Постанова
від 31.10.2011 по справі 2а-14800/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

31 жовтня 2011 року 09:35 № 2а-14800/11/2670

Окружний адміністрати вний суд м. Києва у складі:

Судді Добрянської Я.І.

Секретаря судового засіда ння Юзині О.А.

Розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу

за поданням Державної п одаткової інспекції у Голосі ївському районі м. Києва

до Товариства з обмежен ою відповідальністю «МЕРКОР -ІНВЕСТ»

про стягнення коштів за податковим боргом

за участю представників ст орін

від позивача: ОСОБА_1 (до віреність № 377/9/10-009 від 26.01.2011 р.)

від відповідача: не приб ув

Відповідно до п. 3 ст. 160 Кодек су адміністративного судочи нства України 31.10.2011 р. у судовом у засіданні оголошено вступн у та резолютивну частину пос танови.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

18.10.2011 р. Державна под аткова інспекція у Голосіївс ькому районі м. Києва внесла п одання до Окружного адмініст ративного суду м. Києва щодо с тягнення з Товариства з обме женою відповідальністю «МЕР КОР-ІНВЕСТ»коштів за податко вим боргом.

Ухвалою Окружного адміні стративного суду міста Києва від 18.10.2011 року відкрито провадж ення в адміністративній спра ві № 2а-14800/11/2670 та з метою належног о повідомлення боржника про дату, час та місце судового ро згляду справи рекомендовано ю кореспонденцією з повідомл енням про вручення, справу бу ло призначено до судового ро згляду на 31.10.2011 року.

В судовому засіданні 31.10.2011 р. п редставник заявника подання підтримав та просив суд стяг нути кошти за податковим бор гом у розмірі 29 215,00 грн. з Товари ства з обмеженою відпов ідальністю «МЕРКОР-ІНВЕСТ» ( код ЄДРПОУ 35790792).

Подання обґрунтован е наявністю у Товариства з об меженою відповідальністю «М ЕРКОР-ІНВЕСТ»податкового бо ргу перед Державним бюджетом у розмірі 29 215,00 грн.

Боржник в судове засіданн я не прибув та не скерував сво го представника, хоча належн им чином був повідомлений пр о дату, час та місце судового з асідання рекомендованою кор еспонденцією з повідомлення м про вручення.

Відомостей щодо отримання чи не отримання боржником су дової кореспонденції до суду не надходило.

Згідно вимог ч. 8 ст. 35 КАС Укр аїни вважається, що повістку вручено юридичній собі, якщо вона доставлена за адресою, в несеною до відповідного держ авного реєстру, або за адресо ю, яка зазначена її представн иком, і це підтверджується пі дписом відповідної службово ї особи.

Відповідно до ч. 7 ст. 1833 Коде ксу адміністративного судоч инства України, неявка сторі н у судове засідання не переш коджає розгляду подання.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, заслухавши п ояснення представника заявн ика, всебічно і повно з' ясув авши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується подання , оцінивши докази, які мають зн ачення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окру жний адміністративний суд м. Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмежено ю відповідальністю «МЕРКОР-І НВЕСТ»зареєстровано Голосі ївською районною у м. Києві Де ржавною адміністрацією 28.02.2008 р . за № 10681020000022243.

Вказане підприємство взят о на облік як платника податк ів в ДПІ у Голосіївському рай оні м. Києва 29.02.2008 р. за номером 11476 3.

Як видно з наявних матеріал ів справи, станом на 13.10.2011 року Т ОВ «МЕРКОР-ІНВЕСТ»має заборг ованість перед державним бюд жетом з податку на додану вар тість у розмірі 29 215,00 грн.

Заборгованість ТОВ «МЕРКО Р-ІНВЕСТ»виникла в результат і несплати податкового зобов 'язання, згідно прийнятого ДП І у Голосіївському районі м. К иєва податкового повідомлен ня-рішення № 0000172201 від 06.06.2011 р., п рийнятого за наслідками пере вірки та складеного Акта № 84/1-22 -10-35790792 від 24.05.2011 р.

Відповідно до п.54.5 ст.54 Податк ового кодексу України, якщо з гідно з нормами цієї статті с ума грошового зобов'язання р озраховується контролюючим органом, платник податків не несе відповідальності за св оєчасність, достовірність і повноту нарахування такої су ми, проте несе відповідальн ість за своєчасне та повне по гашення нарахованого узгодж еного грошового зобов'язання і має право оскаржити зазнач ену суму в порядку, встановле ному цим Кодексом.

Відповідно до ст.56 Податков ого кодексу України, рішення , прийняті контролюючим орга ном, можуть бути оскаржені в а дміністративному або судово му порядку. У разі коли платни к податків вважає, що контрол юючий орган неправильно визн ачив суму грошового зобов'яз ання або прийняв будь-яке інш е рішення, що суперечить зако нодавству або виходить за ме жі повноважень контролюючог о органу, встановлених цим Ко дексом або іншими законами У країни, він має право звернут ися до контролюючого органу вищого рівня із скаргою про п ерегляд цього рішення. З урах уванням строків давності пла тник податків має право оска ржити в суді податкове повід омлення-рішення або інше ріш ення контролюючого органу пр о нарахування грошового зобо в'язання у будь-який момент пі сля отримання такого рішення , при

зверненні платника подат ків до суду з позовом щодо виз нання недійсним рішення конт ролюючого органу податкове з обов'язання вважається неузг одженим до дня набрання судо вим рішенням законної сили.

Проте, ТОВ «МЕРКОР-ІНВЕСТ» не було оскаржено податковог о повідомлення-рішення № 00001 72201 від 06.06.2011 р. ні в адміністрат ивному, ні в судовому порядку , а отже рішення контролюючог о органу є узгодженим.

Відповідно до п.п.14.1.153 п.14.1 ст.14 П одаткового кодексу України, податкова вимога - письмова в имога органу державної подат кової служби до платника под атків щодо погашення суми по даткового боргу;

Згідно з п.п.59.1 ст.59 Податковог о кодексу України, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового з обов'язання в установлені за конодавством строки, орган д ержавної податкової служби н адсилає (вручає) йому податко ву вимогу в порядку, визначен ому для надсилання (вручення ) податкового повідомлення-р ішення.

На виконання вимог чинного законодавства України, з мет ою погашення заборгованості на адресу підприємства було направлено податкову вимогу № 1316 від 23.06.2011 р., яку 15.08.2011 р. було отр имано представником ТОВ «МЕР КОР-ІНВЕСТ», про що свідчить о собистий підпис на повідомле нні про вручення.

Проте, станом на момент звер нення Державної податкової і нспекції у Голосіївському ра йоні м. Києва до Окружного адм іністративного суду м. Києва з відповідним поданням, зазн ачена сума заборгованості у розмірі 29 215,00 грн. залишається н есплаченою до державного бюд жету України.

Відповідно до п.п.20.1.4 п.20.1 ст.20 По даткового кодексу України, о ргани державної податкової с лужби мають право проводити перевірки платників податкі в (крім Національного банку У країни) в порядку, встановлен ому цим Кодексом.

Відповідно до ч.2 ст.6 Констит уції України, органи законод авчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повно важення у встановлених цією Конституцією межах і відпові дно до законів України.

Згідно з ч.2 ст.19 Конституції, органи державної влади та ор гани місцевого самоврядуван ня, їх посадові особи зобов'яз ані діяти лише на підставі, в м ежах повноважень та у спосіб , що передбачені Конституціє ю та законами України.

Водночас, п.21.1 ст.21 Кодексу пер едбачено, що посадові особи к онтролюючих органів зобов'яз ані: дотримуватися Конституц ії України та діяти виключно у відповідності з цим Кодекс ом та іншими законами Україн и, іншими нормативними актам и, забезпечувати сумлінне ви конання покладених на контро люючі органи функцій.

Відповідно до п.95.1 ст.95 Податк ового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податк ів і на користь держави заход и щодо погашення податкового боргу такого платника подат ків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власн ості, а в разі їх недостатност і - шляхом продажу майна таког о платника податків, яке пере буває у податковій заставі.

Згідно з п.95.3 Податкового код ексу України, стягнення кошт ів з рахунків платника подат ків у банках, обслуговуючих т акого платника податків, зді йснюється за рішенням суду, я ке направляється до виконанн я органам державної податков ої служби, у розмірі суми пода ткового боргу або його части ни.

Статтею 183-3 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни визначено особливості про вадження у справах за зверне нням органів державної подат кової служби, а саме відповід но до ч.1 - провадження у справа х за зверненням органів держ авної податкової служби при здійсненні ними передбачени х законом повноважень здійсн юється на підставі подання т аких органів щодо стягнення коштів за податковим боргом.

Відповідно до листа-роз'ясн ення Вищого адміністративно го суду України від 22.04.2011 року № 571/11/13-11, стягнення коштів та прод аж майна платника податків п ровадиться не раніше ніж чер ез 60 календарних днів з момент у надіслання такому платнику податкової вимоги (пункт 95.2 ст атті 95 Податкового кодексу Ук раїни).

Отже, право на стягнення кош тів у рахунок погашення пода ткового боргу виникає у конт ролюючого органу на наступни й день після закінчення 60 днів з дня надіслання платникові податків податкової вимоги.

При цьому, відповідно до пун кту 59.1 Податкового кодексу Ук раїни, порядок надіслання пл атникові податків податково ї вимоги є тотожним порядку н адіслання податкового повід омлення-рішення.

У свою чергу, відповідно до пункту 58.3 Податкового кодексу України, податкове повідомл ення-рішення вважається наді сланим (врученим) юридичній о собі, якщо його передано поса довій особі такої юридичної особи під розписку або надіс лано листом з повідомленням про вручення.

У разі коли пошта не може вр учити платнику податків пода ткове повідомлення-рішення а бо податкові вимоги, або ріше ння про результати розгляду скарги через відсутність за місцезнаходженням посадови х осіб, їх відмову прийняти по даткове повідомлення-рішенн я або податкову вимогу, або рі шення про результати розгляд у скарги, незнаходження факт ичного місця розташування (м ісцезнаходження) платника по датків або з інших причин, под аткове повідомлення-рішення або податкова вимога, або ріш ення про результати розгляду скарги вважаються врученими платнику податків у день, заз начений поштовою службою в п овідомленні про вручення із зазначенням причин невручен ня.

Відповідно, подання органу державної податкової служби про стягнення коштів за пода тковим боргом у порядку стат ті 183-3 Кодексу адміністративн ого судочинства України може бути внесено протягом двадц яти чотирьох годин з моменту спливу 60 днів, наступних за дн ем надіслання платникові под атків податкової вимоги.

Також, в судовому засіданні 31.10.2011 р. представником заявника було надано до справи повідо млення від 28.10.2011 р. № 4195/24-018 про грош ові зобов' язання та податко вий борг Товариства з обмеже ною відповідальністю «МЕРКО Р-ІНВЕСТ» та зворотній бік об лікової картки платника пода тків станом на 28.10.2011 р., з яких вба чається наявність в ТОВ «МЕР КОР-ІНВЕСТ»непогашеної суми заборгованості в розмірі 29 215,0 0 грн.

Таким чином, суд доходить ви сновку, що заявником правомі рно внесено подання до Окруж ного адміністративного суду м. Києва щодо стягнення кошті в за податковим боргом у розм ірі 29 215,00 грн. з Товариства з обмеженою відповідальніст ю «МЕРКОР-ІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 35790792).

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Ук раїни кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтується її вимоги та зап еречення крім випадків, вста новлених статтею 72 цього Коде ксу.

Заявник довів суду обґрунт ованість заявлених позовних вимог, визначених у поданні, п роте як боржник жодних запер ечень щодо наявності в нього зазначеного податкового бор гу суду не надав.

Зважаючи на вказані норми законодавства, наявність у Т ОВ «МЕРКОР-ІНВЕСТ»податково го боргу перед Державним бюд жетом у розмірі 29 215,00 грн., що не б ув заперечений боржником, су д доходить висновку, що дане п одання підлягає задоволенню в повному обсязі.

Враховуючи викладене, кер уючись ст. ст. 69, 71, 158-163, 1833 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, Окружний адмініс тративний суд міста Києва -

П О С Т А Н О В И В:

1. Подання Державної по даткової інспекції у Голосії вському районі міста Києва (010 33, м. Київ, вул. Жилянська, 23) до То вариства з обмеженою відпові дальністю «МЕРКОР-ІНВЕСТ»(03033 , м. Київ, вул. Володимирська, 79, кв.31 код ЄДРПОУ 35790792) про стяг нення податкової заборгован ості в розмірі 29 215,00 грн. - задово льнити.

2. Стягнути кошти за податко вим боргом у розмірі 29 215,00 грн. з Товариства з обмеженою відповідальністю «МЕРКОР-ІН ВЕСТ» (03033, м. Київ, вул. Володим ирська, 79, кв.31 код ЄДРПОУ 35790792).

3. Постанова підлягає негайн ому виконанню.

Постанова набирає закон ної сили в порядку, встановле ному статтею 254 КАС України. По станова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанці ї за правилами, встановленим и ст.ст. 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інс танції апеляційної скарги.

Суддя: Я.І. Добрянсь ка

Дата складання та підпис ання постанови в повному обс язі 31.10.2011 р.

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення31.10.2011
Оприлюднено29.12.2011
Номер документу20257634
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-14800/11/2670

Ухвала від 18.10.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрянська Я.І.

Постанова від 31.10.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрянська Я.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні