Ухвала
від 23.12.2011 по справі 13/134-63
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

13/134-63

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                                            У  Х  В  А  Л  А  

          

         23.12.11 р.                                                                                             № 13/134-63                                                                                                                                                                 

Суддя господарського суду Донецької області Макарова Ю.В., розглянувши матеріали за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю „Транс – Універсал - Груп”, Дніпропетровська обл., м. Вільногірськ

до відповідача Публічного акціонерного товариства „Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча”, Донецька обл., м. Маріуполь

про стягнення суми боргу в розмірі 87000грн.00коп.

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Донецької області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю „Транс – Універсал - Груп”, Дніпропетровська обл., м. Вільногірськ (далі – позивач) до Публічного акціонерного товариства „Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча”, Донецька обл., м. Маріуполь (далі – відповідач) про стягнення суми боргу в розмірі 87000грн.00коп.

Розглянувши позовну заяву та додані до неї документи, господарським судом встановлено наступне:

Як зазначено у п.2 ч.1 ст.57 Господарського процесуального кодексу України, позивач зобов'язаний при поданні позову надати суду докази відправлення відповідачам копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно ст. 56 Господарського процесуального кодексу України, позивач, прокурор чи його заступник зобов'язані при поданні позову надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення.

Однак, всупереч нормам законодавства, в якості доказу відправки копії позову відповідачу до  даного позову доданий лише оригінал поштової квитанції.

Отже, поданий Товариством з обмеженою відповідальністю „Транс – Універсал - Груп”, Дніпропетровська обл., м. Вільногірськ до позовної заяви фіскальний чек від 14.12.2011р. без опису вкладення засвідченого підписами працівника пошти та відбитком календарного штемпеля не може вважатися належним доказом відправлення копії позовної заяви відповідачеві, оскільки підтверджує лише факт надання послуги відділенням зв'язку.

Пункт 4 частини 1 статті 65 Господарського процесуального кодексу України надає можливість судді витребувати від сторін лише ті документи, які можуть бути необхідні саме для вирішення спору.

При цьому, за приписами абз.1 цієї статті вказані у ній дії судді мають на меті виключно забезпечення правильного і своєчасного вирішення господарського спору.

Документи, що підтверджують надсилання відповідачеві копії позовної заяви з усіма додатками безпосередньо не пов'язані з вирішенням спору та забезпеченням його правильного і своєчасного вирішення.

Як зазначено у ст. 38 Господарського процесуального кодексу України, суд обмежений у праві самостійного витребування доказів. Тому суд у разі порушення позивачем ст.57 Господарського процесуального кодексу України не має права скористатися приписами ст.ст.38, 65 Господарського процесуального кодексу України, а навпаки  є зобов'язаним виконати вимоги ст.63 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до п.6 ст.63 ГПК України суддя повертає позовну заяву та додані до неї документи без розгляду, якщо не надано належного доказу направлення копії позову з додатками сторонам, то відповідно до п.6 ст.63 ГПК України - це є підставою для повернення позовної заяви та доданих до неї документів без розгляду.

Враховуючи викладене, керуючись п.2 ч.1 ст.57, ст. 56, п.6 ч.1 ст.63, ст.86 Господарського процесуального кодексу України, суд –

УХВАЛИВ:

Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю „Транс – Універсал - Груп”, Дніпропетровська обл., м. Вільногірськ позовну заяву з доданими до неї документами  без розгляду.

  Повернення позовної заяви згідно ч. 3 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущених порушень.

Додаток: позовна заява Вих. № 178 від 14.12.2011р. з доданими до неї документами всього на 32 аркушах, поштовий конверт.

Суддя                                                               Макарова Ю.В.           

< Список >                                                                  < Довідник >     

< Список >                                                                  < Довідник >    

                              

< Текст >

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення23.12.2011
Оприлюднено03.01.2012
Номер документу20356728
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/134-63

Ухвала від 23.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Макарова Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні