Постанова
від 07.12.2011 по справі 2558/11/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"07" грудня 2011 р.

08 год.57 хв. Справа № 2-а-2558/11/2170

Херсонський окружний адмі ністративний суд у складі:

головуючого судді: Василяк и Д.К.,

при секретарі: Танській Л.С. , за участю представника пози вача Зубрілова І.І., предс тавника відповідача Конов алової О.Ю., розглянувши у ві дкритому судовому засіданні адміністративну справу за п озовом Херсонського обласно го відділення Фонду соціальн ого захисту інвалідів Держав ної служби з питань інваліді в та ветеранів до приватного сільськогосподарського під приємства "Україна" про стягн ення адміністративно - госпо дарських санкцій та пені,

встановив:

Херсонське обласне ві дділення Фонду соціального з ахисту інвалідів Державної с лужби з питань інвалідів та в етеранів (далі - позивач) зверн улось до адміністративного с уду з позовом про стягнення з приватного сільськогоспода рського підприємства "Україн а" (далі - ПСП "Україна", відповід ач) адміністративно - господа рських санкцій в розмірі 11027,10 г рн. та пені за несвоєчасну спл ату даних санкцій в сумі 29,79 грн . Позовні вимоги мотивовані т им, що відповідачем не сплаче ні адміністративно-господар ські санкції у розмірі та пор ядку, передбаченому статтею 20 Закону України "Про основи с оціальної захищеності інвал ідів в Україні" за невиконанн я у 2010 році нормативу створенн я робочих місць для працевла штування інвалідів, передбач еного ст. 19 цього Закону. Виход ячи з чисельності штатних пр ацівників - 31 осіб, відповідач мав створити 1 робоче місце дл я інваліда, але свого обов'язк у не виконав, не створивши ві дповідного робочого місця. В ідповідно до частини другої статті 20 Закону порушення тер мінів сплати адміністративн о-господарських санкцій тягн е за собою нарахування пені. П еня обчислюється виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сп лати, нарахованої на повну су му недоїмки за весь її строк.

Представник позивач в судо вому засіданні позовні вимог и підтримав, просив позов зад овольнити.

Представник відповідача п роти позову заперечував та п росив суд відмовити у його за доволенні з підстав того, що п ідприємство робило все можли ве щоб працевлаштувати інвал ідів. Для виконання приписів Закону України "Про основи со ціальної захищеності інвалі дів в Україні" відповідач інф ормував органи працевлаштув ання (Херсонське облтервідді лення Фонду соціального захи сту інвалідів, Голопристансь кий районний центр зайнятост і) про направлення інвалідів для працевлаштування. Відпо відач вважає, що ним вжито всі належні заходи щодо виконан ня нормативу працевлаштуван ня інвалідів, тому відсутні п равові підстави для сплати а дміністративно-господарськ их санкцій.

Заслухавши пояснення стор ін, дослідивши матеріали спр ави, суд вважає, що позовні вим оги підлягають задоволенню з а наступних підстав.

Згідно з вимогами ст.19 Закон у України "Про основи соціаль ної захищеності інвалідів в Україні" № 875-ХІІ від 21 березня 199 1 року для підприємств, устано в, організацій, у тому числі пі дприємств, організацій грома дських організацій інваліді в, фізичних осіб, які використ овують найману працю, устано влюється норматив робочих мі сць для працевлаштування інв алідів у розмірі чотирьох ві дсотків середньооблікової ч исельності штатних працівни ків облікового складу за рік , а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого м ісця. Підприємства, установи , організації, у тому числі під приємства, організації грома дських організацій інваліді в, фізичні особи, які використ овують найману працю, самост ійно розраховують кількість робочих місць для працевлаш тування інвалідів відповідн о до нормативу, встановленог о частиною першою ст.19 Закону і забезпечують працевлаштув ання інвалідів. Підприємства , установи, організації самос тійно здійснюють працевлашт ування інвалідів у рахунок н ормативів робочих місць, вих одячи з вимог статті 18 цього З акону.

Судом встановлено, що серед ньооблікова чисельність шта тних працівників підприємст ва у 2010 році становила 31 особу. Чисельність інвалідів, які п овинні працювати на робочих місцях, створених відповідач ем до чотиривідсоткового нор мативу, у 2010 році становила 1 ос обу, у той час коли у звітному періоді відповідачем не було працевлаштовано жодного інв аліда. Відповідачем протягом 2010 року не вжито заходів щодо с творення робочого місця для інваліда.

Обов'язки роботодавців сто совно забезпечення прав інва лідів на працевлаштування ви значені частиною третьою ста тті 18 Закону, згідно з вимогам и якої підприємства, установ и, організації, фізичні особи , які використовують найману працю, зобов'язані виділяти т а створювати робочі місця дл я працевлаштування інваліді в, у тому числі спеціальні роб очі місця, створювати для них умови праці з урахуванням ін дивідуальних програм реабіл ітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарант ії, передбачені чинним закон одавством, надавати державні й службі зайнятості інформац ію, необхідну для організаці ї працевлаштування інваліді в, і звітувати Фонду соціальн ого захисту інвалідів про за йнятість та працевлаштуванн я інвалідів у порядку, встано вленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст.20 Закону, По рядку сплати підприємствами , установами, організаціями т а фізичними особами, що викор истовують найману працю, сум и адміністративно-господарс ьких санкцій та пені за невик онання нормативу робочих міс ць для працевлаштування інва лідів, затвердженого постано вою Кабінету Міністрів Украї ни від 31.01.2007 № 70, роботодавці, де с ередньооблікова чисельніст ь працюючих інвалідів менша, ніж установлено нормативом, передбаченим ст.19 цього Закон у, самостійно в строк до 15 квіт ня року, наступного за роком, в якому відбулося порушення н ормативу, самостійно сплачую ть відповідним відділенням Ф онду адміністративно-господ арські санкції, сума яких виз начається в розмірі середньо ї річної заробітної плати на відповідному підприємстві, установі, організації, у тому числі підприємстві, організ ації громадських організаці й інвалідів, фізичної особи, я ка використовує найману прац ю, за кожне робоче місце, призн ачене для працевлаштування і нваліда і не зайняте інвалід ом. Порушення термінів сплат и адміністративно-господарс ьких санкцій тягне за собою н арахування пені. Пеня обчисл юється виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Нац іонального банку України, що діяла на момент сплати, нарах ованої на повну суму недоїмк и за весь її строк.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено в судо вому засіданні, відповідачем у 2010 році не проінформовано с лужбу зайнятості про створен ня робочих місць та вакантни х посад, на яких може використ овуватися праця інвалідів та не надано звіту про наявніст ь вакансій за формою 3-ПН (для п рацевлаштування інвалідів).

З огляду на вищенаведене, за 1 робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте ним, відповідач по винен до 18 квітня 2010 року сплат ити адміністративно-господа рські санкції у розмірі 11027,10 гр н., які ПСП "Україна" своєчасно не погашено, внаслідок чого н араховано пеню у сумі 29,79 грн. З агальна сума заборгованості становить 11056,89 грн. та підлягає стягненню з відповідача. Дан а заборгованість підтверджу ється звітом за формою 10-ПІ ві д 28.02.2011 р. за 2010 рік, поданого ПСП "У країна" та розрахунком забор гованості зі сплати адмініст ративно-господарських санкц ій.

За таких обставин, суд прихо дить до висновку про обґрунт ованість нарахування позива чем адміністративно-господа рських санкцій та пені за нес воєчасну їх сплату, а тому по зовні вимоги Херсонського о бласного відділення Фонду со ціального захисту інвалідів Державної служби з питань ін валідів та ветеранів підляга ють задоволенню в повному об сязі.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (су довий збір) стягненню з відпо відача не підлягають.

Керуючись ст.ст.8, 9, 12, 17,19, 71,128, 158-163, 167 КАС України, суд -

постановив:

Позов задовольнити.

Стягнути з приватного сіль ськогосподарського підприє мства "Україна" (код ЄДРПОУ 30713399 ) на користь Херсонського обл асного відділення Фонду соці ального захисту інвалідів Де ржавної служби з питань інва лідів та ветеранів на р/р 31219230700002 , код 24104230, банк ГУДКУ по Херсонс ькій області, МФО 852010, адмініст ративно-господарських санкц ій за невиконання нормативу працевлаштування інвалідів в сумі 11027 (одинадцять тисяч дв адцять сім) грн. 10 коп. та пеню з а несвоєчасну сплату санкцій в сумі 29 (двадцять дев'ять) грн. 79 коп.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Одеського апеляційного адм іністративного суду через су д першої інстанції шляхом по дачі апеляційної скарги в 10-де нний строк з дня її проголоше ння, а в разі складення постан ови у повному обсязі відпові дно до ст. 160 КАС України чи прий няття постанови у письмовому провадженні апеляційна скар га подається протягом десяти днів з дня отримання копії по станови.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у в становлений строк. У разі под ання апеляційної скарги пост анова, якщо її не скасовано, на бирає законної сили після за кінчення апеляційного розгл яду справи.

Повний текст постанови виг отовлений та підписаний 12 гр удня 2011 р.

Суддя Василяка Д.К .

кат. 10.3.4

Дата ухвалення рішення07.12.2011
Оприлюднено29.12.2011
Номер документу20252520
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2558/11/2170

Постанова від 07.12.2011

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні