Постанова
від 23.11.2011 по справі 2а-13618/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

23 листопада 2011 року 09:51 № 2а-13618/11/2670

Окружний адміністрати вний суд міста Києва у складі судді Донця В.А., за участю сек ретаря судового засідання Бу рди А.Ю., вирішив у відкритому судовому засіданні адмініст ративну справу

за позовом Київського міського відді лення Фонду соціального захи сту інвалідів

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Євро Логіс тик Сервіс"

про стягнення адміністративн о-господарських санкцій у ро змірі 6184,97 грн.,

Київське міське відділе ння Фонду соціального захист у інвалідів звернулося до Ок ружного адміністративного с уду міста Києва з позовом про стягнення з Товариства з обм еженою відповідальністю "Є вро Логістик Сервіс" адміні стративно-господарських сан кцій та пені в сумі 6184,97 грн.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що Товариством з обмеж еною відповідальністю "Євр о Логістик Сервіс" не викон ано вимог Закону України "Про основи соціальної захищенос ті інвалідів в Україні" щодо с творення робочих місць для п рацевлаштування інвалідів т а не сплачено відповідні адм іністративно-господарські с анкції.

Представник позивача в суд овому засіданні позов підтри мала, просила його задовольн ити з підстав, викладених у по зовній заяві.

Представник відповідача п роти позову заперечила, в обґ рунтування заперечень зазна чила, що підприємством відпо відно до звіту про зайнятіст ь і працевлаштування інвалід ів за 2010 рік форми №10-ПІ сплачен о адміністративно-господарс ькі санкції в сумі 5900,00 грн. за н едотримання нормативу робоч их місць для працевлаштуванн я інвалідів, встановленого с таттею 19 Закону України "Про о снови соціальної захищеност і інвалідів в Україні".

Заслухавши пояснення пре дставників сторін, дослідивш и докази, які містяться в мате ріалах справи, судом встанов лено наступне.

Як убачається з матеріалі в справи, Товариство з обмеже ною відповідальністю "Євро Логістик Сервіс", ідентифі каційний код 36068901, адреса: 02002, м. Ки їв, вул. Каховська, 64, зареєстро вано 30.07.2008 р. Дніпровською райо нною у місті Києві державною адміністрацією.

Відповідачем до Київськог о міського відділення Фонду соціального захисту інвалід ів подано звіт про зайнятіст ь і працевлаштування інвалід ів за 2010 рік форми №10-ПІ, в якому зазначено, що: середньооблік ова кількість штатних праців ників облікового складу - 15 осіб; кількість інвалідів - штатних працівників, які пов инні працювати на робочих мі сцях, створених відповідно д о вимог статті 19 Закону Україн и "Про основи соціальної захи щеності інвалідів в Україні" - 1 особа; середньооблікова кількість штатних працівник ів, яким відповідно до чинног о законодавства встановлена інвалідність (осіб) - 0; фонд оплати праці штатних працівн иків - 177 тис. грн.; середньорі чна заробітна плата штатного працівника - 11800,00 грн.; сума ад міністративно-господарськи х санкцій - 5900,00 грн.

Як убачається з матеріалів судової справи, відповідач п латіжним дорученням від 01.04.2011 р . №663 сплатив адміністративно- господарські санкції за 2010 рі к в розмірі 5900,00 грн.

Не зважаючи на це, позивачем донараховано Товариству з о бмеженою відповідальністю " Євро Логістик Сервіс" адм іністративно-господарські с анкції в розмірі 5900,00 грн., та пен ю - 284,97 грн. за невиконання вим ог Закону України "Про основи соціальної захищеності інва лідів в Україні" щодо нормати ву працевлаштування інвалід ів.

Вирішуючи спір, суд виходи ть з такого.

Відповідно до частини тре тьої статті 18 Закону України " Про основи соціальної захище ності інвалідів в Україні" ві д 21 березня 1991 року №875-XII (в редакц ії, чинній на момент виникнен ня між сторонами спірних пра вовідносин, далі - Закон №875-X II) підприємства, установи, орг анізації, фізичні особи, які в икористовують найману працю , зобов'язані виділяти та ство рювати робочі місця для прац евлаштування інвалідів, у то му числі спеціальні робочі м ісця, створювати для них умов и праці з урахуванням індиві дуальних програм реабілітац ії і забезпечувати інші соці ально-економічні гарантії, п ередбачені чинним законодав ством, надавати державній сл ужбі зайнятості інформацію, необхідну для організації пр ацевлаштування інвалідів, і звітувати Фонду соціального захисту інвалідів про зайня тість та працевлаштування ін валідів у порядку, встановле ному Кабінетом Міністрів Укр аїни.

Згідно з частиною першою ст атті 19 Закону №875-XII для підприєм ств, установ, організацій, у то му числі підприємств, органі зацій громадських організац ій інвалідів, фізичних осіб, я кі використовують найману пр ацю, установлюється норматив робочих місць для працевлаш тування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків середньо облікової чисельності штатн их працівників облікового ск ладу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одно го робочого місця.

Як убачається з матеріалів справи, а саме звіту Товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Євро Логістик Сервіс " про зайнятість і працевлашт ування інвалідів за 2010 рік, кіл ькість штатних працівників о блікового складу на підприєм стві складає 15 осіб, відповідн о кількість інвалідів - шта тних працівників, які повинн і працювати на робочих місця х, створених відповідно до ви мог статті 19 Закону України "П ро основи соціальної захищен ості інвалідів в Україні" - 1 особа, середньооблікова кіл ькість штатних працівників, яким відповідно до чинного з аконодавства встановлена ін валідність (осіб) - 0, що вказу є на порушення відповідачем вимог статті 18 Закону №875-XII щодо працевлаштування інвалідів .

Відповідно до частини перш ої статті 20 Закону №875-XII підприє мства, установи, організації , у тому числі підприємства, ор ганізації громадських орган ізацій інвалідів, фізичні ос оби, які використовують найм ану працю, де середньообліко ва чисельність працюючих інв алідів менша, ніж установлен о нормативом, передбаченим с таттею 19 цього Закону, щороку сплачують відповідним відді ленням Фонду соціального зах исту інвалідів адміністрати вно-господарські санкції, су ма яких визначається в розмі рі середньої річної заробітн ої плати на відповідному під приємстві, установі, організ ації, у тому числі підприємст ві, організації громадських організацій інвалідів, фізич ної особи, яка використовує н айману працю, за кожне робоче місце, призначене для працев лаштування інваліда і не зай няте інвалідом. Для підприєм ств, установ, організацій, у то му числі підприємств, органі зацій громадських організац ій інвалідів, фізичних осіб, н а яких працює від 8 до 15 осіб, ро змір адміністративно-господ арських санкцій за робоче мі сце, призначене для працевла штування інваліда і не зайня те інвалідом, визначається в розмірі половини середньої річної заробітної плати на в ідповідному підприємстві, в установі, організації, у тому числі підприємстві, організ ації громадських організаці й інвалідів, у фізичної особи , яка використовує найману пр ацю. Положення цієї частини н е поширюється на підприємств а, установи і організації, що п овністю утримуються за рахун ок коштів державного або міс цевих бюджетів.

Згідно з "Порядком сплати пі дприємствами, установами, ор ганізаціями та фізичними осо бами, що використовують найм ану працю, суми адміністрати вно-господарських санкцій та пені за невиконання нормати ву робочих місць для працевл аштування інвалідів" затверд женого Постановою Кабінету М іністрів України від 21 січня 2 007 року №70, роботодавці сплачую ть суму адміністративно-госп одарських санкцій відділенн ям Фонду соціального захисту інвалідів за місцем їх держа вної реєстрації як юридичних осіб або фізичних осіб-підпр иємців на рахунки, відкриті в органах Державного казначей ства, до 15 квітня року, що наста є за роком, в якому відбулося п орушення нормативу робочих м ісць для працевлаштування ін валідів.

Як уже зазначалось, відпові дачем подано до Фонду соціал ьного захисту інвалідів звіт в якому зазначено, що кількіс ть штатних працівників облік ового складу на підприємстві складає 15 осіб, середньорічна заробітна плата штатного пр ацівника складає 11800,00 грн., відп овідно, сума адміністративно -господарських санкцій стано вить 5900,00 грн. Зазначена сума ад міністративно-господарськи х санкцій відповідачем сплач ена вчасно та в повному обсяз і, що підтверджується наявни м в матеріалах справи платіж ним дорученням від 01.04.2011 р. №633.

Враховуючи викладене, суд д ійшов висновку про необґрунт ованість позовних вимог щодо стягнення з відповідача адм іністративно-господарських санкцій та пені в сумі 6184,97 грн ., відтак у задоволенні адміні стративного позову позивачу слід відмовити повністю.

З огляду на те, судове рішен ня ухвалене на користь відпо відач - не суб' єкта владни х повноважень, за відсутност і доказів про понесення ним с удових витрат, тому відповід но до статті 94 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни, відсутні підстави для пр исудження на користь відпові дача судових витрат.

Керуючись статтями 9, 69-71, 94, 97, 158-163 Кодексу адміністративног о судочинства України, Окруж ний адміністративний суд міс та Києва, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні адмініст ративного позову Київського міського відділення Фонду с оціального захисту інваліді в про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Євро Логістик Сервіс" а дміністративно-господарськ их санкцій та пені в сумі 6184,97 гр н. відмовити повністю.

Постанова суду першої інст анції набирає законної сили відповідно до статті 254 Кодекс у адміністративного судочин ства України та може бути оск аржена до суду апеляційної і нстанції в порядку та строки , встановлені статтями 185-187 цьо го Кодексу шляхом подання че рез суд першої інстанції апе ляційної скарги з одночасним надсиланням копії апеляційн ої скарги до суду апеляційно ї інстанції протягом десяти днів з дня проголошення пост анови. У разі відкладення скл адення постанови у повному о бсязі, а також прийняття пост анови у письмовому проваджен ні апеляційна скарга подаєть ся протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя В.А. Донець

Дата ухвалення рішення23.11.2011
Оприлюднено29.12.2011
Номер документу20261721
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-13618/11/2670

Ухвала від 30.09.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Донець В.А.

Постанова від 23.11.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Донець В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні