Рішення
від 08.09.2008 по справі 5020-5/377
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

5020-5/377

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

Іменем України

РІШЕННЯ

"08" вересня 2008 р. справа № 5020-5/377

За позовом: Дочірнього підприємства Спеціалізованого ремонтно –будівельного управління “Севастопольліфтсервіс” Товариства з обмеженою відповідальністю “Ліфткомфорт - ЛК” (99008 м. Севастополь, Загородна балка, 3)

до Управління праці і соціального захисту населення Гагарінської районної державної адміністрації м. Севастополя   (99038 м. Севастополь, пр. Жовтневої Революції, 8)

про  стягнення заборгованості   в розмірі 6445,82    грн.

Суддя Євдокимов І.В.

          

Представники сторін:

Позивач - Міхайлова Наталія Володимирівна, представник, довіреність № 9 від 08.01.08,       ДП Спеціалізоване ремонтно-будівельне управління "Севастопольліфтсервіс-2" ТОВ "Ліфткомфорт-ЛК";

Відповідач - Березіна Наталя Володимирівна, начальник відділу персоніфікованого обліку одержувачів пільг, довіреність № 34 від 05.09.08,     Управління праці і соціального захисту населення Гагарінської районної державної адміністрації м. Севастополя;

Суть спору:

Позивач, ДП Спеціалізованого ремонтно – будівельного управління “Севастопольліфтсервіс” Товариства з обмеженою відповідальністю “Ліфткомфорт - ЛК”, звернувся до суду з позовом до відповідача, Управління праці і соціального захисту населення Гагарінської районної державної адміністрації м. Севастополя, про стягнення заборгованості  по фінансуванню пільг окремим категорія громадян в розмірі 6445,82    грн.

Позивач обґрунтовує позовні вимоги тим, що сторонами по справі укладений договір про зобов'язання фінансування пільг позивачу та згідно статті 13 Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, послуги по утриманню ліфтів відносяться до послуг по утриманню будинків та прибудинкових територій, пільги на які у відповідності до Закону України “Про  державний бюджет України на 2007 рік”, та Закону України “Про  державний бюджет України на 2007 рік”,  повинні бути надані за рахунок субвенцій  із Державного бюджету України місцевим бюджетам.

Відповідач у відзиві на позов просить суд прийняти рішення на розсуд суду у відповідності з діючим законодавством.   

Представникам сторін в судовому засіданні роз'яснені їх процесуальні права і обов'язки, передбачені ст. ст. 20, 22 Господарського процесуального кодексу  України.

Заслухавши представників сторін, дослідивши надані позивачем докази,  суд, -

ВСТАНОВИВ:

01 жовтня 2006 року між Управлінням праці та соціального захисту населення Гагарінської районної державної адміністрацією м. Севастополя та ДП Спеціалізованого ремонтно –будівельного управління “Севастопольліфтсервіс” Товариства з обмеженою відповідальністю “Ліфткомфорт - ЛК” був укладений договір про надання пільг окремим категоріям громадян, які мають пільги на їх сплату.

Згідно пункту 1 договору його предметом є фінансування пільг окремим категоріям громадян, які мешкають у Гагарінському районі  м. Севастополя та використовують послуги “Постачальника послуг”(позивача)  з технічного обслуговування ліфтів. У відповідності до п.5.1 договору він вступів у дію з дати його укладання та діє до 31 грудня 2006 року; пролонгація  договору здійснюється автоматично, якщо за один місяць до припинення строку дії договору не надійшло письмової відмови від одної із сторін.

Відповідно до статті 526 Цивільного Кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов згідно статті 525 Цивільного кодексу України не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно рішення Гагарінської районної в м. Севастополі ради „Про бюджет Гагарінського району м. Севастополя на 2006 рік” Управління праці та соціального захисту населення Гагарінської державної адміністрації м. Севастополя є головним розпорядником субвенцій із Державного бюджету України на надання та сплату пільг окремим категоріям громадян та у відповідності до ст.. 22 , 23, ч. 4 ст. 51 Бюджетного Кодексу України повинні нести відповідальність за керування бюджетними асигнуваннями.

Як вбачається із матеріалів справі позивач належним чином виконував покладені на нього за договором зобов'язання –здійснював розрахунки пільгової вартості послуг, розрахунки на відшкодування витрат, зв'язаних із наданням пільг та компенсаційних виплат; оформляв та надсилав відповідачу необхідну інформацію за встановленими формами. Однак, відповідач, у відсутності заперечень проти суми фінансування пільг, не здійснював покладені на нього за договором зобов'язання по фінансуванню позивачеві пільг окремим категоріям громадян у повному обсязі, у зв'язку з чім з'явилася заборгованість по фінансуванню пільг перед позивачем за березень 2008 року. Відсутність фінансування пільг відповідачі обґрунтовують тім, що згідно листа Міністерства з питань житлово-комунального господарства №12/1-208 від 14.06.2007р. надання пільг на сплату послуг з технічного обслуговування ліфтів, які входять до складу послуг по утриманню будинків та прибудинкових територій діючим законодавством не передбачено.

Послуги з утриманню ліфтів  у відповідності до статті 13 Закону України “Про житлово-комунальні послуги” відносяться до послуг по утриманню домов і споруд та прибудинкових територій. Порядком формування тарифів на послуги по утриманню будівель і споруд та прибудинкових територій і типовим договором про надання послуг по утриманню будівель і споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №560 від 12 липня 2005р., затверджений типовій перелік послуг  по утриманню будинків і споруд та прибудинкових територій, в який входить технічне обслуговування ліфтів.

Прикладні переліки житлово-будівельних послуг та їх склад у залежності  від функціонального призначення згідно до статті 13 Закону України “Про житлово-комунальні послуги” визначаються центральними органами виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства. Ціни/тарифи на комунальні послуги та послуги із утриманню будинків і споруд та прибудинкових територій у відповідності до статті 14 Закону України “Про житлово-комунальні послуги”формуються та затверджуються органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування у відповідності із їх повноваженнями, які встановлені законом.

Встановлення цін (тарифів) на житлово-комунальні послуги згідно до статті 7 Закону України “Про житлово-комунальні послуги” відносяться до повноважень органів місцевого самоврядування. Рішенням Севастопольської міської ради № 650 від 12.09.2006 “Про реалізацію тарифної політики у сфері житлово-комунального господарства” встановлені тарифи на послуги по утриманню та експлуатації житлових будинків та прибудинкових територій для населення (квартирна плата). Згідно додатку 2 до рішення Севастопольської міської ради № 650 від 12.09.2006 тариф із технічного обслуговування ліфтів і диспетчерських систем був затверджений у складі квартирної плати окремим рядком.

Згідно з Законами України “Про Державний бюджет України на 2007 рік” „Про Державний бюджет України на 2007 рік” за рахунок субвенцій із державного бюджету України місцевим бюджетам надаються пільги окремим категоріям громадян по квартирній платі.  

Відповідно до рішення Севастопольської міської ради № 1250 від 29.12.2006 року “Про місцевий бюджет на 2007 рік” окремим категоріям громадян надані пільги по квартирній платі за рахунок коштів місцевого бюджету. У зв'язку з цім, що роботи із технічного обслуговування, ремонту ліфтів і диспетчерських систем входять до складу квартирній платі та відносяться до послуг по утриманню будинків і споруд та прибудинкових територій, суд вважає, що підприємство ліфтового господарства, яке надає послуги із технічного обслуговування ліфтів і диспетчерських систем , у тому числі окремим категоріям громадян, які мають пільги, повинно отримувати відповідне відшкодування пільг.

Згідно пункту 3 рішення Севастопольської міської ради № 650 від 12.09.2006р. “Про реалізацію тарифної політики у сфері житлово-комунального господарства” встановлені прямі розрахунки із підприємствами по обслуговуванню ліфтового господарства. Однак, суд вважає, що встановлення прямих розрахунків із підприємствами ліфтового господарства не є виведенням даної послуги із загального переліку житлових послуг.

Таким чином, вимоги позивача про стягнення суми боргу обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи та підлягають задоволенню.

Згідно ст.  ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України витрати на сплату державного мита в сумі 102,00 грн.  і інформаційне –технічне забезпечення судового процесу в сумі 118,00 грн. покладаються  на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 22, 49, 82 –85, 115, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В :

1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Стягнути з Управління праці і соціального захисту населення Гагарінської районної державної адміністрації м. Севастополя   (99038 м. Севастополь, пр. Жовтневої Революції, 8,  ідентифікаційний код 26227511, відомостей про наявність поточних рахунків в установах банків немає) на користь Дочірнього підприємства Спеціалізованого ремонтно –будівельного управління “Севастопольліфтсервіс” Товариства з обмеженою відповідальністю “Ліфткомфорт - ЛК” (99008 м. Севастополь, Загородна балка, 3,  ідентифікаційний код  31763330, п/р 26003301336907 в Промінвестбанку м. Севастополя, МФО 324515) заборгованість в сумі  6445,82   грн.,    витрати по сплаті державного мита в сумі 102,00 грн., а також  витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118,00 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

    Суддя                                                                                                    І.В.  Євдокимов

Рішення оформлено

згідно з вимогами

ст. 84 ГПК України

та підписано

15.09.208

Розсилка:

1.          ДП Спеціалізованого ремонтно –будівельного управління “Свастопольліфтсервіс” Товариства з обмеженою відповідальністю “Ліфткомфорт - ЛК” (99008 м. Севастополь, Загородна балка, 3)

2.          Управління праці і соціального захисту населення Гагарінської районної державної адміністрації м. Севастополя   (99038 м. Севастополь, пр. Жовтневої Революції, 8)

3.          Справа

4.          наряд

СудГосподарський суд м. Севастополя
Дата ухвалення рішення08.09.2008
Оприлюднено19.09.2008
Номер документу2027451
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5020-5/377

Рішення від 08.09.2008

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Євдокимов І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні