Ухвала
від 11.07.2011 по справі 2а-1457/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 липня 2011 р. Справа № 2а-1457/11/2070

Колегія суддів Харківськ ого апеляційного адміністра тивного суду у складі

Головуючого судді: Бенеди к А.П.

Суддів: Калиновського В.А. , Курило Л.В.

за участю секретаря судово го засідання Григор'євої Д.І.

Представник позивача - Яв ор Я.К. < Секретар >

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміще нні Харківського апеляційно го адміністративного суду ад міністративну справу за апел яційною скаргою Державної по даткової інспекції у Дзержин ському районі м. Харкова на по станову Харківського окружн ого адміністративного суду в ід 27.04.2011р. по справі № 2а-1457/11/2070

за позовом Державної п одаткової інспекції у Дзержи нському районі м. Харкова < Сп исок > < Текст >

до Приватного підприєм ства "Укрмашсервіс" < Текст >

третя особа Департамен т державної реєстрації юриди чних осіб і фізичних осіб - під приємців Харківської місько ї ради < за участю > < Те кст >

про скасування державн ої реєстрації змін до устано вчих документів юридичної ос оби,

ВСТАНОВИЛА:

Позивач, Державна подат кова інспекція у Дзержинсько му районі м. Харкова, звернувс я до Харківського окружного адміністративного суду з поз овом до Приватного підприємс тва "Укрмашсервіс", 3-т я особа: Департамент державн ої реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців Харківської міської ради, в я кому просив суд скасувати де ржавну реєстрацію змін до ус тановчих документів Приватн ого підприємства "Укрмашсерв іс" (код ЄДРПОУ 34524332) від 08.11.10р. номе р запису № 12671070005000465 щодо внесення даних про зміну юридичної ад реси ПП "Укрмашсервіс" (код ЄДР ПОУ 34524332) на "м. Харків, пр . Леніна, 38".

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначив наст упне. В результаті здійсненн я контролю за діяльністю ПП "У крмашсервіс" податковим орга ном було встановлено, що дани й платник відсутній за адрес ою, яка значиться в Єдиному де ржавному реєстрі юридичних о сіб та фізичних осіб-підприє мців, а саме: м. Харків, пр. Ленін а, 38. Вказані обставини, на думк у позивача, означають, що на мо мент звернення до Департамен ту державної реєстрації юрид ичних осіб та фізичних осіб-п ідприємців з питання зміни м ісцезнаходження відповідач а були подані недостовірні в ідомості, внаслідок чого дер жавна реєстрація змін підляг ає скасуванню.

Постановою Харківського о кружного адміністративного суду від 27.04.2011 року в задоволен ні адміністративного позову Державної податкової інспек ції у Дзержинському районі м . Харкова відмовлено.

Не погодившись з постаново ю суду першої інстанції, пози вачем подано апеляційну ска ргу, в якій він просить скасу вати оскаржувану постанову та прийняти нову, якою позовн і вимоги задовольнити.

В обґрунтування вимог апе ляційної скарги позивач поси лається на порушення судом п ершої інстанції, при прийнят ті постанови, норм матеріаль ного права, а саме: Закону Укра їни «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців», п. 20.1.12 ст. 20, абз . 4 п. 67.2 ст. 67 Податкового кодексу України, з обставин і обґрун тувань, викладених в апеляці йній скарзі.

Відповідач подав заперече ння на апеляційну скаргу в як их він, наполягаючи на законн ості та обгрунтованості пост анови суду першої інстанції, просив залишити апеляційну скаргу без задоволення, а оск аржувану постанову без змін.

В судовому засіданні суду а пеляційної інстанції предст авник позивача, наполягаючи на порушенні судом першої ін станції, при прийнятті поста нови, норм матеріального пра ва, просив скасувати оскаржу вану постанову та прийняти н ову, якою позовні вимоги задо вольнити, з обставин і обґрун тувань, викладених в апеляці йній скарзі.

Представники відповідача та третьої особи в судове зас ідання не прибули, про дату, ча с та місце апеляційного розг ляду були повідомлені належн им чином. Відповідно до ч. 4 ст. 1 96 КАС України, колегія суддів розглядає справу за відсутно сті представників відповіда ча та третьої особи.

Колегія суддів, заслухавш и суддю-доповідача, поясненн я представника позивача, пер евіривши рішення суду та дов оди апеляційної скарги, досл ідивши матеріали справи, вва жає, що апеляційна скарга не п ідлягає задоволенню з наступ них підстав.

Судом першої інстанції вст ановлено та підтверджено у с уді апеляційної інстанції, щ о відповідач, ПП "Укрмашсерві с" зареєстрований як юридичн а особа державним реєстратор ом виконавчого комітету Друж ківської міської ради Донець кої області 21.07.2006р. за місцезнах одженням: 84207, Донецька обл., м. Дружківка, вул. Енгельса, бу динок 39.

Згідно з записом про реєстр аційну дію, який був вчинений державним реєстраторам вико навчого комітету Дружківськ ої міської ради Донецької об ласті 08.11.2010 р. відбулась зміна м ісцезнаходження відповідач а на адресу: 61166, Харківська обл ., місто Харків, Дзержинський р айон, проспект Леніна, будино к 38 /а.с. 8-9/.

Суд першої інстанції, відмо вляючи в задоволенні позову, виходив з того, що відповідач знаходиться на обліку як пла тник податків, зборів (обов'яз кових платежів) в ДПІ у місті Д ружківка, а тому позивач не ма є повноважень на здійснення контролю за діяльністю ПП "Ук рмашсервіс".

Колегія суддів погоджуєть ся з такими висновками суду п ершої інстанції, з огляду на н аступне.

Пунктом 67.2 ст.67 Податкового к одексу України передбачено, що органи державної податков ої служби в установленому за коном порядку мають право зв ертатися до суду про винесен ня судового рішення щодо ска сування державної реєстраці ї змін до установчих докумен тів.

Правовідносини, які виника ють у сфері державної реєстр ації юридичних осіб, а також фізичних осіб - підприємців в регульовані Законом України "Про державну реєстрацію юри дичних осіб та фізичних осіб -підприємців", відповідно до с т. 1 якого, місцезнаходження юр идичної особи - адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юриди чної особи чи закону виступа ють від її імені.

Частиною 1 ст. 31 Закону Україн и "Про державну реєстрацію юр идичних осіб та фізичних осі б -підприємців" визначено, що у разі постановлення судового рішення щодо скасування ріш ення засновників (учасників) юридичної особи або уповнов аженого ними органу про внес ення змін до установчих доку ментів юридичної особи, або п ро визнання повністю або час тково недійсними змін до уст ановчих документів юридично ї особи суд у день набрання за конної сили судовим рішенням надсилає його державному ре єстратору для внесення запис у про судове рішення щодо ска сування державної реєстраці ї змін до установчих докумен тів юридичної особи.

З положень вказаної норм пр ава слідує, що орган державно ї податкової служби України наділений законодавцем повн оваженням на звернення до су ду з позовом саме стосовно ск асування державної реєстрац ії змін до установчих докуме нтів.

Відповідно до ч.2 ст.81 Цивільн ого кодексу України, юридичн а особа приватного права ств орюється на підставі установ чих документів відповідно до статті 87 цього Кодексу.

Аналізуючи норми Цивільно го кодексу України, суд першо ї інстанції правомірно вказа в на те, що положення ст.87 ЦК Ук раїни, які визначають порядо к складання і затвердження у становчих документів та поло ження ст.88 ЦК України, які вста новлюють вимоги до змісту ус тановчих документів, не пере дбачають внесення до статуту суб'єкта господарювання від омостей про місцезнаходженн я цього суб'єкта.

Приписи ст.57 Господарського кодексу України також не міс тять вимог про включення до з місту установчих документів , якими в розумінні наведеної норми права є рішення про утв орення або засновницький дог овір, а у випадках, передбачен их законом, статут (положення ) суб'єкта господарювання, від омостей про місцезнаходженн я суб'єкта господарювання.

Зміна місцезнаходження ві дповідача не пов'язана із вне сенням змін до установчих до кументів даної особи, що підт верджується також найменува нням спірного реєстраційног о запису - "Внесення змін до ві домостей про юридичну особу, що не пов'язані із змінами в у становчих документах", який б ув вчинений державним реєстр атором виконавчого комітету Дружківської міської ради Д онецької області 08.11.2010р., у зв'яз ку зі зміною адреси місцезна ходження ПП "Укрмашсервіс" з « 84207, Донецька обл., м. Дружківка, вул. Енгельса, будин ок 39» на «61166, Харківська обл., м. Х арків, Дзержинський район, пр оспект Леніна, будинок 38».

Окрім того, проаналізувавш и положення ст.10 Закону Україн и "Про державну податкову слу жбу в Україні", які кореспонду ються з приписами ст.ст. 63, 64 Под аткового кодексу України та Порядку обліку платників под атків і зборів (затверджено н аказом ДПА України від 22.12.2010р. № 979, зареєстровано в Міністерст ві юстиції України 30.12.2010р. за №1439 /18734), колегія суддів зазначає, щ о суд першої інстанції право мірно вказав на те, що повнова ження контролю можуть бути р еалізовані конкретним орган ом державної податкової служ би України з урахуванням тер иторіальної юрисдикції, тобт о лише відносно того платник а податків, який знаходиться на обліку в цьому податковом у органі.

Таким чином, колегія суддів , приймаючи до уваги те, що від повідач знаходиться на облік у як платник податків, зборів (обов'язкових платежів) в ДПІ у місті Дружківка, зазначає, щ о суд першої інстанції право мірно дійшов висновку про те , що позивач не має повноважен ь на здійснення контролю за д іяльністю ПП "Укрмашсервіс".

Враховуючи викладене, коле гія суддів погоджується з ви сновками суду першої інстанц ії про те, що позовні вимоги є незаконними, необгрунтовани ми та такими, що не підлягають задоволенню.

Отже, колегія суддів перегл янувши рішення суду першої і нстанції, вважає, що при його п рийнятті суд дійшов вичерпни х юридичних висновків щодо в становлення обставин справи і правильно застосував до сп ірних правовідносин сторін н орми матеріального та процес уального права.

Доводи апеляційної скарги з наведених підстав висновк ів суду не спростовують.

Зважаючи на встановлені об ставини справи, колегія судд ів дійшла висновку, що постан ова Харківського окружного а дміністративного суду від 27.04 .2011 року по справі № 2а-1457/11/2070 прийн ята з дотриманням норм чинно го процесуального та матеріа льного права і підстав для її скасування не виявлено.

Керуючись ст. 160, 167, 195, 196, < 197 > 198, 200, < пункт > 205, 206, 209, 254 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу Дер жавної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Хар кова залишити без задоволенн я.

Постанову Харківського ок ружного адміністративного с уду від 27.04.2011р. по справі № 2а-1457/11/2070 залишити без змін.

Ухвала набирає законної си ли з моменту її проголошення та може бути оскаржена у каса ційному порядку протягом два дцяти днів з дня складання ух вали у повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги бе зпосередньо до Вищого адміні стративного суду України.

Головуючий суддя (підпис) Бенедик А.П.

Судді (підпис)

(підпис) Калиновський В.А.

К урило Л.В.

ЗГІДНО З ОРИГІНАЛОМ: Калиновський В.А.

Повний текст ухвали вигото влений 18.07.2011 р.

Дата ухвалення рішення11.07.2011
Оприлюднено30.12.2011
Номер документу20334284
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування державн ої реєстрації змін до устано вчих документів юридичної ос оби

Судовий реєстр по справі —2а-1457/11/2070

Ухвала від 11.07.2011

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Калиновський В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні