Постанова
від 12.12.2011 по справі 2а-16930/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01601, м. Київ, вул. К. Каменєва , 8, корп. 1

Вн. № 27/377

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

12 грудня 2011 року 09:16 Справа № 2а-16930/11/267 0

За позовом Управління Пенсійного фо нду України в Шевченківськом у районі м. Києва

До Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Новіта Треве л"

Про стягнення заборгованост і у розмірі 1 944,80 грн.,

Суддя О.В . Головань

Секретар Х.І. Філяк

Представники:

Від позивача ОСОБА_2 (довіреність № 03/07 ві д 04.01.2011 р.);

Від відповідача не з'яв.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Управління Пенсійного ф онду України в Шевченківсько му районі м. Києва звернулося до Окружного адміністративн ого суду м. Києва з позовом про стягнення з Товариства з обм еженою відповідальністю "Нов іта Тревел" на користь Управл іння Пенсійного фонду Україн и в Шевченківському районі м . Києва суми заборгованості (н едоїмки) по сплаті внесків на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування у р озмірі 1 944,80 грн.

Ухвалою суду від 21.11.2011 р. відкр ито провадження в адміністра тивній справі, закінчено під готовче провадження та призн ачено її до розгляду у судово му засіданні на 12.12.2011 р.

До судового засідання 12.12.2011 р . представник відповідача не з'явився. Поштова кореспонде нція, відправлена на останню відому адресу згідно з Витяг ом з Єдиного державного реєс тру юридичних осіб та фізичн их осіб-підприємців, який міс титься в матеріалах справи, - 0 1034, м. Київ, вул. Прорізна, 22-В - пов ернулась на адресу суду з від міткою пошти "за зазначеною а дресою не знаходиться".

У судовому засіданні 12.12.2011 р. оголошено вступну та резолют ивну частини постанови про з адоволення позову.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, суд -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Новіта Тре вел" (ідентифікаційний код - 35745 781) є юридичною особою, платник ом страхових внесків на зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування та знаходи ться на обліку в Управлінні П енсійного фонду України в Ше вченківському районі м. Києв а.

Порядок справляння та вико ристання збору на обов'язков е державне пенсійне страхува ння передбачений Законом Укр аїни "Про збір на обов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я".

Законом України "Про загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування" визначено п латників страхових внесків, їх права, обов'язки та порядок нарахування, обчислення та с плати страхових внесків, стя гнення заборгованості за цим и внесками.

Відповідно до приписів ст.с т. 1, 14 Закону страхувальниками є роботодавці: підприємства , установи та організації, ств орені відповідно до законода вства України, незалежно від форми власності, виду діяльн ості та господарювання, які в ідповідно до цього Закону сп лачують страхові внески на з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Отже, відповідач є страхува льником у розумінні Закону.

Відповідно до п. 1 ст. 1 вказан ого Закону платниками збору на обов'язкове державне пенс ійне страхування є суб'єкти п ідприємницької діяльності н езалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, грома дські та інші установи та орг анізації, об'єднання громадя н та інші юридичні особи, а так ож фізичні особи - суб'єкти під приємницької діяльності, які використовують працю найман их працівників.

Згідно з ч. 6 ст. 20 Закону "Про з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страх увальники зобов'язані сплачу вати страхові внески, нарахо вані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ні ж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду .

Відповідно до частин 2, 3 ст. 106 Закону суми страхових внескі в своєчасно не нараховані та /або не сплачені страхувальн иками у строки, визначені ста ттею 20 цього Закону, в тому чис лі обчислені територіальним и органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених час тиною третьою статті 20 цього З акону, вважаються прострочен ою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недо їмка) і стягуються з нарахува нням пені та застосуванням ф інансових санкцій.

Територіальні органи Пенс ійного фонду за формою і у стр оки, визначені правлінням Пе нсійного фонду, надсилають с трахувальникам, які мають не доїмку, вимогу про її сплату.

Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом.

Протягом десяти робочих дн ів із дня одержання вимоги пр о сплату недоїмки страхуваль ник зобов'язаний сплатити су ми недоїмки та суми фінансов их санкцій.

Страхувальник у разі незго ди з розрахунком суми недоїм ки, зазначеної у вимозі про сп лату недоїмки, узгоджує її з о рганами Пенсійного фонду в п орядку, встановленому правлі нням Пенсійного фонду, а в раз і неузгодження вимоги із орг анами Пенсійного фонду має п раво на оскарження вимоги в с удовому порядку.

Як було встановлено судом у процесі розгляду справи, від повідачем самостійно було ви значено у розрахунках суми с трахових внесків на загально обов' язкове державне пенсі йне страхування, які підляга ли до сплати - 1 944,80 грн. (за груден ь 2008 р. - 1284,80 грн. та за червень 2009 р . - 660,00 грн.)

Таким чином, загальна сума с амостійно узгоджених страхо вих внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування становить 1 944,80 грн.

Оскільки сума страхових вн есків у строки, встановлені ч . 6 ст. 20 Закону та Інструкцією п ро порядок обчислення і спла ти страхувальниками та застр ахованими особами внесків на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування до Пе нсійного фонду України, затв ердженою постановою Правлін ня Пенсійного фонду України №21-1 від 19 грудня 2003 року (надалі - Постанова №21-1), відповідачем с амостійно не була сплачена, й ому позивач направив вимогу № Ю-935/426 від 01.09.2011 р. на суму 1 944,80 грн.

Таким чином, заборгованіст ь відповідача станом на день звернення до суду становить 1 944,80 грн.

Станом на день розгляду спо ру недоїмка у розмірі 1 944,80 грн. в ідповідачем не погашена.

При цьому, суд приймає до ув аги той факт, що відповідачем вищевказана вимога про спла ту боргу у судовому порядку н е оскаржувалась, у зв' язку з чим сума недоїмки та вважаєт ься узгодженою та підлягає с тягненню у заявленому позива чем розмірі, який повністю ві дповідає даним згідно з карт ками особового рахунку відпо відача.

Відповідно до вимог ст. 106 Зак ону у разі якщо страхувальни к, який одержав вимогу терито ріального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і п ротягом десяти робочих днів після її отримання не сплати в зазначену у вимозі суму нед оїмки разом з застосованою д о нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не уз годив вимогу з відповідним о рганом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовом у порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимог у, але не сплатив узгоджену су му недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповід ний орган Пенсійного фонду з вертається в установленому з аконом порядку і подає вимог у про сплату недоїмки до відп овідного підрозділу державн ої виконавчої служби. У зазна чених випадках орган Пенсійн ого фонду також має право зве рнутися до суду з позовом про стягнення недоїмки.

Суми пені та фінансових сан кцій, застосованих за поруше ння порядку та строків обчис лення, нарахування та сплати страхових внесків стягуютьс я в тому ж порядку, що й недоїм ка із сплати страхових внеск ів.

Крім того, відповідно до абз . 5-6 п. 7 розділу VIII "Прикінцеві та п ерехідні положення" Закону У країни "Про збір та облік єдин ого внеску на загальнообов'я зкове державне соціальне стр ахування" № 2464-VI від 08.07.10 р., що набр ав чинності з 01.01.11 р., стягнення заборгованості зі сплати стр ахових внесків за діючими ви дами загальнообов'язкового д ержавного соціального страх ування та сум штрафних санкц ій, нарахованих та/або не спла чених у період до 1 січня 2011 рок у, в тому числі страхових внес ків, строк сплати яких на 1 січ ня 2011 року не настав, здійснюєт ься фондами загальнообов'язк ового державного соціальног о страхування відповідно до законодавства, що діяло на мо мент виникнення такої заборг ованості або застосування шт рафних санкцій. Погашення за боргованості з використання м коштів, що надходять у рахун ок сплати єдиного внеску, заб ороняється.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про обґр унтованість позовних вимог п ро стягнення з відповідача з аборгованості в розмірі 1 944,80 г рн. та визнав їх такими, що під лягають задоволенню в повном у обсязі.

На підставі вищевикладено го, ст. ст. 160-163, 186 КАС України, суд , -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовні вимоги задовол ьнити.

2. Стягнути з Товариства з о бмеженою відповідальністю "Н овіта Тревел" (ідентифікацій ний код - 35745781) на користь Управл іння Пенсійного фонду Україн и в Шевченківському районі м. Києва суму заборгованост і (недоїмки) по сплаті внесків на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування у розмірі 1 944 (одна тисяча дев' ятсот сорок чотири) грн. 80 коп.

3. Постанова може бути оска ржена в порядку ст. 186 КАС Украї ни.

Суддя О.В. Головань

Повний текст постано ви

виготовлено і підписано 12.12.1 1 р.

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення12.12.2011
Оприлюднено29.12.2011
Номер документу20261981
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-16930/11/2670

Ухвала від 21.11.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Головань О.В.

Постанова від 12.12.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Головань О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні