Рішення
від 22.12.2011 по справі 5013/2039/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5013/2039/11

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

      ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

 "22" грудня 2011 р.Справа № 5013/2039/11

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Коротченко Л.С. розглянув у відкритому судовому засіданні справу № 5013/2039/11

за позовом: Публічного акціонерного товариства "Укртелеком", від імені якого діє Кіровоградська філія публічного акціонерного товариства "Укртелеком", м. Кіровоград  

до відповідача: Іванівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, с. Іванівка Кіровоградського району Кіровоградської області     

про стягнення 671,56 грн.  

Представники сторін:

від позивача - участі не брав;

від відповідача - Крищик О.А., директор.

Публічне акціонерне товариство "Укртелеком", від імені якого діє Кіровоградська філія публічного акціонерного товариства "Укртелеком" звернулося до господарського суду Кіровоградської області з позовною заявою про стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості за телекомунікаційні послуги у розмірі 671,56 грн., з яких 581,02 грн. - основний борг, 60,67 грн. - інфляційні втрати, 29,87 грн. - 3% річних.

Представник позивача в судовому засіданні участі не брав.

Представник відповідача, присутній у судовому засіданні, позовні вимоги не визнав, посилаючись на неналежну якість послуг, що надавались позивачем, у зв'язку з відсутністю зони покриття запропонованого мобільного оператора. Однак, письмових заперечень або письмових пояснень по суті спору відповідач суду не надав.

З огляду на викладене, на підставі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд розглядає справу за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, заслухавши пояснення представника відповідача, господарський суд встановив наступні обставини.

Відповідно до п.п. 1.1.-1.2. нової редакції Статуту публічного акціонерного товариства "Укртелеком", затвердженої загальними зборами акціонерів 14.06.11 р., публічне акціонерне товариство "Укртелеком" (далі - товариство) засноване згідно з наказом Державного комітету зв'язку та інформатизації України від 27.12.99 р. № 155 шляхом перетворення відповідно до Указу Президента України від 15.06.93 р. № 210/93 "про корпоратизацію підприємств" Українського державного підприємства електрозв'язку "Укртелеком" у відкрите акціонерне товариство "Укртелеком", що згідно з протоколом загальних зборів акціонерів відкритого акціонерного товариства "Укртелеком" № 8 від 14.06.11 р. перейменовано на публічне акціонерне товариство "Укртелеком". Товариство є правонаступником усіх прав та обов'язків державного підприємства "Українське державне підприємство електрозв'язку "Укртелеком", відкритого акціонерного товариства "Укртелеком" та всього майна, прав та обов'язків дочірнього підприємства "Утел" відкритого акціонерного товариства "Укртелеком" (а.с. 17 -18).

На підставі викладеного, рішенням правління публічного акціонерного товариства "Укртелеком" від 09.09.11 р. затверджено нову редакцію Положення про Кіровоградську філію публічного акціонерного товариства "Укртелеком" (а.с. 19-23).

30.06.09 р. між відкритим акціонерним товариством "Укртелеком" (далі - Оператор) та Іванівською загальноосвітньою школою І - ІІІ ступенів (далі - Абонент) укладено договір про надання послуг рухомого (мобільного) зв'язку № 367830 (далі - Договір, а.с. 11).

Відповідно до умов Договору, Оператор зобов'язався надавати Абоненту послуги рухомого (мобільного) зв'язку стандарту  UMTS, а також за домовленістю сторін інші супутні та додаткові послуги (далі - послуги), а Абонент зобов'язався приймати та оплачувати послуги на умовах Договору, правил та тарифів (п. 1.1. Договору).

Згідно п.п. 1.2. - 1.3. Договору, послуги надаються Абоненту згідно з обраними ним Тарифами (Додаток № 1 до Договору), відповідно до Правил надання та отримання послуг рухомого (мобільного) зв'язку "Утел" та інших супутніх послуг (далі - Правила) та нормативно-правових актів України, що регламентують діяльність у сфері телекомунікацій.

Надання послуг починається після повної оплати Абонентом початкового платежу, у випадках та у розмірі, передбачених тарифами.

У розділі 3 Договору сторони погодили порядок розрахунків за Договором.

Так, згідно п.п. 3.1. - 3.5. Договору, вартість послуг визначається на підставі встановлених Оператором тарифів, які діяли на момент надання послуг. Тарифами може бути передбачено обов'язковий щомісячний платіж (і) за певні види та/або обсяг послуг. Абонент оплачує вартість послуг з урахуванням чинних на Україні податків, зборів та інших обов'язкових платежів у порядку та розмірі, визначеному чинним законодавством України, включаючи податок на додану вартість та збір до пенсійного фонду.

Якщо інше не узгоджене сторонами, надання послуг здійснюється в межах внесеної суми коштів на особовий рахунок та/або кредитного ліміту. Надання послуг припиняється в момент, коли внесена Абонентом сума платежу та/або кредитний ліміт вичерпуються.

Не пізніше 10 числа місяця, що настає за розрахунковим Оператор надсилає Абоненту рахунок для оплати вартості послуг на адресу: 27655, Кіровоградська область, Кіровоградський район, с. Іванівка, вул. Молодіжна, 13-а. Абонент сплачує рахунок не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим.

Неотримання рахунку, а також припинення надання послуг або дії Договору не звільняє Абонента від обов'язку оплату послуг у відповідності з Договором, діючими на момент надання послуг тарифами та правилами.

Цей Договір набирає чинності з моменту його підписання і діє до отримання однією із сторін письмового повідомлення про припинення дії Договору, якщо сторонами не узгоджено іншого. В такому випадку дія Договору вважається припиненою з моменту фактичного припинення надання послуг, яке Оператор проводить протягом 7 днів з дня отримання такого повідомлення однією із сторін (п. 5.11. Договору).

Договір підписаний повноважними представниками Оператора та Абонента, скріплений круглими печатками сторін.

Сторонами також підписано Додаток № 3159165 до Договору, яким визначили умови надання послуг, обсяг послуг, додаткові послуги, абонентське обладнання, а також особливості нарахування плати за послуги (а.с. 12).

30.06.09 р. сторонами укладено Додаткову угоду до Додатку № 3159165 до Договору, відповідно до умов якої Оператор на умовах, встановлених Договором та цією Додатковою угодою, надає Абоненту послуги та передає у власність Абоненту кінцеве обладнання (модем Huawei E219 стандарту UMTS) згідно з асортиментом та спеціальною ціною, встановленими у п. 8 цієї Додаткової угоди, Абонент зобов'язується одержати послуги на умовах, встановлених Договором та цією Додатковою угодою, і купує кінцеве обладнання (модем Huawei E219 стандарту UMTS) за спеціальною ціною, встановленою у п. 8 цієї Додаткової угоди (а.с. 13).

Пунктами 2 - 4, 8 Додаткової угоди до Додатку № 3159165 до Договору визначено, що Абонент має можливість придбати кінцеве обладнання за спеціальною ціною при умові отримання акційної додаткової послуги U"net + протягом 365 календарних днів.

Цю Додаткову угоду укладено терміном на 365 днів, починаючи з дати підписання її сторонами, але не раніше дати активації номера, протягом яких Абонент не має права в односторонньому порядку відмовитись від Договору та Додатку № 3159165 від 30.06.09 р. до нього. Послуги, передбачені Договором та Додатками до нього, надаються з урахуванням умов, встановлених цією Додатковою угодою.

Протягом строку дії Додаткової угоди Абонент має право змінити обраний тарифний план або відмовитись від одержання послуг лише шляхом оплати послуги "Відмова від акції". Вартість послуги "Відмова від акції" становить 425,00 грн. з ПДВ та ПФ.

Спеціальна ціна на кінцеве обладнання (модем Huawei E219 стандарту UMTS) складає 1,20 грн.

На підставі заяви відповідача від 08.12.09 р. про припинення дії договору про надання телекомунікаційних послуг (а.с. 27),  дію Договору припинено.

Укладений між сторонами Договір за своєю правовою природою є договором про надання послуг, відносини за якими регулюються главою 63 Цивільного кодексу України.

Відповідно до вимог ст. ст. 901, 903 Цивільного кодексу України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Позивач взяті на себе зобов'язання за Договором виконав у повному обсязі та належним чином, надавши відповідачеві абонентський номер 091 3159165 та забезпечивши надання послуг рухомого (мобільного) зв'язку відповідно до обраних тарифних пакетів "U"net 40" та "U"net + 40", що підтверджується  розрахунком заборгованості відповідача за період з листопада 2009 року по лютий 2010 року включно (а.с. 14).

Однак, Абонент взяті на себе зобов'язання належним чином не виконав, зокрема, не сплатив надані послуги за період з 01.11.09 р. по 31.01.10 р., не дотримавшись вимог п.п. 3,4 Додаткової угоди в односторонньому порядку відмовився від Договору та Додатку                         № 3159165 до Договору раніше встановленого строку, при цьому не сплативши вартість "Відмови від акції" в розмірі 425,00 грн. з ПДВ та ПФУ за телефонний номер.

У зв'язку з викладеним, на день звернення позивача до суду з даним позовом за відповідачем рахується заборгованість за надані позивачем послуги в розмірі 581,02 грн.

Оскільки заборгованість в сумі 581,02 грн. відповідачем сплачено не було, позивач  з метою захисту порушених прав та інтересів звернувся до суду з даним позовом.

Стаття 525 Цивільного кодексу України передбачає, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Пунктом 5 ч. 1 ст. 33 Закону України "Про телекомунікації" передбачено, що споживачі телекомунікаційних послуг у разі укладення договору про надання телекомунікаційних послуг зобов'язані виконувати його умови, у тому числі своєчасно оплачувати отримані ними телекомунікаційні послуги.

Відповідач не надав суду доказів сплати заборгованості за отримані послуги за Договором в розмірі 581,02 грн., в матеріалах справи такі докази відсутні, а тому вимоги позивача в цій частині є обґрунтованими та  підлягають задоволенню.

Також позивач просить стягнути з відповідача 29,87 грн. 3% річних та 60,67 грн. втрат від інфляції.

В ході судового розгляду справи відповідач заперечив проти задоволення позовних вимог, стверджуючи, що через відсутність зони покриття на території школи запропонованого мобільного оператора, позивач доступу до мережі Інтернет не отримував.

Письмових заперечень по суті позовних вимог відповідач до суду не надав, однак, на підтвердження своїх доводів, даних в усному порядку, відповідачем до суду надано копію листа № 163 від 17.11.09 р., адресованого позивачу, про відмову відповідача від здійснення оплати за Договором, у зв'язку з неотриманням послуг протягом липня-листопада 2011 року (а.с. 40), а також пояснювальну записку № 171 від 25.11.11 р., підписану педагогічним колективом школи про відсутність доступу до всесвітньої мережі (а.с.33).

Господарський суд не приймає до уваги заперечення відповідача, вважає їх безпідставними та необґрунтованими з огляду на наступне.

Відповідно до розділу 2 Договору, Абонент взяв на себе зобов'язання, зокрема, своєчасно оплачувати рахунки за послуги, відповідно до порядку розрахунків, встановлених Договором та правилами; у випадку не одержання рахунку, звертатись до Оператора для його одержання; самостійно контролювати стан свого особового рахунку; письмово повідомляти Оператора про зміну будь-яких своїх реквізитів (П.І.Б., місце проживання, паспортні дані тощо - для фізичної особи, найменування, місцезнаходження - для юридичної особи) із наданням нових даних, втрату USIM - карти, а також будь-яку іншу інформацію, що пов'язана із наданням та отриманням послуг.

Неотримання рахунку, а також припинення надання послуг або дії Договору не звільняє Абонента від обов'язку оплати послуг у відповідності з Договором, діючими на момент надання послуг тарифами та правилами.

Пунктом 3 Додатку № 3159165 до Договору визначено, що початковий платіж та обов'язкові платежі підлягають оплаті, незалежно від обсягу та виду фактично отриманих протягом місяця послуг, а також у випадку скорочення переліку послуг, припинення надання послуг або припинення дії Договору.

І, з рештою, п. 4 Додаткової угоди до Додатку до Договору передбачено, що протягом строку дії Додаткової угоди Абонент має право змінити обраний тарифний план або відмовитись від одержання послуг лише шляхом оплати послуги "Відмова від акції", вартість якого складає 425,00 грн.

У відповідь на лист відповідача щодо якості надання послуг мобільного Інтернет та відмови від сплати рахунку, листом  № 16/42-909 від 22.12.09 р. позивач повідомив відповідачу, що підключення Іванівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів до мережі Utel проводилося 30.06.09 р. з попереднім тестуванням послуги та з визначенням місця подальшої експлуатації (комп'ютерний клас ЗОШ).

За доводами Оператора,  на момент тестування послуга надавалася в зоні дії національного роумінг партнера закритого акціонерного товариства "Українські радіосистеми" на задовільному рівні та відповідала вимогам, на підставі чого між сторонами була досягнута домовленість про підключення та укладений Договір.

Як зазначає позивач у вказаному листі - відповіді, відповідно до деталізованих даних за номером телефону послуга доступу до мобільного Інтернет використовувалась в липні, вересні та жовтні 2009 року, скарг щодо неналежної якості послуг за вказаний період дії Договору не надходило.

При цьому, п.п. 2.3.13, 3.6. Договору визначено, що у випадку припинення дії Договору, незалежно від причин, абонент зобов'язаний оплатити вартість наданих до припинення дії Договору послуг в повному обсязі, але не менше обов'язкового платежу (ів) відповідно до розрахункового періоду, в якому відбулось припинення надання послуг.

Оскільки відповідач не сплатив поточну заборгованість та не оплатив послугу "Відмова від акції", вимоги позивача є такими, що відповідають умовам Договору.

Згідно зі ст. 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Оскільки розрахунок 3% річних в сумі 29,87 грн. та інфляційних втрат в сумі 60,67 грн. відповідає фактичним обставинам справи та вимогам чинного законодавства, вимоги в цій частині є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню (а.с. 15).

Отже, позовні вимоги підлягають задоволенню повністю.

Державне мито та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 49, 75, 82-85, 116, 117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

                                                                 ВИРІШИВ :

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з Іванівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (27655, Кіровоградський район, с. Іванівка, вул. Миру, 53, код 23221672, банківські рахунки не відомі) на користь публічного акціонерного товариства "Укртелеком", від імені якого діє Кіровоградська філія публічного акціонерного товариства "Укртелеком" (25006, м. Кіровоград, вул. Гоголя, буд. 72, код 22211233, банківські реквізити не відомі) заборгованість в сумі 671,56 грн., з яких: 581,02 грн. - основний борг; 60,67 грн. - інфляційні втрати; 29,87 грн. - 3% річних, а також витрати по сплаті державного мита в сумі 102,00 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 236,00 грн. (на р/р 260044638 в КОД Райффайзен банк "Аваль" м. Кіровоград, МФО 323538).

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів з дня його оголошення місцевим господарським судом.

У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання повного рішення.

Суддя                                                                                                 Л.С. Коротченко

  

Повне рішення складено - 27.12.2011 року.

Дата ухвалення рішення22.12.2011
Оприлюднено03.01.2012
Номер документу20358409
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5013/2039/11

Рішення від 22.12.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коротченко Л.С.

Ухвала від 14.12.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коротченко Л.С.

Ухвала від 02.11.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коротченко Л.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні