Постанова
від 15.08.2011 по справі 2а/2370/6248/2011
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 серпня 2011 року Справа № 2а/2370/6248/2011

15.08.11

09 год. 15 хв. м. Черкаси

Черкаський окружни й адміністративний суд у скл аді:

головуючого судді - Кульч ицького С.О.,

при секретарі судового зас ідання - Ватажок-Сташинські й А.В.,

за участю:

представників позивача - ОСОБА_2, ОСОБА_3 (за дові реністю),

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду адміністративну спра ву за позовом Черкаського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалід ів до товариства з обмеженою відповідальністю «ПІФ»про с тягнення адміністративно-го сподарських санкцій,

ВСТАНОВИВ:

Черкаське обласне відді лення Фонду соціального захи сту інвалідів звернулось до Черкаського окружного ад міністративного суду з позов ною заявою до товариства з об меженою відповідальністю «П ІФ»про стягнення адміністра тивно-господарських санкцій в сумі 4090 грн. за незайняті роб очі місця інвалідами у 2010 році та 124 грн. 23 коп. за несвоєчасну с плату зазначених санкцій, ус ього на загальну суму 4214 грн. 23 к оп.

Обґрунтовуючи позовні вим оги, позивач зазначає, що від повідач порушив вимоги Закон у України «Про основи соціал ьної захищеності інвалідів в Україні»та постанови Кабіне ту Міністрів України «Про за твердження порядку сплати пі дприємствами, установами, ор ганізаціями та фізичними осо бами, що використовують найм ану працю, суми адміністрати вно-господарських санкцій та пені за невиконання нормати ву робочих місць для працевл аштування».

Представники позивача у су довому засіданні позов підтр имали повністю, просили суд з адовольнити його в повному о бсязі та стягнути з відповід ача на користь позивача заяв лену суму адміністративно-го сподарських санкцій та пені в розмірі 4214 грн. 23 коп. з мотивів порушення відповідачем вимо г ст.ст. 19, 20 Закону України «Про основи соціальної захищенос ті інвалідів в Україні»зазна чивши при цьому, що підприємс тва, установи і організації, я кі використовують найману пр ацю самостійно здійснюють пр ацевлаштування інвалідів ві дповідно до 4% нормативу робоч их місць.

Відповідач до зали судовог о засідання не з'явився, запер ечення на позов не надавав, яв ку своїх представників на су довий розгляд справи не забе зпечив, хоча про час та місце р озгляду справи був повідомле ний за адресою, яка зазначена у витязі з Єдиного державног о реєстру юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців ( витяг станом на 14.06.2011 року).

Відповідно до ч. 1 ст. 18 Закону України «Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців»якщо відомості, які підлягають вн есенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до ньог о, то такі відомості вважають ся достовірними і можуть бут и використані в спорі з треть ою особою, доки до них не внесе но відповідних змін.

Виходячи з положень ч.2 ст.128 К одексу адміністративного су дочинства України, суд вважа є, що неприбуття в судове засі дання без поважних причин пр едставника сторони або треть ої особи, неповідомлення ним и про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду спр ави.

Розглянувши подані позива чем документи і матеріали ад міністративного позову, зас лухавши пояснення представн иків позивача, всебічно і пов но з'ясувавши всі фактичні об ставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши до кази, які мають юридичне знач ення для розгляду справи і ви рішення спору по суті, суд вст ановив.

Відповідач зареєстрований як юридична особа 14.06.2001 року, ід ентифікаційний код 31503205.

У 2010 році у відповідача повин ен був працювати 1 інвалід, про те позивачем встановлено, що в порушення вимог статтей 19, 20 Закону України «Про основи с оціальної захищеності інвал ідів в Україні» 1 робоче місце інвалідом зайняте не було.

Вартість одного робочого м ісця за звітній період на під приємстві становить 8180 грн. Та к, загальна сума адміністрат ивно-господарських санкцій з а незайняті робочі місця для інвалідів становить 4090 грн. У в становлений законодавством термін, до 15 квітня 2011 року, визн ачену суму адміністративно -господарських санкцій за не виконаний норматив у 2010 році в ідповідач Черкаському о бласному відділенню Фонду со ціального захисту інвалідів не сплатив.

Відповідно до частини вось мої статті 69 Господарського к одексу України підприємство з правом найму робочої сили з абезпечує визначену відпові дно до закону кількість робо чих місць для працевлаштуван ня неповнолітніх, інвалідів, інших категорій громадян, як і потребують соціального зах исту. Відповідальність підпр иємства за невиконання даної вимоги встановлюється закон ом.

Спеціальним законом, який в изначає основи соціальної за хищеності інвалідів в Україн і і гарантує їм рівні з усіма і ншими громадянами можливост і для участі в економічній, по літичній і соціальній сферах життя суспільства, створенн я необхідних умов, які дають м ожливість інвалідам вести по вноцінний спосіб життя згідн о з індивідуальними здібност ями і інтересами, є Закон Укра їни «Про основи соціальної з ахищеності інвалідів в Украї ні»від 21.03.1991 року № 875-XII (надалі за текстом - «Закон № 875-XII»).

Згідно з ч. ч. 1, 3 ст. 18 цього Зако ну забезпечення прав інвалі дів на працевлаштування та о плачувану роботу, в тому числ і з умовою про виконання робо ти вдома, здійснюється шляхо м їх безпосереднього звернен ня до підприємств, установ, ор ганізацій чи до державної сл ужби зайнятості. Підприємств а, установи, організації, фізи чні особи, які використовуют ь найману працю, зобов'язані в иділяти та створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів, у тому числі спеці альні робочі місця, створюва ти для них умови праці з ураху ванням індивідуальних прогр ам реабілітації і забезпечув ати інші соціально-економічн і гарантії, передбачені чинн им законодавством, надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для ор ганізації працевлаштування інвалідів, і звітувати Фонду соціального захисту інвалід ів про зайнятість та працевл аштування інвалідів у порядк у, встановленому Кабінетом М іністрів України.

Відповідно до Положення пр о робоче місце інваліда і про порядок працевлаштування ін валідів, затвердженого поста новою Кабінету Міністрів Укр аїни від 3 травня 1995 року «Про о рганізацію робочих місць та працевлаштування інвалідів », працевлаштування інваліді в здійснюється державною слу жбою зайнятості, органами Мі нсоцзахисту, місцевими Радам и народних депутатів, громад ськими організаціями інвалі дів з урахуванням побажань, с тану здоров'я інвалідів, їхні х здібностей і професійних н авичок відповідно до висновк ів МСЕК.

З аналізу зазначених норм в бачається, що працевлаштуван ня інвалідів здійснюється це нтральним органом виконавчо ї влади з питань праці та соці альної політики, органами мі сцевого самоврядування, гром адськими організаціями інва лідів.

Отже, чинним законодавство м передбачений обов'язок пов ідомлення підприємствами, ус тановами та організаціями уп овноважених органів про наяв ність вільних робочих місць (форма 3-ПН), за наслідками розг ляду яких компетентні органи направляють на підприємство для працевлаштування інвалі дів.

У відповідності до ст. 19 Зако ну № 875-XII для підприємств, устан ов організацій, у тому числі п ідприємств, організацій гром адських організацій інвалід ів, фізичних осіб, які викорис товують найману працю, устан овлюється норматив робочих м ісць для працевлаштування ін валідів у розмірі чотирьох в ідсотків середньооблікової чисельності штатних працівн иків облікового складу за рі к, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця.

Згідно наданого відповіда чем для відділення Фонду зві ту про зайнятість та працевл аштування інвалідів за 2010 рік (форма №10-ПІ) середньообліков а кількість штатних працівни ків облікового складу у звіт ному періоді склала 10 осіб.

На виконання статті 19 Закон у № 875-XII, на підприємстві було ст ворено робоче місце для інва ліда - охоронник, що підтвер джується звітами про наявніс ть вакансій за станом на 13.01.2010 р оку, лютий 2010 року, квітень - бе резень 2010 року, квітень 2010 року, травень 2010 року, червень 2010 рок у, липень 2010 року, серпень 2010 рок у, жовтень 2010 року, листопад 2010 р оку, грудень 2010 року.

Цими ж звітами підтверджує ться той факт, що на протязі 2010 року підприємство звітувало ся перед Смілянським міськра йонним центром зайнятості пр о наявність вакансії охоронн ика на підприємстві.

Разом з тим, інваліди не бул и направлені органами держав ної влади для працевлаштуван ня на підприємстві.

Відповідно до частини 4 стат ті 20 Закону України «Про зайня тість населення»від 01.03.1991р. № 803-Х ІІ підприємства, установи і о рганізації незалежно від фор ми власності реєструються у місцевих центрах зайнятості за їх місцезнаходженням як п латники збору до Фонду загал ьнообов'язкового державного соціального страхування Укр аїни на випадок безробіття, щ омісяця подають цим центрам адміністративні дані у повно му обсязі про наявність віль них робочих місць (вакансій), у тому числі призначених для п рацевлаштування інвалідів, т а про працівників, які працюю ть неповний робочий день (тиж день), якщо це не передбачено т рудовим договором, або не пра цюють у зв'язку з простоєм вир обництва з не залежних від ни х причин, і в десятиденний стр ок - про всіх прийнятих праців ників у порядку, встановлено му законодавством.

З огляду на наведені припис и чинного законодавства про порядок атестації та створен ня робочих місць інвалідів н а підприємстві працевлаштув ання інвалідів може здійснюв атись центральним органом ви конавчої влади з питань прац і та соціальної політики, орг анами місцевого самоврядува ння, громадськими організаці ями інвалідів лише за наявно сті отриманої від підприємст ва інформації про проведену у встановленому порядку атес тацію необхідної кількості р обочих місць інвалідів на ць ому підприємстві відповідно до вимог нормативу, а також пр о вільні робочі місця та вака нтні посади, на яких може вико ристовуватись праця інвалід ів.

Таким чином, суд наголошує, що обов'язок підприємства зі створення робочих місць для інвалідів не супроводжуєтьс я його обов'язком займатися п ошуком інвалідів для працевл аштування, але Законом на ньо го покладено обов'язок інфор мувати належним чином відпов ідні органи про наявні вакан тні місця для працевлаштуван ня інвалідів.

Отже, враховуючи, що відпові дач вчинив всі передбачені ч инним на момент виникнення с пору законодавством заходи, спрямовані на працевлаштува ння інвалідів на своєму підп риємстві, суд приходить до ви сновку про відсутність підст ав для задоволення позову.

Відповідно до ч.1 ст.71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

Інших доказів сторони суду не назвали та не надали.

Керуючись ст. ст. 9, 69-71, ст.ст. 158-159, 161-163 Кодексу адміністративног о судочинства України, суд,

ПОСТАНОВИВ :

В задоволенні адміністр ативного позову відмовити по вністю.

Постанова набирає законно ї сили відповідно до ст. 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України.

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду че рез Черкаський окружний адміністративний суд в поря дку передбаченому ст. ст. 185 - 18 7 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст постанови складено 16 серпня 2011 року.

Головуючий С.О.Кульч ицький

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.08.2011
Оприлюднено30.12.2011
Номер документу20253691
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2370/6248/2011

Ухвала від 05.08.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.О.Кульчицький

Ухвала від 27.07.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.О.Кульчицький

Постанова від 15.08.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.О.Кульчицький

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні