Рішення
від 23.12.2011 по справі 41/545
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 41/545 23.12.11

За позовом Приватного підприємства «Паксервіс»

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Триада-Прін т»

про стягнення 82 575, 99 грн.

Суддя Спичак О.М.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1 - дов. № 05/09-11 від 12.09.2011 року;

від відповідача: ОСОБА_2 - дов. № б/н від 27.07.2011 року;

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Приватне підприємств о «Паксервіс»звернулося до г осподарського суду міста Киє ва з позовом до Товариства з о бмеженою відповідальністю « Триада-Прінт» про стягнення 74 271,51 грн. - основного боргу та 8 304,48 грн. - пені.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідачем не викон ані в повному обсязі зобов' язання щодо оплати поставлен ого протягом 2010 та 2011 років това ру.

Ухвалою від 14.11.2011 року було по рушено провадження по справі та призначено її розгляд на 02 .12.2011 року.

В судовому засіданні 02.12.2011 ро ку представник позивача пода в документи на виконання вим ог ухвали суду про порушення провадження у справі та нада в усні пояснення по справі, ві дповідно до яких позовні вим оги підтримав у повному обся зі.

Представник відповідача в судове засідання 02.12.2011 року не з' явився, вимоги ухвали про порушення провадження у спр аві не виконав, однак, 29.11.2011 року через канцелярію суду подав клопотання про відкладення розгляду справи.

У зв' язку з неявкою в судов е засідання представника від повідача, а також, у зв' язку з необхідністю витребування д одаткових доказів, ухвалою в ід 02.12.2011 року розгляд справи бул о відкладено на 23.12.2011 року.

В судовому засіданні 23.12.2011 ро ку представник позивача пода в додаткові документи по спр аві та надав усні пояснення п о справі, відповідно до яких п озовні вимоги підтримав у по вному обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні 23.12.2011 року п одав відзив на позовну заяву , згідно якого проти задоволе ння позовних вимог заперечув ав.

Відповідно до положень ста тті 75 ГПК України справа розгл ядається за наявними в ній ма теріалами.

В судовому засіданні 23.12.2011 ро ку на підставі ст. 85 ГПК Україн и оголошено вступну та резол ютивну частини рішення суду.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши пояснення представників сторін, госпо дарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

04 січня 2011 року між Прив атним підприємством «Паксер віс»(продавець, позивач) та То вариством з обмеженою відпов ідальністю «Триада-Прінт» (п окупець, відповідач), був укла дений договір купівлі - прод ажу № 07-01М (далі - Договір), відп овідно до пункту 1.1 якого прод авець зобов' язався постави ти, а покупець прийняти та спл ачувати поставку запаковува льних матеріалів (далі - про дукція) на умовах даного дого вору. Кількість, асортимент т а ціни продукції, що передаєт ься, зазначається в видатков их накладних, які є невід' єм ними частинами даного догово ру.

Відповідно до пункту 2.3 Дого вору покупець зобов' язуєть ся сплачувати поставку кожно ї купленої згідно даного дог овору партії товару шляхом п ерерахування грошових кошті в на розрахунковий рахунок п родавця не пізніше 20 банківсь ких днів від дати поставки.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач протягом 2010 ро ку здійснював поставку товар у без укладення відповідного договору, а протягом 2011 року - на підставі договору купівлі - продажу № 07-01М від 04.01.2011 року.

Факт поставки товару підтв ерджується накладними та дов іреностями на отримання това ро - матеріальних цінностей (копії в матеріалах справи).

В свою чергу відповідач час тково розрахувався за постав лений товар, на доказ чого над ано банківські виписки, у зв' язку з чим у відповідача пере д позивачем виникла заборгов аність в розмірі 74 271,51 грн.

28 липня 2011 року позивач напра вив на адресу відповідача пр етензію № 7/7-11 з вимогою погасит и існуючу заборгованість, що засвідчується фіскальним че ком від 28.07.2011 року та повідомлен ням про вручення поштового в ідправлення, однак вищезазна чена вимога залишена відпові дачем без задоволення та нал ежного реагування.

Станом на день розгляду спр ави в суді суму боргу відпові дач не сплатив, жодних запере чень та доказів на спростува ння обставин, викладених поз ивачем не надав, а тому загаль на заборгованість відповіда ча перед позивачем становить 74 271,51 грн.

Згідно зі статтею 712 Цивільн ого кодексу України, за догов ором поставки продавець (пос тачальник), який здійснює під приємницьку діяльність, зобо в'язується передати у встано влений строк (строки) товар у в ласність покупця для викорис тання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях , не пов'язаних з особистим, сі мейним, домашнім або іншим по дібним використанням, а поку пець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього пев ну грошову суму. До договору п оставки застосовуються зага льні положення про купівлю-п родаж, якщо інше не встановле но договором, законом або не в ипливає з характеру відносин сторін.

Статтею 265 Господарського к одексу України встановлено, що за договором поставки одн а сторона - постачальник зобо в'язується передати (постави ти) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві то вар (товари), а покупець зобов' язується прийняти вказаний т овар (товари) і сплатити за ньо го певну грошову суму.

Відповідно до статті 526 Циві льного кодексу України, зобо в' язання має виконуватись н алежним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК Укр аїни, інших актів цивільного законодавства, а за відсутно сті таких умов та вимог - від повідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що зв ичайно ставляться.

Статтею 527 Цивільного кодек су України визначено, що борж ник зобов'язаний виконати св ій обов'язок, а кредитор - прий няти виконання особисто, якщ о інше не встановлено догово ром або законом, не випливає і з суті зобов'язання чи звичаї в ділового обороту.

Відповідно до статті 628 Циві льного кодексу України, зміс т договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд с торін і погоджені ними, та умо ви, які є обов'язковими відпов ідно до актів цивільного зак онодавства.

Відповідно до статті 193 Госп одарського кодексу України, суб' єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов' язання належним чином відповідно д о закону, інших правових акті в, договору, а за відсутності к онкретних вимог щодо виконан ня зобов' язання - відповід но до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна с торона повинна вжити усіх за ходів, необхідних для належн ого виконання нею зобов' яза ння, враховуючи інтереси дру гої сторони та забезпечення загальногосподарського інт ересу.

За умовами ч. 1 ст. 530 Цивільног о кодексу України, якщо у зобо в' язанні встановлений стро к (термін) його виконання, то в оно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Стаття 525 Цивільного кодекс у України встановлює, що одно стороння відмова від зобов'я зання або одностороння зміна його умов не допускається, як що інше не встановлено догов ором або законом.

Таким чином, зважаючи на вст ановлені факти та вимоги вищ езазначених правових норм, а також враховуючи, що відпові дач в установленому порядку обставини, які повідомлені п озивачем, не спростував, розм іру позовних вимог не оспори в та належних доказів на запе речення відомостей повідомл ених позивачем не надав, госп одарський суд приходить до в исновку, що позовні вимоги в ч астині стягнення суми основн ого боргу нормативно та доку ментально доведені, а тому пі длягають задоволенню повніс тю в сумі 74 271,51 грн.

Згідно з ч. 1 ст. 612 Цивільного к одексу України, боржник вваж ається таким, що прострочив, я кщо він не приступив до викон ання зобов'язання або не вико нав його у строк, встановлени й договором або законом.

Відповідно зі ст. ст. 610, 611 Циві льного кодексу України, пору шенням зобов'язання є його не виконання або виконання з по рушенням умов, визначених зм істом зобов'язання (неналежн е виконання), а у разі порушенн я зобов'язання, настають прав ові наслідки, встановлені до говором або законом.

Статтею 546 Цивільного кодек су України передбачено, що ви конання зобов' язань може за безпечуватись згідно з догов ором неустойкою, яку боржник повинен сплатити в разі нена лежного виконання зобов' яз ань.

Відповідно до частин 1, 3 стат ті 549 Цивільного кодексу Украї ни, неустойкою (штрафом, пенею ) є грошова сума або інше майно , які боржник повинен передат и кредиторові у разі порушен ня боржником зобов'язання. Пе нею є неустойка, що обчислюєт ься у відсотках від суми несв оєчасно виконаного грошовог о зобов'язання за кожен день п рострочення виконання.

Згідно частини 2 статті 551 Цив ільного кодексу України, якщ о предметом неустойки є грош ова сума, її розмір встановлю ється договором або актом ци вільного законодавства.

Відповідно до пункту 3.4 Дого вору у випадку, якщо покупець прострочив оплату отриманої партії продукції більше ніж на 10 банківських днів по закі нченню строку визначеного в п. 2.3, покупець сплачує продавц ю пеню в розмірі подвійної об лікової ставки НБУ, яка діяла в період за який нараховуєть ся пеня, за кожен день затримк и оплати партії товару.

Позивач керуючись пунктом 3.4 Договору за прострочення с троків сплати заборгованост і за поставлений згідно дого вору купівлі - продажу товар , нарахував та просить стягну ти з відповідача пеню у розмі рі 8 304,48 грн.

Здійснивши перерахунок пе ні з урахуванням пункту 3.4 Дог овору, загальної суми постав леного згідно договору купів лі - продажу товару, проплат та порядку розрахунків визн аченого сторонами, господарс ький суд дійшов до висновку, щ о позовні вимоги в частині ст ягнення пені підлягають задо воленню частково в сумі 6 548,43 гр н.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни судові витрати покладають ся на сторін пропорційно до р озміру задоволених позовних вимог.

Керуючись, ст.ст. 32, 33, 49, 82-85 ГПК У країни, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги задово льнити частково.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «Т риада-Прінт» (місцезнахо дження: 01014, м. Київ, Печерськ ий р - н, вул. Бастіонна, буд. 15, о фіс 6; фактична адреса: 0 3680, м. Київ, вул. Кржижановськог о, 4, код ЄДРПОУ 31751880) на користь Пр иватного підприємства «Пакс ервіс»(місцезнаходження : 01042, м. Київ, Печерський р-н, в ул. Чеська, буд. 4, код ЄДРПОУ 30782106) 74 271 (сімдесят чотири тисячі дв істі сімдесят одну) грн. 51 коп. - основного боргу, 6 548 (шість тис яч п' ятсот сорок вісім) грн. 4 3 коп. - пені, 1 616 (одну тисячу шіс тсот шістнадцять) грн. 40 коп. - судового збору.

3. В іншій частині позовних в имог відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили п ісля закінчення строку подан ня апеляційної скарги, якщо а пеляційну скаргу не було под ано. У разі подання апеляційн ої скарги рішення, якщо його н е скасовано, набирає законно ї сили після розгляду справи апеляційним господарським с удом.

Суддя О.М. Спичак

Дата підписання рішення

28.12.2011 року

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення23.12.2011
Оприлюднено05.01.2012
Номер документу20532368
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —41/545

Ухвала від 05.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 06.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Рішення від 23.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 02.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 14.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 14.09.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні