Постанова
від 27.09.2011 по справі 2а/2370/6584/2011
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 27 вересня 2011 року                                                         Справа № 2а/2370/6584/2011

27.09.2011

10 год. 00 хв.                                                                                                                       м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі головуючого – судді Кульчицького С.О., розглянувши в приміщенні суду в скороченому провадженні адміністративну справу за позовом державної податкової інспекції у Монастирищенському районі Черкаської області до закритого акціонерного товариства «Українська селянська компанія»про стягнення податку на прибуток приватних підприємств,

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Монастирищенському районі Черкаської області звернулась до Черкаського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просить стягнути із закритого акціонерного товариства «Українська селянська компанія»податковий борг в сумі 340 грн.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач зазначає, що відповідачем порушено вимоги Податкового кодексу України та Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»від 21.12.2000 року № 2181-ІІІ щодо своєчасності подання податкової звітності –декларацій з податку на прибуток, внаслідок чого позивачем було прийнято рішення про стягнення штрафних (фінансових) санкцій по податку на прибуток.

На підставі вимог ч. 4 ст. 1832 Кодексу адміністративного судочинства України справа розглядається в порядку скороченого провадження суддею одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

У строк, наданий судом в ухвалі про відкриття скороченого провадження, відповідач письмових заперечень проти адміністративного позову не подав. Відповідно до п. 2 ч. 5 ст. 1832 КАС України справа розглядається судом не пізніше трьох днів з дня закінчення строку подання заперечення проти позову або заяви про визнання позову, передбаченого частиною третьою цієї статті.

ЗАТ «Українська селянська компанія» зареєстроване як юридична особа, ідентифікаційний код 21376318 та є платником податків і зборів.

Судом встановлено, що підприємство має заборгованість перед бюджетом по податку на прибуток в сумі 340 грн.

Відповідно до актів про результати невиїзної документальної перевірки своєчасності подання податкової звітності від 19.03.2010 року №74/15-003 та від 13.05.2010 року №122/15-03 судом встановлено, що відповідач в порушення п.п. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»(чинного на момент проведення перевірки) та п. 16.4 ст. 16 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»(чинного на момент проведення перевірки) не подав податкові декларації у строки, визначені законодавством.

На підставі вказаних актів та згідно з п.п. 17.1.1 п. 17.1 ст. 17 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»позивачем визначено суми штрафів, про що ДПІ у Монастирищенському районі Черкаської області винесено податкові повідомлення –рішення від 12.04.2010 року №0000771501/0 в сумі 170 грн., яке отримане відповідачем поштою 15.04.2010 року та від 13.05.2010 року №0000871501/0 в сумі 170 грн., отримане 13.05.2010 року відповідно.

Крім того, суд зазначає, що відомостей щодо оскарження та наступного скасування вказаного податкового повідомлення –рішення  суду надано не було.

Таким чином, загальна сума податкового боргу відповідача, узгоджена, проте на день розгляду цього спору сплачена не була.

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»відповідачу було направлено першу податкову вимогу № 1/35 від 28.04.2010 року та другу податкову вимогу № 2/37 від 31.05.2010 року.

Вказані податкові вимоги були отримані відповідачем 08.06.2010 року, про що свідчить копія поштового повідомлення.

В зв’язку з несплатою у встановлені строки податкового боргу, відповідачем в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна була зареєстрована податкова застава від 29.06.2010 року №27621897.

Проте зазначені дії не призвели до сплати відповідачем податкового боргу.

Відповідно до статті 67 Конституції України кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

1 січня 2011 року набув чинності Податковий Кодекс України, який встановлює перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства. Відповідно до п. 2 Прикінцевих положень Податкового кодексу України з 01.01.2011 року Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»втратив чинність.   

Проте, у зв’язку з тим, що правовідносини щодо наслідків несплати податкового боргу виникли до набрання чинності Податковим Кодексом України, суд приходить до висновку, що в даному випадку слід застосовувати саме норми Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами».

Пунктом 1.3 ст. 1 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»податковий борг (недоїмка) - податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

Виходячи із змісту пп. 4.1.1. п. 4.1 ст. 4, пп. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»платник податків самостійно обчислює суму податкового зобов'язання, яку зазначає у податковій декларації, та зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації.

Підпунктом 17.1.1 п. 17.1 ст. 17 вищевказаного Закону визначено, що платник податків, що не подає податкову декларацію у строки, визначені законодавством, сплачує штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або її затримку.

Відповідно до п. 5.2 ст. 5 вказаного вище Закону, податкове зобов'язання платника податків, нараховане контролюючим органом відповідно до пунктів 4.2 та 4.3 статті 4 цього Закону, вважається узгодженим у день отримання платником податків податкового повідомлення, за винятком випадків, визначених підпунктом 5.2.2 цього пункту, а саме у разі коли платник податків вважає, що контролюючий орган невірно визначив суму податкового зобов'язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству з питань оподаткування або виходить за межі його компетенції, встановленої законом, такий платник податків має право звернутися до контролюючого органу із скаргою про перегляд цього рішення, яка подається у письмовій формі та може супроводжуватися документами, розрахунками та доказами, які платник податків вважає за потрібне надати.

Згідно з пп. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у строки, визначені статтею 5 вказаного Закону, визнається сумою податкового боргу платника податків.

Оскільки податкове зобов'язання відповідача не було сплачене в установлені строки, таке зобов'язання визнається судом податковим боргом.

Згідно даних ДПІ у Монастирищенському районі Черкаської області податковий борг у сумі 340 грн. відповідачем на момент розгляду справи в суді не сплачено, а отже, позивач правомірно звернувся до суду про стягнення його з відповідача.

Відповідно  до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на  яких ґрунтуються її вимоги та  заперечення, крім  випадків, встановлених статтею 72 цього кодексу.

Таким чином, з врахуванням вищевикладеного, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог.

Інших доказів сторони суду не назвали та не надали.

Оскільки спір вирішено на користь суб’єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) згідно ч. 4 ст. 94 КАС України стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст. ст. 9, 69-71, 86, 94, ст. ст.159-163, ст. 1832, ст. ст. 185-187 КАС України,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з закритого акціонерного товариства «Українська селянська компанія» (19114, Черкаська область, Монастирищенський р-н, смт. Цибулів, вул. Леніна, буд. 75, ідентифікаційний код 21376318) до бюджету через державну податкову  інспекцію у Монастирищенському районі Черкаської області (19100, Черкаська область, м. Монастирище, вул. Леніна, 103, ідентифікаційний код 34275465) податковий борг по податку на прибуток підприємств у сумі 340 (триста сорок) грн.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження, є остаточною.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд шляхом подання  апеляційної скарги в порядку, передбаченому ст. ст. 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України. Строк для подання апеляційної скарги обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Головуючий                                                                                                          С.О.Кульчицький

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.09.2011
Оприлюднено30.12.2011
Номер документу20254335
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2370/6584/2011

Ухвала від 15.08.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.О.Кульчицький

Ухвала від 29.08.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.О.Кульчицький

Постанова від 27.09.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.О.Кульчицький

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні