціального страхування України на випа док безробіттястрахові внес ки сплачуються один раз на мі сяць в день одержання робото давцями в установах банків к оштів на оплату праці. Згідно з п. п. 9.1, 9.2 Інструкції роботода вець несе відповідальність з а несвоєчасність реєстрації як платник страхових внескі в, несвоєчасність сплати та н еповну сплату страхових внес ків, у тому числі страхових вн есків, що сплачують застрахо вані особи через рахунки роб отодавців. У разі несвоєчасн ої сплати страхових внесків страхувальниками, у тому чис лі через ухилення від реєстр ації як платника страхових в несків, або неповної їх сплат и страхувальники сплачують с уму донарахованих контролюю чим органом страхових внескі в (недоїмки), штраф та пеню.

За наведених обставин, поз овні вимоги підтверджені нал ежними та допустимими доказа ми, відповідачем не спростов ані (заперечення проти позов у відповідач суду не надав) та підлягають до задоволення п овністю.

Згідно ч. 4 ст. 94 КАС України, судові витрати у справі не ст ягуються.

Керуючись ст. ст. 17, 71, 86, 136, 160, 163 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов прокурора Рахівськ ого району в інтересах держа ви в особі Рахівського район ного центру зайнятості до то вариства з обмеженою відпові дальністю "Ясь - Пол" про стя гнення заборгованості у сум і 5014,81 грн. - задовольнити пов ністю.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Ясь - Пол" (Закарпатська обла сть, Рахівський район, смт. Ясі ня, вул. Визволення, 55 код 35897098) на користь Рахівського районно го центру зайнятості (Закарп атська область, м. Рахів, вул. Б . Хмельницького, 69 код 22110692) забо ргованість у сумі 5014,81 грн. (п' ять тисяч чотиринадцять грив ен вісімдесят одна копійка) зі сплати страхових внескі в (недоїмки), фінансових санкц ій та пені до Фонду загальноо бов'язкового державного соці ального страхування на випад ок безробіття.

3.Постанова набирає законно ї сили в порядку, встановлено му ст. 254 КАС України, та може бу ти оскаржена до Львівського апеляційного адміністратив ного суду через Закарпатськи й окружний адміністративний суд в порядку та строки, встан овлені ст. 186 КАС України. Апеля ційна скарга на постанову су ду першої інстанції подаєтьс я протягом десяти днів з дня проголошення, а в разі ск ладення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України - протягом дес яти днів з дня отримання копі ї постанови (копія апеляційн ої скарги одночасно надсилає ться особою, яка її подає, до с уду апеляційної інстанції).

Суддя С. І. Рейті

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.12.2011
Оприлюднено29.12.2011
Номер документу20217610
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0770/1712/11

Постанова від 14.12.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 31.05.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 01.09.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 05.07.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні