Постанова
від 19.10.2011 по справі 2а-1670/7868/11
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 жовтня 2011 року < ЧАС > м. Полтава Справа № 2а-1670/7868/11

Суддя Полтавського окру жного адміністративного суд у Костенко Г.В., розглянувши в порядку скороченого провадж ення справу за адміністратив ним позовом Кременчуцької об'єднаної державної подат кової інспекції в Полтавські й області до Приватного підп риємства "Е. М. В. Плюс" про п рипинення підприємницької д іяльності юридичної особи, -

В С Т А Н О В И В:

03 жовтня 2011 року позивач Кременчуцька об'єднана д ержавна податкова інспекція в Полтавській області зверн увся до Полтавського окружно го адміністративного суду з адміністративним позовом до Приватного підприємства "Е. М. В. Плюс" про припинення пі дприємницької діяльності юр идичної особи,посилаючись на те, що податкова звітність ві дповідачем не подавалась біл ьше одного року, що є підставо ю для постановлення судового рішення про припинення юрид ичної особи відповідно до аб зацу 5 частини 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб-підприємців".

Як вбачається з матеріалів справи, 06.10.2011 року відповідач о тримав копію ухвали про відк риття скороченого проваджен ня від 04.10.2011 року, що підтверджу ється повідомленням про вруч ення поштового відправлення . Проте, правом надати до суду заперечення у десятиденний с трок відповідач не скористав ся.

Дослідивши матеріали спра ви та застосувавши до спірни х правовідносин відповідні н орми матеріального та процес уального права, суд доходить висновку про можливість ухв алення у цій справі законног о та обґрунтованого судового рішення у порядку скорочено го провадження.

Відповідно до пункту 5 части ни 2 статті 17 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни юрисдикція адміністратив них судів поширюється на пуб лічно-правові спори за зверн енням суб' єкта владних повн оважень у випадках, встановл ених Конституцією та законам и України.

Згідно з підпунктом 20.1.12 пунк ту 20.1 статті 20 Податкового коде ксу України органи державної податкової служби мають пра во у випадках, встановлених з аконом, звертатися до суду що до припинення юридичної особ и та підприємницької діяльно сті фізичної особи - підприєм ця про визнання недійсними у становчих (засновницьких) до кументів суб'єктів господарю вання.

Частина 2 статті 33 Закону Укр аїни "Про державну реєстраці ю юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", частина 2 с татті 104, частина 5 статті 111 Циві льного кодексу України, част ина 7 статті 59 Господарського кодексу України пов' язують момент припинення юридичної особи з однією подією: внесен ням до державного реєстру за пису про припинення такої ос оби.

Виходячи із приписів части ни 4 статті 91 Цивільного кодек су України цивільна правозд атність юридичної особи прип иняється з дня внесення до єд иного державного реєстру зап ису про припинення такої осо би, тобто саме з моменту втрат и юридичною особою цивільної правоздатності юридична осо ба є такою, що припинилася.

Викладене дає підстави для висновку, що будь-які позовні вимоги органу державної под аткової служби, спрямовані н а втрату юридичною особою ци вільної правоздатності, зокр ема вимоги про припинення юр идичної особи, відповідають повноваженням органу держав ної податкової служби, а відп овідно і юрисдикції адмініст ративних судів.

Згідно з пунктом 67.2 ста тті 67 Податкового кодексу Укр аїни органи державної податк ової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винес ення судового рішення щодо п рипинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців.

Отже, позовні вимоги про при пинення юридичної особи, спр ямовані на втрату останньою цивільної правоздатності, ві дповідають повноваженням ор гану державної податкової сл ужби, направленим на виконан ня визначених законодавство м функцій.

Вказана норма Податкового кодексу України кореспондує зі статтею 38 Закону України "П ро державну реєстрацію юриди чних осіб та фізичних осіб-пі дприємців", згідно із якою під ставами для постановлення су дового рішення щодо припинен ня юридичної особи, що не пов'я зано з банкрутством юридично ї особи, зокрема, є неподання п ротягом року органам державн ої податкової служби податко вих декларацій, документів ф інансової звітності відпові дно до закону.

Податковий орган у позовні й заяві посилається на те, що в ідповідач зареєстрований 27.01. 2009 року виконавчим комітетом Кременчуцької районної д ержавної адміністрації Полт авської області (ідентифікац ійний код юридичної особи 35538964 ) та перебуває на обліку як пла тник податків в Кременчуц ькій об'єднаній державній п одатковій інспекції з 28.01.2009 рок у.

Пунктом другим частини 1 ста тті 9 Закону України "Про систе му оподаткування" (в редакції , чинній на час виникнення спі рних правовідносин) встановл ено, що платники податків і зб орів (обов' язкових платежів ) зобов' язані подавати до де ржавних податкових органів т а інших державних органів ві дповідно до законів декларац ії, бухгалтерську звітність та інші документи і відомост і, пов'язані з обчисленням і сп латою податків і зборів (обов 'язкових платежів).

Загальні засади благодійн ицтва, правове регулювання в ідносин у суспільстві, спрям ованих на розвиток благодійн ої діяльності, створення умо в для діяльності благодійних організацій відповідно до з аконодавства України визнач ає Закон України "Про благоді йництво та благодійні органі зації" від 16.09.1997 №531/97-ВР.

Відповідно до статті 11 Зако ну України "Про благодійницт во та благодійні організації " ліквідація благодійної орг анізації здійснюється в уста новленому законодавством по рядку.

За змістом частини третьої статті 21 та частини першої ст атті 22 вказаного Закону фінан сова діяльність благодійної організації здійснюється ві дповідно до вимог законодавс тва України; контроль за діял ьністю благодійних організа цій, в тому числі і порядком ви користання ними майна та кош тів, призначених для благоді йної допомоги, здійснюється органами виконавчої влади ві дповідно до їх компетенції.

Порядок складання податко вого звіту про використання коштів неприбутковими устан овами й організаціями, затве рджений наказом Державної по даткової адміністрації Укра їни від 11.07.1997 № 233 (у редакції нака зу Державної податкової адмі ністрації України від 03.04.2003 № 153) та зареєстрований в Міністер стві юстиції України 06.08.1997 за №2 90/2094, який був чинним на час вини кнення спірних правовідноси н, визначав форми, порядок скл адання та подання до податко вого органу податкового звіт у про використання коштів не прибутковими установами й ор ганізаціями, зокрема благоді йними організаціями.

Зважаючи на викладене, пода ний податковим органом до су ду позов про припинення юрид ичної особи з підстав непода ння протягом року органам де ржавної податкової служби юр идичною особою - платником по датків податкової звітності , підлягає розгляду адмініст ративним судом.

Дана правова позиція викла дена Вищим адміністративним судом України в ухвалі від 22.06. 2011 №К-32193/10.

Відповідно до абзацу 5 части ни 2 статті 38 Закону України "Пр о державну реєстрацію юридич них осіб та фізичних осіб-під приємців" неподання протягом року органам державної пода ткової служби податкових дек ларацій, документів фінансов ої звітності відповідно до з акону є підставою для постан овлення судового рішення щод о припинення юридичної особи , що не пов'язано з банкрутство м.

Як вбачається з матеріалів справи, остання податкова зв ітність - подана відповідаче м до Кременчуцької об'єдн аної державної податкової ін спекції 19.01.2010 року, тобто відпов ідач не звітується до податк ового органу більше року, що є підставою для постановлення судового рішення щодо припи нення юридичної особи.

Судом встановлено пр о відсутність заборгованост і відповідача перед бюджетом , що підтверджується довідко ю позивача від 05.09.2011 року.

Таким чином, суд прихо дить до висновку, що вимоги по зивача щодо припинення юриди чної особи є обґрунтованими та такими, що підлягають задо воленню.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-162, 183- 2 Кодексу адміністративного судочинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Кременчуцької об'єдна ної державної податкової інс пекції в Полтавській області до Приватного підприємства "Е. М. В. Плюс" про рипинення підприємницької діяльності юридичної особи - задовольни ти.

Припинити юридичну особу П риватне підприємство "Е. М. В. Плюс" (39753, Полтавська облас ть, с.Кам'яні Потоки, вул.Ленін а 98, ідентифікаційний номер 35538 964).

Копію постанови напр авити державному реєстратор у за місцем державної реєстр ації відповідача для внесенн я до Єдиного державного реєс тру запису про судове рішенн я щодо припинення юридичної особи Приватного підприємс тва "Е. М. В. Плюс".

Постанова підлягає негайн ому виконанню.

Постанова набирає за конної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляц ійної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набир ає законної сили після повер нення апеляційної скарги, ві дмови у відкритті апеляційно го провадження або набрання законної сили рішенням за на слідками апеляційного прова дження.

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з момен ту отримання копії постанови з одночасним поданням її коп ії до суду апеляційної інста нції.

Суддя Г.В. Костенко

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.10.2011
Оприлюднено29.12.2011
Номер документу20240885
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/7868/11

Постанова від 19.10.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Ухвала від 04.10.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні