Постанова
від 26.10.2011 по справі 2а-11380/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

26 жовтня 2011 року № 2а-11380/11/2670

Окружний адміністратив ний суд міста Києва у складі г оловуючого судді Огурцова О .П. при секретарі судового зас ідання Покотило М.С. розглян увши у відкритому судовому з асіданні адміністративну сп раву

за позовом Державної податкової інсп екції у Подільському районі міста Києва

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Компанія Акт ив-2005"

про стягнення заборгованості перед бюджетом за рахунок ак тивів боржника у розмірі 39 492,85 грн.

за участю :

представника позивача: не з'явився

представника відповідача: не з'явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Державна податкова ін спекція у Подільському район і міста Києва звернулася до О кружного адміністративного суду міста Києва з адміністр ативним позовом до Товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Компанія Актив-2005" про стягн ення заборгованості перед бю джетом за рахунок активів бо ржника у розмірі 39 492,85 грн.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що Товариство з обмеже ною відповідальністю "Компан ія Актив-2005" має податкову забо ргованість перед бюджетом, я ка виникла в результаті не по вної та несвоєчасної сплати відповідачем самостійно виз наченої суми податкового зоб ов'язання з орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності, чим було порушено вимоги статті 5 Закону України “Про порядок погашення зобов'язань платн иків податків перед бюджетам и та державними цільовими фо ндами” та з орендної плати з ю ридичних осіб, чим було поруш ено вимоги пункту 57.1 статті 57 П одаткового кодексу України.

Ухвалами Окружного адміні стративного суду міста Києва від 09.08.2011 відкрито провадження , закінчено підготовче прова дження та призначено справу до судового розгляду на 14.09.2011.

Судове засідання 14.09.2011 було в ідкладено у зв'язку з неявкою представника відповідача.

У судовому засіданні 05.10.2011 ог олошувалась перерва до 26.10.2011.

Представники сторін у судо ве засідання 26.10.2011 не з'явивсь, п ро причини неявки суд не пові домили, хоча повідомлялись н алежним чином про дату, час та місце розгляду справи, що під тверджується розписками про отримання повісток.

Відповідно до частини четв ертої статті 128 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни у разі неприбуття відпо відача - суб'єкта владних повн оважень, належним чином пові домленого про дату, час і місц е судового розгляду, без пова жних причин або без повідомл ення ним про причини неприбу ття розгляд справи не відкла дається і справу може бути ви рішено на підставі наявних у ній доказів. Ці ж наслідки зас тосовуються у разі повторног о неприбуття за таких самих у мов відповідача, який не є суб 'єктом владних повноважень.

Згідно із частиною першою с татті 41 Кодексу адміністрати вного судочинства України у разі неявки у судове засідан ня всіх осіб, які беруть участ ь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу ро згляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядк у письмового провадження), фі ксування судового засідання за допомогою звукозаписувал ьного технічного засобу не з дійснюється.

З урахуванням наведеного с уд дійшов висновку про можли вість розгляду справи за від сутності представників стор ін та фіксування судового за сідання за допомогою звукоза писувального технічного зас обу не здійснювалося.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, всебічно і по вно з' ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуєть ся позов, об' єктивно оцінив ши докази, які мають юридичне значення для розгляду справ и і вирішення спору по суті, Ок ружний адміністративний суд міста Києва, -

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія Актив-2005" зареєстровано як юри дичну особу Деснянською райо нною у місті Києві державною адміністрацією 25.08.2005.

У Державній податковій інс пекції у Подільському районі міста Києва Товариство з обм еженою відповідальністю "Ком панія Актив-2005" знаходить на об ліку, як платник окремих пода тків.

Частиною першої статті 3 Зак ону України "Про плату за земл ю" встановлено, що використан ня землі в Україні є платним. П лата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати, що визнач ається залежно від грошової оцінки земель.

Відповідно до частини перш ої статті 14 Закону України "Пр о плату за землю" платники зем ельного податку, а також орен дної плати за земельні ділян ки державної або комунальної власності (крім громадян) сам остійно обчислюють суму земе льного податку та орендної п лати щороку за станом на 1 січн я і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земель ної ділянки податкову деклар ацію на поточний рік за формо ю, встановленою центральним податковим органом, з розбив кою річної суми рівними част ками за місяцями. Подання так ої декларації звільняє від о бов'язку подання щомісячних декларацій.

Товариством з обмеженою ві дповідальністю "Компанія Акт ив-2005" до Державної податкової інспекції у Подільському ра йоні міста Києва було подано податкову декларацію орендн ої плати за земельні ділянки державної і комунальної вла сності № 3262 від 29.01.2010, якою визнач ено податкове зобов'язання з орендної плати за земельні д ілянки державної і комунальн ої власності на 2010 рік у сумі 80 87 5,64 грн., або 6739,64 грн. за кожен міся ць за січень - листопад 2010 року та 6739,60 грн. за грудень 2010 року.

Відповідно до частин першо ї та другої статті 17 Закону У країни „Про плату за землю" по даткове зобов'язання по земе льному податку, а також по оре ндній платі за землі державн ої та комунальної власності, визначене у податковій декл арації на поточний рік, сплач ується рівними частками влас никами та землекористувачам и земельних ділянок за місце знаходженням земельної діля нки за базовий податковий (зв ітний) період, який дорівнює к алендарному місяцю, щомісячн о протягом 30 календарних днів , наступних за останнім кален дарним днем звітного (податк ового) місяця. Податкове зобо в'язання по земельному подат ку, а також по орендній платі з а землі державної та комунал ьної власності, визначене у н овій звітній податковій декл арації, у тому числі і за новов ідведені земельні ділянки, с плачується власниками та зем лекористувачами земельних д ілянок за місцезнаходженням земельної ділянки за базови й податковий (звітний) період , який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяц я.

Частинами першою та другою пункту 5.1 статті 5 Закону Украї ни “Про порядок погашення зо бов'язань платників податків перед бюджетами та державни ми цільовими фондами" встано влено, що податкове зобов'яза ння, самостійно визначене пл атником податків у податкові й декларації, вважається узг одженим з дня подання такої п одаткової декларації. Зазнач ене податкове зобов'язання н е може бути оскаржене платни ком податків в адміністратив ному або судовому порядку. Як що у майбутніх податкових пе ріодах (з урахуванням строкі в давності, визначених статт ею 15 цього Закону) платник под атків самостійно виявляє пом илки у показниках раніше под аної податкової декларації, такий платник податків має п раво надати уточнюючий розра хунок.

Згідно підпункту 5.3.1 пункту 5 .3 статті 5 Закону України “Про порядок погашення зобов'яза нь платників податків перед бюджетами та державними ціль овими фондами" платник подат ків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зо бов'язання, зазначену у подан ій ним податковій декларації , протягом десяти календарни х днів, наступних за останнім днем відповідного граничног о строку, передбаченого підп унктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цьог о Закону для подання податко вої декларації.

Підпунктом 5.4.1 пункту 5.4 статт і 5 вище зазначеного закону пе редбачено, що узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у строки, визначені цією стат тею, визнається сумою податк ового боргу платника податкі в.

Заборгованість з орендної плати за земельні ділянки де ржавної і комунальної власно сті Товариством з обмеженою відповідальністю "Компанія Актив-2005" погашена не була.

Відповідно до статті 269 Пода ткового кодексу України плат никами податку є: власники зе мельних ділянок, земельних ч асток (паїв), землекористувач і.

Згідно із статтею 285 Податко вого кодексу України базовим податковим (звітним) періодо м для плати за землю є календа рний рік. Базовий податковий (звітний) рік починається 1 сі чня і закінчується 31 грудня то го ж року (для новостворених п ідприємств та організацій, а також у зв'язку із набуттям пр ава власності та/або користу вання на нові земельні ділян ки може бути меншим 12 місяців) .

Пунктом 286.2 Податкового коде ксу України встановлено, що п латники плати за землю (крім ф ізичних осіб) самостійно обч ислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подаю ть відповідному органу держа вної податкової служби за мі сцезнаходженням земельної д ілянки податкову декларацію на поточний рік за формою, вст ановленою у порядку, передба ченому статтею 46 цього Кодекс у, з розбивкою річної суми рів ними частками за місяцями. По дання такої декларації звіль няє від обов'язку подання щом ісячних декларацій. При пода нні першої декларації (факти чного початку діяльності як платника плати за землю) разо м з нею подається довідка (вит яг) про розмір нормативної гр ошової оцінки земельної діля нки, а надалі така довідка под ається у разі затвердження н ової нормативної грошової оц інки землі.

Товариством з обмеженою ві дповідальністю "Компанія Акт ив-2005" було подано до Державно ї податкової інспекції у Под ільському районі міста Києва податкову декларацію з плат и за землю (земельний податок та/або орендна плата за земел ьні ділянки державної або ко мунальної власності) № 3658 від 10 .02.2011, якою визначено податкове зобов'язання з плати за землю за 2011 рік у сумі 80 875, 64 грн., або 6739,64 г рн. за кожен місяць за січень - листопад 2011року та 6739,60 грн. за гр удень 2011 року.

Відповідно до пункту 287.3 ста тті 287 Податкового кодексу Укр аїни податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначен е у податковій декларації на поточний рік, сплачується рі вними частками власниками та землекористувачами земельн их ділянок за місцезнаходжен ням земельної ділянки за под атковий період, який дорівню є календарному місяцю, щоміс яця протягом 30 календарних дн ів, що настають за останнім ка лендарним днем податкового ( звітного) місяця.

Пунктом 57.1 статті 57 Податков ого кодексу України встанов лено, що платник податків зоб ов'язаний самостійно сплатит и суму податкового зобов'яза ння, зазначену у поданій ним п одатковій декларації, протяг ом 10 календарних днів, що наст ають за останнім днем відпов ідного граничного строку, пе редбаченого цим Кодексом для подання податкової декларац ії, крім випадків, встановлен их цим Кодексом.

Відповідно до пункту 54.1. стат ті 54 Податкового кодексу Укра їни, платник податків самост ійно обчислює суму податково го та/або грошового зобов'яза ння та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларац ії або уточнюючому розрахунк у, що подається контролюючом у органу у строки, встановлен і цим Кодексом. Така сума грош ового зобов'язання та/або пен і вважається узгодженою.

Згідно із пунктом 56.11 статті 56 Податкового кодексу Україн и не підлягає оскарженню гро шове зобов'язання, самостійн о визначене платником податк ів.

Відповідачем не було сплач ено самостійно визначене под аткове зобов'язання з плати з а землю та заборгованість ск лала 96 679,33 грн.

Відповідно до підпункту 6.2.1 пункту 6.2 статті 6 Закону Укра їни “Про порядок погашення з обов'язань платників податкі в перед бюджетами та державн ими цільовими фондами” якщо платник податків не сплачує узгоджену суму податкового з обов'язання в установлені ст роки то податковий орган над силає такому платнику податк ів податкові вимоги.

З метою погашення податков ої заборгованості Державною податковою інспекцією у Под ільському районі міста Києва винесено першу податкову ви могу № 1/685 від 09.03.2010. Зазначена вим ога відповідно до акта № 777 від 16.08.2010 розміщення податкової ви моги на дошці податкових ого лошень, була розміщена на дош ці податкових оголошень 16.08.2011.

15.09.2011 Державною податковою ін спекцією у Подільському райо ні міста Києва винесено друг у податкову вимогу № 2/2007, яка ві дповідно до акта № 974 від 27.09.2010 ро зміщення податкової вимоги н а дошці податкових оголошень , була розміщена на дошці пода ткових оголошень 27.09.2011.

Відповідно до підпункту 6.2.4 п ункту 6.2 статті 6 Закону Україн и «Про порядок погашення зоб ов'язань платників податків перед бюджетами та державним и цільовими фондами» визначе но, що у разі коли податковий о рган або пошта не може вручит и платнику податків податков е повідомлення або податкові вимоги у зв'язку з незнаходже нням посадових осіб, їх відмо вою прийняти податкове повід омлення або податкову вимогу , незнаходженням фактичного місця розташування платника податків, податковий орган р озміщує податкове повідомле ння або податкові вимоги на д ошці податкових оголошень, в становленій на вільному для огляду місці біля входу до пр иміщення податкового органу . При цьому день розміщення та кої податкової вимоги вважає ться днем її вручення.

Пунктами 59.1 та 59.5 Податкового кодексу України встановлено , що у разі коли платник податк ів не сплачує узгодженої сум и грошового зобов'язання в ус тановлені законодавством ст роки, орган державної податк ової служби надсилає (вручає ) йому податкову вимогу в поря дку, визначеному для надсила ння (вручення) податкового по відомлення-рішення. У разі ко ли у платника податків, якому надіслано (вручено) податков у вимогу, сума податкового бо ргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податковог о боргу такого платника пода тку, що виник після надісланн я (вручення) податкової вимог и.

Відповідно до облікової ка ртки платника податків Товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Компанія Актив-2005" забо ргованість відповідача скл адає 96 679,33 грн.

Постановою Окружного адмі ністративного суду міста Киє ва від26.01.2011 у справі № 2а-18032/10/26 70 за позовом Державної податк ової інспекції у Подільськом у районі міста Києва до Товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Компанія Актив-2005" про с тягнення заборгованості з ор ендної плати з юридичних осі б у розмірі 57186,48 грн., позов задо волено повністю та стягнуто з Товариства з обмеженою від повідальністю "Компанія Акти в-2005" заборгованість з орендно ї плати за земельні ділянки д ержавної і комунальної власн ості у розмірі 57 186, 48 грн.

Таким чином, сума податково ї заборгованості Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Компанія Актив-2005" з орендної плати за земельні ділянки де ржавної і комунальної власно сті та з плати за землю, щодо я кої не вжито заходів примусо вого стягнення в судовому по рядку становить 39 492,85 грн.

Відповідач заперечень на а дміністративний позов не над ав та позицію позивача не спр остував.

У відповідності до підпунк ту 14.1.137 пункту 14.1 статті 14 Податк ового кодексу України, орган стягнення - державний орган, у повноважений здійснювати за ходи щодо забезпечення погаш ення податкового боргу в меж ах повноважень, встановлених цим Кодексом та іншими закон ами України.

Пунктом 41.5 статті 41 Податков ого кодексу України встановл ено, що органами стягнення є в иключно органи державної под аткової служби, які уповнова жені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення пода ткового боргу в межах їх повн оважень, а також державні вик онавці в межах своїх повнова жень. Стягнення податкового боргу і виконавчими написами нотаріусів не дозволяється.

Згідно з підпунктом 20.1.18. пунк ту 20.1 статті 20 Податкового коде ксу України, органи державно ї податкової служби мають пр аво: звертатися до суду щодо с тягнення коштів платника под атків, який має податковий бо рг, з рахунків у банках, обслуг овуючих такого платника, на с уму податкового боргу або йо го частини, а також стягувати до бюджетів та державних ціл ьових фондів суми грошових з обов'язань та/або податковог о боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Ко дексом.

Відповідно до підпункту 14.1.17 5 пункту 14.1 статті 14 Податковог о кодексу України, податкови й борг - сума грошового зобов'я зання (з урахуванням штрафни х санкцій за їх наявності), сам остійно узгодженого платник ом податків або узгодженого в порядку оскарження, але не с плаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого гр ошового зобов'язання.

Відповідно до частини перш ої статті 71 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и, кожна сторона повинна дове сти ті обставини, на яких ґрун туються її вимоги та запереч ення, крім випадків, встановл ених статтею 72 цього Кодексу.

Враховуючи викладене, суд п риходить до висновку про те, щ о заборгованість відповідач а перед позивачем в розмірі 39 492,85 грн. підтверджена наявним и в матеріалах справи доказа ми, є обґрунтованою, доведено ю, а тому вимоги позивача про с тягнення з відповідача забор гованості в сумі 39 492,85 грн. підл ягають задоволенню у повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (су довий збір) стягненню з відпо відача не підлягають.

Керуючись статтями 69, 70, 71 та 158- 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1.Адміністративний по зов Державної податкової інс пекції у Подільському районі міста Києва до Товариства з о бмеженою відповідальністю "К омпанія Актив-2005" про стягненн я заборгованості перед бюдже том за рахунок активів боржн ика у розмірі 39 492,85 грн. - задовол ьнити повністю

2.Стягнути з активів у тому числі з усіх виявлених Держа вною виконавчою службою розр ахункових рахунків Товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Компанія Актив-2005" (02166, м. Ки їв, вул. Волкова, 6/55, кв. 64, код ЄД РПОУ 33739631) до бюджету податкови й борг у розмірі 39 492,85 грн. (тридц ять дев'ять тисяч чотириста д ев'яносто дві грн. 85 коп.) на р/р № 34129999700008 одержувач: УДК у Подільс ькому районі м. Києва, банк оде ржувача: ГУ ДКУ у м. Києві, МФО 82 0019, код ЄДРПОУ 2607793.

Відповідно до статті 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України постанова суд у першої інстанції, якщо інше не встановлено цим Кодексом , набирає законної сили після закінчення строку для її апе ляційного оскарження. У разі апеляційного оскарження пос танова, якщо її не скасовано, н абирає законної сили після п овернення апеляційної скарг и, відмови у відкритті апеляц ійного провадження або набра ння законної сили рішенням з а наслідками апеляційного пр овадження.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції протягом десяти днів з а правилами, встановленими с таттями 185-187 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и. Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції. Апеляцій на скарга на постанову суду п ершої інстанції подається пр отягом десяти днів з дня її пр оголошення. У разі застосува ння судом частини третьої ст атті 160 цього Кодексу, а також п рийняття постанови у письмов ому провадженні апеляційна с карга подається протягом дес яти днів з дня отримання копі ї постанови.

Суддя О.П. Огурцов

Постанов а складена в повному обсязі 02. 11.2011.

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення26.10.2011
Оприлюднено29.12.2011
Номер документу20257962
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-11380/11/2670

Ухвала від 09.08.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

Постанова від 26.10.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні