Постанова
від 13.12.2011 по справі 14550/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

13 грудня 2011 р. № 2-а- 14550/11/2070

Харківський окружний адм іністративний суд у складі:

головуючого - судді - Панов а М.М.,

за участю:

секретаря судового засіда ння - Бурхан А.С.,

представників сторін:

позивача - Криворучко Г.В .,

відповідача - не прибув,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміще нні суду в м. Харкові адмініст ративну справу за позовом

Управління Пенсійного фо нду України в Фрунзенському районі м. Харкова

до СКБ "Поліграфічних машин"

про стягнення заборгованост і ,

В С Т А Н О В И В:

До Харківського окруж ного адміністративного суду звернулось Управління Пенсі йного фонду України в Фрунзе нському районі м. Харкова, з а дміністративним позовом до С КБ "Поліграфічних машин", в яко му просив суд стягнути з відп овідача на користь УПФУ в Фру нзенському районі м.Харкова суму боргу в розмірі 653, 54 грив ень.

У судовому засіданні предс тавники позивача позов підтр имали та просили задовольнит и позовні вимоги з підстав та мотивів, викладених у позовн ій заяві.

Представник відповідача в судовому засіданні, який нал ежним чином повідомлений, ві дповідно в судове засідання не прибув, причину неявки суд у не повідомив, заяву про розг ляд справи за його відсутнос ті не надавав.

Суд, вивчивши доводи позову та заперечень проти нього, за слухавши пояснення представ ника позивача, дослідивши зі брані по справі докази в їх су купності, проаналізувавши зм іст норм матеріального і про цесуального права, які врегу льовують спірні правовіднос ини, виходить з наступних під став та мотивів.

Як свідчать матеріали спра ви, СКБ "Поліграфічних машин" з ареєстрований як платник стр ахових внесків на загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування до Пенсійного фонду України, та відповідно до ст.14 Закону України "Про заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування" № 1058-IV від 09. 07.2003 року (далі Закон) зобов' яз аний нараховувати, обчислюва ти і сплачувати в установлен і строки в повному обсязі стр ахові внески до Пенсійного ф онду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсій ним фондом.

Судом встановлено, що ОСО БА_2, працювал в СКБ "Поліграф ічних машин" якому призначен о наукову пенсію згідно ст. 24 З акону України “Про наукову і науково- технічну діяльніс ть”. Пенсії цим працівникам б ули призначені відповідно до довідок, які надавало пенсіо нерам КП «Харківське констру кторське бюро з двигунобудув ання» .

Відповідно із вимогами ст. 2 4 Закону України „Про науково і науково-технічну діяльніс ть”, держава встановлює для н аукових працівників, які маю ть необхідний стаж наукової роботи, пенсії на рівні, що заб езпечує престижність, науков ої праці та стимулює система тичне оновлення наукових кад рів.

Згідно п. 2 Порядку фінансув ання різниці між сумою пенсі ї, призначеної науковим (наук ово-педагогічним) працівника м державних небюджетних підп риємств, установ, організаці й та вищих навчальних заклад ів III - IV рівнів акредитації згі дно із Законом України «Про н аукову і науково-технічну ді яльність», та сумою пенсії, об численою відповідно до інших законодавчих актів, на яку ма ють право зазначені особи, за твердженою Постановою Кабін ету Міністрів України № 372 від 24 березня 2004 року, за рахунок ко штів державного бюджету фіна нсується 50 відсотків різниці у розмірі пенсії наукових (на уково-педагогічних) працівни ків державних небюджетних пі дприємств, установ, організа цій та вищих навчальних закл адів III - IV рівнів акредитації у розрахунку на одну особу. Інш а частина фінансується за ра хунок коштів цих підприємств , установ, організацій та закл адів.

Згідно п. 5 Порядку фінансув ання різниці між сумою пенсі ї, призначеної науковим (наук ово-педагогічним) працівника м державних небюджетних підп риємств, установ, організаці й та вищих навчальних заклад ів III - IV рівнів акредитації згі дно із Законом України „Про н аукову і науково-технічну ді яльність”, та сумою пенсії, об численою відповідно до інших законодавчих актів, на яку ма ють право зазначені особи, ро змір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за р ахунок коштів державних небю джетних підприємств, установ , організацій та вищих навчал ьних закладів III - IV рівнів акре дитації визначається у розра хунку на рік органами Пенсій ного фонду до 20 січня поточног о року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповід но до Закону України „Про нау кову і науково-технічну діял ьність”, про що відповідному підприємству, установі, орга нізації або закладу відразу надсилається повідомлення з а зразком, що додається. Зазн ачені підприємства, установи , організації та заклади само стійно визначають суму, що пі длягає до сплати у розрахунк у на місяць, та щомісяця до 25 чи сла перераховують органу Пен сійного фонду за своїм місце знаходженням відповідні кош ти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначено ї у минулому та поточному рок ах.

Відповідно до п.8 цього Поря дку, у разі порушення строку с плати коштів, які спрямовуют ься на фінансування різниці у розмірі пенсії, органи Пенс ійного фонду стягують відпов ідні суми у порядку, визначен ому законодавством.

Частиною 9 ст. 25 Закону Україн и "Про наукову та науково-техн ічну діяльність" № 1977-XII від 13.12.1991 р оку та Порядком фінансування різниці між сумою пенсії, при значеної науковим (науково-п едагогічним) працівникам дер жавних небюджетних підприєм ств, установ, організацій та в ищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльніс ть", та сумою пенсії, обчислено ю відповідно до інших законо давчих актів, на яку мають пра во зазначені особи, затвердж еного Постановою Кабінету Мі ністрів України № 372 від 24 берез ня 2004 р. (надалі - Порядок), реглам ентується порядок фінансува ння різниці між сумою призна чення пенсії за цим Законом т а сумою пенсії, обчисленою ві дповідно до інших законодавч их актів, на яку має право наук овий працівник - пенсіонер.

Відповідно до ч. 9 ст. 24 Закону України ''Про наукову та науко во-технічну діяльність" різн иця між сумою пенсії, признач еної за цим Законом, та сумою п енсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів , на яку має право науковий пра цівник, фінансується:

для наукових (науково-педаг огічних) працівників державн их бюджетних наукових устано в, організацій та вищих навча льних закладів III - IV рівнів акр едитації - за рахунок коштів д ержавного бюджету;

для наукових (науково-педаг огічних) працівників інших д ержавних підприємств, устано в, організацій та вищих навча льних закладів III - IV рівнів акр едитації - за рахунок коштів ц их підприємств, установ, орга нізацій та закладів, а також к оштів державного бюджету в п орядку, визначеному Кабінето м Міністрів України. При цьом у за рахунок коштів державно го бюджету науковим (науково -педагогічним) працівникам о плачується з розрахунку на о дну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної за цим За коном.

Пунктом 5 зазначеного Поряд ку передбачено, що розмір вит рат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок к оштів державних не бюджетних підприємств, установ, органі зацій та вищих навчальних за кладів IІІ-IV рівній акредитаці ї визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного ф онду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призн ачення пенсії відповідно до Закону України "Про наукову т а науково-технічну діяльніст ь”, про що відповідному підпр иємству, установі, організац ії або закладу відразу надси лається повідомлення за зраз ком, що додається до Порядку.

Як вбачається з матеріалів справи, УПФУ в Фрунзенському районі м. Харкова було надісл ано на адресу СКБ "Поліграфіч них машин" повідомлення про с уму витрат на виплату пенсій , що становлять різницю між су мою пенсій, призначених відп овідно до Закону України „Пр о наукову та науково-технічн у діяльність" та сумою пенсій , обчисленою відповідно до ін ших законодавчих актів для в ідшкодування за супровідним и листами, які були отримані в ідповідачем отримані та не с простовані, але кошти згідно повідомлень у розмірі 653,54 грн . не сплачені.

Згідно із ст. 9 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни суд при вирішенні спор у керується принципом законн ості, відповідно до якого орг ани державної влади, органи м ісцевого самоврядування, їх посадові і службові особи зо бов'язані діяти лише на підст аві, в межах повноважень та у с посіб, що передбачені Консти туцією України.

Направляючи на адресу ві дповідача вищезазначені по відомлення, встановленого зразку, позивач - Управління Пенсійного фонду України в Ф рунзенському районі м. Харко ва, діяло в межах повноважень , які йому надані Законом Укр аїни "Про наукову та науково -технічну діяльність та "Поря дком фінансування різниці мі ж сумою пенсії, призначеної н ауковим (науково-педагогічни м) працівникам державних неб юджетних підприємств, устано в, організацій та вищих навча льних закладів III - IV рівнів акр едитації згідно із Законом У країни "Про наукову і науково -технічну діяльність", та сумо ю пенсії, обчисленою відпові дно до інших законодавчих ак тів, на яку мають право зазнач ені особи”, затвердженого По становою Кабінету Міністрів України № 372 від 24 березня 2004 рок у.

Відповідно до ч.2 п.5 Порядку, - зазначені у частині 1 пункту 5 підприємства, установи, орга нізації та заклади самостійн о визначають суму, що підляга є до сплати у розрахунку на мі сяць, та щомісяця до 25 числа пе рераховують органу Пенсійно го фонду за своїм місцезнахо дженням відповідні кошти для фінансування різниці, у розм ірі пенсії, призначеної у мин улому та поточному роках.

Сума заборгованості з відш кодуванням різниці між сумою пенсії, призначеної на підст аві Закону України „ Про наук ову і науково-технічну діяль ність ” та сумою пенсії, обчис леної відповідно до інших за конодавчих актів, на яку мают ь право зазначені особи, бере зень, квітень, червень 2010 року складає 653,54 грн.

Пунктом 8 Порядку передбаче но, що у разі порушення строку сплати коштів, які спрямовую ться на фінансування різниці у розмірі пенсії, органи Пенс ійного фонду стягують відпов ідні суми у порядку, визначен ому законодавством.

Повідомлення Управління П енсійного фонду України в Че рвонозаводському районі м.Ха ркова про суму витрат на фіна нсування різниці між сумою п енсії, призначеної відповідн о до Закону України “Про наук ово і науково-технічну діяль ність”і сумою пенсії, обчисл еною відповідно до інших зак онодавчих актів за період з б ерезень, квітень, червень 2010 р оку , залишені відповідачем б ез відповідного реагування.

На час розгляду справи в суд і заборгованість відповідач ем не погашена.

Відповідно із вимогами ст. 2 4 Закону України “Про науково і науково-технічну діяльніс ть”, держава встановлює для н аукових працівників, які маю ть необхідний стаж наукової роботи, пенсії на рівні, що заб езпечує престижність, науков ої праці та стимулює система тичне оновлення наукових кад рів.

Згідно п. 2 Порядку фінансув ання різниці між сумою пенсі ї, призначеної науковим (наук ово-педагогічним) працівника м державних небюджетних підп риємств, установ, організаці й та вищих навчальних заклад ів III - IV рівнів акредитації згі дно із Законом України "Про на укову і науково-технічну дія льність", та сумою пенсії, обчи сленою відповідно до інших з аконодавчих актів, на яку маю ть право зазначені особи, зат вердженою Постановою Кабіне ту Міністрів України № 372 від 24 березня 2004 р., за рахунок коштів державного бюджету фінансує ться 50 відсотків різниці у роз мірі пенсії наукових (науков о-педагогічних) працівників державних небюджетних підпр иємств, установ, організацій та вищих навчальних закладі в III - IV рівнів акредитації у роз рахунку на одну особу. Інша ча стина фінансується за рахуно к коштів цих підприємств, уст анов, організацій та закладі в.

Таким чином, із врахуванням вищевикладених обставин, су д вважає, що позовні вимоги Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Фрунзенському районі м. Харкова до СКБ "Поліграфіч них машин" про стягнення забо ргованості з відшкодування р ізниці між сумою пенсії, приз наченої та виплаченої на під ставі Закону України „Про на укову та науково-технічну ді яльність” в сумі 653,54 грн. докум ентально та нормативно обґру нтованими, та такими, що підля гають задоволенню, а запереч ення представника відповіда ча суд відхиляє як безпідста вні і такі, що суперечать діюч ому законодавству та фактичн им обставинам справи.

Відповідно із вимогами ч. 4 с т. 94 КАС України, судові витрат и з відповідача не стягуютьс я.

На підставі викладеного,ке руючись ст.ст. 9, 11, 71, 94,128,159, 160- 163, 186, 254 Кодексу адміністративного с удочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Управління Пенсійного фон ду України в Фрунзенському р айоні м. Харкова до СКБ "Поліг рафічних машин" про стягненн я заборгованості - задовольн ити в повному обсязі.

Стягнути з СКБ "Поліграфіч них машин" (адреса: 61082, м. Харків, вул.Лодзинська,7, код ЄДРПОУ 00243903) на користь Управління Пен сійного фонду України у Фрун зенському районі міста Харк ова (адреса: 61082, м. Харків пр. Мос ковський, 198/3, р/р № 256083122088 ХОУ ВАТ "Д ержавний Ощадний банк Україн и" МФО 351823, Код ЄДРПОУ 22645387) різниц ю у розмірі виплаченої пенсі ї науковим працівникам в сум і 653 (шістсот п' ятдесят три ) гр н. 54 коп.

Апеляційна скарга подаєт ься до адміністративного суд у апеляційної інстанції чере з суд першої інстанції, який у хвалив оскаржуване судове рі шення протягом десяти днів з дня його проголошення, у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАСУ, а також прийняття постанови у письм овому провадженні апеляційн а скарга подається протягом десяти днів з дня отримання к опії постанови.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

У повному обсязі постанов а виготовлена 16 грудня 2011 року .

Суддя Панов М.М .

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.12.2011
Оприлюднено04.01.2012
Номер документу20250035
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —14550/11/2070

Ухвала від 03.11.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

Постанова від 13.12.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні