Постанова
від 28.10.2011 по справі 2а-3111/11/2770
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

< Копия >

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ПОСТАНОВА

Іменем України

28.10.11 Справа №2а-3111/11/2770

Окружний адміністративн ий суд міста Севастополя у ск ладі:

судді - Дудкіної Т.М.,

за участю секретаря - Прок опенко О.О.,

за участю представника поз ивача - Сертакової С.А.,

розглянувши у відкрито му судовому засіданні в прим іщенні суду в м. Севастополі а дміністративну справу за поз овом Прокурора Гагарінськог о району міста Севастополя в інтересах держави в особі Уп равління пенсійного фонду Ук раїни в Гагарінському районі м. Севастополя до Севастопольського націон ального технічного універси тету в особі санаторія-профі лакторія Севастопольсько го національного технічно го університету про стягненн я 4 570,77 грн.,

встановив:

Прокурор Гагарінського р айону міста Севастополя звер нувся до Окружного адміністр ативного суду міста Севастоп оля з адміністративним позов ом в інтересах держави в особ і Управління пенсійного фонд у України в Гагарінському ра йоні м. Севастополя до Сева стопольського національн ого технічного університету про стягнення заборгованост і зі сплати єдиного внеску на загальнообов' язкове держа вне соціальне страхування у розмірі 13 853,79 грн.

Позовні вимоги обґр унтовані не сплатою відповід ачем сум єдиного внеску на за гальнообов'язкове державне с оціальне страхування за квіт ень 2011 року у встановлений зак оном строк.

Відповідач надав суду письмові заперечення на поз ов, у яких зазначив, що заборго ваність виникла у санаторія- профілакторія Севастопол ьського національного тех нічного університету, який є відокремленим структурним п ідрозділом університету; уні верситет не здійснював факти чних витрат на оплату труда п рацівників санаторія-профіл акторія, які є об' єктом нара хування єдиного внеску на за гальнообов' язкове державн е соціальне страхування. Так ож у запереченнях викладено клопотання про розгляд справ и за відсутності представник а відповідача /а.с.26-27/.

У судовому засіданні 28. 10.2011 представник позивача нада в суду заяву про уточнення ос оби відповідача, у якій проси в вважати відповідачем Сев астопольський національн ий технічний університет в о собі санаторія-профілакторі я Севастопольського нац іонального технічного уніве рситету, а також надав заяву п ро зменшення розміру позовни х вимог у зв' язку з часткови м погашенням заборгованості відповідачем, й просить стяг нути з останнього 4 570,77 грн.

Заслухавши представни ка позивача, дослідивши мате ріали справи, суд вважає позо в таким, що підлягає задоволе нню, виходячи з наступного.

Відповідно абзацу 2 пун кту 1 частини першої статті 4 З акону України “Про збір та об лік єдиного внеску на загаль нообов'язкове державне соціа льне страхування»№2464-VI від 08.07.2010 р. (далі - Закон №2464-VI) платниками єдиного внеску є роботодавц і: підприємства, установи та о рганізації, інші юридичні ос оби, утворені відповідно до з аконодавства України, незале жно від форми власності, виду діяльності та господарюванн я, які використовують працю ф ізичних осіб на умовах трудо вого договору (контракту) або на інших умовах, передбачени х законодавством, чи за цивіл ьно-правовими договорами (кр ім цивільно-правового догово ру, укладеного з фізичною осо бою - підприємцем, якщо викону вані роботи (надавані послуг и) відповідають видам діяльн ості, зазначеним у витягу з Єд иного державного реєстру юри дичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у тому числі фі лії, представництва, відділе ння та інші відокремлені під розділи зазначених підприєм ств, установ і організацій, ін ших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застра хованими особами.

Севастопольський національний технічний унів ерситет в особі санаторія-пр офілакторія Севастопольс ького національного техні чного університету зареєстр ований в управлінні Пенсійно го фонду України в Гагарінсь кому районі м. Севастополя як платник єдиного внеску на за гальнообов'язкове державне с оціальне страхування.

Згідно з пунктом 1 части ни другої статті 6 Закону №2464-VI п латник єдиного внеску зобов' язаний своєчасно та в повном у обсязі нараховувати, обчис лювати і сплачувати єдиний в несок.

За правилами частини в осьмої статті 9 Закону №2464-VI пла тники єдиного внеску зобов'я зані сплачувати єдиний внесо к, нарахований за відповідни й базовий звітний період, не п ізніше 20 числа місяця, що наст ає за базовим звітним період ом. При цьому платники, зазнач ені у пункті 1 частини першої с татті 4 цього Закону, під час к ожної виплати заробітної пла ти (доходу, грошового забезпе чення), на суми якої (якого) нар аховується єдиний внесок, од ночасно з видачею зазначених сум зобов'язані сплачувати н арахований на ці виплати єди ний внесок у розмірі, встанов леному для таких платників (а вансові платежі). Винятком є в ипадки, якщо внесок, нарахова ний на ці виплати, вже сплачен ий у строки, встановлені абза цом першим цієї частини, або з а результатами звірення плат ника з територіальним органо м Пенсійного фонду за платни ком визнана переплата єдиног о внеску, сума якої перевищує суму внеску, що підлягає спла ті, або дорівнює їй. Кошти пере раховуються одночасно з отри манням (перерахуванням) кошт ів на оплату праці (виплату до ходу, грошового забезпечення ), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі. При цьо му фактичним отриманням (пер ерахуванням) коштів на оплат у праці (виплату доходу, грошо вого забезпечення) вважаєтьс я отримання відповідних сум готівкою, зарахування на рах унок одержувача, перерахуван ня за дорученням одержувача на будь-які цілі, отримання то варів (послуг) або будь-яких ін ших матеріальних цінностей у рахунок зазначених виплат, ф актичне здійснення з таких в иплат відрахувань згідно із законодавством або виконавч ими документами чи будь-яких інших відрахувань. Базовим з вітним періодом є календарни й місяць, а для платників, зазн ачених в абзацах третьому та четвертому пункту 1 частини п ершої статті 4 цього Закону, - к алендарний рік.

Пунктом 4.3.1 Інструкції « Про порядок нарахування і сп лати єдиного соціального вне ску на загальнообов'язкове д ержавне соціальне страхуван ня», затвердженої постановою Пенсійного фонду України ві д 27.09.2010 № 21-5 (далі - Інструкція №21-5) в изначено, що обчислення єдин ого внеску зазначеною катего рією платників здійснюється щомісячно на підставі бухга лтерських та інших документі в, відповідно до яких провади ться нарахування (обчислення ) або які підтверджують нарах ування (обчислення) виплат (до ходу), на які нараховується єд иний внесок.

За правилом пункту 3.1 ро зділу ІІІ «Порядку формуванн я та подання страхувальникам и звіту щодо сум нарахованог о єдиного внеску на загально обов'язкове державне соціаль не страхування», затверджено му постановою правління Пенс ійного фонду України від 08.10.2010 № 22-2, зареєстрованою в Міністер стві юстиції України

1 лис топада 2010 р. за N 1014/18309 (далі - Поря док №22) страхувальники, крім з азначених у пунктах 3.3 - 3.4 цього розділу, а також страхувальн ики, зазначені в пункті 3.2, які в икористовують працю фізични х осіб на умовах трудового до говору (контракту) або на інши х умовах, передбачених закон одавством, чи за цивільно-пра вовими договорами (крім циві льно-правового договору, укл аденого з фізичною особою - пі дприємцем, якщо виконувані р оботи (надані послуги) відпов ідають видам діяльності, заз наченим у витягу з Єдиного де ржавного реєстру юридичних о сіб та фізичних осіб - підприє мців), у частині подання звіту за таких осіб зобов'язані фор мувати та подавати до органі в Пенсійного фонду звіт не пі зніше 20 числа місяця, що наста є за базовим звітним періодо м. Базовим звітним періодом д ля них є календарний місяць. З віт подається за формою згід но з додатком 4 до цього Порядк у.

Санаторієм-профілакто рієм Севастопольського національного технічного ун іверситету 04.05.2011 до Управління пенсійного фонду України в Г агарінському районі м. Севас тополя управління за формою, згідно з додатком 4 до Порядку №22 поданий звіт, у якому самос тійно визначена сума єдиного внеску, що підлягає до сплаті , у розмірі 13 853,79 грн. /а.с.8-10/.

Вказану суму внесків в ідповідач мав сплатити у стр ок до 20.05.2011.

Єдиний внесок підляга є сплаті незалежно від фінан сового стану платника (части на дванадцята статті 9 Закону №2464-VI, пункт 4.2.4 Інструкції №21-5).

Згідно з частиною четв ертою статті 25 Закону №2464-VI тери торіальний орган Пенсійного фонду у порядку, за формою і в строки, встановлені Пенсійн им фондом за погодженням з це нтральним органом виконавчо ї влади у сфері праці та соціа льної політики, надсилає пла тникам єдиного внеску, які ма ють недоїмку, вимогу про її сп лату. Вимога про сплату недої мки є виконавчим документом. Платник єдиного внеску зобо в'язаний протягом десяти роб очих днів з дня надходження в имоги про сплату недоїмки сп латити суми недоїмки та штра фів разом з нарахованою пене ю. У разі незгоди з розрахунко м суми недоїмки платник єдин ого внеску узгоджує її з орга ном Пенсійного фонду в поряд ку, встановленому Пенсійним фондом за погодженням з цент ральним органом виконавчої в лади у сфері праці та соціаль ної політики. У разі якщо згод и з органом Пенсійного фонду не досягнуто, платник єдиног о внеску зобов'язаний сплати ти суми недоїмки та штрафів р азом з нарахованою пенею про тягом десяти робочих днів з д ня надходження рішення відпо відного органу Пенсійного фо нду або оскаржити вимогу до о ргану Пенсійного фонду вищог о рівня чи в судовому порядку . У разі якщо платник єдиного в неску протягом десяти робочи х днів з дня надходження вимо ги не сплатив зазначені у вим озі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з органом Пен сійного фонду, не оскаржив ви могу в судовому порядку або н е сплатив узгоджену суму нед оїмки протягом десяти робочи х днів з дня надходження узго дженої вимоги, територіальни й орган Пенсійного фонду над силає в порядку, встановлено му законом, до підрозділу дер жавної виконавчої служби вим огу про сплату недоїмки. У вип адках, зазначених в абзаці шо стому цієї частини, територі альний орган Пенсійного фонд у також має право звернутися до суду з позовом про стягнен ня недоїмки. При цьому заходи досудового врегулювання спо рів, передбачені законом, не з астосовуються.

На виконання частини ч етвертої статті 25 Закону №2464-VI т а підпункту б) пункту 6.3 розділ у VІ Інструкції №21-5 позивачем н а адресу відповідача поштою надіслана вимога про сплату боргу №Ю-6 від 07.07.2011 на суму 48 631,72 гр н. Поштова кореспонденція од ержана представником відпов ідача 12.07.2011 /а.с.8, - оборотна сторі нка/.

Як стверджує позивач, та не спростовано відповідачем , з наданням суду належних док азів, сума заборгованості зі сплати єдиного внеску на заг альнообов' язкове державне соціальне страхування за кв ітень у розмірі 4 570,77 грн. до тепе рішнього часу не сплачена.

З огляду на викладен е, суд дійшов висновку про обґ рунтованість позовних вимог , та вважає їх такими, що підля гають задоволенню повністю.

Постанова складена у п овному обсязі 31.10.2011.

Керуючись статями 158-163 К одексу адміністративного су дочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю .

Стягнути з Севастопо льського національного те хнічного університету (99053, м. Севастополь, вул . Університетська, буд. 33, ідент ифікаційний код 02070973, р/р 35211001000031 в У правлінні державного казнач ейства у Гагарінському район і м. Севастопо ля Головного управління Держ авного казначейства України у м. Севастополі, МФО 824509, р/р 2600030 1473 у Севастопольській філ ії АКБ «Укрсоцбанк», МФО 324195, аб о з будь-якого іншого рахунку , виявленого державним викон авцем під час примусового ви конання судового рішення) в о собі Санаторія-профілакторі я Севастопольського нац іонального технічного уніве рситету (99053, м. Севастополь, вул . Студентське містечко, гурто житок 3, ідентифікаційний код 23013583) на користь Управління Пен сійного фонду України в Гага рінському районі міста Севас тополя (99059, м. Севастополь, пр-т Г ероїв Сталінграду, 56, ідентифі каційний код 22275002) заборговані сть з єдиного внеску на загал ьнообов' язкове державне со ціальне страхування за квіте нь 2011 року у розмірі 4 570,77 грн. (чот ири тисячі п' ятсот сімдесят грн. 77 коп.), з яких: 3 955,70 грн. - нар ахований єдиний внесок на су ми заробітної плати нарахова ної роботодавцями відповідн о до класу професійного ризи ку виробництва на р/р 37197007002702, 309,81 г рн. - сума єдиного внеску, утр иманого з суми заробітної пл ати нарахованої працівнику н а р/р 37199083002702, 127,35 грн. - єдиний внес ок на суми заробітної плати п рацівників, які працюють на п осадах, робота на яких зарахо вується до стажу, що дає право на одержання пенсії відпові дно до окремих Законів Украї ни на р/р 37195087002702 у Головному упра влінні Державного казначейс тва України у місті Севастоп олі, МФО 824509.

Постанова може бути ос каржена до Севастопольськ ого апеляційного адмініст ративного суду через Окружни й адміністративний суд міста Севастополя шляхом подачі а пеляційної скарги протягом 1 0 днів з дня отримання копії по станови, з надсиланням копії скарги до суду апеляційної і нстанції.

Постанова набирає зак онної сили після закінчення строку подання апеляційної с карги. У разі подання апеляці йної скарги судове рішення, я кщо його не скасовано, набира є законної сили після поверн ення апеляційної скарги, від мови у відкритті апеляційног о провадження або набрання з аконної сили рішенням за нас лідками апеляційного провад ження.

Суддя Т.М. Дудкіна

Дата ухвалення рішення28.10.2011
Оприлюднено29.12.2011
Номер документу20266152
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3111/11/2770

Постанова від 28.10.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Дудкіна Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні