Ухвала
від 23.12.2011 по справі 21/17-2011-2602
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



УХВАЛА

про повернення позовної за яви

"23" грудня 2011 р. № 21/17-2011-2602

Суддя ЗЕЛЕНОВ Г.М., розг лянувши матеріали від 21.12.2011р. за реєстровані за № 7833/2011, за заявою : голови ліквідаційної коміс ії Приватного підприємства ( далі - ПП) „КОНТЕНТ - ГРУПП” п ро визнання ПП „КОНТЕНТ - ГРУП П” (65033, м. Одеса, вул. Промислова, 33, корпус А. Ідентифікаційний код 32700800) банкрутом у порядку ст . 51 Закону України “Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом” (далі - Закон (№2343-ХІІ).

ВСТАНОВИВ: 21.12.2011р. голова ліквідаційної ком ісії ПП „КОНТЕНТ - ГРУПП”, діюч ий на підставі рішення власн ика від 01.12.2011 р., згідно якого при йнято рішення про припинення діяльності ПП „КОНТЕНТ - ГРУП П” шляхом ліквідації та приз начення ліквідаційної коміс ії у складі голови комісії - ОСОБА_1, звернувся до госпо дарського суду із заявою про порушення провадження у спр аві про банкрутство ПП „КОНТ ЕНТ - ГРУПП” за спрощеною проц едурою банкрутства, здійснюю чи провадження з особливостя ми, передбаченими статтею 51 За кону (№2343-ХІІ), оскільки останні й неспроможний виконати свої грошові зобов' язання перед кредитором на загальну суму 31814 грн. 00 коп. після настання вс тановленого строку їх сплати , у зв' язку з відсутністю гро шових коштів та інших майнов их активів для задоволення в имог кредитора в повному обс язі.

Заява голови ліквідаційн ої комісії про порушення про вадження справи про банкрутс тво ПП „КОНТЕНТ - ГРУПП” у поря дку ст. 51 Закону (№2343-ХІІ) підляга є поверненню з наступних під став:

Відповідно до ст.4-1 ГПК Украї ни та п. 1 ст. 5 Закону (№2343-ХІІ) госп одарські суди розглядають сп рави про банкрутство у поряд ку провадження, передбаченом у цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом.

Статтею 9 Закону (№2343-ХІІ), пере дбачено, що суддя повертає за яву про порушення провадженн я у справі про банкрутство з п ідстав, передбачених статтею 63 Господарського процесуаль ного кодексу України, з ураху ванням вимог цього Закону.

Статтею 63 Господарського процесуального кодексу Укра їни встановлено, що підставо ю для повернення заяви і дода них до неї документів без роз гляду, є не подання доказів на яких ґрунтується заява.

Крім того, додані до зая ви документи подані в ксерок опіях без належного засвідче ння.

Відповідно до ст. 36 ГПК Укра їни - письмові докази подают ься в оригіналі або в належни м чином засвідченій копії.

Статтею 51 Закону (№2343-ХІІ) пе редбачено, що якщо вартості м айна боржника - юридичної ос оби, щодо якого прийнято ріше ння про ліквідацію, недостат ньо для задоволення вимог кр едиторів, така юридична особ а ліквідується в порядку, пер едбаченому цим Законом. У раз і виявлених зазначених обста вин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов' язані зверн утися в господарській суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юриди чної особи.

Відповідно до вимог ч.4 ст.105 Ц К України комісія з припинен ня юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуют ься відомості про державну р еєстрацію юридичної особи, щ о припиняється, повідомлення про припинення юридичної ос оби та про порядок і строк зая влення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може станови ти менше двох місяців з дня пу блікації повідомлення про пр ипинення юридичної особи.

Комісія вживає усіх можлив их заходів щодо виявлення кр едиторів, а також письмово по відомляє їх про припинення ю ридичної особи.

Статтею 112 ЦК України та ст. 61 Г К України передбачений поряд ок розгляду претензій кредит орів, порядок розрахунків з к редиторами та черговість зад оволення вимог кредиторів.

Статтею 6 ГПК України передб ачений порядок пред' явленн я письмової претензії до бор жника, яка повинна відповіда ти вимогам зазначеної статті .

За приписами частини 1 статт і 111 Цивільного кодексу Україн и ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'я влення вимог кредиторами скл адає проміжний ліквідаційни й баланс, який містить відомо сті про склад майна юридично ї особи, що ліквідується, пере лік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду.

Проміжний ліквідаційний б аланс затверджується учасни ками юридичної особи або орг аном, який прийняв рішення пр о ліквідацію юридичної особи .

Відповідно до вимог ч.1 ст.110 Ц К України юридична особа лік відується за рішенням її уча сників або органу юридичної особи, уповноваженого на це у становчими документами, в то му числі, у зв'язку із закінчен ням строку, на який було створ ено юридичну особу, досягнен ня мети, для якої її створено, а також в інших випадках, пере дбачених установчими докуме нтами.

Згідно з вимогами ч.3 ст.110 ЦК У країни, якщо вартість майна ю ридичної особи є недостатньо ю для задоволення вимог кред иторів, юридична особа лікві дується в порядку, встановле ному законом про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом .

Відповідно до вимог ч. 1 ст.111 Ц К України ліквідаційна коміс ія після закінчення строку д ля пред'явлення вимог кредит орами складає проміжний лікв ідаційний баланс, який місти ть відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідує ться перелік пред'явлених кр едиторами вимог, а також про р езультати їх розгляду. Промі жний ліквідаційний баланс за тверджується учасниками юри дичної особи або органом, яки й прийняв рішення про ліквід ацію юридичної особи.

За змістом частини 5 статті 60 Господарського кодексу Укр аїни, яка регулює загальний п орядок ліквідації суб'єкта г осподарювання, вбачається, щ о ліквідаційна комісія оціню є наявне майно суб'єкта госпо дарювання, який ліквідується , і розраховується з кредитор ами, складає ліквідаційний б аланс та подає його власнику або органу, який призначив лі квідаційну комісію. Достовір ність та повнота ліквідаційн ого балансу повинні бути пер евірені у встановленому зако нодавством порядку.

Отже, враховуючи ви щезазначені вимоги закону, н еобхідними передумовами для звернення із заявою про пору шення провадження у справі п ро банкрутство боржника у по рядку статті 51 Закону (№ 2343-ХІІ) є : прийняття рішення власнико м майна (або органом, уповнова женим управляти майном) борж ника про звернення боржника до господарського суду із за явою; проведення аналізу акт ивів боржника у вигляді пров едення інвентаризації наявн ого майна (у тому числі застав леного майна), його належної о цінки та оцінки грошових кош тів на рахунках боржника; ана ліз пасивів боржника шляхом публікації оголошення згідн о з вимогами статті 105 ЦК Украї ни з метою виявлення кредито рів та встановлення повного обсягу кредиторської заборг ованості; проведення аналізу активів та пасивів боржника є підставою складення промі жного ліквідаційного баланс у, який додається до заяви бор жника відповідно до п. 3 ст. 7 Зак ону (№ 2343-ХІІ); повідомлення дер жавного реєстратора та орган у державної податкової служб и про ліквідацію підприємств а. Крім того, звернення до суду з такою заявою можливо лише п ісля закінчення строку, пере дбаченого статтею 105 ЦК Україн и.

Дотримання визначен их вимог та сукупність вказа них дій із доданням доказів ї х проведення є підставою для звернення ліквідатора (лікв ідаційної комісії) із заявою про порушення справи про бан крутство в порядку ст. 51 Закон у (№ 2343-ХІІ).

Крім того, звернення до су ду з такою заявою можливо лиш е при виявлені кредиторів, ро згляду грошових вимог кредит орів, розрахунку з кредитора ми, складання проміжного лік відаційного балансу з урахув анням грошових вимог кредито рів.

Відповідної правов ої позиції дотримується Верх овний Суд України, зокрема в п останові від 10.06.2008 р. у справі № 15 /682-б.

Аналіз вищевказаних норм дає підстави стверджув ати про необхідні передумови для звернення із заявою про п орушення провадження у справ і про банкрутство боржника у порядку статті 51 Закону (№ 2343-ХІ І) є: виявлення кредиторів та в становлення повного обсягу к редиторської заборгованост і. Виявлення кредиторів, розг ляду їх претензій, проведенн я аналізу активів та пасивів боржника є підставою складе ння проміжного ліквідаційно го балансу, який додається до заяви боржника.

Отже, до заяви про банкрут ство ПП „КОНТЕНТ - ГРУПП” не н адано доказів проведення від повідних дій, як передумови д ля звернення ліквідатора (лі квідаційної комісії) із заяв ою про порушення справи про б анкрутство в порядку ст. 51 Зак ону (№ 2343-ХІІ), а саме: відсутні до кази публікації оголошення п ро ліквідацію ПП „КОНТЕНТ - ГР УПП”, відсутні відомості про вжиття ліквідаційною комісі єю заходів щодо виявлення кр едиторів, розгляду грошових вимог кредиторів, розрахункі в з кредиторами та черговіст ь задоволення вимог кредитор ів, ліквідаційної комісії бо ржника не проведено аналізу активів боржника у вигляді п роведення інвентаризації на явного майна (у тому числі зас тавленого майна), його належн ої оцінки та оцінки грошових коштів на рахунках боржника ; не надано документів викона вчого провадження про примус ове стягнення вказаної забор гованості та доказів звернен ня кредиторів до ліквідаційн ої комісії ПП „КОНТЕНТ - ГРУПП ” з грошовими вимогами, не над ано доказів належного повідо млення державного реєстрато ра та державну податкову інс пекцію про припинення юридич ної особи.

Стаття 51 Закону (№ 2343-ХІІ) не пе редбачає звернення до господ арського суду із заявою про п орушення у справі про банкру тство із застосуванням до бо ржника спрощеної процедури б анкрутства без виявлених кре диторів та пред' явлених гро шових вимог до боржника у лік відаційній процедурі.

Відповідної правової пози ції дотримується Вищий госпо дарський суд України, зокрем а в постанові від 13.10.2010 р. у справ і № 21/771-10.

Таким чином, головою ліквідаційної комісії ПП „К ОНТЕНТ - ГРУПП” не надано дока зів проведення відповідних д ій, як передумови для звернен ня ліквідатора (ліквідаційно ї комісії) із заявою про поруш ення справи про банкрутство відповідно до ст.ст. 105,110,111 ЦК Укр аїни, ст. 60 ГК України та ст. 51 Зак ону (№ 2343-ХІІ), а тому заява голов и ліквідаційної комісії ПП „ КОНТЕНТ - ГРУПП” підлягає пов ерненню без розгляду на підс таві ст. 9 Закону України „Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом” та п. 3 ст. 63 ГПК Ук раїни.

Заявник обґрунтовує забо ргованість перед ТОВ „ЛИНГЕР -ЕКСПОРТ” договором купівлі продажу від 26.05.2009р., видатковою та податковою накладними і в изнання боргу у відповіді на претензії

Вказана заборгова ність являється сумнівною, т ак як, не підтверджується пер винними документами фінанс ової, бухгалтерської та пода ткової звітності заявника та кредитора, відомостями пода ткової інспекції, доказами с плати податків і зборів (обов ' язкових платежів) відповід но до ст. 1 Закону України від 16. 07.99 N 996-XIV „Про бухгалтерський обл ік та фінансову звітність в У країні” та пунктом 44.1 статті 44 Податкового кодексу України .

Господарський суд зазнач ає, що підпис директора ПП „К ОНТЕНТ - ГРУПП” гр. ОСОБА_1 в договорі комісії від 26.05.2009р. в изнаних претензіях візуаль но не ідентичний, з підписом гр. ОСОБА_1 в паспорті на ї ї ім' я та статуті ПП „КОНТЕН Т - ГРУПП”.

Разом з цим, господарськи й суд звертає увагу на те, що в ідповідно до системи діловод ства господарського суду з 15.1 2.2011р. по 21.12.2011р. до господарського суду було подано дві аналогі чні заяви про порушення пров адження справи про банкрутст во ПП „КОНТЕНТ - ГРУПП” без усу нення допущених недоліків пі сля їх повернення, в порушенн я вимог Господарського кодек су України, Цивільного кодек су України, Закону (№ 2343-ХІІ) в по рушення вимог судової практи ки Верховного суду України т а Вищого господарського суду України в аналогічних справ ах, у зв' язку з чим, господарс ький суд зазначає, що провадж ення у справі про банкрутств о завжди передбачає наявніст ь в діяннях (діях/бездіяльнос ті) посадових осіб боржника т а/або кредиторів складу злоч ину.

Більш того, деякі положен ня Кримінального кодексу Укр аїни безпосередньо передбач ають кримінальну відповідал ьність за фіктивне банкрутст во, доведення до банкрутства , незаконні дії у разі банкрут ства, приховування стійкої ф інансової неспроможності то що.

Зазначені обставини виті кають зі справи про банкрутс тво та в подальшому можуть пі дпадати під правове регулюва ння кримінального законодав ства в окремому кримінальном у провадженні.

Таким чином, суд зазначає , що голова ліквідаційної ком ісії ПП „КОНТЕНТ - ГРУПП” в пор ушення приписів частини трет ьої статті 22 ГПК України зловж иває процесуальними правами подаючи до господарського с уду заяви про порушення пров адження у справі про банкрут ство, в порушення вимог діючо го законодавства, а тому в под альшому господарський суд б уде реагувати на відповідні порушення у спосіб, передбач ений статтею 90 ГПК України, - шл яхом направлення повідомлен ня та матеріалів органам вну трішніх справ чи прокуратури .

Керуючись п. 3 ст. 63 Господар ського процесуального кодек су України та ст. ст. 9, 51 Закону У країни “Про відновлення непл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом”, с уддя, -

У Х В А Л И В:

1. Заяву голови ліквідац ійної комісії про визнання П риватного підприємства „КОН ТЕНТ - ГРУПП” (65033, м. Одеса, вул. Пр омислова,33, корпус А. Ідентифі каційний код 32700800) банкрутом у п орядку ст. 51 Закону України “П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом” - повернути б ез розгляду.

2. Заяву про порушення спра ви про банкрутство надіслати Заявнику.

3. Матеріали заяви про поруш ення провадження у справі пр о банкрутство на 30 аркушів.

Суддя < /підпис/ > Зеленов Г.М.

Дата ухвалення рішення23.12.2011
Оприлюднено03.01.2012
Номер документу20437248
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/17-2011-2602

Ухвала від 23.12.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні